Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Skaitom knygą kartu II-asis susibėgimas
Supermamų klubas > Poilsis, pomėgiai ir šventės > Pomėgiai ir pramogos
Pages: 1, 2
klopedija
user posted image

Visiškai be jokio sąžinės graužimo džiaugiuosi Knygų skaitytojų klube paskleidusi Jose Saramago Aklumo virusą. Šis autorius ir knyga tapo mano 2008 Metų atradimu ir Metų knyga thumbup.gif .
Praėjus šiek tiek daugiau nei metams baiginėju skaityt antrą kartą ir aiškiai žinau, kad nepaskutinį biggrin.gif .

Diskusiją pradedu trumpa citata iš 209 psl.:
Šiandien yra šiandien, rytojus atneš tai, ką atneš, šiandien aš atsakinga, rytoj ne, jeigu apakčiau. cool.gif
martux
QUOTE(klopedija @ 2009 06 02, 20:32)
Visiškai be jokio sąžinės graužimo džiaugiuosi Knygų skaitytojų klube paskleidusi Jose Saramago Aklumo virusą.

Ačiū už paskleistą gerąjį virusą, pati tikrai nebūčiau šios knygos atradusi.
Buvo pora vietų, kurios man neaiškios, tad ar diskutuosime čia atviru tekstu? Ar reikės kažką nutylėti?
klopedija
Rėžiam viską tiesiai šviesiai! mirksiukas.gif
langana
Gal neatidziai skaiciau, bet labiausiai mane kankina vienintelis klausimas:kodel neapako gydytojo zmona? Ar del pasiaukojancios meiles vyrui? (mano versija) O kokia jusu? Ir kaip jums patiko pabaigos frazes ''Nemanau, kad mes apakome, manau mes esame akli, akli, bet regintys, Akli zmones, kurie gali matyti bet nemato'' (271 psl.)? Kaip jas supratote? Ar tiesiog , kad mes akli, nes nematome tikrai svarbiu dalyku? Ir kokie tada tie dalykai? Ka tokio pamate gydytojo zmona (vel griztu prie pirmo klausimo), kad tikslas buvo pasiektas ir likusiems buvo leista vel praregeti?
Siaip knyga patiko, nors kiek vargino, ypac pradzioje, rasymo stilius (na, kad be tiesiogines kalbos, beveik be skyrybos zenklu), bet supykau ant saves, kad nesugebejau sau suformuluoti atsakymu i kilusius klausimus ir knygos tikslo unsure.gif
saule^
QUOTE(langana @ 2009 06 03, 10:58)
Gal neatidziai skaiciau, bet labiausiai mane kankina vienintelis klausimas:kodel neapako gydytojo zmona? Ar del pasiaukojancios meiles vyrui? (mano versija) O kokia jusu? Ir kaip jums patiko pabaigos frazes ''Nemanau, kad mes apakome, manau mes esame akli, akli, bet regintys, Akli zmones, kurie gali matyti bet nemato'' (271 psl.)? Kaip jas supratote? Ar tiesiog , kad mes akli, nes nematome tikrai svarbiu dalyku? Ir kokie tada tie dalykai? Ka tokio pamate gydytojo zmona (vel griztu prie pirmo klausimo), kad tikslas buvo pasiektas ir likusiems buvo leista vel praregeti?
Siaip knyga patiko, nors kiek vargino, ypac pradzioje, rasymo stilius (na, kad be tiesiogines kalbos, beveik be skyrybos zenklu), bet supykau ant saves, kad nesugebejau sau suformuluoti atsakymu i kilusius klausimus ir knygos tikslo unsure.gif
*

manau, kad jai ir reginciai atejo tam tikras dvasinis moralinis praregejimas, kad zmonija gyvena ne taip kaip turetu. nuosmukis, visuotinis pavirsutiniskumas, egoizmas ir t.t ir pan. juk jai ,reginciai, irgi buvo ziauri pamoka. neregiams jausti bejegiskuma buitini, jai matanciai, jausti bejegiskuma , kad nieko negali pakeisti is esmes, kad yra tokia silpna kaip ir visi kiti..
martux
QUOTE(langana @ 2009 06 03, 10:58)
Ka tokio pamate gydytojo zmona (vel griztu prie pirmo klausimo), kad tikslas buvo pasiektas ir likusiems buvo leista vel praregeti?

Tai gal vis vis tik svarbus tas momentas bažnyčioje su uždengtomis Šventųjų akimis ?g.gif Ką manote?
klopedija
langana,2009 06 03, 10:58
labiausiai mane kankina vienintelis klausimas:kodel neapako gydytojo zmona?
Pasitaiko gi atsparių žmonių! mirksiukas.gif

O jei rimčiau, tai sakyčiau, kad ją saugojo atsakomybės jausmas.

Ar del pasiaukojancios meiles vyrui?
Manau, kad labiau dėl bendražmogiškos meilės, dėl gebėjimo aukotis kitų labui, nei dėl asmeninės gerovės vos ne kaip Jėzus Kristus .

Ir kaip jums patiko pabaigos frazes ''Nemanau, kad mes apakome, manau mes esame akli, akli, bet regintys, Akli zmones, kurie gali matyti bet nemato'' (271 psl.)? Kaip jas supratote? Ar tiesiog , kad mes akli, nes nematome tikrai svarbiu dalyku? Ir kokie tada tie dalykai?
Čia kažkaip šovė į galvą finalinis epizodas iš Filmo Zatoiči, kai aklas varguolis, nugalėjęs vos ne visą armiją, kelyje suklumpa, užkliuvęs už mažo akmenuko, ir sako: "Jei nežiūri, tai nieko ir nepamatysi."

Ka tokio pamate gydytojo zmona (vel griztu prie pirmo klausimo), kad tikslas buvo pasiektas ir likusiems buvo leista vel praregeti?
Ką ji galėjo pamatyti, jei visi kiti akli? g.gif (tiesiog peršasi toks žodžių žaismas...) Tik tai, ji tokia pat "akla" ir piktavalė, kaip ir visi kiti. Iki tol ji rūpinosi keleto žmonių gerove, nekenkdama kitiems akliesiems (neskaitant tų atvejų, kai aplinkybės privertė žudyti piktavalius), o dabar, šventoje vietoje, ji apvogė kitus akluosius, kai šventieji uždengtomis akimis negalėjo jos "matyti".

