Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Valdorfo pedagogika
Supermamų klubas > Vaikų auklėjimas ir ugdymas > Ankstyvasis ugdymas
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Jurga
Noriu informuoti, kad Vilniuje vyksta teveliams paskaiteles apie vaikuciu auklejima pagal Valdorfo pedagogika.

Paskaiteles vyksta kas antra treciadieni (bus kita sav., t.y. lapkricio 19 d.) nuo 18:30 val.
Vieta: vaiku darzelis "Pasaka" Zirmunuose, virsutineje Valdorfo grupeje.

Paskaiteles uztrunka kartais net iki 21 h.
Tiksliai negaliu pasakyti ar tai mokama, bet jei mokama, tai mokestis simboliskas (bent jau man taip sake).

Daugiau pasakyti kol kas nieko negaliu, nes pati dar nebuvau, taciau zadu eiti  ;)
Arturas
Jei tema apie valdorfa tai manau cia parvers nuoroda
i si tinklapi kuriame yra skyrelis su nuorodom i  su valdorfo pedagogika susijusius tinklapius.
www.tinklapsi.lt  smile.gif

Jei zinote daugiau vietu internete apie Valdorfo pedagogika
patalpinkite cia.
Jurga

vakar kaip tik buvau siame uzsiemime. tai galiu truputi daugiau ppasakoti smile.gif
vakar i susitikima buvo pakviesta gydytoja, ji pasakojo apie vaiku sveikata, homeopatini gydyma, atsakinejo i klausimus.
Uzsiemimas prasidejo 19:00, baigesi apie 21:00

bovo keliolika mamyciu, kokie5-6 vaikuciai ir teveliu. Galim atsinesti ir ko nors uzkasti wink.gif

taigi, jei kas susidomejot, sekantis uzsiemimas vyks po 2 savaiciu - gruodzio 17 d, 19:00 val.
Rimaiste
Na, buvau as pries dvi savaites tame susitikime. Taip, labai grazus ir jaukus susitikimas buvo. tik kad informacija, kuri jame buvo pateikiama, oi kaip is toli prasilenkia su realybe. Kaukai, aitvarai, nukstuka, kuriems uzdegame zvakutes, kad musu vaikus augintu... Dantis auginancios eterines jegos... Ne veltui aukletoja sake, kad pas juos nera ne vienos seimos is praktikuojanciu kataliku. smile.gif

Kaip pedagogikai, kuri daug demesio skiria vaikui, neturiu ka prikisti, bet pasauleziura, ant kurios visa tai statoma.... Neisivaizduoju kaip sveikai mastantis zmogus gali visam tam pritarti.
Maša
Man atrodo is Valdorfo pedagogikos reikia atsirinkti, kas kam tinka. Savo vaiko i Valdorfo darzeli gal ir nevesciau, bet man rodos, ten yra isties graziu dalyku. As kai kuriuos ju metodus "nusibezdzioniauju" ir namie pritaikau. Tik man nelabai patinka, kad jie tokie... na, lyg ir nuo realybes atsoke, nuo dabartinio pasaulio
Rimaiste
Man taip pat. Dalyku kaip su vaikais uzsiimineti tikrai galima rasti geru ir labai naudingu, tik tas pagrindas su antroposofinis - nei i tvora, nei i mieta... Blogiausia, kad jie siemet toje tevu grupeje nusprende daryti biografini seminara, t.y. pagal Stainerio mokyma visa savo gyvenima nagrinetis. Jei butu apie pedagogika, tai tikrai eiciau. Pvz., praeitame uzsiemime sake, kad per diena jie leidzia vaikui piesti ant dvieju lapu popieriaus - kad vaikas ismoktu taupyti, vertinti popieriu, o ne viena bruksni nubreziau ir jau reikia kito lapo. As saviski irgi prie to lenkiu smile.gif
Jurga
geras! biggrin.gif o as galvojau, kad cia man vaidenasi... maniau, cia tokia mano nuotaika...
atvirai pasakius, as jauciausi ten, tarsi i kokia sekta uzejusi ar i kita pasauli - visi tokie geri, leti, sypsosi, maloniai bendrauja...
na, apkaltinau as savo pragmatiskuma ir tiek, nes tiesa sakant, nieko panasaus nebuvau girdejusi, kad Valdorfe sitaip... ir apskritai, vakar buvo kalbama apie ligas, gydyma, tai nelabai supratau kas ta Valdorfo pedagogika. Kita karta reiks nueit idomumo delei. Na negali viskas taip vienpusiskai but, turi ten but ir praktisku, realiu dalyku kaip aukleti vaikus biggrin.gif
Rimaiste
Bijau kad labai prakisku dalyku siais metais (o ir kitais) gali nedaug isgauti. Argi nesake, kad turesti apie savo gyvenima pasiapsakoti grupelese ir kad pradejus ta procesa nununu negalima is jo islipti, nes kitiems bus nuo to blogiau? Nestumo metu as skaiciau Stainerio "Zmogiskosios esybes vystymasi", tai negalejau atsistebeti - kiek zmogus turejo fantazijos viskam paaiskinti... Ir jokiu nuorodu i tyrimu saltinius ar kita literatura... Tai praejusi karta aukletoja paaiskino, kad Staineris buvo aiskiaregis, ir jo zinios - ne is sio pasaulio ph34r.gif
Jurga
biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif

rimtai, per si uzsiemima nieko panasaus nesake!... biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif

aiskiaregiai biggrin.gif

na bet vis tiek man smalsu nueiti darkart, nes dar nesu susidurusi gyvenime su niekuom panasaus... ph34r.gif

nu bet negaliu patiketi, kad visi "vldorfiniai" pedagogai tik apie mistinius dalykus svaicioja... unsure.gif gal cia tik viena ju "filosofijos" dalis dry.gif
Rimaiste
QUOTE (Jurga @ Ketvirtadienis, 04 Gruodžio 2003, 16:28)
biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif

rimtai, per si uzsiemima nieko panasaus nesake!... biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif

aiskiaregiai biggrin.gif

na bet vis tiek man smalsu nueiti darkart, nes dar nesu susidurusi gyvenime su niekuom panasaus... ph34r.gif

nu bet negaliu patiketi, kad visi "vldorfiniai" pedagogai tik apie mistinius dalykus svaicioja... unsure.gif gal cia tik viena ju "filosofijos" dalis dry.gif

