Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Gimdymas Norvegijoj
Supermamų klubas > Mamų bendravimas, susitikimai, akcijos > Mamos užsienyje
Pages: 1, 2, 3
Aina
Sveikos

Taip jau gavos, kad po mėnesio tenka išvažiuot dviems metams į Norvegiją ohmy.gif . O

šiuo metu mes su vyru kaip tik intensyviai planuojam vaikelį wub.gif . Jei pavyks

pastoti, tai nėštumas ir gimdymas praeis Norvegijoj. Tik kažkaip baugu unsure.gif ,

kai nežinai kas tavęs laukia, ar pasirūpins tenykščiai daktarai būsima

mama nestuke.gif , o vėliau ir kūdikėliu 2.gif . Gal kuri turit patirties toj šaly? o gal

pažįstama ar draugė gimdė ten? Pasidalinkit.
Ivoncikas
Sveikute, kiek zinau kad ten tu daktary Norvegu tei ne taip jau daug ir yra. Mano buve kaimynai abudu medikai. Jis -chirurgas, o ji - vaiku gydytoja. Dabar jau kokie 3 metai jie gyvena ir dirba Norvegijoje (ligonineje). O vasarai atvaziuoja paatostogaut i Lietuva. Tai va, teko susitikt. Pasakojo, kad ten visi beveik daktarai is kitu saliu dirba. Tereikejo jiems valstybini kalbos egzamina issilaikyti.

Andrea
Aina, as apie gimdyma Norvegijoj nieko nezinau, bet pati planuoju antra lelka gimdyti Vokietijoje (kadangi cia gyvenu). Pirmaja gimdziau Lietuvoje, kazkaip labai bijojau toli nuo namu, nors mano gydytoja cia thumbup.gif thumbup.gif thumbup.gif. Dabar siek tiek daugiau patirties, tad si karta gimdysiu Hamburge. Mamos, gimdziuios cia, labai nuramino, kad viskas liuks, todel ir apsisprendziau. Tu apsilankyk skyrelyje 'mamos is uzsienio', ten gal sutiksi mamu, gyvenanciu Norvegijoj (is Skandinavijos tikrai yra), jos tau patars. Bet bijoti tikrai nera ko. Norvegija - issivysciusi salis.
Tiesa, o kaip su draudimu?
Germante
Tikrai nebijok, nebus blogai. As pati gimdysiu Danijoje. Tegu neisizeidzia tos, kurios gimdo Lietuvoje, bet man atrodo, kad Skandinavijos ligoninese geresne iranga. Blogai tik tas, kad negalesi su gydytoja lietuviskai kalbeti. Bet jei moki anglu kalba, tai jokiu problemu.
juke
na noreciau padrasinti, nors su Norvegijos daktarais susidurti neteko, pati gimdziau Svedijoje, nezinau kiek ju sistemos skiriasi, bet turbut kazkiek panasios. Asmeniskai likau patenkinta, antra vaika, jei butu, noreciau irgi ten gimdyti. Tiesa, kai kurias mamytes, kurios Lietuvoje ''tariasi'' del gimdymo su daktarais, gali pasiurpinti tai, kad Svedijoj normalius nekomplikuotus gimdymus priima akuseres, o gydytojai apskritai nedalyvauja. Panasiai ir su nestumo prieziura. Taciau jautiesi saugiai, nes zinai, kad reikalui esant gausi visa reikalinga pagalba. O poziuris, personalo demesys tau ir lialiui - super thumbup.gif
P.S. ir siaip jie propaguoja naturaluma, maitinima krutimi ir t.t.
Angela

Sveikute,

Na ,esu neseniai pagimdziusi suneli Danijoje, cia jau ilgokai gyvenu ir , kaip matau daktarai labai jau rupinasi nesciosiomis. Visada , kai atvaziuodavau i ligonine su negalavimais be jokiu eiliu prieme.
Del gimdymo tai man norvege ginekologe pasitaike per gimdyma.
Daniskai tai ji nemokejo, tai nelabai suprasti ja ejo, bet nemanau , kad ji per daug patirties sioje profesijoje turejo.
Ji buvo kazkiek pasimetus. blink.gif
MAMA2T&T
QUOTE (Angela @ 2004 06 07, 08:55)

Daniskai tai ji nemokejo, tai nelabai suprasti ja ejo, bet nemanau , kad ji per daug patirties sioje profesijoje turejo.
Ji buvo kazkiek pasimetus. blink.gif