QUOTE(martux @ 2009 06 03, 15:24)
Tai gal vis vis tik svarbus tas momentas bažnyčioje su uždengtomis Šventųjų akimis ?g.gif  Ką manote?
*
Ten (264 psl.) rašoma: "Kaskart matau vis mažiau ir mažiau, net jei tebeturėsiu regėjimą, tapsiu vis labiau akla, nes nebeturiu nė vieno, kuris matytų mane." Čia galima įsivaizduoti atvirkščią situaciją: vaiduoklis stovi vidury judrios sankryžos, pro jį važiuoja mašinos, eina žmonės, bet niekas jo nemato. Jo nėra!

langana,2009 06 03, 10:58
supykau ant saves, kad nesugebejau sau suformuluoti atsakymu i kilusius klausimus ir knygos tikslo unsure.gif
Aš labai džiaugiuosi, atradus knygą, kurią, kiek beskaitytum, visada kils klausimų, įkuriuos niekada nebus tiesioginio ir vienareikšmiško atsakymo mirksiukas.gif thumbup.gif . Todėl ir rašau, kad skaitysiu šitą knygą ir ieškosiu atsakymų dar ne kartą. cool.gif
martux
QUOTE(klopedija @ 2009 06 03, 18:53)
Aš labai džiaugiuosi, atradus knygą, kurią, kiek beskaitytum, visada kils klausimų, įkuriuos niekada nebus tiesioginio ir vienareikšmiško atsakymo  mirksiukas.gif  thumbup.gif . Todėl ir rašau, kad skaitysiu šitą knygą ir ieškosiu atsakymų dar ne kartą.  cool.gif

Ir aš ieškau tų atsakymų, bet tokių žemiškesnių ax.gif
langana
QUOTE(klopedija @ 2009 06 03, 17:53)

Ką ji galėjo pamatyti, jei visi kiti akli?  g.gif  (tiesiog peršasi toks žodžių žaismas...) Tik tai, ji tokia pat "akla" ir piktavalė, kaip ir visi kiti. Iki tol ji rūpinosi keleto žmonių gerove, nekenkdama kitiems akliesiems (neskaitant tų atvejų, kai aplinkybės privertė žudyti piktavalius), o dabar, šventoje vietoje, ji apvogė kitus akluosius, kai šventieji uždengtomis akimis negalėjo jos "matyti".

*

Turbut tu teisi, tas jos ''moralinio muopolio'' epizodas man kazkaip uzsimirso g.gif O, siaube, as, matyt, turiu fasistinio mastymo uzuomazgu ir kartais pradedu skirti zmones, vertus gyventi ir visus kitus doh.gif Tikiuosi, kad jis liks tik knygu ar filmu suvokime ir niekada nepateksiu i tokias salygas realiame gyvenime, kad tas mastymas pasireikstu ir nukentetu tie ''visi kiti''.
Tai kodel, jusu nuomone po kazkurio laiko zmonems vis del to buvo leista praregeti?
As, pvz., galvoju, kad to nusipelne tik kai kurie, pvz., mergina, kuri pamilo seni, nes jis praregejo ir dvasiskai. O gal ne? Gal tik gavo ramu uosta, kurio pasamoningai ieskojo keisdama lovos partnerius?

Papildyta:
QUOTE(martux @ 2009 06 03, 19:46)
Ir aš ieškau tų atsakymų, bet tokių žemiškesnių  ax.gif
*

Gal galetum viesia pateikti bent jau klausimus, i kuriuos ieskai atsakymu? Aisku, jei jie susije su aptariama knyga ax.gif
klopedija
QUOTE(langana @ 2009 06 03, 21:15)
Tai kodel, jusu nuomone po kazkurio laiko zmonems vis del to buvo leista praregeti?
As, pvz., galvoju, kad to nusipelne tik kai kurie, pvz., mergina, kuri pamilo seni, nes jis praregejo ir dvasiskai. O gal ne? Gal tik gavo ramu uosta, kurio pasamoningai ieskojo keisdama lovos partnerius?
*
Kaip vienodai nusipelnė apakti, taip vienodai nusipelnė ir praregėti - prieš Dievą, Gamtą, Visatą, Mirtį - visi lygūs.

Man kyla atvirkščias klausimas: o gal būtent ta moteris buvo apakus? Gal visi kiti regėjo, tik kitaip nei ji? O ji to nesuprato? g.gif

Svarstant žemiškiau, galima sakyti, kad "iš Meksikos atėjo kiaulių gripas", visi "persirgo" to viruso sukelta karštine, o atsparioji, rūpestingoji, atsakingoji reginčioji tiesiog nebeištvėrė tos atsakomybės naštos ir palūžo... verysad.gif

Pirmą kartą skaitydama ir aš kėliau žemiškesnius klausimus ir iešojau paprastesnių atsakymų. Dabat, skambant galvoje sąvokai "metafora", bandžiau daugelį epizodų sukelt į kabutes ir ieškot perkeltinės prasmės (knistis "tarp eilučių" nemėgstu, bet... mirksiukas.gif ) ... šiandien aš atsakinga, rytoj ne, jeigu apakčiau.

... jeigu?.. Kokios čia išlygos ir sąlygos? g.gif Juoda-balta? Gera-bloga? Asmenybės susidvejinimas? g.gif
martux
Kažkaip ramu čia...

QUOTE(langana @ 2009 06 03, 21:15)
Gal galetum viesia pateikti bent jau klausimus, i kuriuos ieskai atsakymu? Aisku, jei jie susije su aptariama knyga ax.gif

Taigi, kai klausimai kyla tik mintyse ir jų nereikia iškelti į viešumą, tada nebaisu ir nusišnekėti ax.gif Bet gal truputį surizikuosiu.
Štai rašyk.lt radau tokias eilutes:

"Kilęs iš kaimo šaltkalvis daugiau nei 20 metų dirbo spaudoje. Iki 60-mečio išleido du nevykusius romanus, kuriuos parašė (ar tik dėl neraštingumo?) be skyrybos ženklų. Tokį „neprofesionalą“ Lietuvoje pašieptų kiekvienas kultūrinių tinklalapių komentuotojas, o jis išleido „Aklumą“ ir už jį gavo Nobelio premiją. "

Tai štai aš pakol kas į šį kūrinį žvelgiu ,tarsi, pro rožinius akinius,viskas jame man tinka ir netikiu, kad tokią skyrybą autorius pasirinko dėl neraštingumo!
I klausimas :
jeigu aklumas yra žmogiškumo degradavimo metafora, tai kodėl nebuvo daugiau reginčiųjų?
Kažkodėl visada galvoju, kad žmonija nėra jau tokia vienareikšmiškai sugędusi...
Papildyta:
QUOTE(klopedija @ 2009 06 03, 18:53)
Pasitaiko gi atsparių žmonių!  mirksiukas.gif

O jei rimčiau, tai sakyčiau, kad ją saugojo atsakomybės jausmas.