Zinoma, nueik. As ir pati jau du metai kaip vis negaliu padeti tasko biggrin.gif

Siaip jie tvirtina, kad su vaikais nieko panasaus nekalba, nei apie Staineri, nei kokia tikroji Zibintu sventes prasme. Bet tevams jie pasiryze smegenis praplauti kaip reikalas. Sake: "jus galit netiketi tuo, ka as jums dabar sakau, pasidekit tai kur nors i smegenu lentynele ir ateis laikas, kai jus isitikinsite, kad as jums tiesa sakiau.". Oi, galeciau ir daugiau visokiu tokiu dalyku pripasakoti apie antroposofija, bet neatmsiu is taves malonumo paciai tai patirti. Kas man liudna buvo tame susitikime, kad didesne dalis mamyciu atrodo jau is anksto buvo nusiteike patiketi kiekvienu tos aukletojos zodziu... dry.gif
marieana
manau, kas nori pasiskaityti apie valdorfo pedagogika daugiau nueikite į www.vaikas.lt
Arturas
Kiekvieno mėnesio paskutinį trečiadienį Valdorfo klasių mokytojai kviečia į
paskaitas ir praktinius užsiėmimus tėvams ir visiems besidomintiems.

Laukiame Jūsų vasario 25 d. 19 val. Valdorfo mokykloje.
Adresas: Geležinio Vilko g. 21c, tel.: 2137044.

--------------------------------------------------------
Daug visko : www.tinklapis.lt/ateitiesmokykla
Kutuliukas
Auklejimas ten remiasi tuo, kad atsizvelgiama i vaiko amziu, jo supratima ir pan. Pvz, kai mokosi raides, tai apie kiekviena raide sukuria tam tikra pasaka su vaizdinais, kad geriau isiminti. Siaip jie ten sedi ant grindu, piesia, nu vienu zodziu jauciasi kaip namu aplinkoj...

Tikra tiesa, bet su tom raidelem ir sakaiciukais jie taip "zaidzia" visus pirmuosius metus - t.y. tik su jais susipazista, kai tuo tarpu "standartiniu" mokyklu pradinukai ir skaiciuot ir skaityt pramokomi per ta pati laika. g.gif
vota
QUOTE(Karbyne @ 2005 02 10, 14:12)
Auklejimas ten remiasi tuo, kad atsizvelgiama i vaiko amziu, jo supratima ir pan. Pvz, kai mokosi raides, tai apie kiekviena raide sukuria tam tikra pasaka su vaizdinais, kad geriau isiminti. Siaip jie ten sedi ant grindu, piesia, nu vienu zodziu jauciasi kaip namu aplinkoj...

Tikra tiesa, bet su tom raidelem ir sakaiciukais jie taip "zaidzia" visus pirmuosius metus - t.y. tik su jais susipazista, kai tuo tarpu "standartiniu" mokyklu pradinukai ir skaiciuot ir skaityt pramokomi per ta pati laika. g.gif
*