Cia, manau, tik tavo individualus atvejis, kuris tikrai neatspindi visos medicinines sistemos Norvegijoje smile.gif
ingridatreff
As gimdziau Norvegijoje. Man dare cezari. Be galo esu patenkinta. Gydytojai ir pribuvejos labai rupinasi tiek motina tiek vaiku. Vaikas nuo pat pirmos minutes paliekamas su mama, taciau jei nenori ar esi pavargusi, jos issinesa vaikuti ir pacios priziuri. Realiai viena sesele rupinasi tik tavo vaiku ir tavim. Po gimdymo praejus vienai dienai mama su leliuku perkelia i ligonines viesbuti, kad mama savarankiskai priprastu rupintis vaiku, bet tuo paciu seseles zuja aplink ir siulo pagalba. Viskas yra nemokama.
Taip atsitiko, kad mano lelei tik gimus operavo skrandi. Tai kai gulejom kudikiu reanimacijoj, viena sesele rupinosi tik manim, visaip guode ir tupinejo aplink pora savaiciu, o kita vaiku. As dar dabar sutinku gatveje tas seseles, jos sveikinasi ir klausineja kaip sekasi.
Kai atvaziuosi papasakosiu placiau.
Bella
Tikrai nenorėčiau nei vienos mamytės nugąsdinti, nes gal mano atvejas išskirtinis, tačiau Skandinavijoje, o konkrečiai Danijoje medicininiu lygiu teko skaudžiai nusivilti. Teko pamatyti ir geras, ir blogas puses.
cherry coke
Aina, kokioje vietoje norvegijoje gyveni? Matai, daug priklauso nuo to ar toli ligonine, cia gana daug moteru pagimdo pakeliui. Ir vien tik pasizvalgius po apylinkes miskus ir kamscius anksti ryte ar vakarop darosi aisku kodel.
cendy
As irgi žadu mėginti važiuoti į Norvegiją ir ten gimdyti antra kūdikėlį blush2.gif
Šiaip juk norvegai labai tolerantikški nėščiųjų ir vaikų atžvilgiu, tai kažkodel noriu manyti, kad ir visos gimdymo paslaugos bus tikrai kokybiškai atliekamos. blush2.gif Bet gal čia tik mano nuomonė... g.gif
cendy
P.S. Nu viena karta skaiciau forume tema, kuria buvo uzvedusi Liolik - Bolik. Nu niekur neberandu as jos cry.gif cry.gif cry.gif cry.gif . Nieko nesuprantu g.gif doh.gif doh.gif . Gal kas galit pameteti nuoroda man vistai? thumbup.gif . Labai noriu pabendrauti su maytem is Norvegijos, nes pati su seima zadu ten vaziuoti artimiausiu metu, taigi reikalinga bet kokia informacija blush2.gif .
Braskiu-braske
QUOTE(cendy @ 2005 09 24, 13:35)
P.S. Nu viena karta skaiciau forume tema, kuria buvo uzvedusi Liolik - Bolik. Nu niekur neberandu as jos  cry.gif  cry.gif  cry.gif  cry.gif . Nieko nesuprantu  g.gif  doh.gif  doh.gif . Gal kas galit pameteti nuoroda man vistai?  thumbup.gif . Labai noriu pabendrauti su maytem is Norvegijos, nes pati su seima zadu ten vaziuoti artimiausiu metu, taigi reikalinga bet kokia informacija  blush2.gif .
*

http://www.supermama.lt/forumas/index.php?...pic=9523&st=480

gal apie sita kalbi g.gif
biggrin.gif
picilija
QUOTE(ingridatreff @ 2004 06 22, 21:12)
As gimdziau Norvegijoje. Man dare cezari. Be galo esu patenkinta. Gydytojai ir pribuvejos labai rupinasi tiek motina tiek vaiku. Vaikas nuo pat pirmos minutes paliekamas su mama, taciau jei nenori ar esi pavargusi, jos issinesa vaikuti ir pacios priziuri. Realiai viena sesele rupinasi tik tavo vaiku ir tavim. Po gimdymo praejus vienai dienai mama su leliuku perkelia i ligonines viesbuti, kad mama savarankiskai priprastu rupintis vaiku, bet tuo paciu seseles zuja aplink ir siulo pagalba. Viskas yra nemokama.
Taip atsitiko, kad mano lelei tik gimus operavo skrandi. Tai kai gulejom kudikiu reanimacijoj, viena sesele rupinosi tik manim, visaip guode ir tupinejo aplink pora savaiciu, o kita vaiku. As dar dabar sutinku gatveje tas seseles, jos sveikinasi ir klausineja kaip sekasi.
*

picilija
QUOTE(ingridatreff @ 2004 06 22, 21:12)
*

Etaira
Sveikutes mamytes;)Noreciau paprasyti jusu pagalbos, patarimu, nuomoniu ir tt.. Mano situacija tokia: laukiuosi 32savaiteles, su vaikiuko teciu gyvename kartu, taciau esame nesusituoke. Jis uzdarbiauja Norvegijoje, kadangi noriu kad per gimdyma butume kartu, ruosiuosi vaziuoti gimdyti butent ten...bet vat klausimas kas manes ten laukia???ar gausiu ten med prieziura ir pagalba ir tt. ar visa tai bus mokama?kokia itaka tures tai kad mes nesusituoke?
gal buvo pas ka panasi situacija ar gal kas ka zinot...prasau pagelbekit ir pasidalinkit patirtimi su manim.
Raganiuke77
QUOTE(kleckas31 @ 2006 03 15, 01:30)
Sveikutes mamytes;)Noreciau paprasyti jusu pagalbos, patarimu, nuomoniu ir tt.. Mano situacija tokia: laukiuosi 32savaiteles, su vaikiuko teciu gyvename kartu, taciau esame nesusituoke. Jis uzdarbiauja Norvegijoje, kadangi noriu kad per gimdyma butume kartu, ruosiuosi vaziuoti gimdyti butent ten...bet vat klausimas kas manes ten laukia???ar gausiu ten med prieziura ir pagalba ir tt. ar visa tai bus mokama?kokia itaka tures tai kad mes nesusituoke?
gal buvo pas ka panasi situacija ar gal kas ka zinot...prasau pagelbekit ir pasidalinkit patirtimi su manim.
*

