Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Vitaminai, nauda ar žala?
Supermamų klubas > Grožis ir sveikata > Grožis ir kosmetika > Plaukų priežiūra
donata_ra
Sveiki,
Neseniai teko girdeti apie vitaminu itakotas autoimunines ligas, o ir pries tai daug skaityti apie tai, jog tai tik manomas geris, juk nera daroma jokiu tyrimu paliudijanciu vitaminu nauda ar juolab zala. Dargi internetiniame puslapyje http://www.sveikasirjaunas.lt/index.php?op...4&Itemid=92 galima perskaityti: "Dažnai vaistinėse parduodami vitaminai yra dirbtinės kilmės, ne iš natūralių šaltinių, išgryninti."
Idomu butu isgirsti ir Jusu nuomones, galbut patirtis, galbut nuogirdas.
bigsmile.gif bigsmile.gif bigsmile.gif
*Cukrinė_Siela*
Siaip jei saikingai, manau kad nera blogai, bet jei per daug, tai kaip ir viskas kitas yra ne tik kad nesveika, bet ir pavojinga ax.gif
Jorky
Mano manymu reikia naudoti vitaminus, nes mes negauname ju pakankamai su maistu. As pastoviai geriu vitaminus, nieko blogo negaliu pasakyti. Netiko tik vieninteliai - Perfectil. Nuo ju mane pykino g.gif bet gal del to, kad geriau nelabai daug pavalgius, nes ant pakuotes raso, kad naudoti tik po pagrindinio valgio.
Irėja
QUOTE(Jorky @ 2009 04 01, 21:23)
As pastoviai geriu vitaminus,
*

o kaip žinote, ko būtent trūksta jūsų organizmui? tyrimus darotės?
*Cukrinė_Siela*
organimas pats jaucia ko jam reikia ax.gif
faustute
Tam, kad vitaminų nereikėtų vartoti, turite labai labai prižiūrėti ne tik savo mitybą, tačiau ir gyvenimą: poilsio ir darbo rėžimą, turėtumėte maitintis tik natūraliais maisto produktais, sudėtyje turinčiais vitaminų, mineralinių, skaidulinių medžiagų ir t.t., neturinčiai E, maisto medžiagomis, kurių reikia organizmui ir normalių jo funkcijų palaikymui.
Bet, kadangi šiandien kuo toliau tuo labiau tokių maisto produktų vis sunkiau rasti ir įsigyti manau, jog vitaminus ne tik reikia, bet ir būtina vartoti, kadangi mityba tikrai yra nepilnavertiška ir nesubalansuota, dažnai sveikos mitybos principai paminami dėl įvairiausių sumetimų, kurie įtakojami daugybės aplinkos veiksnių. Tačiau savaime suprantama, kad yra realus pavojus vitaminų perdozuoti, jei jų organizme yra pakankamai. Tai vėl gali priklausyti nuo daugelio priežasčių: genetika, virškinimo sistemos veikla, medžiagų pasisavinimas organizme, jų šalinimas ir t.t.
Sakyčiau tiksliausia ir teisingiausia vitaminus būtų galima rinktis apsilankius pas gydytoją, kad įvertintų jūsų sveikatos būklę, bei pasidarius kraujo tyrimus, kurių rezultatuose atsispindėtų tikslesnis jūsų sveikatos stovis, vienokie ar kitokie normų neatitikimai, kuo remiantis gydytojai galėtų jums pasiūlyti į ką labiau reikėtų atkreipti dėmesį. Jei pvz vitaminų stoka organizme nėra didelė, gal tiesiog pakaktų pavartoti daugiau natūralių produktų, kurių sudėtyje to vitamino daugiausia, kurie kompensuotų trūkumą.
sliver
Sveiki,
Nemanau, kad reikėtų žmonėms įteiginėti, kad jie nieko negali. Aš valgau visiškai pilnavertį maistą, man netrūksta jokių vitaminų, negeriu jų papildomai, esu vegetarė ir man tai nesukelia jokių problemų. Nėra jokio vargo pilnavertiškai maitintis, jeigu nesilaikoma dietų, nebadaujama, valgomas įvairus maistas ir nėra kokių nors sutrikimų. Gal būt daugelis žmonių nelabai domisi subalansuota mityba, bet užtenka kartą sužinot, nuoširdžiai pasistengt pakeist įpročius ir visą likusį gyvenimą nereikės leisti pinigų vitaminams, kenkti savo sveikatai ir dėl kažko rūpintis.
Dabar parašysiu, kodėl nereikėtų gerti vitaminų. Bet koks vitaminų perdozavimas yra kenksmingas kitiems žmogaus organams. Nors daugumai žmonių kažko ir trūksta organizme, bet organizmas sintetinių ir gyvulinės kilmės medžiagų pertekliaus nepašalina, kaip kad pašalina augalinės. Jeigu organizmui kažko trūksta, jis augalinės kilmės medžiagų pasisavina daugiau, jei užtenka - mažiau. Vitaminai dažniausiai yra sintetiniai, todėl -žmogus, valgantis maistą ir gaunantis iš jo kažkiek medžiagų pats negali nuspręsti, kiek jam reikės vitaminų. Vartodamas vitaminus jis per dieną gali gauti, tarkim 130 proc. medžiagų, kurių dalis yra sintetinės ir kurias organizmas pasisavins, taip kenkdamas kitiems organams. Šitai, man atrodo, mes žinome iš biologijos kurso, bet kažkaip pamirštame praktikoje. Taigi, žmogui vitaminų išrašyti gali gydytojas tik tuo atveju, jeigu per neapsižiūrėjimą dėl nesubalansuotos mitybos yra nepakankamumas ir reikia gydyti arba jei yra koks nors nepasisavinimo sutrikimas. Aplamai, galima pasidaryti "vitaminų" ir iš augalinio maisto.
Mitybos balansavimas yra paprastas, bet kantrybės reikalaujantis dalykas. Tai naudingas organizmui, jo sveikatai, piniginei ir verta žinoti bendram išsilavinimui. Seniai galvoju sukurti tokią temą ne tik plaukams, bet ir visam organizmui, Jei dar yra manančių, kad žmogui privaloma gerti vitaminus, nes yra nepaprastai sunku jų gauti su maistu, galite jautis laisvai kreipiantis į mane asmeniškai ar šitoje temoje dėl visų klausimų. smile.gif
Grok
aciu donata_ra uz filomuka.

