Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Kaip ugdote JUDRAUS temperamento vaika?
Supermamų klubas > Vaikų auklėjimas ir ugdymas > Ankstyvasis ugdymas
HakunaMatata

Labas mamytes ir teveliai,

Mes su savo linksmu judriu suneliu (dabar 2,9 m.) turime patirties is 3-ju mokykleliu, nes norejome isbandyti kelias ir atrasti kas labiausiai tinka ir patinka. Pradzioj as maniau, kad musu vienturciui bus proga laveti, o svarbiausia- pabendrauti su kitais vaikais, nes labai retai turi tokia galimybe. Bet maziukams mokyklelese nelabai kas leidzia pabendrauti tarpusavyje, o uzsimezganti linksmuma stengiames tuoj pat "nukirsti", nes tik minute nesudrausi, ir jie jau krykstaus ir linksminsis viska pasaulyje uzmirse ir "nebus tvarkos ir drausmes per pamoka!"..
Is patirties jau galiu tvirtinti, kad ne vienoje mokykleleje vaikai NERA MOKOMI tarpusavyje bendrauti, kadangi tam visiskai nera laiko- yra grafikas, yra metodikos, yra pamokos tempas ir reikalavimai. To vaikai visur privalo laikytis, o ne zaisti tarpusavyje ar linksmintis.
Man daznai vaiku tuomet gaila, ypatingai vienturciu. Jie ateina is suaugusiuju aplinkos (seimoje), susitinka su bendraamziais is SAVO planetos, bet bendrauti ir kalbeti tarpusavyje SAVO kalba draudziama.. Cia panasu, kaip priristam suniui padeti matomoje vietoje aromatinga kaula per nepasiekiama atstuma.
Gerai, jei vaikas letas ar nedrasus is prigimties, tuomet jis ramiai prasedes visa laika mamytei ant keliu, galbut reaguodamas i tai, kas vyksta pamokoje, o gal ir nelabai.. Bet mokykloje mokytojai tokiu ramiu vaiku bus patenkinti, net jei vaikas ir neisijungia i pamokos veikla, bet jis "netrukdo(!) vesti pamokos" (kas daznai mokytojai yra SVARBIAUSIA).
O jei vaikas is prigimties judrus ir aktyvus? Jam sedeti valanda ramiai ir dalyvauti pamokoje pagal taisykles tampa tikru isbandymu, tuo labiau kad ipusejus uzsiemimams ir issekus "kantrybes, demesio ir paklusnumo" rezervui (kuris tokiame amziuje yra 20 minuciu!) ausyse kaip sugedusi plokstele pradeda skambeti mamytes ir mokytojos vis labiau piktejantys "sakau sedek ramiai! nebegiok! sedeek ramiaai!!! nebegioook!!!! sed..."
Koki tuomet prisiminima ir nuotaika vaikas ir jo mamyte issinesa is pamokos??
Suprantu, kad galima sakyti, jog mokykloje vieta mokytis, o zaisti su vaikais reikia kieme.
Bet ar tai galioja ir judriesiems dvimeciams-trimeciams??
Po 2-ju metu nuolatinio ivairiu mokykleliu lankymo pradejau vis labiau abejoti, ko daugiau gavome- naudos ar vistik zalos.. Labiau atradome.. ar labiau praradome..
Ismokome to ir to.. bet kiek kartu teko susipykti, nes elgesi "per linksmai, ne pagal taisykles"..
Turbut pastebejote, kad visur mamytes su naturaliai(!) labai judriais tokio amziaus vaikuciais (ypac berniukais) mokyklelese isbuna labai trumpai, ne daugiau 2 menesius? Pavargsta drausminti ir tramdyti savo gyvybinga "saules zuikuti", pavargsta nuo streso, nuo pasipiktinusiu letu vaikuciu mamyciu, aukliu, mokykleles mokytoju zvilgsniu ir komentaru..
Po kurio laiko ziurek pamokelese sedi tik ramaus leto temperamento vaikuciai arba tie, kuriuos vedzioja aukles (kuriu vaikai daznai bijo, jauciasi nesaugus ir del to klauso)?
Labai norisi vaikuti lavinti, bet ar tikrai butina sprausti i grieztus remus jau nuo tokio amziaus? Ar TIKRAI tai NEzalinga?!
Ar mokykleliu metodika skirta tik letiems dvimeciams/trimeciams?
Ar tokiame amziuje jau privloma pilnai suvokti, kas tai yra PAMOKA ir kad i ja reikia ziureti rimtai, solidziai ir atsakingai vykdyti nurodymus? Ar jie JAU gali tai suvokti?
Ar "neitelpantis i tvarkingos pamokos formata" vaikas jau yra potencialus busimasis mokyklos neklauzada?
Ar galima taikyti ta pacia metodika SKIRTINGO temperamento mazyliams?!
O gal tokiame amziuje galetu buti klases ir metodikos, suskirstytos pagal vyraujanti tokio amziaus vaikuciu temperamenta, pvz: ~Ramaus temperamento klase ir ~Judraus temperamento klase, su tinkama metodika?
Tuomet nesipiktins mamyte su ramiai ant keliu sedincia dukryte, o ir lakstantys "saules zuikuciai" su mamytem bus laimingi? Maziau reikes piktintis, stresuoti, daugiau laiko ir galimybiu bus LAVINTIS!
Ir uzaugusi nauja karta nebepaveldes savo tevu kartos tradicijos RIETIS ANT KIEKVIENO KAMPO..