Mano drauges sesuo gimde Norvegijoje.Ji gyvena Osle su lenku,jie nesusituoke ir del to jokiu problemu nebuvo.Pagimde vaikiuka ligonineje uz nieka nemokejo,vaika priregistravo norvegijoje be jokiu kliuciu,gavo norvegiska liudijima ir soc numeri ir dar tevelis kiekviena menesi gauna papildomai pinigeliu prie algos uz vaikeli,kadangi legaliai dirba o mama nieko,nes dirbo nelegaliai.Nezinau kiek cia tos tiesos bet man taip drauge pasakojo.
Elenele Raganele
Zmona gimde Lilehamerije. Viskas buvo nuostabiai, palyginus su Lietuvos prieziura. Bet va man, teko kita sio "dziaugsmo" puse, popierizmas. Kai buvau uzejes i vietine http://www.trygdeetaten.no/ kontora, man pasake, jog kai as dirbu legaliai Norvegijoje, tai man priklauso visosteises, kurias turi norvegai.
Kad nesiblaskyt ir netempti laiko su leidimais ji nunese prasima leidimui giventi gauti i Norvegijos ambasada Vilniuje, kuri persiunte dokumentus i http://www.udi.no/ , Norvegijos migracijos tarnyba. Tai ten tas prasimas ir uzstrigo nuo balandzio pradzios...
Zmona jau nuo birzelio pradzios cia atvaziavus, jau pagimde, o leidimas vis dar kabo ore. O be leidimo, pasalpu jokiu neimanoma gauti, bent taip http://www.trygdeetaten.no/ konsultantai aiskina.

As Norvegijoje legaliai dirbu jau virs 1 metu be pertraukos, bet mano leidimai pratesinejami kas 3 ar 6 menesius, o tai trugdis buti priregistruotam Fylkesregistrer. Be sios registracijos, negalima tvarkyti jokiu popieriu sad.gif
Reikia, kad kontraktas butu bent virs 6 menesiu...
Vienu zodziu situacija gan idomi. Idomu, kaip ji baigsis.....

Kai paminejau sia istorija:

"Mano drauges sesuo gimde Norvegijoje.Ji gyvena Osle su lenku,jie nesusituoke ir del to jokiu problemu nebuvo.Pagimde vaikiuka ligonineje uz nieka nemokejo,vaika priregistravo norvegijoje be jokiu kliuciu,gavo norvegiska liudijima ir soc numeri ir dar tevelis kiekviena menesi gauna papildomai pinigeliu prie algos uz vaikeli,kadangi legaliai dirba o mama nieko,nes dirbo nelegaliai.Nezinau kiek cia tos tiesos bet man taip drauge pasakojo. "

man pasakeke kad taip buti tiesiog negalejo, nes pasalpa skiriama mamai, o jei mama norvegisko asmens numerio neturi, tai ir pasalpu nebus....

Kazkaip si istorija tures pasibaigti, jei kam bus idomu, galesim papasakoti...
Elenele Raganele
rolleyes.gif
o cia dabar kalbu as,vaiku_fabrikas
kadangi piniginis kl gimus mano mazylei man nebeaktualus(juk turiu thumbup.gif dukryte)galiu pasakyt,jog teko gimdyt Lietuvoj ir Norvegijoj.Tai va,uzdaryciau visas lt ligonines uz nuzmogejima,nenaturaliu metodu taikyma,suzverejima,korupcija ir net antisanitarines salygas.Nezinia kas kaltas del susiklosciusios padeties Lt,taciau niekada nemaniau,kad gimdymas ir tai,kas buna po to gali buti taip malonu!!!Su manim maloniai elgesi,kalbejo,klausinejo ar viskas ok,suteike visokeriopa pagalba,ju deka savo mazute maitinu pati(sunu "sheriau"is buteliuku,nes antakalny jiems pasirode per daug problematiska man padeti,susigadinau krutine ,o sunus pirmas 3 dienas verke is bado).Jau nekalbu apie visa komforta-dushai,wc palatoj(t.y.dalinies tuo geriu su 1-3zmonem),yra tv,knopke,kuria paspaudus tuoj pat atbega kas nors tau padet,pizamos,kurias i diena gali keisti po 10k,mazyliu rubai,pampersai ir kitos prieziuros priemones for free,man net padekojo,kad atvar4iau gimdyt i ju ligonine!Maistas skanus,kokybiskas ir nenormuojamas-eini ir imi kiaura para kiek tau reik(isskyrus karsta pietu patiekala).Maziuka su savimi veziojies tokioj spec.dezutej ant ratu.Sesutes ir nuprausia ir aprengia vaikelius jei reikia.Nu zodziu,man buvo thumbup.gif .Jei bus trecias-tai tik Norgej
giedre.v
Sveikos smile.gif Na as vaikelio neturiu, bet teko dometis ir girdeti kai ka apie nestuma ir gimdyma Norgej, kadangi mano bendradarbe lenkaite dabar yra nescia. Jei dirbi legaliai cia, tai pagimdzius vaikeli gausi kazkokia tai vienkartine pasalpa + kas menesi algos dydzio pasalpa (metus laiko), kuria moka ne tavo darbdavys, o valstybe. Turint vaika, cia zymiai zumazinami mokesciai tevui ir mamai. Jei esat nesusituoke, tai visos pasalpos buna dar didesnes mirksiukas.gif o jei nedirbi cia legaliai, tai jokiu pasalpu negausi verysad.gif Vienu zodziu, cia Norgej, seima yra laaabai svarbi, todel turint vaikeli, gauni labai daug ivairiausiu lengvatu.
Elenele Raganele
QUOTE(giedre.v @ 2006 08 07, 18:57)
Sveikos smile.gif  Na as vaikelio neturiu, bet teko dometis ir girdeti kai ka apie nestuma ir gimdyma Norgej, kadangi mano bendradarbe lenkaite dabar yra nescia. Jei dirbi legaliai cia, tai pagimdzius vaikeli gausi kazkokia tai vienkartine pasalpa + kas menesi algos dydzio pasalpa (metus laiko), kuria moka ne tavo darbdavys, o valstybe. Turint vaika, cia zymiai zumazinami mokesciai tevui ir mamai. Jei esat nesusituoke, tai visos pasalpos buna dar didesnes mirksiukas.gif  o jei nedirbi cia legaliai, tai jokiu pasalpu negausi verysad.gif  Vienu zodziu, cia Norgej, seima yra laaabai svarbi, todel turint vaikeli, gauni labai daug ivairiausiu lengvatu.
*