Istikruju tai musu mokykles per daug spadzia tuos mazius. Daugelyje uzsienio saliu taip vaikai nespaudziami... blink.gif Kai tuo tarpu kitur penktokai prilygsta lietuvos pirmukui.
Kutuliukas
Vota, gal ir tiesa, bet musu vaikai toje musu sistemoje ir gyvena, o ne kazkur uzsienyje - nors del pradinuku per didelio kruvio nenoreciau sutikti...Patys panasiai mokemes ir, bent jau as, nuskriausta nesijauciu. Be to dabar visokiu "lengvatu" daugiau - nerasomi pazymiai, bent pirmokams neuzduodami namu darbai (nebent pats vaikas nori papildomai padirbeti) ir kt. Ir is vis juk tokio amziaus vaikai turi naturalu pazinimo smalsumas, todel kaip sake vienas protingas zmogus "reikalauti is vaiko maziau, nei jis gali, - vadinasi zeminti jo zmogiskaji oruma". Aisku per daug irgi nera sveika, - bet nereikia kalbeti apie krastutinumus: "per daug", "per mazai"...Aisku visos mamos nori kad ju vaikuciams viskas butu kuo lengviau, bet uztat koks patenkintas buna vaikas, kai idejes siek tiek triuso, jis atlieka viena ar kita uzduoti. Be darbo juk nebuna ir rezultato...as asmeniskai nenoriu, kad mano vaikai ir pirma klase lankydami tik prazaistu...Aisku zaidimo elementai reikalingi zymiai ilgiau, bet juk ne istisinis zaidimas...O del uzsienio - man tai tikrai ne rodiklis, ypac kai nuvaziuoji ir matai, kaip tas isgirtasis uzsienietis tik savo gimtaja kalba telemena, nes kitos nemoka. Ir isvis manau toks lyginimas neteisingas is esmes - juk ir toje pat Lietuvoje galima rasti pvz.,antroka ir penktoka besimokancius "standatineje" mokykloje, kuriu ziniu lygis beveik toks pat..Esme siuo atveju yra skirtingi gabumai , socialine aplinka ir daugelis kitu dalykų. Tad kai vertiname lygindami su uzsieniu, vertinti turime tokiu pat gabumu vaikus. As apie tokius tyrimus negirdejau. Girdejau tik panasiai, kaip kalbi ir tu "o as girdejau, kad palyginus su uzsieniu...." bet tik tiek...Kas lygino, su kokiu uzsieniu, kokia ugdymos sitema su kokia? Nes juk ir uzsienyje jos yra ivairios...Mane asmeniskai itikina argumentu kalba, o ne nuogirdu, ar siaip poros matytu situaciju analize, - beje, visiskai ne moksline 4u.gif
Šmigija
Siandien per "labas rytas" laida kaip tik kalbejo apie Valdorfo metoda. Nezinau kurio miesto darzeli jie rode, bet ten atseit viskas naturalu, baldai ir zaislai tik mediniai, lelytes skudurines, jokios plastmases ar sintetikos. Tik keista kad grupeje yra virykle, kepami sausainiai vietoje, kazkaip baisu kai nesuziuresi kokio maziaus ir prisilies jis prie ikaitusios orkaites.
Vaikai grupeje ivairaus amziaus, bet tokiu grupiu buna ir paprastuose darzeliuose. Visa kita pasakojo tai ka cia jau mamos rase.
Dar minejo kad viska ten kartoja, visada tuo paciu metu valgoma, zaidziama, klausomasi pasakos, nes vaikai lengviau viska isimena, jei zino kas kokiu metu vyks, atseit taip jauciasi saugesni. Ta pacia pasaka jie klauso kelias dienas is eiles ir pan. Na nezinau esu skeptiskai nusistaciusi pries visokias imantrias metodikas, mano nuomone vaikas turi buti auklejamas taip kad isilietu i visuomenini gyvenima. O gyvenimas ziaurus, su ivairiom naujovem staigiais pokyciais, o cia tokiom trapiom salygom augintas vaikas, kur viskas suplanuota iprasta zinoma ises i pasauli kur viskas nuolat keiciasi nera nieko pastovaus. Bet tai tik mano nuomone. Icvairus metodiniai darzeliai skirti vaikams su negalia, ar turinciu ivairiu bendravimo ar elgsenos problemu, bet ne sveikiems vaikams.
norge
Specialiai tuo nesidomėjau, bet mane labai įtikino kelių pedagogių pokalbis. Mat viena jų svečiavosi lyg ir DB ikimokyklinėj mokymo įstaigoje, kurioje taikoma Valdorfo sistema, ir kalbėjo, jog mūsuose apie Valdorfą nepasakoma visa tiesa. Mat Valdorfo pedagogika skirta vaikams su elgesio sutrikimais, psichologinėmis problemomis. O kai normalius vaikus į tokius darželius leidžia, tai jam padaroma meškos paslauga, mat lėtas startas visoje bėgimo distancijoje atsiliepia. mirksiukas.gif

Reiktų intete paieškoti apie tą Valdorfą- pagal metodologijas tai labai panašu, kad ta sistema taikoma vaikams, kurie nesugeba koja kojon su kitais.
ievalota
QUOTE(norge @ 2005 02 10, 16:26)
Specialiai tuo nesidomėjau, bet mane labai įtikino kelių pedagogių pokalbis. Mat viena jų svečiavosi lyg ir DB ikimokyklinėj mokymo įstaigoje, kurioje taikoma Valdorfo sistema, ir kalbėjo, jog mūsuose apie Valdorfą nepasakoma visa tiesa. Mat Valdorfo pedagogika skirta vaikams su elgesio sutrikimais, psichologinėmis problemomis. O kai normalius vaikus į tokius darželius leidžia, tai jam padaroma meškos paslauga, mat lėtas startas visoje bėgimo distancijoje atsiliepia.  mirksiukas.gif

Reiktų intete paieškoti apie tą Valdorfą- pagal metodologijas tai labai panašu, kad ta sistema taikoma vaikams, kurie nesugeba koja kojon su kitais.
*

koja i koja zygiuoja kareiviai wink.gif baisu kai nuo mazens vaikai verciami zengti koja i koja ..
uz mano tvoros yra Valdorfo darzelis esu jame buvusi.. Man miela pas juos.. Man patinka, kad jie leidzia vaikams sliauzioti po purvynus.. Nes as pamenu tradicinius darzelius - neik, neissitepk, nesokinek ir t.t. (cia man pries pusmeti matytas vaizdas stovi)
norge
Ievalota, ir kur tu vaiką po tokio darželio vesi? Į pagalbinę?

Koja kojon- tiesiog skambus išsireiškimas. Supratai gi, ką turėjau omenyje. Nenoriu, kad su mano vaikais elgtųsi kaip su problematiškais, atsiliekančiais, nes jie tokiais nėra. Manau, reikia skatinti vaiką pažinti pasaulį, skatinti mokytis, siekti aukštesnių rezultatų, mokyti konkurencijos, mokyti gyventi gyvenimą pilnu tempu, pasiimti iš jo viską smile.gif . O ne lėtinti apsisukimus, užliūliuoti... Na, nebent vaikas tikrai turi problemų ir tiesiog reikia su juo elgtis kaip su stikline lėle. Bet jei vaikas be problemų, kam ir jį taip užstabdyti?... blink.gif
Keberiokšt
Sveikos, tikrai labai issamus puslapis apie tai lietuviskai yra

http://www.vaikas.lt/pedagogika/index.php

Domejausi juo, lankiausi ne viename darzelyje ir ispudziai kuo geriausi. Norge, apie atsilikusius pirma karta girdziu. Taip, Marija Montesori savo pedagogika istiesu is pradziu kure kaip gydomaja, bet R.Steineris, Valdorfo pradininkas, tikrai ne. Kazka painioji.
natam
O gyvenimas ziaurus, su ivairiom naujovem staigiais pokyciais, o cia tokiom trapiom salygom augintas vaikas, kur viskas suplanuota iprasta zinoma ises i pasauli kur viskas nuolat keiciasi nera nieko pastovaus. Bet tai tik mano nuomone. Icvairus metodiniai darzeliai skirti vaikams su negalia, ar turinciu ivairiu bendravimo ar elgsenos problemu, bet ne sveikiems vaikams.
*