Nes pati vartodavau vitaminus ir vaikams duodavau ne daugiau 15 i metus, vasario - kovo men, kai bijodavau, kad jie uzsikres persalimo ligomis, gripu.
Deimira
Aš taip pat pritariu, tai nuomonei, kad bent kiek galvojant ka valgai, galima iš maisto gauti visus reikiamus organizmui vitaminus.
Iš kur jūs taip gerai žinote, kad jums visada truksta kažkokiu vitaminų????...
iš vitaminų reklamos?... ar iš atliktų kraujo tyrimų?...
shopingas
QUOTE(Deimira @ 2009 06 11, 13:01)
Aš taip pat pritariu, tai nuomonei, kad bent kiek galvojant ka valgai, galima iš maisto gauti visus reikiamus organizmui vitaminus.
Iš kur jūs taip gerai žinote, kad jums visada truksta kažkokiu vitaminų????...
iš vitaminų reklamos?... ar iš atliktų kraujo tyrimų?...
*

Su maistu labai sunku gauti reikiama kieki vitaminu - manau reta mergina buna tokia valgi, kad visa reikiama ju kieki suvalgytu, o ir po keliu dienu butu atsivalgius visam gyvenimui. Is maisto tikrai pakankamai vitaminu negaunam (na ir ne visus juos isisavinam). Pvz jeigu per diena as suvalgau 6 saukstus avizines koses, 2 samtelius darzoviu sriubos, 5 vistu sparniukus ir vakarienei vaisiu (banana, 4 braskes, puse apelsino), tai negi tikrai gaunu visus vitaminus?

Vitaminai gerai, bet nereikia del ju eit is proto - o organizmas ir dirbtiniu vitaminu nepasisavina visu, be to yra tokie, kuriuos pasisavina kiek reikia, o kiti pasalinami is organizmo. As pvz naudoju multi vitaminus, skirtus moterims, ir papildomai geriu omega riebalu misinio kapsules. Kai padideja streso, geriu nuo streso. Na ir retsykiais kokiu akims panaudoju, o siuo metu dar geriu papildomai biotina nuo plauku slinkimo.

O kad vitaminu truksta (ar tam tikrai atvejais ir perdaug), parodo pats organizmas. Tai pasireiskia per slenkancius plaukus, nuolatini nuovargi, mieguistuma, odos pablyskima, nuolatines ligas (pvz nuolat sloguojat ar nuolat persalat), odos bukle (pvz pradeda sauseti), trukineja lupu kampuciai ir pan. Jeigu pvz. as diena darbe praleidziu prie kompiuterio ir taip kasdien, o mityba mano nesikeicia nuo tos, kuri buvo kai dirbau padaveja restorane, tai ar neakivaizdu, kad reikia naudot kazkoki papilda stiprint akims?
Isabelle
kad gauti reikiama vitaminu kieki kasdienai, reiketu suvalgyti kibira vaisiu ir darzoviu....manau niekas tiek nesuvalgo.......o dabar ir vaisiai ir darzeves nenaturaliai auginti......ir aplamai maistas apdirbtas ......taip kad vitaminu trukumas 21 amziaus problema...
sliver
Iš kur jūs tokius dalykus sužinojote? Juk sakau, kad aš, mergina, ne daug valganti, vegetarė, gaunu užtektinai vitaminų. Taip pat paminėjau, kad jeigu reikia, paaiškinsiu, ką daryti, bet be noro nieko nebus. Kaip suprantu, jūs čia nenorite normaliai valgyti, tai ir nereikia, bet prašau nevaryti kitų žmonių į neviltį.
Taip pat, man būtų įdomu sužinoti, iš kur jūs išgirdote, kad sintetiniai vitaminai pasisavina, kiek reikia?

