Čia ir matosi žmonių nesupratimas apie tai, kur ir ko yra. Kai minėjau, salotas reikėtų pakeisti kitomis daržovėmis, pavyzdžiui, špinatais, kurie taip pat tinka dėti į salotas. Taip pat minėjau, kad būtina valgyti įvairų maistą. Negalima tikėtis, kad iš vienos rūšies ir dar nemaistingų daržovių, tokių kaip salotos, galima kažką gauti. Va, vienas pavyzdys:
Mineralų kiekis trijų grūdų dribsnių košėje (33g kviečių, 33g avižų, 33g rugių) išvirtoje sojų piene (200ml) su 50g razinų, šaukštu maltų sezamų (10g), šaukštu maltų linų (10g) ir šaukštu maltų saulėgrąžų (10g).
Mineralas
Kiekis (% rekomenduojamos dienos normos)
Cinkas
5,7mg (50%)
Fosforas
707mg (88%)
Geležis
8mg (66%)
Kalcis
230mg (33%)
Kalis
1250mg (31%)
Magnis
269mg (90%)
Manganas
4,3mg (60%)
Selenas
50mcg (100%)
Varis
1,4mg (140%)
Šaltinis:
http://docs.google.com/View?docid=dcscrjd4_29wxm2xtffKaip matot, mes valgydami augalinį maistą, kai kurių mineralų gauname daugiau negu reikia, kas pasišalina, jei yra per daug. Tai yra tik vienoje porcijoje. Pažįstu daug žmonių, kurie būdami vegetarais per dieną gauna apie 300 proc. geležies, bet jums čia tik tarp kitko, nes jūs savo mitybos keisti neplanuojate, jei gerai supratau.
Grįžtant prie mokslinės literatūros, o ne prie Panelės, kaip suprantu, jūs nelabai iš pirmo perskaitymo suprantate viską, ką skaitote, nes aš aiškiai ir nuosekliai išdėsčiau, kuo kas naudinga. Tame puslapyje, kur yra šis receptas, yra ir daugiau naudingų patarimų, tiems, kas nori sužinoti apie maistines medžiagas.
Apie jūsų odą neatsimenu, kad būčiau kažką minėjus, ar apie pavasarį? Aplamai, kad būtų galima kažką spręsti, nežinant žmogaus forume, reikėtų daugiau apie tai sužinoti. Tada jums gal kas nors (ne aš) patars.
Natūralūs vitaminai yra atskira tema, nes jie yra iš natūralių žaliavų. Esant norui naudoti natūralius papildus ar vitaminus, taip pat gerai pasidomėti maisto balansavimu, nes taip pigiau. Daugeliui gerai žinomas dalykas yra burokėlių sultys geležimi mitybai papildyti, kas yra pigiau, negu rasti natūralių geležies papildų.
Taigi, dar kartą pasikartosiu, kad valgant įvairų (čia loginis kirtis) maistą, visko užtenka. Įvairų, turiu omenyje ne iš to paties produkto darytis daug įvairių patiekalų, o valgyti įvairių produktų. Taip pat aš čia neturiu tikslo asmeniškai kiekvieną žmogų įtikinti, kad jis turi kažką pakeisti savo mityboje, o siūlau pasidalinti patirtimi ir naujais patiekalais iš maistingų produktų (čia ar kokioje kitoje temoje). Žmonės savo pavyzdžiais rodo, kad neskiriant nei didelių pinigų, nei ypatingų pastangų gauna visko, ko reikia ir tokių yra ne vienetai. Tiesiog mes iš savo mamų ir močiučių išmokstame gaminti maistą ir ne visada žinome kaip paįvairinti racioną, dėl atsiranda medžiagų trūkumas. Lietuviams, man atrodo, labiausiai trukdo per didelis bulvių, virtų daržovių ir baltų miltų patiekalų valgymas ir ne įvairus racionas. Kad žmogus pakeistų savo įpročius, reikia užsidegimo, noro ir kantrybės. Jeigu kam nors yra sunku gauti kažkokio mineralo ar vitamino arba nežinot ką pasigaminti iš kurio nors produkto, galite rašyti man asmeniškai arba čia, ir pasistengsiu patarti. Aš ne viską žinau, bet kuo žinau, tikrai pasidalinsiu, todėl galite jaustis laisvai man rašydami, kiek norit. Žmonės, valgydami sintetinius vitaminus, arba labai pakenks savo šalinimo organams, arba vis tiek negaus visų vitaminų, nes juos reikėtų valgyti nuolat. Jeigu žmogus valgo visavertį maistą ir dar vitaminus, medžiagos iš maisto nepasisavins, nes visų pirma pasisavins sintetiniai vitaminai ir ilgainiui organizmas nebegalės taip gerai pasisavinti medžiagų iš maisto. Kuo labiau sau kenksim dabar, tuo daugiau problemų turėsim senatvėje.
Vartotojui shopingas noriu pasakyti, kad tikrai nenoriu jūsų įžeisti, gerai, kad skaitote mokslinę literatūrą ir nežinau, kiek jos esate perskaičius, bet kad susidarytų bendras vaizdas, reikia paskaityti ir apie maistines medžiagas, ir apie žmogaus fiziologiją, ir apie neseniai padarytus tyrimus.