bet vat stai mes susidurem su postu ankciau minetomis problemomis schmoll.gif pasalpos taip ir negavom,jau nekalbant apie tai,kad neina vaiko dokumentu sutvarkyt:( cia blogoji Norges puse ,visi vieni kitiems perduoda byla ir tiek.O UDI jau gerus 4men sprendzia musu "byla"ir leidimo gyventi neisduoda
Liolik-Bolik
Vienkartine pasalpa duodama tuoms kurios nedirbo. (taip pat kai ir lietuvoje) jei dirbai gauni arba 42sav - 100%algos arba 52sav 80%algos + gauni apie 1000kr i men nuo gimimo iki 18metu.
negauni ir v.pasalpa ir alga lotuliukas.gif

mamke
Sveikos,
Mano vyras dabar dirba Norvegijoje ,po nauju metu zadam ir mes su dukrele vaziuoti(jai 1.5m).Ar mums priklausytu kokia nors pasalpa uz dukra,as dar esu dekretinese ir dar nezadu dirbti,o vyras dirba legaliai.
beyoonce
QUOTE(mamke @ 2006 10 19, 22:26)
Sveikos,
Mano vyras dabar dirba Norvegijoje ,po nauju metu zadam ir mes su dukrele vaziuoti(jai 1.5m).Ar mums priklausytu kokia nors pasalpa uz dukra,as dar esu dekretinese ir dar nezadu dirbti,o vyras dirba legaliai.
*

Sveika,
mano yra butent tokia pati situacija kaip ir tavo. Skirtumas tik tas kad as jau Norguose biggrin.gif Mano vyras dirba legaliai ir jo darbdave pati pasirupino, kad mums suteiktu pasalpa. Ir kiek suprantu, tai kiekvienam vaikui yra skiriama pasalpa net iki astuoniolikos lotuliukas.gif Norint ja gauti, darbdavys turi duot tam tikra dokumenta, kuri turi uzpildyt Lietuvoj Uzsienio ismoku tarnyba ar kazkaip panasiai skamba. Beto, reikia gimimo liudijimo isversto i anglu kalba ir patvirtinto notaro. Dar pasalpos negavau, bet ziuresiu kas cia man gausis biggrin.gif
picilija
Laba,siuo klausimu as tau galeciau padeti.Pirmiause ka tau reikia padaryti tai issiversti y anglu kalba mergaites metrikus ir savo santuokos liudijima.Tada atvaziavus y vieta tu turesi nuveiti y policija kad vyras tave prisiraytu ir tu galetai legalei gyventi.Kai gausi leidima sau ir mergaitei tada turesi nuveiti y viena kontora kur uzpyldzius lapus gausit norvegiskus kodus.Nes be tu kodu tu cia negausi nei pasalpos nei daktaro nu vienu zodziu nieko.O pasalpa priklausys 970 kronu iki 18 metu.Nes as pati pries pusantro menesio pagimdziau cia mergyte tai kol negavau kodu tol niekas nepriime mano dokumentu.Tikiuosi kuo nors pagelbejau.O y koki miesta zadi atvaziuoti?Sekmes tau........
Elenele Raganele
tai va,sian pagaliau nuejom i trigning kontor ir uzpildem prasymus pasalpoms gauti.Situacija musu toki-su sunumi ir pilviuku vasara atvykom i Norvegija,nes cia gyvena/dirba mano vyras.Niekad nesu Norvegijoj pati dirbusi.Lietuvoje soc.ismoku skyriuje gavau pazyma,jog atsisakau lietuvisku ismoku(94lt per men)uz vaika.Isverciau ji i anglu k.su notaro patvirtinimu.Vyras gavo kontrakta 5m,tad mes kreipemes i UDI leidimo gyventi visiems kartu ..Norguose seimos suvienijimo kl.Cia gime musu dukra.Gavom leidimus,tada laukem asmens kodu.Gavus asmens kodus kreipemes i trigning kontor.Manau,dirbusioms norvegijoje visos proceduros turetu buti zymiai paprastesnes.Mums labai ilgai uztruko,kol UDI davo leidima gyventi Norgej.Todel patarimas visoms-nesikreipkite i Norges ambasada Lietuvoje siuo kl,o atvyke i sali pildykit prasymus vietiniuose policijos skyriuose.
mamke
QUOTE(picilija @ 2006 11 08, 14:53)
Laba,siuo klausimu as tau galeciau padeti.Pirmiause ka tau reikia padaryti tai issiversti y anglu kalba mergaites metrikus ir savo santuokos liudijima.Tada atvaziavus y vieta tu turesi nuveiti y policija kad vyras tave prisiraytu ir tu galetai legalei gyventi.Kai gausi leidima sau ir mergaitei tada turesi nuveiti y viena kontora kur uzpyldzius lapus gausit norvegiskus kodus.Nes be tu kodu tu cia negausi nei pasalpos nei daktaro nu vienu zodziu nieko.O pasalpa priklausys 970 kronu iki 18 metu.Nes as pati pries pusantro menesio pagimdziau cia mergyte tai kol negavau kodu tol niekas nepriime mano dokumentu.Tikiuosi kuo nors pagelbejau.O y koki miesta zadi atvaziuoti?Sekmes tau........
*