Norint gauti visų reikalingų medžiagų, reikia valgyti pagal sveikos mitybos piramidę, t.y., daugiausia grūdų ir sėklų, toliau daržovių ir vaisių, toliau ankštinių, galiausiai riešutų ir aliejų. Tokia yra augalinė piramidė, taip pat yra ir su mėsa, mėsa kažkur trečioj ar kurioj vietoj, nežinau, bet pradžia ta pati. Iš piramidės negalima išimti nei vieno produkto, o žmonės dažnai pamiršta riešutus, sėklas ir ankštinius. Taip pat svarbu gauti pakankamai riebalų, baltymų ir angliavandenių (o ne pavyzdžiui, tik angliavandenių ir daugiau nieko).

Valgant grūdines kultūras, gerai yra pakeisti batoną ir bandeles į juodą duoną. Per dieną būtų gerai suvartoti bent porą šaukštų sėklų. Aguonas, sezamo sėklas (ne daug ar pagal skonį), linų sėmenis galima dėti į jogurtą, ant duonos taip pat galima užsiberti seklų, dėti jas į užtepus, padažus, salotas.

Valgant vaisius ir daržoves, geriau bananą pakeisti į obuolį, valgyti kuo daugiau žalių ir kuo mažiau virtų daržovių, valgyti šviežius žalumynus. Juos galite auginti ant palangės. Vietoj salotų geriau valgyti špinatus, valgyti pakankamai svogūnų ir česnakų dėl sieros.

Dėl ankštinių žmonėms kartais kyla mintis, negi dabar reikės kas dieną kapoti žirniu ir pupas. Iš tikrųjų, pupelių ir pupų yra labai daug rūšių, taip pat yra žirniai, šparaginės pupelės, lęšiai ir žali lęšiai. Pupas galima valgyti išvirtas su daugybe padažų, galima dėti į troškinius, salotas. Yra labai daug krišnaistiškų patiekalų su dalais. Žirneliai skanu valgyti ir vieni arba su padažu (toks kaimiškas maistas, bent man), rausvuosius lęšius nelabai mėgstu, bet jei reikia, paieškosiu ko nors, žaliuosius lęšius galima valgyti vienus, su padažu, labai skanu su grietine, galima dėti į mišrainę, troškinį, labai skanu su pievagrybiais. Soja taip pat yra pupelė, o iš sojos yra milijonai patiekalų.

Kas dieną reikėtų suvalgyti bent po kažkiek riešutų. Svarbiausia yra valgyti vairų maistą.m Savo įpročius galima pradėti keisti mažinant baltų miltų ir bulvių vartojimą. Vietoj bulvių antrame patiekale geriau valgyti juodą duoną, arba tik garnyrą, vietoj virtų daržovių pasidaryti šviežių salotų, užsiauginti žalių prieskoninių žolelių, įtraukti į savo racioną pupeles, pupas, grikius, burokėlius, riešutus, sėklas, žalius lęšius, paįvairinti juodą arbatą žolelių arbatomis, vartoti daugiau žalio maisto, valgyti įvairų maistą, bet neprievartauti savęs.
Kiekvienu žmogaus laikotarpiu, priklausomai nuo lyties ar nuo organizmo, žmogui atsiranda didesnis poreikis valgyti kažkurį vitaminą ar elementą. Kiekvienam jam yra augalinė išeitis, išskyrus vit D, bet tai jau kita kalba ir vit B12. Tai problema tik veganams, vegetarams ne.