[/quote]

g.gif Bet pagal tokią logiką, išeina, kad, gyvenimui geriausiai pasiruošę vaikai iš vaikų namų cool.gif
norge

g.gif Bet pagal tokią logiką, išeina, kad, gyvenimui geriausiai pasiruošę vaikai iš vaikų namų cool.gif
*

[/quote]

Čia pagal kokią logiką? Musėt labai savotiška logika vadovaujiesi. blink.gif

Nedurna, kalba buvo apie Valdorfą. Apie Montesori - taip pat. Bet pagrindinė tema- Valdorfas. Mano akimis, ten tempas dirbtinai sulėtinamas. Bet nelabai aš gilinausi.

Nedurna- o kuo Valdorfas skiriasi nuo Montesori? Mano akimis- jie abu vienodai vaikus bukinantys... unsure.gif
vota
As ir pirma kart girdziu, kad tai metodika atsilikusiems vaikams.
Juk ten vaikai darzelyje ivairaus amziaus ir jiems puiki proga mokintis bendrauti su vyresniais ir mazesniais vaikais. Manau, kad tokiu darzeliu tik daugiau reikia. thumbup.gif thumbup.gif Tuose iprastuose darzeliuose viskas griezta, nieko negalima. Tos auklytes kaip kurios..........
Mokyklose mokytojai nusistate, kad su vaiku negalima bendrauti tik jam kalti i galva tuscia teorija ir tik visko reikalauja... g.gif schmoll.gif
Keberiokšt
Norge, tempo niekas niekur neletina - nors is salies ziurint ir nepasidomejus issamiau gali atrodyti, kad Montesori darzeliuose tylima ir neskubama, palyginus su iprastais. Bet cia gi tema apie Valdorfo pedagogine sistema, ane, Norge?. Ji skirta visiskai normaliems, nieks ten nieko neletina - vaikai duksta, rekauja ir laksto.. Atvirksciai, jiems labai svarbus rysys su gamta, todel ju darzeliu devizas- i lauka bet kokiu oru, karta per savaite buna "zygis" (iki artimiausio kalnelio ar bile kur). Ir butent lauke leidziama dukti - voliotis lapuose, nuo to kalnelio..
O siaip pas mus demokratija - galima gi nueiti i bet kuria Valdorfo grupe ir pamatyti savo akimis, o ne burti is kavos tirsciu..

Valdorfo grupese kaip niekur kitur daug naturaliu medziagu ir manau, vaiko kurybiskumas ugdomas labiau, kai jis zaidzia su medine pliauska, isivaizduodamas ja kaip vaira, masina, sautuva, negu iprasta darzelio grupe, nukrauta plastmasiniais zaislais. Tu zaislu vaikai prisiziures namuose,
Kutuliukas
Sveikutes,
tiesa, kad toji sistema nera skirta atsilikusiems vaikams...As del darzelio ir nebijiciau...bet beveik tiesa ir tai, kad tai, kai jau kalbama apie mokyma mokykloje, skirta vidutiniu gabumu vaikams. As tai darzelio labai nesibaidyciau, nors man ir svetima toji pasauleziura pagal kuria ji sukurta. Tik jau neleisciau vaiko i mokykla,- to, ko negaus is darzelio, vaika dar ir tevai pamokyti gali, nes yra vaiku kurie isvis nelanke jokio darzelio i mokykla eina, bet eksperimentuoti su mokykla nedrisciau...Tiesa, kad tame darzelyje miela, bet vien miela neuztenka... Del tos dujines taip pat nieko tokio, nes grupes ne didesnes nei 20 vaiku, o yra dar ir aukletojos padejeja.
Nedurna paskelbe adresa
http://www.vaikas.lt/pedagogika/index.php
Tiesos delei deretu pastebeti ir tai, kad sis puslapis- paciu valdorfininku, todel informacija kiek vienpusiska. Pabandysiu surasti kita - t.y. straipsnio Dialoge (pedagogu savaitrastyje) adresiuka ir jei pavyks, paskelbsiu...Tada tikrai bus abi puses drinks_cheers.gif
Kutuliukas
Nedurna
o del vaizduotes su medzio pliauska kaip ir turejo but, perlenkta. Nesakau, kad reikia nukrauti vaiko aplinka pastmasiukais, bet moksliskai irodyta, kad vaizduote turtina kuo ivairesnes patirtys, tad ta pati turetu daryti ir zaislu ivairove (ne gausa). As uzaugau tradiciniame darzelyje, bet patikek, vaizduote nesiskundziu. Be to tau, kaip tikrai zinovei, turetu buti ne paslaptis, kad tokiu palstmasiniu zaislu nera tik darzeliuose, o ji lankantys vaikuciai namuose turi kalnus Baby bornu ir kitu standartiniu zaisliuku, kaip ir visi kiti vaikai. Na gal rastume per visa darzeli pereje koki teveli fanata, bet labai abejoju...O kad tai yra tiesa rodo taip vadinamos "zaislu dienos" kai vaikai gali i grupe atsitempti savo mylimus babybornus ar kompiuteriukus, nors siaip si sistema ju kaip ir nepripazista. Ko gero net ten dirbantys pedagogai savo vaikams dovanoja tikrai daugiau, nei medzio pliauska ar skudurine lele. blink.gif
Kutuliukas
http://www.religija.lt/index.php?option=content&task=view&id=24

stai kitas adresiukas, ne visai tai, ka norejau rasti, bet vis sis tas...dar ir savo vaikais pasirupinti reikia tarp rasinejimu 4u.gif
Kutuliukas
g.gif
nus ne atsilikusiems...bet gi nebutina norint isaukstinti viena pedagogine sistema, pulti kritikuoti kita