Manau, kad labiau dėl bendražmogiškos meilės, dėl gebėjimo aukotis kitų labui, nei dėl asmeninės gerovės vos ne kaip Jėzus Kristus .

Man netinka schmoll.gif , kodėl ji neprarado regėjimo pačioje pradžioje? Juk dar nebuvo pasižymėjusi jokiose srityse.
Gal buvo tiesiog geras žmogus?
Man toks atsakymas beveik tiktų...
zose61
QUOTE(martux @ 2009 06 05, 03:48)
jeigu aklumas yra žmogiškumo degradavimo metafora, tai kodėl nebuvo daugiau reginčiųjų?
*

pratesiu - ir kodel tada apako vaikas?

Knyga beskaitant, kilo daug klausimu, cia jie visi jau anksciau isvardinti. O dabar liko vienas. Ar galeciau issaugoti savo zmogiskuma ekstremalioje situacijoje? Jei galvoji, kad ateities nera, yra juoda realybe ir begalinis noras isgyventi siandien, nes rytojaus gal ir nera.

martux
QUOTE(zose61 @ 2009 06 05, 14:44)
Knyga beskaitant, kilo daug klausimu, cia jie visi jau anksciau isvardinti.

Manau, kad ne visi išvardinti smile.gif
Paklausiu dar : Kaip ji galėjo leisti savo vyrui miegoti su kita, ir dar rado jam po to šiltų žodžių?
Nu geras ji žmogus tai geras, bet čia tai jau "čerez čiur"...
zose61
QUOTE(martux @ 2009 06 05, 08:13)
Manau, kad ne visi išvardinti smile.gif
Paklausiu dar : Kaip ji galėjo leisti savo vyrui miegoti su kita, ir dar rado jam po to šiltų žodžių?
Nu geras ji žmogus tai geras, bet čia tai jau "čerez čiur"...
*

O man sitas klausimas buvo labai trumpalaikis. Tuo momentu pasirode keista, bet toliau jis nunyko ir nebeuzsiakcentavo. Jos jausmai vyrui labai pasikeite. O gal tokie ir buvo. Sakyciau, kad vyra ji mylejo daugiau motiniskai, zmogiskai. Tos vadinamos tikros chemijos nebuvo:) O tokiu atveju gal nelabai ir svarbu? Juk kasdieniame gyvenime mes daug ka vertiname visiskai kitaip. Lygiai kaip moterys ejo 'susimoketi' uz maista. Net dabar siurpas nukrato kai prisimenu....
klopedija
martux,2009 06 05, 10:48
Iki 60-mečio išleido du nevykusius romanus, kuriuos parašė (ar tik dėl neraštingumo?) be skyrybos ženklų.
Tarp kitko, Torgny Lindgren taip pat mėgsta "beraštiškai" rašyti mirksiukas.gif .

Man netinka schmoll.gif , kodėl ji neprarado regėjimo pačioje pradžioje? Juk dar nebuvo pasižymėjusi jokiose srityse.
Gal buvo tiesiog geras žmogus?
Man toks atsakymas beveik tiktų...
Tai ji ir buvo tiesiog geras, atsakingas žmogus.

QUOTE(martux @ 2009 06 05, 15:13)

Kaip ji galėjo leisti savo vyrui miegoti su kita, ir dar rado jam po to šiltų žodžių?
*
Nekyla kitokių minčių, kaip tik vėl apie Jėzų Kristų doh.gif . Ji buvo tarsi iš kito pasaulio, kuriai nevalia įtakoti žmogaus veiksmų: mato, kad blogai daro, bet negali uždrausti cool.gif .
langana
QUOTE(klopedija @ 2009 06 05, 15:23)
Nekyla kitokių minčių, kaip tik vėl apie Jėzų Kristų  doh.gif . Ji buvo tarsi iš kito pasaulio, kuriai nevalia įtakoti žmogaus veiksmų: mato, kad blogai daro, bet negali uždrausti  cool.gif .
*

g.gif Idomus palyginimas. Tada ''susimokejimas uz maista'' turetu buti nukryziavimo atitikmuo. Tik veliau viskas nebeatitinka. ''Jezus Kristus'' neturetu zudyti ''blogiuku'' ir tuo labiau apvogti nelaimeliu baznycioje. Ar ne tiesa?
O del Saramago berastiskumo tai visiskas absurdas. Juk jis 20 metu dirbo spaudoj. Tai ka jis ten dare? Vamzdzius virino?
martux
Ar tas, kuris pirmas prarado/atgavo regėjimą buvo kažkuo kitoks (blogesnis/geresnis)? Ar geroji tik viena, po to jau nesvarbu, kuris pirmas, penktas ar dešimtas?
Žodžiu, ar tik gėris prieš blogį? Ar geras, geresnis, geriausias prieš blogą, blogesnį, blogiausią?
klopedija
QUOTE(langana @ 2009 06 05, 19:54)
''Jezus Kristus'' neturetu zudyti ''blogiuku'' ir tuo labiau apvogti nelaimeliu baznycioje. Ar ne tiesa?
*
Visą naktį nemiegojau, galvojau, ką atsakyt hihihi.gif
Bet gi nesakiau, kad ta moteris buvo Jėzus Kristus! hihihi.gif Ji tik aukojosi kitų labui, kaip... iki tam tikro laiko, kai žmogus praranda žmogiškumą, tam, kad išgyventų g.gif

QUOTE(martux @ 2009 06 06, 10:42)
Žodžiu, ar tik gėris prieš blogį? Ar geras, geresnis, geriausias prieš  blogą, blogesnį,  blogiausią?
*
Kažkaip manau, kad visame tame jolave yra pusiausvyra g.gif
vikuliaz
Demesio - visiems mylintiems knyga!

Jau atsidare nauja pigiu naudotu ir nauju knygu parduotuve Vilniuje - Gerosios Vilties g. 12 (prie Savanoriu prospekto)!! Maloniai kvieciame visus apsilankyti!