Kiekvienas žmogus turi teisę savimi rūpintis, kaip jis nori, bet nereikia slopinti kitų entuziazmo. Žmonės, ypač mūsų klimate, turi nelabai sveikų mitybos įpročių, kuriuos galima pakeisti. Nieko tame nėra sunkaus. Asmeniškai aš nepažįstu žmogaus, kuris būtų norėjęs gauti vitaminų su maistu, bet jam tai būtų nepavykę arba būtų labai sunku.
shopingas
QUOTE(Isabelle @ 2009 06 12, 10:16)
kad gauti reikiama vitaminu kieki kasdienai, reiketu suvalgyti kibira vaisiu ir darzoviu....manau niekas tiek nesuvalgo.......o dabar ir vaisiai ir darzeves nenaturaliai auginti......ir aplamai maistas apdirbtas ......taip kad vitaminu trukumas 21 amziaus problema...
*

Kazkada teko ziureti laida, tai viena gydytoja pasisake, kad visuose tuose viasiuose ir darzovese vitaminai nedingsta del visu trasu, chemikalu ir pan. Tik ar kokia nauda valgant chemikalais apdirbta produkta...

QUOTE(sliver @ 2009 06 12, 18:24)
1. Iš kur jūs tokius dalykus sužinojote?

2. Taip pat, man būtų įdomu sužinoti, iš kur jūs išgirdote, kad sintetiniai vitaminai pasisavina, kiek reikia?

3. Norint gauti visų reikalingų medžiagų, reikia valgyti pagal sveikos mitybos piramidę, t.y., daugiausia grūdų ir sėklų, toliau daržovių ir vaisių, toliau ankštinių, galiausiai riešutų ir aliejų. Tokia yra augalinė piramidė, taip pat yra ir su mėsa, mėsa kažkur trečioj ar kurioj vietoj, nežinau, bet pradžia ta pati. Iš piramidės negalima išimti nei vieno produkto, o žmonės dažnai pamiršta riešutus, sėklas ir ankštinius. Taip pat svarbu gauti pakankamai riebalų, baltymų ir angliavandenių (o ne pavyzdžiui, tik angliavandenių ir daugiau nieko).
*

1. Is kur zinom ka? Kad kibirais valgyt reikia vaisius ir darzoves? Na pasiskaitinekit medicinine literatura ir kiek mg rekomenduojama kokiu vitaminu gaut. Tada pasidomekit kiek yra pzv salotu lapuose to vitamino. Tikrai pamenu kazkokiuose populiariuose zurnaluose ('panele' ar pan) buvo palyginimui ideta kiek reikia suvalgyt per diena pvz tu paciu salotu, tai kiekis (nesakau, kad tiksliai rasau) mazdaug 1kg - aisku galima jas maisyt su kitom darzovem, kiekis atitinkamai mazes, bet ar realiai tiek imanoma pajegt suvalgyt?

Ar norit pasakyt, kad jei man issausejo oda, tai reikia kaltint pavasari? Ir kuo jis cia detas? As manau kalta tai, kad pradejau maziau valgyt riebalu, todel nematau reikalo pradet valgyt saukstais sviesta, jei man jo nesinori. O trukuma galiu papildyt vitaminais.

2. Nesakau, kad visu vitaminu perteklius pasalinamas is organizmo, bet as naudoju butent tokius. O ir sudetis ju daugmaz naturali. Tiesa, sinteniniu vitaminu perteklius is organizmo pasisalina visada (jei tarkim parasyta, kad tam tikro vitamino yra 500% dienos normos, tai nereiskia, kad jo tiek ir pasisavins organizmas). Nerekomenduojama perdaug naudoti tik food based vitaminu.

3. Nemanau, kad piramides zinojimas viska issprendzia. Nu ir kas, kad valgau viska pagal piramide ir atitinkamom proporcijom, jei nesuvalgau pakankamai maisto, kad jame butu visa reikiama paros norma vitaminu? Is savo patirties galiu pasakyt, kad man lengviau ir geriau jauciuosiu valgydama maziau, tada akivaizdu, kad nesuvalgau pakankamai ir negaunu pakankamo kiekio vitaminu is maisto. Is pradziu gal ir nieko, bet kartu su itemptu grafiku, po kurio laiko pasireiskia nuovargis, mieguistumas ir pan, tai negi ir tuomet tureciau nevartot vitaminu, nes jie blogis?

Be to, reikia nepamirst, kad tma tikru produktu negalima vartot ir perdaug (o jei labai laikysimes kiek ko reikia suvalgyt norint gaut norma vitaminu, dazniausiai taip ir bus) - pvz riesutu negalima valgyt daugiau nei saujeles (kai kur rekomenduoja net po 10 riesutu).