Gal kas zinote, kaip sitas klausimas sprendziamas Vakaru salyse?

Vis dar ieskau atsakymo, skaitau knygas ir klausausi paskaitu ankstyvojo ugdymo vaiku psichologijos klausimais...
O gal kas jau zino atsakyma??..

Silciausi linkejimai atsakymu ieskancioms susirupinusioms mamytems :)
Tiomama
QUOTE(HakunaMatata @ 2009 05 18, 12:41)
Labas mamytes ir teveliai,
*

drinks_cheers.gif drinks_cheers.gif drinks_cheers.gif Oi, kaip man tai pazistama!!!!!! Neseniai jau buvau net emusi ieskoti kokiu psichikos sutrikimu savo "Saules Zuikutyje" (tarp kitko, labai graziai pasakyta smile.gif ). Bet visgi matau, kad mano vaikas sveikutelis.... Ka is patirties galiu pasakyti, tai mano vaikui TIKRAI netinka ramus, mazai veiklos turintys uzsiemimai.... Nes butent tokiu uzsiemimu metu as nesugaudau savo maziuko (jam1.5), o va, kur jis buna uzsiemes kokiais darbeliais, kur yra dainuojama, sokama ir pan., jis yra PATS nuostabiausias vaikutis, net aplinkiniai tokiais atvejais negali nesisypsoti, ziuredami i ji.... thumbup.gif Gyvenam uzsienyje, bet....mazame miestuke, todel nelabai turime is ko rinktis.... Deja, deja....... verysad.gif

motinyste_veza
o ir man pazistama situacija... tik turiu judria dukryte (1.9m) smile.gif

ir mes esam isbande daug mokykleliu, bet i dauguma tik keleta kartu nueje smile.gif labai pazistama situacija, kai mano dukra lanksto uzsiimdama savais reikalais nekreipdama demesio, ka daro mokytoja... ir manau problema ne judriuose vaikuose, o mokytojose. jos isijautusios i programa, o nei i vaika. ir tiesiog nemoka atrasti kontakto su vaiku, ir kai vaikas begioja, laksto, daro savo, kaltina amziu ar temperamenta... dar neatradau, tokiu bureliu, kuriose moketu bendrauti su judriais vaikais... nors burelius lankome del pasibuvimo tarp vaiku.
o del ugdymo, tai manau, geriausias mokytojas tokio vaiko yra mama. man yra pakankamai paprasta savo judria dukryte sudominti demesio reikalaujanciais uzsiemimais (deliones, piesimas, kaladeles, net ir karoliukus veriam ir kt. iv. zaidimai).
Tiomama
QUOTE(Tiomama @ 2009 05 18, 12:54)
(jam1.5)
*

blush2.gif blush2.gif blush2.gif taip skubejau, kad net nepamaciau, jog paspaudziau ne ta skaiciuka doh.gif Mano mazuliui 2.5m. lotuliukas.gif