O kas turetu isversti i anglu kalba,ar galim patiems ir nunesti notarui ar kaip?
Mes atvaziuosim ne i miesta,o i sala-froya.
Elenele Raganele
QUOTE(mamke @ 2006 11 10, 20:14)
O kas turetu isversti i anglu kalba,ar galim patiems ir nunesti notarui ar kaip?
*

turi vert.biuras su notaro patvirtinimu isverst.Vilniuj vienas psl apie 60lt ir daugiau kainuoja
mamke
Dar viena idomu dalyka suzinojau,kad isvaziuojant reikia apdrausti vaika,jei jis Norgei susirgs kad gydymas ir vaistai butu nemokami,o jei neapdrausi tai labai brangiai kainuos gydymas.Ar is tiesu taip yra?
virga
QUOTE(mamke @ 2006 11 28, 23:59)
Dar viena idomu dalyka suzinojau,kad isvaziuojant reikia apdrausti vaika,jei jis Norgei susirgs kad gydymas ir vaistai butu nemokami,o jei neapdrausi tai labai brangiai kainuos gydymas.Ar is tiesu taip yra?
*

tavo vyras dirba legaliai,tai tavo mergaite gaus nemokama medicinine pagalba cia iki 12 metu. froya ne pasaulio galas, as pati ten buvus. cia daug salu, bet labai viskas civilizuota. tau nereikia kaip lietuvoj lakstyt liezuvi iskisus, viskas cia tvarkoma daug paprasciau. dokumentus geriau issiverst LT, nes cia brangiai kainuoja. nueik i visu saliu mamu pokalbiai, norvegijos pleputes. ten gausi naudingu patarimu, pabendrausi. sekmes!
Qanga
sveikute, smile.gif
norejau paklaust gal teko girdeti kaip vaikams ar sudetinga pradeti mokykla Norvegijoje.Mes zadame jau visam laikui su vaiku vaziuoti ir pasilikti Norvegijoje.Ir kaip be norvegu kalbos ar imanoma jam patekti i mokykla? smile.gif
Sekmes smile.gif

Papildyta:
QUOTE(mamke @ 2006 11 10, 21:14)
*

Norejau paklaust o kur si sala randasi.....kurioje puseje? smile.gif
klincari
QUOTE(beyoonce @ 2006 11 07, 15:51)
Sveika,
mano yra butent tokia pati situacija kaip ir tavo. Skirtumas tik tas kad as jau Norguose biggrin.gif  Mano vyras dirba legaliai ir jo darbdave pati pasirupino, kad mums suteiktu pasalpa. Ir kiek suprantu, tai kiekvienam vaikui yra skiriama pasalpa net iki astuoniolikos  lotuliukas.gif  Norint ja gauti, darbdavys turi duot tam tikra dokumenta, kuri turi uzpildyt Lietuvoj Uzsienio ismoku tarnyba ar kazkaip panasiai skamba. Beto, reikia gimimo liudijimo isversto i anglu kalba ir patvirtinto notaro. Dar pasalpos negavau, bet ziuresiu kas cia man gausis  biggrin.gif
*