Noreciau pabrezt, kad as nesakau, jog vitaminai privalomi - manau patys zmones jaucia truksta ju jiems ar ne. Ir jei matai, kad su maistu negauni, tai vartok vitaminus, o jei tikrai suvartoji visko tiek, kiek reikia, tai puiku, kad imanoma apsieit be ju. Tiesa, vitaminu yra irgi labai ivairiu rusiu - aisku ir kaina skiriasi. Yra naturaliu (kur sudetyje praktiskai vaisiai ir darzoves suprasuoti i tablete) ir yra tokiu, kur neaisku is ko ir kur pagaminti. Labai geras gyvenimiskas pvz buvo kai LT gyvenant vyrui nupirkau vitaminus uz daugiau nei 40Lt menesiui ar net maziau ju uzteko, naudojo, naudojo ir poveikio jokio. Kaip budavo nuolat pavarges, tai ir budavo, pietu irgi reikedavo prigult. O uzsienyje pradejom dometis organiskais produktais, naturaliais vitaminais ir ziurim, kad jie tikrai veikia. Maniskiui praejo miego priepuoliai, pati irgi esu zvalesne, nuotaika geresne.
sliver
Čia ir matosi žmonių nesupratimas apie tai, kur ir ko yra. Kai minėjau, salotas reikėtų pakeisti kitomis daržovėmis, pavyzdžiui, špinatais, kurie taip pat tinka dėti į salotas. Taip pat minėjau, kad būtina valgyti įvairų maistą. Negalima tikėtis, kad iš vienos rūšies ir dar nemaistingų daržovių, tokių kaip salotos, galima kažką gauti. Va, vienas pavyzdys:

Mineralų kiekis trijų grūdų dribsnių košėje (33g kviečių, 33g avižų, 33g rugių) išvirtoje sojų piene (200ml) su 50g razinų, šaukštu maltų sezamų (10g), šaukštu maltų linų (10g) ir šaukštu maltų saulėgrąžų (10g).

Mineralas

Kiekis (% rekomenduojamos dienos normos)

Cinkas

5,7mg (50%)

Fosforas

707mg (88%)

Geležis

8mg (66%)

Kalcis

230mg (33%)

Kalis

1250mg (31%)

Magnis

269mg (90%)

Manganas

4,3mg (60%)

Selenas

50mcg (100%)

Varis

1,4mg (140%)

Šaltinis: http://docs.google.com/View?docid=dcscrjd4_29wxm2xtff

Kaip matot, mes valgydami augalinį maistą, kai kurių mineralų gauname daugiau negu reikia, kas pasišalina, jei yra per daug. Tai yra tik vienoje porcijoje. Pažįstu daug žmonių, kurie būdami vegetarais per dieną gauna apie 300 proc. geležies, bet jums čia tik tarp kitko, nes jūs savo mitybos keisti neplanuojate, jei gerai supratau.
Grįžtant prie mokslinės literatūros, o ne prie Panelės, kaip suprantu, jūs nelabai iš pirmo perskaitymo suprantate viską, ką skaitote, nes aš aiškiai ir nuosekliai išdėsčiau, kuo kas naudinga. Tame puslapyje, kur yra šis receptas, yra ir daugiau naudingų patarimų, tiems, kas nori sužinoti apie maistines medžiagas.

Apie jūsų odą neatsimenu, kad būčiau kažką minėjus, ar apie pavasarį? Aplamai, kad būtų galima kažką spręsti, nežinant žmogaus forume, reikėtų daugiau apie tai sužinoti. Tada jums gal kas nors (ne aš) patars.

Natūralūs vitaminai yra atskira tema, nes jie yra iš natūralių žaliavų. Esant norui naudoti natūralius papildus ar vitaminus, taip pat gerai pasidomėti maisto balansavimu, nes taip pigiau. Daugeliui gerai žinomas dalykas yra burokėlių sultys geležimi mitybai papildyti, kas yra pigiau, negu rasti natūralių geležies papildų.

Taigi, dar kartą pasikartosiu, kad valgant įvairų (čia loginis kirtis) maistą, visko užtenka. Įvairų, turiu omenyje ne iš to paties produkto darytis daug įvairių patiekalų, o valgyti įvairių produktų. Taip pat aš čia neturiu tikslo asmeniškai kiekvieną žmogų įtikinti, kad jis turi kažką pakeisti savo mityboje, o siūlau pasidalinti patirtimi ir naujais patiekalais iš maistingų produktų (čia ar kokioje kitoje temoje). Žmonės savo pavyzdžiais rodo, kad neskiriant nei didelių pinigų, nei ypatingų pastangų gauna visko, ko reikia ir tokių yra ne vienetai. Tiesiog mes iš savo mamų ir močiučių išmokstame gaminti maistą ir ne visada žinome kaip paįvairinti racioną, dėl atsiranda medžiagų trūkumas. Lietuviams, man atrodo, labiausiai trukdo per didelis bulvių, virtų daržovių ir baltų miltų patiekalų valgymas ir ne įvairus racionas. Kad žmogus pakeistų savo įpročius, reikia užsidegimo, noro ir kantrybės. Jeigu kam nors yra sunku gauti kažkokio mineralo ar vitamino arba nežinot ką pasigaminti iš kurio nors produkto, galite rašyti man asmeniškai arba čia, ir pasistengsiu patarti. Aš ne viską žinau, bet kuo žinau, tikrai pasidalinsiu, todėl galite jaustis laisvai man rašydami, kiek norit. Žmonės, valgydami sintetinius vitaminus, arba labai pakenks savo šalinimo organams, arba vis tiek negaus visų vitaminų, nes juos reikėtų valgyti nuolat. Jeigu žmogus valgo visavertį maistą ir dar vitaminus, medžiagos iš maisto nepasisavins, nes visų pirma pasisavins sintetiniai vitaminai ir ilgainiui organizmas nebegalės taip gerai pasisavinti medžiagų iš maisto. Kuo labiau sau kenksim dabar, tuo daugiau problemų turėsim senatvėje.