Daugiau informacijos rasite tinklapyje:

www.knygosnamai.lt

Gero skaitymo!
langana
QUOTE(klopedija @ 2009 06 06, 10:08)
1. Visą naktį nemiegojau, galvojau, ką atsakyt  hihihi.gif 
2. Bet gi nesakiau, kad ta moteris buvo Jėzus Kristus!  hihihi.gif
*

1. Uzuojauta del nemigos unsure.gif cool.gif 9 men. dirbau naktimis(aciu Dievui, si katorga baigesi atleidimu), taigi puikiai zinau, ka reiskia buti neissimiegojusiam cool.gif Ai, dar prisimenu, kaip auginau savo amzinai budru kareiveli doh.gif
2. Sakei, kad moters poelgiai (konkreciai, meile vyrui iki tokio lygio, kad priimtu jo permiegojima su kita moterimi) tau nesukelia jokiu kitu minciu tik apie Jezu Kristu, as tiesiog pabandziau pratesti paralele. Gaila, kad diskusija nesulauke platesnio atgarsio unsure.gif Itariu, martux paciai teks ieskoti atsakymu i sav klausimus arba tiesiog juos pamirsti, ka mes daznai ir darom, ane?
martux
Siunčiuosi filmą, jau neiškentusi peržiūrėjau keletą minučių ax.gif Pirmasis apakėlis filme toks gan simpatiškas vyrukas, ko nepasakyčiau apie mano įsivaizduotąjį. Pirmąjį kažkodėl priėmiau kaip kaltąjį blink.gif

QUOTE(langana @ 2009 06 07, 00:48)
Gaila, kad diskusija nesulauke platesnio atgarsio unsure.gif Itariu, martux paciai teks ieskoti atsakymu i sav klausimus arba tiesiog juos pamirsti, ka mes daznai ir darom, ane?
*

Ai, ne bėda smile.gif Juk jau turiu atsakymą apie motiniškąją meilę. Pati nesugalvojau...
SOFIJA5
O man "Aklumas" nepatiko tongue.gif Užkabino iš pat pradžių rašymo stilius - labai smagiai skaitėsi. O nepatiko turinys. Mano nuomone, nužmogėjimo pilna žiniose ir laikraščiuose, o dar ta scena su moterimis. Šlykštu.
Darbinga
Jose Samarago „Aklumas“. Perskaičiau ir nemanau, kad knygoje reiktų ieškoti labai giliai paslėptų minčių. mirksiukas.gif Man rodos, autorius, tai ką norėjo, išsakė atviru tekstu. Pradžioje man labiausiai kliuvo ironiškas knygos tonas, kalbant apie žmoniškąsias vertybes, kurios tiesiog akyse subyra, susidūrus su būtinybe išgyventi. Kai žlunga sistema, kuri mus palaiko, arba bent jau išoriškai palaiko, arba tai kas žmones sieja, tada ištirpsta trapi riba, kuri mus skiria nuo gyvulio, dingsta visi mus sieję susitarimai ir lieka tik kova dėl būvio bei išlikimo. Kiekvienas stengiasi išgyventi savaip.

Užstrigo man taip pat apsiprausimo ritualas, kurį rašytojas apibūdino taip: kai kūnas švarus – švari tampa ir siela. Šiais žodžiais atimamas iš žmogaus transcendentinis "pasinešimas" ir parodoma, kad žmogaus siela ir kūnas nedviprasmiškai susiję. Nėra kūno, nėra sielos, nėra žmogaus...

Scena bažnyčioje rodo, kad net mūsų šventieji yra akli, tokie pat akli, kaip ir juos sukūrę žmonės. Galbūt akla ir moteris, kuri paaukoja savo akis. Žmonės, esant būtinybei, pamina 10 Dievo įsakymų. Tačiau pamina juos ir nesant būtinybei, o iš godumo, tinginystės ir aplaidumo. (čia šiaip, neknyginiai pasvarstymai). smile.gif

Knygos gale yra mįslinga frazė, kuri mums sako, jog žmonės nėra akli, yra tik aklumas. Matyt, tas aklumas būdingas visai žmonių giminei, kuri mato tik tiek, kiek jai reikia matyti. T.y. mes negalime daugiau matyti, nei mes esame. g.gif

Pabaiga viltinga bigsmile.gif : žmonės vėl pradeda burtis, kad sukurtų juos palaikančią sistemą. Vėl bus atkuriama tvarka: vertybės, moralė, hierarchija, saugumą palaikančios struktūros ir t.t., kad lemiamu momentu jos vėl pasirodytų neveiksmingos. Matyt, lig tol, kol būsime tokie žmonės, kokie esame. g.gif
groovy
QUOTE(zose61 @ 2009 06 05, 15:01)
O man sitas klausimas buvo labai trumpalaikis. Tuo momentu pasirode keista, bet toliau jis nunyko ir nebeuzsiakcentavo. Jos jausmai vyrui labai pasikeite. O gal tokie ir buvo. Sakyciau, kad vyra ji mylejo daugiau motiniskai, zmogiskai. Tos vadinamos tikros chemijos nebuvo:) O tokiu atveju gal nelabai ir svarbu? Juk kasdieniame gyvenime mes daug ka vertiname visiskai kitaip. Lygiai kaip moterys ejo 'susimoketi' uz maista. Net dabar siurpas nukrato kai prisimenu....
*

Bet juk pabaigoje ji lyg ir pasakė, kad nebegalės su juo būti taip, kaip anksčiau. O dėl motiniškumo, tai aji visi pabaigoje buvo kaip vaikai, o ji kaip motina maitintoja brovėsi vogti maisto...

QUOTE(klopedija @ 2009 06 05, 15:23)
Tai ji ir buvo tiesiog geras, atsakingas žmogus.
*

Gal dėl to ji vienintelė neapako? Čia gal kaip mintis, kad pasaulyje yra dar kruopelytė gėrio? g.gif

QUOTE(langana @ 2009 06 05, 18:54)
Juk jis 20 metu dirbo spaudoj. Tai ka jis ten dare? Vamzdzius virino?
*

hihihi.gif

QUOTE(Darbinga @ 2009 06 12, 08:24)
Užstrigo man taip pat apsiprausimo ritualas, kurį rašytojas apibūdino taip: kai kūnas švarus – švari tampa ir siela. Šiais žodžiais atimamas iš žmogaus transcendentinis "pasinešimas" ir parodoma, kad žmogaus siela ir kūnas nedviprasmiškai susiję. Nėra kūno, nėra sielos, nėra žmogaus...