QUOTE(motinyste_veza @ 2009 05 18, 15:19)
o del ugdymo, tai manau, geriausias mokytojas tokio vaiko yra mama. man yra pakankamai paprasta savo judria dukryte sudominti demesio reikalaujanciais uzsiemimais (deliones, piesimas, kaladeles, net ir karoliukus veriam ir kt. iv. zaidimai).
*

Aga drinks_cheers.gif Man namuose irgi jokiu problemu su vaiku, visada randam, kuo uzsiimti.... Tik baisu, kad jis taip ir neismoks bendrauti su vaikais, tad tenka eiti i tokius susiburimus, kokie yra, o ten jau gaudyti maziuka doh.gif
HakunaMatata

QUOTE(Tiomama @ 2009 05 18, 17:31)
Aga  drinks_cheers.gif  Man namuose irgi jokiu problemu su vaiku, visada randam, kuo uzsiimti.... Tik baisu, kad jis taip ir neismoks bendrauti su vaikais, tad tenka eiti i tokius susiburimus, kokie yra, o ten jau gaudyti maziuka  doh.gif
*

Labas lakstanciu Saules Zuikuciu mamytes clap.gif kaip gera atsidurti tarp SAVU drinks_cheers.gif thumbup.gif

Pas mus namuose taip pat nera problemu, kaip tik atvirksciai. Kadangi aukles neturim, o tetis daug dirba, tai sunui daug laiko tenka paciam uzsiimti (kol mamyte prausiasi ir t.t.t.t., gamina valgi, priseda prie kompiuterio ir t.t.) ir jis ta puikiausiai daro. Jei jam idomi veikla, jis gali ilga laika pvz. vazineti paspirtuku po namus ar zaisti lego, masinelemis ir tt., ar piesti, lipdyti plastilina, ilgai zaisti su paleistu is krano vandeniu, kapstyti smeli smelio stale, megsta uzsimirses "kalbeti uz zaislus“ ir t.t.t.t.t.
Aisku neretai naudodamasis proga issamiai tyrineja aplinka, todel kita karta namai atrodo kaip po archeologiniu kasinejimu doh.gif bet kokia atradimu laime wink.gif
O kai uzsiimu pati su juo, tai isvis buna 9am danguj ir viskuo domisi ir dziaugiasi.

Ir tol neturim problemu, kol nenueinam i mokyklele, kur is jo judrumo padaroma DIDELE problema.
Pradžioje kai pradejom lankyti dabartine mokyklėle, atsitiktinai sutapo, kad dauguma grupes vaiku buvo lakstantys stiprios vyriskos prigimties ~dvimeciai berniukai. Tuomet nebuvo ir problemos (buvo tik mokytojai, nes daznai nesugebėdavo prie judruoliu prisitaikyti ir ju sudominti).
Bet tada buvo vienintelis trumpas periodas per ilga musu moyklu lankymo laika, kai maciau, kad judrus vaikas tokiu pat judriu grupeje jauciasi daug geriau, nes juo niekas nesibaisi ir nesipiktina. Ir tevai tuo paciu jauciasi gerai, nes ju vaiku nesipiktina.
Jei judriu vaiku grupei pritaikytu jiems tinkančia pagal temperamenta veikla, lavinimas galbut butu daug produktyvesnis, nes nebutu to PRAZUTINGO streso.