Vartotojui shopingas noriu pasakyti, kad tikrai nenoriu jūsų įžeisti, gerai, kad skaitote mokslinę literatūrą ir nežinau, kiek jos esate perskaičius, bet kad susidarytų bendras vaizdas, reikia paskaityti ir apie maistines medžiagas, ir apie žmogaus fiziologiją, ir apie neseniai padarytus tyrimus.
shopingas
Man labai smagu, kad yra besidominciu tokiais dalykais, o ne vien perka tai, ka kazkas pasake, kad reikia pirkt. thumbup.gif Nors nesuprantu kodel tema atidaryta prie plauku skyrelio...

QUOTE(sliver @ 2009 06 13, 15:27)
1. Čia ir matosi žmonių nesupratimas apie tai, kur ir ko yra. Kai minėjau, salotas reikėtų pakeisti kitomis daržovėmis, pavyzdžiui, špinatais, kurie taip pat tinka dėti į salotas. Taip pat minėjau, kad būtina valgyti įvairų maistą. Negalima tikėtis, kad iš vienos rūšies ir dar nemaistingų daržovių, tokių kaip salotos, galima kažką gauti. Va, vienas pavyzdys: 

2. Kaip matot, mes valgydami augalinį maistą, kai kurių mineralų gauname daugiau negu reikia, kas pasišalina, jei yra per daug. Tai yra tik vienoje porcijoje. Pažįstu daug žmonių, kurie būdami vegetarais per dieną gauna apie 300 proc. geležies, bet jums čia tik tarp kitko, nes jūs savo mitybos keisti neplanuojate, jei gerai supratau.

3. Vartotojui shopingas noriu pasakyti, kad tikrai nenoriu jūsų įžeisti, gerai, kad skaitote mokslinę literatūrą ir nežinau, kiek jos esate perskaičius, bet kad susidarytų bendras vaizdas, reikia paskaityti ir apie maistines medžiagas, ir apie žmogaus fiziologiją, ir apie neseniai padarytus tyrimus.
*

1. Be abejo, labai gerai kai valgoma ivairus maistas. Ir sutinku su tuo teiginiu, kad valgant labai ivairiai galima visko gaut, BET ar tikrai suvalgysi tiek, kiek reikia ir ar nuolat tiek suvalgysi. O kita yra tai, kiek organizmas pasisavins. Asmeniskai as sakau, kad nepajegiu tiek suvalgyt maisto - pagal jusu pateikta pvz toks kiekis koses man kazkur 2 kartams yra. Ypac vasara man visiskai dingsta apetitas - zinau, kad nevalgyt negalima, tai ir bandau atsigriebt vaisiu kokteiliais, uzkandziaudama riesutais, ryte kosytes, pietums zuvis, vistiena, salotos. Bet as tiek nesuvartoju kasdien, kad padengtu man reikiama vitaminu/mineralu kieki.

2. Nesakau, kad nenoriu keisti mitybos (ka as labai pakeitus nuo to, ka sneiau valgydavau), tiesiog sakau, kad nepajegiu suvalgyt tiek, kiek rekomenduojama. Manau ir ne vienas zmogus tiek nepajegia. Be to, gaminti sveika pilnaverti maista reikia daugiau pastangu nei kuo pigesni. Deja, realybe tokia, kad daugelis nezino sveikos mitybos taisykliu arba nenori zinot ir gamina taip, kad butu pigiau. Gal ir ne i tema, bet mane kraupina kai moterys perka supermarkete malta mesa (jei ja taip galima pavadint) - be abejo, tai pigu, bet tada is ko padaryta, kad tik tokia kaina. O dar baisiau, kai ja maitina vaikus doh.gif O ir lietuviu suvokime vaisiai/darzoves daznai tik priedas prie maisto, o ne maistas.