Pabaiga viltinga  bigsmile.gif : žmonės vėl pradeda burtis, kad sukurtų juos palaikančią sistemą. Vėl bus atkuriama tvarka: vertybės, moralė, hierarchija, saugumą palaikančios struktūros ir t.t., kad lemiamu momentu jos vėl pasirodytų neveiksmingos. Matyt, lig tol, kol būsime tokie žmonės, kokie esame.  g.gif
*

Čia galima susieti ir tą apsiprausimą, ir būrimąsi žmonių, juk netrukus po to visi praregėjo g.gif

Šiaip knyga man patiko ir nebvo tokia žiauri, kaip tikėjausi, net nustebau, kad per mažai žiaurumo tokiomis aplinkybėmis buvo unsure.gif
martux
QUOTE(groovy @ 2009 06 12, 19:39)
Šiaip knyga man patiko ir nebvo tokia žiauri, kaip tikėjausi, net nustebau, kad per mažai žiaurumo tokiomis aplinkybėmis buvo unsure.gif

Aš manau, kad pakankamai g.gif
groovy
QUOTE(martux @ 2009 06 12, 21:44)
Aš manau, kad pakankamai g.gif
*

Gal aš prisiskaičius apie tą knygą tikėjausi kažko nerealiai baisaus. O gal esu skaičiusi knygų, kuriuose žiaurumas yra nežmoniškas, dėl to nepasirodė labai baisu. Kaip ir sakiau, tokiomis aplinkybėmis galėjo būti ir blogiau, jeigu epidemija nebūtų apėmusi viso miesto ir jie nebūtų išėję į laisvę unsure.gif Tai iškyla klausimas: kas būtų buvę toliau? doh.gif
langana
QUOTE(groovy @ 2009 06 13, 17:39)
Tai iškyla klausimas: kas būtų buvę toliau? doh.gif
*

Manau, kad juos elementariai issaude kareiviai unsure.gif Arba tiesiog nustoje tiekti maista, kad jie patys issipjautu ir nebeliktu pavojaus, kad isplatins infekcija cool.gif Optimistine pabaiga : kas nors is neapakusiuju israstu vaistus ir visi pasveiktu rolleyes.gif
klopedija
QUOTE(langana @ 2009 06 13, 23:54)
Manau, kad juos elementariai issaude kareiviai unsure.gif Arba tiesiog nustoje tiekti maista, kad jie patys issipjautu ir nebeliktu pavojaus, kad isplatins infekcija cool.gif Optimistine pabaiga : kas nors is neapakusiuju israstu vaistus ir visi pasveiktu rolleyes.gif
*
Tai kad ten visi apako cool.gif .

O pabaiga šiame romane ir taip labai optimistinė: visi praregės, telieka laukti mirksiukas.gif .
tutele
QUOTE(Darbinga @ 2009 06 12, 07:24)
1.Jose Samarago „Aklumas“. Perskaičiau ir nemanau, kad knygoje reiktų ieškoti labai giliai paslėptų minčių.  mirksiukas.gif Man rodos, autorius, tai ką norėjo, išsakė atviru tekstu.

2.Scena bažnyčioje rodo, kad net mūsų šventieji yra akli, tokie pat akli, kaip ir juos sukūrę žmonės.

3.Knygos gale yra mįslinga frazė, kuri mums sako, jog žmonės nėra akli, yra tik aklumas. Matyt, tas aklumas būdingas visai žmonių giminei, kuri mato tik tiek, kiek jai reikia matyti. T.y. mes negalime daugiau matyti, nei mes esameg.gif

4.Pabaiga viltinga  bigsmile.gif : žmonės vėl pradeda burtis, kad sukurtų juos palaikančią sistemą. Vėl bus atkuriama tvarka: vertybės, moralė, hierarchija, saugumą palaikančios struktūros ir t.t., kad lemiamu momentu jos vėl pasirodytų neveiksmingos. Matyt, lig tol, kol būsime tokie žmonės, kokie esame.  g.gif

1. Va, va, visiskai sutinku. drinks_cheers.gif Man irgi tas tekstas pasirode per daug atviras, kad sukeltu kazkokia papildoma diskusija. Paprasciausiai eilinis veikalas Apokalipses ir zmogiskuju vertybiu praradimo tema, kuriu siuo metu yra daug ir knygu lentynose, ir TV bei didziuosiuose ekranuose. cool.gif

2. Gera mintis. thumbup.gif

3. Sakyciau, jog negalime matyti daugiau nei norime. Juk kazkodel dazniausiai pradedame keistis (ar bent jau susimastome) tik tragisku ar nelaimingu ivykiu pasekoje, taip sakant, turi beveik pajusti s... skoni, kad suprastum, kas yra saule ir grynas oras. Butent tai, mano manymu, aprasyta ir knygoje.

4. Hmmm, o as supratau, kad butent "apsivalymas" (knygos gale aprasyta svarinimosi procesa prilyginciau anksciau minetu moraliniu nuostatu nuopolio - hierarchijos, baimes, isnaudojimo ir t.t. atsvarai) suteiks "praregejima".
langana
QUOTE(klopedija @ 2009 06 14, 10:14)
Tai kad ten visi apako  cool.gif .

O pabaiga šiame romane ir taip labai optimistinė: visi praregės, telieka laukti  mirksiukas.gif .
*

Bet groovy kalbejo apie tai, kas butu, jeigu butu rolleyes.gif As pateikiau dvi savo versijas, kas butu, jei epidemija nebutu apemusi viso miesto ax.gif
groovy
QUOTE(langana @ 2009 06 14, 13:06)
Bet groovy kalbejo apie tai, kas butu, jeigu butu rolleyes.gif As pateikiau dvi savo versijas, kas butu, jei epidemija nebutu apemusi viso miesto ax.gif
*

drinks_cheers.gif O kas būtų, jei kareiviai ir toliau tiektų maistą ir jų neiššaudytų? Galvoju, ar būtų baisiau, ar jau nebe po to lyderio nužudymo g.gif O kas būtų jei jo nebūtų nužudę. Va čia ir prasideda baisumas, kaip toli būtų buvę nueita? O galbūt nuo nužudymu parodoma, kad viskam yra ribos, kurių negalima peržengti?

Pastebėjau, kad tik klausimus keliu ir laukiu atsakymų biggrin.gif
martux
QUOTE(groovy @ 2009 06 14, 22:37)
Galvoju, ar būtų baisiau, ar jau nebe po to lyderio nužudymo g.gif O kas būtų jei jo nebūtų nužudę. Va čia ir prasideda baisumas, kaip toli būtų buvę nueita? O galbūt nuo nužudymu parodoma, kad viskam yra ribos, kurių negalima peržengti?

Man būtent sulig lyderio nužudymu, kilo viltinga mintis, kad gal dar ne viskas prarasta, dar galimas happyendas smile.gif
martux
Tai, ko nespėjau pridėti:
pasiėmusi naują skaitinį (451 Farenheito) ėmiau gilintis kuo dabar čia skiriasi utopija nuo antiutopijos g.gif Žinoma, perskaičiau čia: http://lt.wikipedia.org/wiki/Utopija ir dar šen bei ten...
Jei galima, dar paklausiu ax.gif Ar realiai tą skirtumą galima pajusti?
IR
Jei Aklumas - antiutopija, t.y. pozityvių dalykų pratęsimas, išryškinant silpnąsias vietas, tai bet kuriuo atveju, gera pabaiga yra tikėtina? g.gif g.gif g.gif
klopedija
QUOTE(groovy @ 2009 06 14, 22:37)
O galbūt nuo nužudymu parodoma, kad viskam yra ribos, kurių negalima peržengti?
*
Nužudymas buvo savotiška savigyna. Man žiauresnis tas epizodas Bažnyčioje, kai ji apvagia kitus aklus ir dėl to silpnesnius už ją nelaiminguosius.