Bet dabar grupeje nebeliko ne vieno judraus Saules Zuikucio, mes likome paskutiniai mohikanai. Dauguma vaiku mielai ramiausiai prasedi visa valanda(!) mamytems ant keliu.
Mokykloje reikalaujama "nebegioti, ramiai sedeti prie mamytes ar ant keliu ir daryti kaip mokytoja liepia". Tose pamokose, kur jam idomu, jis mielai dalyvauja ir viskas gerai. Bet tose, kur jam neidomu ir nuobodu, ar kai pavargsta, ar kai praeina „ramybes periodas“, jis atsisako paklusti taisyklems ir pradeda pats save linksminti, iesko idomesnio uzsiemimo, pradeda lakstyti ir t.t.
Tada LABAI piktinasi mokytojos, ramiu vaiku mamytes ir aukles, prasideda tramdymas (skelbiamas karas), pakyla itampa, as isitempiu, vaikas ta iskart pajunta, jis isitempia ir finale iseiname susipyke su spengianciom galvom.
Namuose po kurio laiko atsigaunam, grizta taika ir ramybe ir vel nebesuprantu, kur ir kokia yra problema- iki kito nejimo i mokykla. Ten vel atsiranda DIDELE PROBLEMA.
Po to galvoju, kazin ar teisingu budu skiepijame musu vaiku „MEILE MOKSLAMS“..

HakunaMatata
Namuose po kurio laiko atsigaunam, grizta taika ir ramybe ir vel nebesuprantu, kur ir kokia yra problema- iki kito nejimo i mokykla (norejau pasakyti NUEJIMO i mokykla)
Tiomama
QUOTE(HakunaMatata @ 2009 05 19, 07:07)

Toks jausmas, kad aprasyta apie mano vaikuti...... Tik pas mus skirtumas toks, kad gyvenam kitoj saly, kurios kalbos jis nesupranta ir pradejo neseniai mustis... Nera labai agresyvus, bet vis taikosi stumtelti, trenkti rankele.... verysad.gif Tai vat ir bandau issiaiskinti, kur pagrindine priezastis - ar nemokejimas anglu kalbos, ar nemokejimas ramiai zaisti su vaikuciais ir dalintis zaisliukais???
Nors ir tie musimaisi buna ne visada..... Kai vaikutis uzsiemes arba, kaip seniau rasiau, yra sokama, dainuojama ir pan., tada gali buti kruva vaikuciu, kuriu jis ne su pirstu nepalies.....
Si savaitgali pas mus buvo svente patiems maziausiems(mazdaug iki 5m.vaikuciams), kur daug renginuku. Tai i kiek renginuku ejom, vienintelis netiko, nes nebuvo VEIKLOS!!! - ten buvo skaitomos pasakos... Labai israiskingai moteris pasakojo, tarpukais vis kokia dainele padainuodama su vaikuciais ir atitinkamus judesiukus parodydama..... Tai labai aisku buvo, kad mano vaikas ne ten papuole doh.gif Kol moteris seke pasaka, jis begiojo, isdykavo, kalbino vaikucius, noredavo zaisti su jais... O tik pradedavo dainuoti ir tuos judesiukus rodyti, tuoj prisijungdavo... Zodziu..... doh.gif biggrin.gif
Is pradziu maniau, kad vesdama pas vaikuciu, kad ir ramia veikla ten uzsiimama, maniskis ismoks ramiai buti, sedeti, svarbu, tarp vaikuciu..... Bet, kuo toliau, tuo labiau tuo abejoju.... O va kur rasti kazka tokio, kur ir veiklos butu, ir maziukas tarp vaikuciu pabutu??? O vaiku jis labai nori..... verysad.gif
HakunaMatata
QUOTE(Tiomama @ 2009 05 19, 11:20)
QUOTE(HakunaMatata @ 2009 05 19, 07:07)

Toks jausmas, kad aprasyta apie mano vaikuti...... Tik pas mus skirtumas toks, kad gyvenam kitoj saly, kurios kalbos jis nesupranta ir pradejo neseniai mustis... Nera labai agresyvus, bet vis taikosi stumtelti, trenkti rankele.... verysad.gif Tai vat ir bandau issiaiskinti, kur pagrindine priezastis - ar nemokejimas anglu kalbos, ar nemokejimas ramiai zaisti su vaikuciais ir dalintis zaisliukais???
Nors ir tie musimaisi buna ne visada..... Kai vaikutis uzsiemes arba, kaip seniau rasiau, yra sokama, dainuojama ir pan., tada gali buti kruva vaikuciu, kuriu jis ne su pirstu nepalies.....
O vaiku jis labai nori..... verysad.gif
*