3. Paskaityt paskaitau tik labai gaila, kad ne viska galima pritaikyt gyvenime. O stengtis verta. Nors labai idomiu dalyku teko sveikatos zurnaluose neseniai perskaityt, o visa tai musu seimoje buvo daroma jau metu metais (nors kaip ir nebuvo paaiskinimo kodel taip ar anaip daryt). Labai teisingai rasot, kad maisto gaminima ir visa suvokima atsinesam is mamu/mociuciu ir pan. Pas mus seimoje buvo sveika mityba visuomet (na as gal labiau nukrypstanti nuo teisingos, nes man reikia, kad butu ne tik sveika, bet ir skanu). Bet daugumai zmoniu pakeist poziuri yra labai sunku.

Manau, kad mano mastyma daug itakoja tai, ka pati naudoju ir ka taikau, nes pirmiausiai pagalvodama apie vitaminus galvoju apie geruosius, nors realiai daugelis perka kuo pigesnius ir kad kuo ilgesniam laikui uztektu.
sliver
Gerai. Štai kokia praktika, paimsiu kaip pavyzdį save - mano liemens apimtis yra 62cm, atitinkamai ir valgau, įgimto smulkaus sudėjimo, mergina (moterims reikia daugiau geležies negu vyrams), vegetarė (dažnai manoma, kad vegetarams kažko trūksta, čia paminėjau mitui paneigti), gyvenu Lietuvoje (t.y. racionas lietuviškas), pinigų daug maistui neleidžiu. Visų vitaminų ir mineralų užtenka.
Dėl skonio, tai yra paprastas būdas, jei mėgstate šviežias prieskonines žoleles, jas auginti namie. Suprantama, kad labai daug jų išauginti nepavyks, bet bus ir skanu, ir sveika, ir labai kvapnu tiek virtuvėje, tiek maistas kvepės. Taip pat yra įvairių prieskonių, ir visas grūdines ir ankštines kultūras galima valgyti su padažais.
Jeigu jūs nepajėgiat suvalgyti 200g grūdų per kartą, galite valgyti per du. Vistiek valgom daugiau negu du kart per dieną. Nebent laikotės dietos, tada čia jau kitas dalykas. Tokiu atveju į racioną reikėtų įtraukti nerafinuotų aliejų, spirulinos, burokėlių sulčių ir sėklų. Sėklos yra nepaprastai daug visko turintis produktas. Sezamų, moliūgų, kanapių, linų, saulėgrąžos, aguonos, gemalai, po porą šaukštų per dieną žymiai keičia reikalą. Šiaip, laikantis dietos pats žmogus turi labai daug žinoti, kad liktų sveikas. Nesilaikantys dietos irgi gali valgyti viską, kas čia išvardinta, tiek, kad jiems nėra tokios būtinybės valgyti daug ir kasdien.
Dar geras ir maistingas dalykas yra arbatinis grybas, kas yra tiesiog gėrimas, jei teko girdėti, ir papildo mitybą daug gerų medžiagų, ne tik vitaminais ir mineralais, bet ir dar daug kuo.
Šiaip, pasakojau, jei pakeisime batoną į juodą duoną, makaronus ir bulves į juodą duoną (antram patiekalui), kruopas (pusryčiams, vakarienei), valgysim daugiau žalių daržovių, troškinius darysim ne iš virtų daržovių, o iš pupelių, lęšių ir grybų, vietoj kavos kartais išgersim kokios žolelių arbatos, pirktinius prieskonius pakeisim žaliais, tai bus didžiulis žingsnis. Nepasakyčiau, kad tai daugiau kainuos?
Jei jūs perkat kažkokius vienos rūšies vitaminus, gal norit bent jau sužinoti, kaip "vitaminus" pasigaminti namie, arba ko daugiau valgyti?
Organizmas pasisavina visko tiek, kiek reikia. Jeigu yra trūkumas, pasisavina labiau, todėl dėl pasisavinimo nėra ko rūpintis, jeigu yra trūkumas. Jeigu nėra trūkumo irgi nėra ko rūpintis, nes gerai valgot, jei jo nėra. biggrin.gif Dėl to, ar žmonės fiziškai pajėgia suvalgyti pakankamai maisto, tai tikrai pajėgia, o ar jie valgo skanų maistą, galiu pasakyti, kad visi norėdami sugebėjo. Net mergaitės svorį mesdamos sugebėjo (tik jos ir valgė, kaip svorį mesdamos t.y. neskaniai biggrin.gif ), o jei dar jūs turit laisvų pinigų kokioms sultims ar aliejui, čia iš viso - pasaka. cool.gif
shopingas
QUOTE(sliver @ 2009 06 13, 21:30)

Jei jūs perkat kažkokius vienos rūšies vitaminus, gal norit bent jau sužinoti, kaip "vitaminus" pasigaminti namie, arba ko daugiau valgyti?
*