QUOTE(martux @ 2009 06 14, 22:50)
Man būtent sulig lyderio nužudymu,  kilo viltinga mintis, kad gal dar ne viskas prarasta, dar galimas happyendas smile.gif
*
Koks gali būti happyendas tokioje knygoje? g.gif Aš tikėjausi vos ne atominio karo ar kitokios globalinės katastrofos. Jokių happyendų iš tokių tekstų nesitikiu nuo "Musių valdovo laikų" schmoll.gif .

Man kyla kitokių klausimų: ką aš būčiau dariusi vienoje ar kitoje situacijoje. Aš turbūt būčiau iškart "nukirpus" tą "vadą". Kodėl ji laukė kito karto?
Gal reikėtų paieškoti savo pačių "atspindžių" toje mėšlo krūvoje?
groovy
QUOTE(klopedija @ 2009 06 14, 22:23)
Nužudymas buvo savotiška savigyna. Man žiauresnis tas epizodas Bažnyčioje, kai ji apvagia kitus aklus ir dėl to silpnesnius už ją nelaiminguosius.
*

Nepamenu, kad bažnyčioje būtų ką pavogusi g.gif
Darbinga
QUOTE(groovy @ 2009 06 13, 19:39)
Kaip ir sakiau, tokiomis aplinkybėmis galėjo būti ir blogiau, jeigu epidemija nebūtų apėmusi viso miesto ir jie nebūtų išėję į laisvę unsure.gif Tai iškyla klausimas: kas būtų buvę toliau? doh.gif

Tada knygos niekas neskaitytų, nes jinai būtų per daug beviltiška. mirksiukas.gif

QUOTE(tutele @ 2009 06 14, 12:54)
3. Sakyciau, jog negalime matyti daugiau nei norime.
4. Hmmm, o as supratau, kad butent "apsivalymas" (knygos gale aprasyta svarinimosi procesa prilyginciau anksciau minetu moraliniu nuostatu nuopolio - hierarchijos, baimes, isnaudojimo ir t.t. atsvarai) suteiks "praregejima".
*

3. Manau, jog negalime matyti daugiau, nei galime: žmonės gali keistis, bet iki tam tikros ribos t.y mes negalime peržengti savo žmogiškumo ir žmogiškojo suvokimo ribų. Na, nebent, atsivertų trečioji akis.... bigsmile.gif Be to, žmonės negali pasikeisti akimoju, visi vienu kartu – esame per daug gyvi, skirtingi ir individualūs. Jei būtume robotai , tada viskas būtų paprasčiau: tik pakeiti programą ir pradedi automatiškai gyventi kitaip.
4. dėl tos priežasties mes niekad nepasikeisime ir vėl darysime tas pačias klaidas, kurios būdingos žmonių giminei. Yra toks protingas posakis: žmonės nesikeičia, keičiasi tik laikai. mirksiukas.gif Aišku, skirtingi laikai atneša vis kitokių vėjų, bet žmogus iš esmės lieka tas pats gyvūnas ir barbaras, besislepiantis už civilizuotos kaukės. Beje, čia mano asmeniniai pasvarstymai, nes autorius iki galo taip ir nepasakė, ar žmonės ne tik praregėjo, bet ir pradėjo regėti kažkaip naujai. g.gif Nors, prisiminus frazę, jog nėra aklų žmonių, o yra tik aklumas, gal reiktų patikėti, kad masinis atsivertimas vis tik įvyko?
QUOTE(klopedija @ 2009 06 15, 00:23)
Man kyla kitokių klausimų: ką aš būčiau dariusi vienoje ar kitoje situacijoje. Aš turbūt būčiau iškart "nukirpus" tą "vadą". Kodėl ji laukė kito karto?
Gal reikėtų paieškoti savo pačių "atspindžių" toje mėšlo krūvoje?

Man toks jos poelgis pasirodė įtikinamas, nes normaliam žmogui (tam, kuris nieko nenužudė savo rankomis) nėr taip lengva pasiryžti ką nors nužudyti, nepaisant to, kad tas „kas nors“ yra paskutinis niekšas ir galvijas.
Atspindžių galima ieškoti, bet niekad negali žinoti, kaip pasielgsi iš tikrųjų, kai prispaus būtinybė.

gintarelia
QUOTE(martux @ 2009 06 14, 23:07)
Tai, ko nespėjau pridėti:
pasiėmusi naują skaitinį (451 Farenheito) ėmiau gilintis kuo dabar čia skiriasi utopija nuo antiutopijos g.gif  Žinoma, perskaičiau čia: http://lt.wikipedia.org/wiki/Utopija  ir dar šen bei ten...
Jei galima, dar paklausiu ax.gif  Ar realiai tą skirtumą galima pajusti?
IR
Jei Aklumas - antiutopija, t.y. pozityvių  dalykų pratęsimas, išryškinant silpnąsias vietas, tai bet kuriuo atveju,  gera pabaiga yra tikėtina? g.gif  g.gif  g.gif
*

Aš visą gyvenimą įsivaizdavau, kad utopija yra tada, kai bandoma įsivaizduoti tobulą visuomenę (pvz. Tomo Moro "Utopija"), t.y. tada, kai aprašoma tokia visuomenė, kurioje žmonėms gyventi gera, jie jaučiasi patogiau, nei realiai yra visuomenėse aprašomuoju metu. Antiutopija - tai tokia visuomenė, kurioje sutvarkyta materialinė gerovė, bet egzistuoja krūva etikos, politikos ir tarpusavio santykių problemų (Orvelo "1984", Haserlio "Puikus naujas pasaulis", Zamiatino "Mes"), t.y. dažnaiusiai pamąstymai apie totalitarines visuomenes. "Aklumo" aš nepriskirčiau nė vienai iš šių kategorijų, nes čia nagrinėjami grynai moraliniai dalykai - iki kiek žmogus sugeba išlikti žmogumi (iš tiesų galbūt artimiausia būtų "Musių valdovas"), o tokios knygos nei su utopijomis, nei su antiutopijomis ne itin siejasi. Nors, aišku, viskas yra susitarimo reikalas.
klopedija
QUOTE(groovy @ 2009 06 15, 00:11)
Nepamenu, kad bažnyčioje būtų ką pavogusi g.gif
*
Po antro apsilankymo prekybos centre gydytojas su žmona slankioja gatvėmis ir užsuka į Bažnyčią. Ir ten, maždaug nuo 265 psl. vidurio, tarsi tap kitko chaotiškai atpašomas "smulkus" epizodas. O 266 psl., 7 eil. rašo: "... šitai reiškia, kad gydytojo žmona su vyru išėjo iš bažnyčios, nesigailėdami dėl vagystės, su puspilniais maišais." mirksiukas.gif
groovy
QUOTE(klopedija @ 2009 06 15, 18:18)
Po antro apsilankymo prekybos centre gydytojas su žmona slankioja gatvėmis ir užsuka į Bažnyčią. Ir ten, maždaug nuo 265 psl. vidurio, tarsi tap kitko chaotiškai atpašomas "smulkus" epizodas. O 266 psl., 7 eil. rašo: "... šitai reiškia, kad gydytojo žmona su vyru išėjo iš bažnyčios, nesigailėdami dėl vagystės, su puspilniais maišais."  mirksiukas.gif
*