Tuose iprastuose darzeliuose viskas griezta, nieko negalima. Tos auklytes kaip kurios..........
Mokyklose mokytojai nusistate, kad su vaiku negalima bendrauti tik jam kalti i galva tuscia teorija ir tik visko reikalauja...

cia ne sistemos klausimas, o asmenybiu...Ir geroje tradicineje mokykloje, ar darzelyje ne tik reikalaujama ir ne tik teorija kalama. Gal nezinai, kad paprasciausiai formuluojamas tos tradicines pedagogikos tikslas taip pat ne "prifarsiruoti" vaika teorijos, o ismokyti reikiamas zinias pritaikyti praktikoje, ar net jas susirasti reikiamu metu. Valdorfininkams lengva kritikuoti, nes Lietuvoje dar nera isleista ne viena laida, tad nematyti rezultatu..
Kutuliukas
Norge,
Bet pagal tokią logiką, išeina, kad, gyvenimui geriausiai pasiruošę vaikai iš vaikų namų
Idomi logika...tiksliau neaiskus minties suolis 4u.gif

Bet tam kartui pakaks gal manes cia umn.gif
Laisvė
Jau kokį dešimtmetį domiuosi šia pedagogika, randu joje labai daug mielų dalykėlių. Daug jų ir pačios viena kitai priminėte. Tačiau liūdniausia man visame šiame dalyke yra tęstinumo nebuvimas. Išėjo vaikas iš darželio - ir viskas. Pateko į įprastą bendrojo lavinimo mokyklą, o būna, kad ir pas mokytoją, kuri apie Valdorfą kartais nenori net girdėti. Tiesa, teko skaityti ar kursuose girdėti, kad Vilniuje ar Kaune yra pradinių klasių, kurios jau dirba pagal šią metodiką. Bet toliau?..
Šmigija
Na man patinka kad ten zaislai medinukai, jei tikrai mieli ir lelytes medziagines tokios mielos, bet ne apie zaislus reik galvot. Bet ar isties sveikam normaliam o gal net super judriam vaikui i nauda tas nuolatinis dienos rezimas, kad butent dabar tu klausyk pasakos, dabar zaisk ant kilimo, dabar eik daryk zaisliukus. Tai kur cia leidimas daryt ka nori? Tris ar keturias dienas is eiles vaikas klausosi tos pacios pasakos. Ai nu as nevesciau vaiko i toki darzeli.
Siaip visuose darzeliuose vaikai daro ka nori ir paiso ir rubus issitema, ir purve pasivolioja, visko buna.

Dabar noriu pasakyt zodeli n@t@' ai.Tavo logika is ties keista pacios, jei manai kad darzelis yra pagrindine ir vienintele vieta kur vaikas ugdomas, na kaip tu gali lyginti paprasta darzeli su vaiku namais, nors ir leisiu saviski i darzeli, bet jokiu butu neuzkrausiu visos atsakomybes aukletojom, as esu mama, as esu pagrindine vaiko aukletoja, as ji ruosiu gyvenimui tokiam koks jis yra, o aukletojos tik pades man. Todel tikrai negrazu lyginti vaiku dazelio su vaiku namais, kuriuose gyvena vaikai nepatyre mamos ir tecio meiles bei demesio. Galbut ir tiktu Valdorfo metodas tokiems vaikams, kurie gyvena vaiku namuciuose, kuriems reikia isskirtinio demesio. Man idomu ar mamos vedancios vaikus i specializuotus darzelius namie lygiai taip pat elgiasi su vaiku, laikosi tos pacios Valdorfo metodikos? Abejoju... Ar mokykloje irgi tokia pati metodika, ar Dvyliktokam viena pamoka vedama tris kartus is eiles ta pati?

norge
QUOTE(Karbyne @ 2005 02 10, 23:12)
Norge,
Bet pagal tokią logiką, išeina, kad, gyvenimui geriausiai pasiruošę vaikai iš vaikų namų
Idomi logika...tiksliau neaiskus minties suolis 4u.gif

O stai Montesori sistema man asmeniskai kur kas artimesne... 4u.gif 
Bet tam kartui pakaks gal manes cia umn.gif
*

Vat vat- nevykusiai tik pacitavau, tai tau pasirodė, kad tai aš nusišnekėjau. smile.gif

Nors ten kur rašo kažkas apie tradicinės mokyklos sadistinius polinkius prifarširuot vaiką ir su juo nebendraut- tai apskritai didžiausias nusiplerpinimas temoje. blink.gif
norge
Drambliukai ir Karbybe drinks_cheers.gif .