Man pvz butu idomu suzinot imanoma kuo pakeist pirktini biotina? Kiausiniu ir pieno nevartoju (nebent kepiniuose, nes vienus valgant man ju nevirskina). Zinau, kad gaunu su jautiena ir avizine kose, bet siuos valgau i savaite pora kartu.
sliver
Kodėl manot, kad jums jo trūksta? Biotinas pats gaminasi žarnyne. Jeigu turite kažkokį sutrikimą, susijusį su biotinu t.y. B7 jį reikia ištirti ir gydytojas paskirs gydymą. Jeigu išsityrėte ir gydytojas paskyrė gydymą tada pats žmogus gali nebent pasirinkti geriausius papildus. Biotino daug yra mielėse, kaip ir kitų B grupės vitaminų, taip pat, be jūsų išvardintų kukurūzuose, piene (jei valgot), žirniuose. Tai va, nežinau, ar turit trūkumą, ar tyrėtės, bet jo trūkumas gali išsivystyti valgant žalius kiaušinius arba vartojant antibiotikus, bet ilgainiui tai turėtų atsistatyti. Jeigu trūkumo nėra, papildomai vartoti biotiną yra netgi nerekomenduojama.
shopingas
Kad papildomai nereiketu, tai zinau, bet noriu pabandyt padidint doze ir ziuret ar padeda. Man slenka plaukai (na aisku taip visada kazkiek buvo), bet noretusi sustiprint juos, o butent biotina gydytojas rekomendavo.
SparnuotaPaukste
labai naudinga informacija pateiket. aciu
sliver
Na, mielėse yra labai daug B grupės vitaminų, tame tarpe ir biotino. Alaus mielės būtų geras papildas, tik nežinau, tikriausiai pagalbinės medžiagos yra chemija.
Dėl plaukų slinkimo yra tema, kur daug visko parašyta. smile.gif
http://www.supermama.lt/forumas/index.php?...=445268&hl=

Tantra
aisku i nauda thumbup.gif kai trukstat vitaminu tai plaukai is karto slenka
omega
QUOTE(Isabelle @ 2009 06 12, 10:16)
*

na mano prosenele nevalge to kibiro ir sveika buvo virs 100 metu isgyveno, senelis irgi mire apie 90 ir maciute ir kitas senelis... ir ne vienas nevalge kibirais darzoviu, o daug grudu, juodos duonos, truputi mesos, nes jie nebuvo vegetarai (teisybes delei turiu pasakyti, kad as esu). Pati irgi nevalgau kibiro, bet vitaminu pakanka ir man ir vaikui ir krujo tyrimai abieju itin geri (daryti mazdaug pries pora menesiu) bigsmile.gif ir plaukai neslenka biggrin.gif , normaliai auga ir jokiu problemu nera smile.gif
Isabelle
QUOTE(omega @ 2009 08 09, 18:35)
na mano prosenele nevalge to kibiro ir sveika buvo virs 100 metu isgyveno, senelis irgi mire apie 90 ir maciute ir kitas senelis... ir ne vienas nevalge kibirais darzoviu, o daug grudu, juodos duonos, truputi mesos, nes jie nebuvo vegetarai (teisybes delei turiu pasakyti, kad as esu). Pati irgi nevalgau kibiro, bet vitaminu pakanka ir man ir vaikui ir krujo tyrimai abieju itin geri (daryti mazdaug pries pora menesiu) bigsmile.gif ir plaukai neslenka  biggrin.gif ,  normaliai auga ir jokiu problemu nera smile.gif
*

o tu galvoji kad ilgas gyvenimas nuo vitaminu priklauso.....?

pas mane irgi vitaminu netruksta kai dare tyrimus, net pati nustebau kodel ju netruksta.... g.gif nes valgau tikrai ne sveikai, vaisu nelabai megstu, darzoviu irgi...sumustiniais gyva esu...va ir dabar jau svajoju kaip sumustini rytoj valgysiu toki skanu su kumpiu su suriu ir su raugintu agurku....... biggrin.gif

o plaukai slenka irgi ne vien nuo vitaminu trukumo......o nuo streso, pervargimo ir tt..... mirksiukas.gif

jilin
Manau vasara reikia kiek imanoma naturaliu vitaminu vartoti smile.gif

O ziema viena vitaminu kursa sugerti, teko girdeti, kad nuolat juos vartoti nesveika, tad svarbu nepadauginti ju ir vartoti naturalias priemones thumbup.gif
jolka1971
Kiek girdejau vitaminai tik pinigam paimti, o naudos jokios. Taip ne viena gydytoja yra sakiusi. blink.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2010 Invision Power Services, Inc.