blink.gif Maniau čia reiškė, kad iš prekybos centro pavogė ir nesigailėjo, kad nedavė ten esantiems. Bet gali būti, kad kažką praleidau ir ne taip supratau unsure.gif
klopedija
Sveikos gyvos! 4u.gif

Taigi, nuo šiandien dalijamės įspūdžiais apie Khaled Hosseini Bėgantis paskui aitvarą

user posted image

Pasakysiu trumpai-drūtai: bene geriausia šiemet skaityta knyga, todėl visi tolesni mano pasisakymai bus tendencingai pozityvūs.

Pradedam! mirksiukas.gif
Mexxica
Man irgi labai patiko, vietom net sugraudino wub.gif
Patiko, kad nebuvo tokia fanatiška religine prasme ta knyga, nes kai nusipirkau ją, tai maniau, kad bus tik "tūpt stot žegnot" ir kažko daug iš jos nesitikėjau, bet pasirodė visai pasaulietiška, ir moterų labai neengė biggrin.gif kaip kad galima pamatyt per žinias ar dokumentikoje rolleyes.gif na kažką čia padrikai parašiau, nežinau, kaip čia ta diskusija turi vykti, tai laukiu kitų pasisakymų 4u.gif
klopedija
QUOTE(Mexxica @ 2009 09 01, 17:27)
Man irgi labai patiko, vietom net sugraudino  wub.gif 
žinau, kaip čia ta diskusija turi vykti, tai laukiu kitų pasisakymų  4u.gif
*
Prisipažinsiu, ir aš pabaigoje nubraukiau ašarą, ne iš sentimentalumo, o tarsi nuriedėjus akmeniui nuo širdies, tarsi išgirdus žodį "atleidžiu"...
Sielos Sparnai
Hali halo 4u.gif

Man be galo be krašto patiko ši knyga wub.gif Tiesiog nuostabi, apkerėjo, apžavėjo mane ir dar ilgai ją prisiminsiu kaip ir "Gėlių kraują" wub.gif Perskaičiau "Bėgantis paskui aitvarą", užverčiau, padėjau atgal į lentyną ir dar ilgai tiesiog sėdėjau, tyloje, bandydama sudėlioti savo mintis ir jausmus wub.gif O skaitant knygą jų buvo begalė bigsmile.gif Vietomis labai pykau ant Amiro dėl jo vaikiško, egoistiško elgesio su Hasanu, nesugebėjimu, bijojimu drąsiai jį pavadinti draugu, iš patyčių jo atžvilgiu dėl žodžių nežinojimo. Vienareikšmiškai pykau, labai labai pykau ant jo, už tą nelemtą dieną, suluošinusią Hasano vaikystę. Kiek vėliau lyg ir kilo mažas pasiteisinimas "Jis tik vaikas ir paprasčiausiai išsigando", bet ir tai manęs neįtikino. Nemažai Amiro minčių man labai stipriai dvelkdavo egocentrizmu, netgi kai jis jau tapo suaugusiu žmogumi, vyru. Ir visą laiką skaitydama knygą labai stipriai jaučiau, kad sąžinė uj kokia stipri ir galinga jėga, priekaištai už blogą darbą nepaliks tavęs ramybėje visą gyvenimą, kol galų gale kažkokiu būdu tu neišpirksi tos kaltės. Taip buvo ir su Amiru. Kai Asefas jį talžė, keista, tačiau nebepykau ant jo, tada tik taip pat juokiausi su Amiru, kartu jaučiau tą išsilaisvinimą, supratau tą jo juoką ir tuo pačiu degiau pykčiu tam padarui, net neturinčiam teisės vadintis žmogumi, už tai ką padarė Hasanui, o vėliau ir jo sūnui...Man labai sunku skaityti ypatingai tokius dalykus, prievarta, bet kokia, fizinė, seksualinė, psichologinė, prieš vaikus man yra kažkas nesuvokiamo ir nesuprantamo. Todėl, kai Amiras su Hasano sūnumi išėjo iš tų pragaro namų mano širdis džiūgavo. Labai labai norėjau sulaukti laimingos pabaigos. Baisingai pradėjau nervintis, kai ambasadoje pareiškė, kad vaiko įsivaikinti ir išsivežti į Ameriką praktiškai neįmanoma. Taip norėjosi nubėgti ten, užrėkti ant visų, nepaisant visų įstatymų ir draudimų įsodinti juos abu į lėktuvą ir išskraidinti kuo toliau nuo visko. Laimingą pabaigą visgi gavau, tik gal kiek kitokią nei tikėjausi. O skaitant tą paskutinę sceną su aitvarais aš tiesiog spirgėjau iš džiaugsmo, kartu džiūgavau su Amiru, su Hasano sūnumi ir ta diena atrodė tokia saulėta, tokia džiaugsminga, kad knygą užverčiau su plačiausia šypsena veide.

Va tokios vat mano emocijos perskaičius šią knygą ax.gif
Vaiguvos Kiulkis
Kiulkiui pirma dalis patiko (iki išvykimo į Ameriką), o toliau tai Holivudas.
tutele
QUOTE(Vaiguvos Kiulkis @ 2009 09 01, 17:14)

QUOTE(klopedija @ 2009 09 01, 16:07)
Prisipažinsiu, ir aš pabaigoje nubraukiau ašarą...

Knygai perskaityti turejau marias laiko, bet, kad ispudziai neisblestu, termina vis nukelinejau, kol apsiziurejau si sekmadieni, pradejau ir, mano nuostabai, baigiau per viena diena.