Nepergyvenk Tiomama, pamatysi kad greitai tas praeis. Kaip tik siom dienom skaitinejau puikia knyga MZYLIO TRAMDYMAS. PATARIMAI, KAIP AUGINTI VAIKUS NUO 1 IKI 4 METU,aut. Ch.Green, kurioje ir sitas klausimas paaiskintas. Labai rekomenduoju paskaityti sios knygos 11 puslapi, o ir visa knyga!
Jei neturi jokios galimybes ja BUTINAI nedelsiant isigyti, galesiu ideti cia keleta citatu smile.gif
Pasirodo, tarp mazdaug 1,5-2,5 metu vaiku yra ypatingai "madinga" stumdytis, mustis, kandziotis ir t.t.. Po to tas mazeja ir praeina.

Maniskiui pries keleta menesiu irgi zymiai labiau knietejo ka nors pastumti, trinktelti ar pan. O dabar tai atsitinka labai labai retai ir jau kelis kartus is eiles pastebejau, kad tokiose situacijose, kai kas nors verkia, jis buna netgi vienintelis is visu vaiku, kuris raudanti guodzia, buciuoja ir glosto skaudama vieta, labai pats pergyvena smile.gif

Ir tarp kitko ji pati daugybe kartu tokio amziaus vaikai stumde ir "trankaliojo", ir netgi ramios letos mergaites taip pat smile.gif

HakunaMatata

p.s.
"nusikalte" vaikai prisiziuri daugybe neigiamu reakciju i savo elgesi- "nukentejusio" vaiko, jo teveliu, savo teveliu. Galbut ir tai padeda jiems geriau ir greiciau suprasti grazaus elgesio etiketa?
Simoo7e
O ar bandote savo judrų vaiką įtraukti į kažkokią jį dominančią veiklą? Tarkime mano pažįstama savo sūnų nuvedė į Jaunuolių vairavimo mokyklą, nežinia , kas su juo nutiko, bet vaikas tikrai aprimo, užsidegė azartu, atsirado šiokios tokios disciplinos,, jau ir pats supranta, kad į užsiėmimus bus vedamas tik tada, kai mokslai nenukentės, noirs prieš tai itin sunkiai sekėsi, buvo neįdomūs tie mokslai, per nupboduys, sunku sukoncentruoti dėmesį, o dabar vaikas ikrai labai stengiasi tėvai labai džiaugiasi, sakė, kad labai vaikų psicholgiją išmanatys instruktoriai veda užsiėmimus, nes vaiką kažkokiu būdu nuramino, ne be toks išsiblaškęs tapo smile.gif
pukuotukas
apie mazesnius kalba manau 4u.gif ax.gif taip labai svarbu geras pedagogas smile.gif
vilmele
Mano sūnus labai judrus. Ir kuo nors jam užsiimti, buvo begalo kančia. Jis negalėdavo susikaupti. Bandžiau vesti į mokyklelę, bet ten jau pirmą dieną gavome tiek daug pastabų dėl jo lakstymo, kad sekantį kartą aš jau nebenorėjau eiti. schmoll.gif

Ne visada sutinku, kad mama geras mokytojas. Mano vaikui patiko vaikai, jis norėjo būti su draugais, tas ir dabar išliko. Bandydavau su juo kuo nors užsiimti, jam buvo neįdomu, jis net nekreipadavo dėmesio. Galų gale aš susiradau auklytę, kuri savo namuose prižiūrėjo anūkę ir prisiėmė kelis vaikučius. Ji baigusi pedagogiką ir mokėjo su vaikais bendrauti. Tik tada mano vaikas išmoko susikaupti. Jam buvo įdomu, ką vaikai daro ir jis iš paskos kartodavo. Metų eigoje jis tapo jau labiau panašus į vaiką, o ne į lakstantį vėjavaikį.
Dabar jam jau 3 metai. Mums ir gi tas perjodas, kada mušamės, kandžiojamės ir nieko negaliu padaryti. Tiesiog laukiu kada praeis. doh.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2010 Invision Power Services, Inc.