Auges, na ar gražu- supermama gi pasakė, kad čia ne ta tema, o tu ją ignoruoji, vai vai. biggrin.gif

Vat būtent, aš irgi manau, kad vaikas turi būti auklėjamas taip, kad sugebėtų užtikrintai jaustis visuomenėje. Na, pasivoliot po purvą visi gi pasivolioja, vieni auklėtojų priežiūroje, kiti tėvų ar senelių. Pasivoliojimai, paišymai kur nori- čia minutės vaiko emocijų iškrovimui, kam tempti tai valandom? Manau, toks užtemtas relaksas nieko neprideda vaiko supratimui apie pasaulį. Vat, savo sūnų, vietoj to, kad jis žaistų mėgstamus žaidimus (ne medinius), konktruktorius, legus, kompiuteriu, puzlius (vaikinas su puzliais tai rodo "klasę" blink.gif, Auges įdomu palyginti- mūsų panašauis amžiaus- kelių dalių puzlius taviškė sudėlioja be pagalbos?), imčiau jį niurkyti visą dieną, po lapus makaluoti. Uždrausčiau organizuoti šokius pagal SafriDuo, o reikalaučiau staipytis tik pagal lietuvių laiudies daineles - kam to reikia. Tai dar užaugtų kokis bobausis. Trap kitko, liaudiškų dainelių maniškiai žino n, bet ir šiuolaikinių dainuškų- taip pat. Kodėl ne?

Jūsų vaikai, jūsų pasirinkimas. Bet aš saviškius leidžiu į papildomus užsiėmimus dalykų, kurie juos traukia ir kurie jiems gyvenime pravers. O voliojimas lapuose? Tai ne lavinantis užsiėmimas, tai pora minučių atsipalaidavimui. Vaikas turi būti mokomas susikaupti, turi būti mokomas valdyti savo emocijas, ugdomi jo sugebėjimai, mokoma gyventi visuomenėje, kur kiekvienas turi ne tik teises, bet ir pareigas.

Pliauska lavina vaizduotę? OI, nereikia.... Tų vaizduotės lavintojų šiuolaikinuose žaisluose apstu. O ir kiekvienas vaikas natūraliai kūdikystėje pragyvena tą laiką, kai geriausi žaislai- samčiai ir puodų dangčiai. Pliauskos- seniai praeitas etapas. Bet kažkas vis dar matuoja savo vaikams vyžas...

smile.gif
darausra
is tikruju tai ta Valdorfo sistema skirta truputi atsilikusiems vaikams. Tevas dirba mokykloje (atsakingas uz pradinukus ir ikimokyklinukus), tai sake tu vaiku, kurie lanke tuos darzelius, tevai ateina pasibaiseja ir praso pagalbos. Tiesiog tie vaikai, palyginus su normalu darzeli lankiusiais vaikais, moka ir sugeba visko zymiai maziau. O del to kad vaiko leidzia daryti tai ka jis nori, manot tai yra gerai?????
Turi buti juk kakokie sudrausminimai, auklejimas ir pan. Kolkas dar neturiu savo vaikucio, bet kai turesiu tikrai vesiu i normalu darzeli. Vaikas nenusipelne buti pasmerktas moketi maziau uz savo bendraamzius.
Be to as studijavau soc. pedagogika, tai mes irgi susipazinom su valdorfo mokymu- PROGRAMA ATSILIKUSIEMS VAIKAMS
norge
QUOTE(darausra @ 2005 02 11, 09:19)

Be to as studijavau soc. pedagogika, tai mes irgi susipazinom su valdorfo mokymu- PROGRAMA ATSILIKUSIEMS VAIKAMS
*

Darausra- labai ačiū už profesionalų žodį. Nors aš visos diskusijos metu išlaikiau pasitikėjimą mano gerbiamais pedagogais, iš kurių ir girdėjau lygiai tą patį. tongue.gif
Šmigija
Lietuvoje net ir Montesori metodo dauguma nenori pripazint kad jis skirtas vaikams su negalia ar kaip Norge sako "nespejantiems koja kojon su kitais". Pamenu kai mano gimtajame mieste atsirado montesori grupe darzelyje, tai i ja i ejo turtingiausiu miestelio tevu vaikuciai, o aukletojos dziaugesi tu teveliu dovanelem, vedeja kojom trype ir dziaugesi. O motesori grupes vaikai vaiksciojo nosis uzriete, mol mes kieti, mol mes kokie iskirtiniai. Deja, mokykloje tie vaikuciai daznai nukentedavo, nes pagal ju dudele niekas nesokinejo, gaila bet tai tikrai atsiliepe vaiku mastymui ir pasirengimui mokytis ir tobuleti. Oi kaip tie turtingi tevelaii pyko, kad Montesori metodas isties tinka tik atsilikeliam. Tai buvo seniai, gal pries 10 metu, nezinau kaip yra... siandien.
vilimaite
Sveikos,
Aciu uz saunius atsakymus. Ta metodika butu man priimtina, taciau is Jusu pasakojimu supratau, kad nelabai vaikutis tobuleja sad.gif mano maze labai judri. Jei reikia vis kazko naujo. ji linkus i sokius, matau kad puikiai vaidintu schmoll.gif . taip pat noriu kad gautu bent jau kazkoki pradziamoksli . Zinoma stengiuosi namie vakarais po darbu su mazaja užsiimti. Taciau kur yra bureliai, kur yra vaikuciu kolektyvas visai kitaip. Pati prisimenu save darzelyje. Ka as tik ten nedariau. Isvada daryciau tokia: kad yra daug pliusu sioje metodikoje bet ir nemazai minusu. Suzinojau, kad Barsausko g. yra toks darzelis. Susisiekiau su vadovais darzelio. Kviete apsilankyti. paziureti, kaip jie gyvena. Beje, atradau ir pazystamu, kurie leidzia savo mazuosius i si darzeli. Jie patenkiti, bet zinoma, jie teigia, kad sulyginus ju mazuosius su bendraamžiais yra skirtumas del ziniu. g.gif Kai nuleksiu i ta darzeli parasysiu. kaip man ten viskas atrode. IKI mergaites.
Auges
QUOTE(vilimaite @ 2005 02 11, 10:01)
Sveikos,
Aciu uz saunius atsakymus. Ta metodika butu man priimtina, taciau  is Jusu pasakojimu supratau, kad nelabai vaikutis tobuleja  sad.gif mano maze labai judri. Jei reikia vis kazko naujo. ji linkus i sokius, matau kad puikiai vaidintu    schmoll.gif . taip pat noriu kad gautu bent jau kazkoki pradziamoksli .
*