Na nezinau, bet kai as su vaikais atvaziavau. tereikejo uzsiregistruoti policijoje, kad mes cia gyvenam. vyras jau senokai turejo leidima Norvegijoje gyventi ir dirbti. As nedirbau, vyras is darbovietes gavo pazyma, kad oficialiai dirba, reikejo uzpildyti tam tikra paraiska (tik jis tiksliai nepamena ar is komunos ar is ligningkontor) ir gaunam uz vaika po mazdaug 900 kronu. tik dar labai svarbu, kad Lietuvoje negautum pasalpos, nes tada sudetingiau. Dar drauge sake, kad iki 1 metu vaikai gauna dar ir kita pasalpa apie 3000 kronu, tik tiksliai nezinau kur reikia kreiptis.
Papildyta:
QUOTE(Nyte_su_chebryte @ 2006 11 10, 03:24)
tai va,sian pagaliau nuejom i trigning kontor ir uzpildem prasymus pasalpoms gauti.Situacija musu toki-su sunumi ir pilviuku vasara atvykom i Norvegija,nes cia gyvena/dirba mano vyras.Niekad nesu Norvegijoj pati dirbusi.Lietuvoje soc.ismoku skyriuje gavau pazyma,jog atsisakau lietuvisku ismoku(94lt per men)uz vaika.Isverciau ji i anglu k.su notaro patvirtinimu.Vyras gavo kontrakta 5m,tad mes kreipemes i UDI leidimo gyventi visiems kartu ..Norguose seimos suvienijimo kl.Cia gime musu dukra.Gavom leidimus,tada laukem asmens kodu.Gavus asmens kodus kreipemes i trigning kontor.Manau,dirbusioms norvegijoje visos proceduros turetu buti zymiai paprastesnes.Mums labai ilgai uztruko,kol UDI davo leidima gyventi Norgej.Todel patarimas visoms-nesikreipkite i Norges ambasada Lietuvoje siuo kl,o atvyke i sali pildykit prasymus vietiniuose policijos skyriuose.
*

Na is patirties galiu pasakyti, kad norvegai irgi neskuba dirbti. Mums pridavus parasikas del asmens kodu, juos gavome beveik po 2 men.
Papildyta:
QUOTE(Qanga @ 2007 05 03, 18:23)
sveikute, smile.gif
norejau paklaust gal teko girdeti kaip vaikams ar sudetinga pradeti mokykla Norvegijoje.Mes zadame jau visam  laikui su vaiku vaziuoti ir pasilikti Norvegijoje.Ir kaip be norvegu kalbos ar imanoma jam patekti i mokykla? smile.gif
Sekmes smile.gif

Papildyta:

Norejau paklaust o kur si sala randasi.....kurioje puseje? smile.gif
*

O kiek vaikui metu? Mes kai atvaziavome vyresnelei buvo beveik 5 metai. Cia i mokykla eina nuo 6 metu. Su darzeliais cia problematiska, apie pora metu reikia laukti. Bet komunoje vyresnele gavo darzelyje vieta be eiles, nes nurodeme priezasti, kad po metu turetu lankyti mokykla. Darzelyje gavo norvegu kalbos pradmenis, mokykloje pirma pusmeti sekesi sunkokai, bet dabar tarska taip, kas as nespeju suprasti biggrin.gif
laura_krng
Sveikos mamytes,

Mane taip pat kankina nezinia ir abejones unsure.gif Jau pusantru metu dirbu Norvegijoje,i Lietuva griztu nes palieku dukrele 6 metu.Bet jauciu,kad man stogas vaziuoja be jos..kuo toliau, tuo labiau.. Noriu ja atsivezti cia,norime kurti gyvenima visi drauge Norvegijoje..Bijau del dukreles,bijau kaip jai su kalba blink.gif Jai jau reiktu eiti i mokykla..Gal kas susiduret su sia situacija,gal kas padetu,patartu verysad.gif

Taip pat planuojam antra vaikeli, kuri zadam cia gimdyti..ir vel kyla abejones: kokius dokumentus susitvarkyti,kad gautume pasalpa kaip normali seima,kokios socialines garantijos nestumo metu ar auginant vaika..

Prasau..jei kas tai esat jau isnagrineje,padekite ir man visa tai suzinoti blush2.gif

Sirdingai aciu 4u.gif
dotCOM

Pabandyk cia uzsukti My Webpage

QUOTE(laura_krng @ 2007 05 28, 12:03)
Sveikos mamytes,

Mane taip pat kankina nezinia ir abejones unsure.gif  Jau pusantru metu dirbu Norvegijoje,i Lietuva griztu nes palieku dukrele 6 metu.Bet jauciu,kad man stogas vaziuoja be jos..kuo toliau, tuo labiau.. Noriu ja atsivezti cia,norime kurti gyvenima visi drauge Norvegijoje..Bijau del dukreles,bijau kaip jai su kalba  blink.gif  Jai jau reiktu eiti i mokykla..Gal kas susiduret su sia situacija,gal kas padetu,patartu  verysad.gif

Taip pat planuojam antra vaikeli, kuri zadam cia gimdyti..ir vel kyla abejones: kokius dokumentus susitvarkyti,kad gautume pasalpa kaip normali seima,kokios socialines garantijos nestumo metu ar auginant vaika..

Prasau..jei kas tai esat jau isnagrineje,padekite ir man visa tai suzinoti  blush2.gif