Beskaitant, kilo tokios pacios mintys, kaip ir Vaiguvos Kiulkiui, kazkodel net pagalvojau, kad gal tai ir yra "holivudiniai Picoult variantai", nors, prisipazinsiu, neskaiciau nei vieno jos romano... Bet kaip as verkiau... Dar taip nebuvo, kad asaros riedetu ir riedetu upeliais... ax.gif

Buvo momentas, po Hasano isniekinimo, kai pagalvojau, jog knygos nenoresiu tureti savo bibliotekoje, tokia ji man pasirode sunki. Butent tada sustojau skaityti toliau... Tai buvo geras sprendimas ir nors, sugrizus prie teksto, atrode, jog magiskas zodziu poveikis isbleso, bet pastraipa po pastraipos vel isitraukiau, ir vel raudojau...

Maziausiai realistiskas pasirode Hasano sunaus islaisvinimas, bet neziurint to, knyga tikrai turi isliekamaja verte.

Beje, tai antra mano skaityta knyga apie Afganistano realijas - abi sukrete ir zinau, kad ieskosiu panasios literaturos dar.
klopedija
Man nei pradžia, nei pabaiga nepasirodė holivudiška schmoll.gif . Ta vieta dėl įvaikinimo ir vizų truputį "suvelta", bet ten aš įžvelgiau užuominą apie tai, kad Rytų pasauly svarbu garbė ir teisingumas (truputį naviai paidealizuota), o Vakarų pasauly visus įstatymus galima apeiti. Pinigai - visagaliai. (Juk "popieriukai" buvo sutvarkyti "anapus" mirksiukas.gif .) Kitaip sakant, kultūrinis "konfliktas".
Papildyta:
QUOTE(tutele @ 2009 09 01, 19:43)
Beje, tai antra mano skaityta knyga apie Afganistano realijas - abi sukrete ir zinau, kad ieskosiu panasios literaturos dar.
*
Gal ką pražiopsojau... blush2.gif O kokia pirma? g.gif
Jurzole
QUOTE(Vaiguvos Kiulkis @ 2009 09 01, 18:14)

Seniai skaiciau sia knyga, jau nelabai pamenu detales, bet pirmoji dalis man irgi labiau istrigo ir isimine drinks_cheers.gif Holivudo kazkiek yra, bet man kazkaip labai nekliuvo. O ta berniuko islaisvinimo scena tai jau net ne Holivudas, o net nezinau... rytietiska fantasmagorija? rolleyes.gif Antroje dalyje mane labiausiai sukrete berniuko bandymas nusizudyti... verysad.gif

Beje, ar manote, kad si knyga - su laiminga pabaiga? Man gi pasirode, kad autorius labai graziai apejo tuos nelemtuosius pabaigos spastus, i kuriuos taip daug rasytoju ikliuna. Pamenat tuos paskutinius sakinius apie sypsena? (A smile. Lopsided. Hardly there. But there.) Gal jam pasivaideno ta sypsena? Gal jis tiesiog labai norejo tuo tiketi? Zodziu, man pasirode, kad sios knygos pabaiga turetu patenkinti dauguma skaitytoju: tie, kurie tiki teisybes ir gerio triumfu (bent jau literaturoje), gavo laiminga pabaiga, o tiems, kurie mano, kad gyvenime ne visada buna taip kaip Holivude, liks didelis klaustukas ir netikrumas del to, kas vyks toliau. Juk visai nebutinai jie gyveno ilgai ir laimingai... nors ir norisi tuo tiketi ax.gif
tutele
QUOTE(klopedija @ 2009 09 01, 18:24)
Man nei pradžia, nei pabaiga nepasirodė holivudiška  schmoll.gif . Ta vieta dėl įvaikinimo ir vizų truputį "suvelta", bet ten aš įžvelgiau užuominą apie tai, kad Rytų pasauly svarbu garbė ir teisingumas (truputį naviai paidealizuota), o Vakarų pasauly visus įstatymus galima apeiti. Pinigai - visagaliai. (Juk "popieriukai" buvo sutvarkyti "anapus"  mirksiukas.gif .) Kitaip sakant, kultūrinis "konfliktas".

Del kulturiniu "konfliktu" ir skirtumu puikiai sutinku, juolab, kad nemazai pazistu arbiskaja kultura, todel galiu pazvelgti i ju supratima ne tik europietiskomis akimis, bet kai kurie knygos pasazai, pvz., kaip elgetos sutikimas Kabulo griuvesiuose, kuris pazinojo Amiro motina ir prisimine jos nuotaikas pries sunui gimstant, sviesiaplaukis, melynakis Hasanas (visiska priespriesa tikram afhanui), be to ir garbinantis Hitleri (paralele, pagal kuria jis nori atlikti etnini valyma), kova tarp abieju del Sorabo islaisvinimo, galu gale Babos draugas atskleidziantis visa teisybe - argi visa tai neprimena gerai surezisuota Holivudo (o gal Bolivudo) filmo? cool.gif

QUOTE(klopedija @ 2009 09 01, 18:24)
Gal ką pražiopsojau...  blush2.gif  O kokia pirma?  g.gif

Paskutine posto dalis:
http://www.supermama.lt/forumas/index.php?...&p=28594987

Papildyta:
QUOTE(Jurzole @ 2009 09 01, 19:28)

Beje, ar manote, kad si knyga - su laiminga pabaiga?

Man rodos butent pabaiga "padaro" sia knyga tokia zmogiska ir "perspjaunancia" holivudinius standartus. Labai noreciau pamatyti filma.
rasulensija
tutele ir visi kiti yra filmas pagal šią knygą. beje ne Holivudo statymo smile.gif aš jį torrents.ru susiradau. pati skaičiusi senokai, bet pamenu kad įspūdį paliko būtent pabaiga nežinau laiminga ji iš tiesų ar ne, bet mano manymu nugalėjo žmogiškumas smile.gif iš kitos pusės mes juk nežinome kaip toliau klostėsi jų gyvenimai ir ar tai ką skaitėm buvo pabaiga, o gal tik pradžia kažko kito g.gif o šiaip norėtųsi pamatyt mūsų knygynuose Hosseinio A Thousand Splendid Suns, kuri man pasirodė gal labiau realesnė ir tikrai žiauresnė nei Bėgantis paskui aitvarą.
Savūnė
QUOTE(rasulensija @ 2009 09 01, 22:57)
tutele ir visi kiti yra filmas pagal šią knygą. beje ne Holivudo statymo smile.gif 

Iš kur žinai, kad ne Holivudo? Visas jo studijas pažįsti? mirksiukas.gif
Filmą statė Dreamworks, įkurtas Steveno Spielbergo ir kt. Jie stato komercinius vaidybinius filmus, animaciją, televizijos serialus. Produkcijos sąrašas ir šiaip plačiau – čia.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2010 Invision Power Services, Inc.