Maniske irgi labai judri... ir visa savo judruma ji realizuoja darzely.
Matyt kazkas dar painioja valdorfa su montessori.
Montesori grupese tvyro tyla ir susikaupimas. Ten prinicipas - netrukdyk dirbt kitam. Valdorfineje grupeje - laisve. Leidzia vaikams begioti, garsiai kalbeti, ziasti ir bendrauti kaip jiems to norisi.
Ir dar del atsilikusiu ir neatsilikusiu. Taip nuo pat pradziu Montesori metodika buvo sukurta tokiems vaikuciams. Bet pamate kokiu rezultatu jie gali pasiekti taikydami sia metodika, buvo pagalvota o kiek gi pasieks sveiki vaikuciai. Todel si metodika buvo perkelta I "normalius" darzelius. Del Valdorfo metodikos, nesu niekur skaiciusi kad ji buvo sukurta neigaliems vaikuciams, bet jeigu protingi zmones sako reiskia jie zino mirksiukas.gif
Šmigija
Nesu tokia jau protinga, bet aciu. Montesori ir Valdorfo tikrai nepainioju. O apie Valdorfa jau sakiau, vakar rode apie si darzeli per TV. Tik Lietuvoje isties nera nei grieztai Montesori ar grieztai Valdorfo darzeliu, jie maisyti, bandyti pritaikyti kuo ivairesniam kontingentui.
Kutuliukas
Auges,
bet tai ka tu priskiri valdorfo pedagogikai - geras aukletojas, demesi gamtai ir pan. galima rasti ir gerame pagal valstybine programa dirbanciame darzelyje..Pabreziu GERAME..Pati sakai, kad aukletojos svarbiau nei sistema - patikek pati zinau tiek geru specialisciu, kur del tu vaikuciu ideda tiek dusios ir savo laiko, kad turetu buti geda taip nurasineti visa "standartine" sistema. Ko gero teveliai tiesiog tingi toje sistemoje paieskoti, o stai valdorfas - viskas paduota ant lekstutes, nei renkiesi nei ka...juk pati sistema jau savaime gera ar ne? Atsibuskit...Taip nebuna - buna geri arba ne joje dirbantys zmones. Ir taip yra visose sistemose...

Atsiprasau, daugiau rasysiu kitur...
Šmigija
Jie vaikas eis kad ir i specializuota darzeli, bet tevai namuose su vaiku uzsiims ir ji lavins, tai vaikas tikrai nemokes maziau nei kiti, bet jei visa auklejima uzkrausim ant vaiku darzelio darbuotoju peciu tai jau neiasku kas isaugs wink.gif
norge
Manau, negalima vaikų auginti kaip usnių vidury lauko- kur nori, ten kerojasi. Gražiausi augalai tie, kurie prižiūrėti, apvalyti nuo piktžolių ir pagenėti, kad dar labaiu sužydėtų. smile.gif Todėl aš prieš Valdorfą ir Montesori normaliems vaikams.

Auges, kaip supratau- taviškė didi aktyvuolė ir organizatorė (nors tą jau seniai buvau pastebėjus thumbup.gif, tokie vaikai labai imlūs, tik reikia išnaudoti progas- pagal dukrą žinau ), maniškis santūrus vyras. JIs makaule suka daugiau- mediniai konstruktoriukai mums seniai praeitas etapas. Larsen didžiausi puzliai- jau kaip ir per mažai paskatos- sudeda kartą- ir viską atsimena, ten berods nestandartinės 33 detalės. tongue.gif Skaičiuot iki 20 neskaičiuojam, bo pas mus tik 12 laiptelių kiekvienoj aikštelėj laiptinėj biggrin.gif , plious, pas mus problemos su tartim - tai gal nelabai kas supras, ar jis skaičiuoja, ar Tėve mūsų murma biggrin.gif . O raides kad geriau pažintų- rekomenduoju paieškoti medinių karoliukų su įspaustom raidėm, o gal kas padaryt mokėtų - veri tuos karoliukus ant virvutės ir mokaisi- ir rankom užsiėmimas, ir makaulei. O vat dėl dainų, tai sorry, nesu mačius tokio mažo vaiko geresne klausa nei maniškis tongue.gif, vat šitas gabumas tai tikrai jo dovana. g.gif

Tai tiek pasilyginimų. drinks_cheers.gif

norge
Beje, čia ne apie Valdorfą, tai gal vėl pratrinsit (nors kartais tie jūsų trynimų pagrindai blaiviu protu nesuvokiami) - bet mano mažas moka tuos kelis skaičius ir raides tik todėl, kad dukra vis spirga, negali sulaukti, kol tas paaugs, net nupirkus jam pasiekimų knygelę ir žaidžia su juo mokyklą.