Sirdingai aciu  4u.gif
*

picilija
QUOTE(givenchy @ 2007 05 28, 22:40)
Pabandyk cia uzsukti My Webpage
*

Labukas,net neabejok ir imk savo mergyte y norvegija.Nes mano viena drauge atsivezus y norvegija savo mergaite 5 metu ir ji nuo sausio eina y darzeli.Tai mergaite patenkyta nes gi vaikai labai imlus ir kalba labai greitai perpranta.Tik klausimas ar bus vietu darzeli.O atsivezus tu ja y cia gausi uz ja pasaklpa 970 kr.o kokiam tu mieste randiesi.O del gimdymo cia galiu patarti tik gimdyti ir nesukti galvos.Nes pati rugsejy gimdziau.Gime nuostabi mergyte.Tai galiu pasakyti kad likau labai patenkyta.O pasalpos priklauso.Jei turi leidima gyventi ir norvegiska asmens koda daugiau nieko ir nereikia.Nes ir as pati gaunu dabar pasalpa tik nedave vienkartines pasalpos nes mergyte gime rugsejo 18 diena o as gavu leidima gyventi rugsejo 19 diena,viena diena daug ka reiskia.tikiuosi padejau.Ir dar jei noresi uz mergaite gauti pasalpa tai turesi atsisakyti lietuvoj pasalpos ir isversti ta lapa nes kitaip cia turesi didelio popierizmo.
laura_krng

Mes gyvename Mysen miestelyje,netoli Oslo..
Tad savo dukryte planuoju atsivezti liepos men.mokinsimes abi norvegu kalbos..gal kaip nors pavyks..ir teks dometis del mokykleles...juk rugpjucio men. jau vaikuciai i mokyklas pradeda eiti g.gif
Isties baime labai didele del jos..nenoriu vaikui sukelti sunkumu.. tikiu,kad turim iveikti kaip nors sia dilema.. verysad.gif
Arneja
Sveika!
Drasiai atvsiezk savo dukryte i norvegija.Viskas bus gerai.ji jau nuo rugsejo eis i internacionaline mokyklele, po 1 metuku - jau i iprasta.Vaikai greit pripranta svetimoje salyje, be to jus gi busite kartu! 4u.gif Tai yra svarbiausia.As irgi esu Norvegijoje nuo geguzes men.Mano suneliui 6 metukai, irasem i norvegiska mokyklele nuo rugpjucio 20.O dabar dar lanko tikra norv.dazeli.klausiu, ar patinka?Taip, labai patinka, mielai ten eina, jau ismoko keleta zodziu.Nebijok, viskas bus gerai! smile.gif
vikutes
sveikos merginos, turiu klausimeli smile.gif , mano vyras turi leidima gyventi/dirbti Norgei, mes su dukra rugpjucio pradzioj atskrendam su visam pas ji, as nestuke.gif ir kai atskrisiu busiu kazkur 32 savaiciu, kazkur spalio vidury gimdymas, tai va klausimas ar iki gimdymo jau busiu gavusi leidima gyvent ir tuos kodus nes vistiek reiketu dar apsilankyt iki isimintinos datos ar ilgiau uztruks, nes man cia LT isvada yra kad pati negaliu gimdyti del akiu tai daryti turi cezari kaip ir su dukra kad buvo, as vis cia svarstau ar norgai daktarai atsizvelgia i LT pazymas, aisku busiu issivertus, dar esu del viso pykto issiemus ES sveikatos draudimo korteles sau ir dukrai.
Bamse
vikutes, jeigu tavo dokumentai jau bus paduoti tvarkymui tai kaip ir tas pats kas jau turėti dokumentus biggrin.gif Tik reik iš policijos išsiimti tą lapą, kad dokai tvarkomi, bet greičiausiai iki įsimintinos dienos juos jau turėsi mirksiukas.gif O kai kurios pralenda ir be dokumentų cool.gif
Miglota
QUOTE(Bamse @ 2007 07 17, 23:59)
  O kai kurios pralenda ir be dokumentų  cool.gif
*

pralenda pralenda ax.gif man uzteko LT asmens kodo, nors ir daugiau terliones, bet gi nelaikys gimdancio zmogaus iki dokumentu gavimo datos mirksiukas.gif
vikutes
Aciu merginos nuraminot 4u.gif , nes man cia LT uztenka visokiu marazmu kurie nervus gadina o visi tik sako nesinervuok, kaip gali nesinervuot kad LT kur nenueit visur nereali biriokratija ir visi tik sako palauk tuoj bus, man neber kur laukt as rugpjucio pirmom dienom noriu isskrist su panele, tetis musu jau namucius baigia rengti, tai atvyksim i remontu kvepiancius biggrin.gif
zerra
jei kam idomu papasakosiu kaip mano mama sese atveze i Norge biggrin.gif mano patevis senai jau cia dirba taigi sugalvojo ir mama su sese atsisiust 4u.gif pirmiausia nemokant kalbos ji buvo irasyta i internacionaline mokykla,kuria lanko visu tautybiu vaikai,kuriems reikia norgu kalbos bigsmile.gif siemet antri metai ,kaip ji ta mokykla lanko,jau neblogai ir sneka norvegu kalba tongue.gif kiek girdejau po naujuju ja perkels i normalia mokykla kur mokysis kartu su norvegiukais ax.gif patikslinsiu kalbu apie Stavangeri,beje pati taip pat zadu gimdyti cia Norgej,girdejau daug neblogu atsiliepimu,ir pasalpas tureciau visas gauti mirksiukas.gif,nes daug metu cia dirbu legaliai biggrin.gif
LeilaL
labukas 4u.gif
ar yra mamyciu gyvenanciu modum komunoje ax.gif ,idomu butu pabendrauti smile.gif
virga
QUOTE(LeilaL @ 2008 04 15, 23:11)
labukas 4u.gif
ar yra mamyciu gyvenanciu modum komunoje ax.gif ,idomu butu pabendrauti smile.gif
*

Cia renkasi lietuvaites gyvenancios Norvegijoj. Uzsuk. 4u.gif
Arneja
As savo mergyte gimdizau Norvegijoje,pries 7 savaites wub.gif Gimdymo metu kalbejau angliskai,nes dar nemoku norvegu kalbos,salia buvo vyras.Viskas praejo gerai,nors gimdymas buvo sunkus.Aisku,tas ju naturalumas mane iki siol pribloskia doh.gif Visai ne taip kaip LT.Del prieziuros tai galiu pasakyti thumbup.gif Labai nuosirdzios seseles.Kisiu niekam nereikejo duoti.Zodziu skirtumas tarp NO ir LT akivaizdus.
Linchia
Labas mamukai smile.gif

aš keliauju į Norvegiją liepą, gyvensim Osle. Vakar sužinojau, kad laukiamės trečiojo smile.gif

ieškau likimo draugių smile.gif labai norėčiau surasti...

justelez1
labutis busimos ir esamos mamytes, mes jau metai gyvenam norvegijoj, turim 3 metuku dukryte ir va rugpjuti turesim dar viena dukryte, zinoma gimdysim cia, apie pati gimdyma nelabai ka galiu pasakyti,nes dar viskas pries akis, bet nesciosios prieziura cia tikrai gera, galiu net pasakyti kad daug kartu geresne negu lietuvoj, dabar mane stebi ginekologe ir pas ja lankausi reguliariai(kas menesi) zinoma jei pasijauciu blogiau tureciau jai skambinti i mobilu ir ji atvyktu i namus manes apziuret , na as jauciuosi tikrai super gerai tai dar neteko skambinti biggrin.gif kai laukiausi pirmosios mergaites tai prieziura buvo suteikta lietuvoj, tai palyginimui galiu pasakyti kad echoskopa lietuvoj man 10-15 min pazedavo, biski kazka pamatuodavo ir viskas, o dabar cia norvegijoj tai visa valanda prazejo, visus kaulelius ismatavo, sulygino, na vienu zodziu tokiu smulkmenisku ir atsargiu daktaru nebuvau maciusi. ir cia nesvarbu ar legalas ar nelegalas esi i tave ziuri vienodai ir kainuoti tikrai beveik niekas nekainuoja, nebent kokie spec tyrimai, na pvz as paprasiau kad echoskopo metu man padarytu nuotraukytes vaikucio tai uz 4 (beje nuotraukos tikrai grazios, viskas lb aiskiai matosi) nuotraukas man reikejo sumoketi 30 kr, tai litais kazkur 12,9 na as manu cia net juokinga ir negaletum pasakyt kad mokejimas. taigi tikrai nesinervuokit ir nebijokit nei trupucio, cia vaikams, ju prieziurai, sveikatai skiriama tikrai daugiau demesio negu lietuvoj. beto vaikams iki 18 metu visos med paslaugos 100% kompensuojamos. mes vedem savo dukryte pas stomatologus kad patvarkytu viena dantuka, nes buvo su skilute, netoli musu namu buvo tik privati klinika, bet vistiek nereikejo nieko moketi. biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif taip kad vaziuokit cia, gimdykit cia ir gyvenkit cia, lotuliukas.gif
Papildyta:
dar pridesiu, jei apei kisius tai patikekit geriau net neduokit, buvom papuole i nlb malonia situacija.
karta sunegalavo dukryte ir nuvezem ja i priimamaji, nuvaziavom apie 2 val dienos, paleido tik 12 nakties, ja ten stebejo, atliko visus tyrimus ir tik isitikine kad tikrai be reikalo buvom sunerime paleido, mus priziurejo lb maloni sesele ir mes jai pinigeliu norejom paduot, na kaip iprasta lietuvoj, atsidekot, bet ji tik nuraudo ir isejo is palatos nieko nepasakius, grizo su daktaru ir abu isaiskino kad cia nepriimtini tokie dalykai, ir net gali byla iskelt, tai patikekit pasijautem tikrai lb nemaloniai, tai geriau net nebandykit nes cia tas pats kas nusikaltima darytumet biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
Linchia
justelez, labai ramina tokie pasakojimai
saulyte25
QUOTE(Arneja @ 2008 04 26, 18:41)
As savo mergyte gimdizau Norvegijoje,pries 7 savaites  wub.gif Gimdymo metu kalbejau angliskai,nes dar nemoku norvegu kalbos,salia buvo vyras.Viskas praejo gerai,nors gimdymas buvo sunkus.Aisku,tas ju naturalumas mane iki siol pribloskia  doh.gif Visai ne taip kaip LT.Del prieziuros tai galiu pasakyti  thumbup.gif Labai nuosirdzios seseles.Kisiu niekam nereikejo duoti.Zodziu skirtumas tarp NO ir LT akivaizdus.
*

norejau paklausti ka reikia vestis y ligonine vaziuojant gimdyti? ar viska taip pat kaip ir lietuvoje ? blush2.gif
markiza
Norvegijoje gimde mano 2 drauges lietuves ir liko be galo,be krasto patenkintos mirksiukas.gif thumbup.gif

P.S as gimdziau Svedijoje,bet girdejau,kad medicinos sistema praktiskai niekuom nesiskiria mirksiukas.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2010 Invision Power Services, Inc.