O šiaip tai manau, kad tokio amžiaus vaikų "raidžių-skaičių" mokymas yra nelabai prasmingas. Nelabai aš didžiouojuosi ta pažanga dvimetuko. Išmokyti tai lengva, iškalti, bet kas iš to? Kažkaip man prasmingiau atrodo, kai vaikai eilėraštukus ir skaičiuotes mokosi, kartu jungdami ir pasikraipymus-pasimaivymus smile.gif . O su skaičiais- tai geriau gal tegul moka iki penkių, bet užtat ir sudėt, ir atimt, ir orientuotis juose lengvai. O šiaip- jei tik atsiminti skaitmenų pavadinimus, tai lygiavertis tas mokėjimas iškalimui bet kokiai sekai žodžių, pvz.: vienas, Zosė, taburetė, katytė, beretas, transformatorius.... biggrin.gif Vat, dukra išmokė zuikį žaidimą- jei sakai bananas- griebi sau už ausies, jei sakai koja- už nosies, jei stalas- atsisėdi, višta- suploji rankomisir t.t. Labai juokingai atrodo, kai greitai viską vardina, beryšybė kažkokia. biggrin.gif Ir tai dar vienas įrodymas, kad į tą mažą makaušėlę labai daug telpa, sąmonių ir nesąmonių. Telpa viskas, kas tik nori. Tai reikėtų atsirinkti. smile.gif Nes tai labai geras amžius vaikui duoti tolesnio mokymosi pagrindus. Padėti sėkmingai startuoti. Ir išnaudoti vertesniems dalykams, nei darymas ką nori ištisą dieną. blink.gif

Mano vyras kažkada nusitebėjo vienu brangiu privačiu darželiu, dirbančiu tik pagal "geros pradžios" metodus, bet ir ten viskas vaikams ant lėkštutės. Sako- jooo, maža kad ten eina išpaikinti vaikeliai, kurie ir namuose viską gauna, tai dar darželyje irgi visus šokdina, Na, kas iš tokių išaugs? Jo, klausimux.
svetima
Gimus dukrai, labai nemazai domejausi ivairiomis padagogikomis-turiu namie knygu ir apie Valdorfa ir apie Montesori...
Montesori istiesu labiau skirta letesniems, silpniau besivystantiems vaikams, nors veliau tas metodas sekmingai buvo taikomas ir visiskai sveikiems..
Apie Valdorfa tikrai neteko niekur skaityt, kad tai metodika atsilikusiems ar letiems, atvirksciai manau stipriausia sios metodikos dalis yra RITMAS-dienos, menesio, metu laiku..
Ir mano galva butent judriausiems vaikams tas ritmo pajautimas ir yra naudingiausias, nes kitaip jie perdaug blaskosi, neismoksta koncentruotis..

Beje reikia nepamirst, kad abu sie metodai buvo kuriami galvojant apie vaiku auklejima SEIMOJE, tik veliau pritaikyti darzeliams..Bet siais laikais seimoje labai sunku juos pritaikyti, Valdorfo naturalumas siek tiek kertasi su nudienos musu buitimi ir pan..
Pries leisdama dukra i darzeli, buvau apsilankius Valdorfo darzelyje Kaune (Barsausko g.)...Tada ten tipo eile, nes aceit veza vaikus is viso miesto ir t.t., pabreze, kad nebus tradicinio ruosimo mokyklai..Galu gale mes pasirinkom tradicini darzeli, nes puikiai suvokiam, kad namie auklejimas pas mus nekvepia nei Valdorfu, nei Montesori..Nors kai ka is Valdorfo sistemos as ir panaudojau (savamoksliskai)-butent ritmo metoda..Kol dukra buvo maza-manau tai jai tikrai padejo (tuo paciu ir man), nes buvo tiesiog hyperaktyvi, bet su laiku ismoko susikaupti, koncentruotis ir perdaug nesiblaskyti..

O siaip visu pirma siulau placiau pasidometi tais metodais, paimti is ju tai kas jums atrodo tinkama ir geriausia, isbandyti siek tiek namie ir tik tada spresti ar jums reikia tokio ugdymo darzelyje...Beje dar yra problema, kad metodas darzelyje gali but taikomas su nukrypimais, kartais net kurioziniais-tokiu dalyku zinau apie Montesori Kaune-Verkiu gatvej-todel jo tikrai nerekomenduoju schmoll.gif
Kutuliukas
Nestumo metu as skaiciau Stainerio "Zmogiskosios esybes vystymasi", tai negalejau atsistebeti - kiek zmogus turejo fantazijos viskam paaiskinti... Ir jokiu nuorodu i tyrimu saltinius ar kita literatura... Tai praejusi karta aukletoja paaiskino, kad Staineris buvo aiskiaregis, ir jo zinios - ne is sio pasaulio

Cia kazkuri moteris labai glaustai, bet iskalbingai parase apie antroposofija, kuri yra sios sistemos pagrindas. Beje, ne kiek nemeluodama ir nepagrazindama. Jum tai nieko nesako? ax.gif ax.gif ax.gif
norge

Bet savo vaikų vis vien į Valdorfą neleisiu. tongue.gif Ir nepasidarysiu Valdorfo šalininkė. Musėt, atspari aš ufonautų propogandai. biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
Laisvė
Valdorfo pedagogika buvo patraukli, kol neturėjau savo vaiko. Klausiau įvairių paskaitų, važinėjau į kursus, skaičiau specialiąją literatūrą ir mąsčiau, kaip tai įgyvendinti praktiškai (dirbu mokykloje).
Pirmoji mano mergučės lėlė buvo močiutės nunerta. Kitos taip pat siūtos ir megztos. Tėtis iš medžio padarė lovelę lėlėms, auklė siuvo patalėlius... Daug laiko praleisdavome gamtoje, leidome ją tyrinėti. Vasaros pas močiutę praleistos, basomis kojomis matuojant sodo ilgį ir plotį, braidant po balas ir t.t. Beveik dvejų metukų išleidau į darželį, į grupę, kurioje auklėtoja teigė dirbanti pagal Valdorfą. Ketvirtą dieną maniškė namuose prabilo, jog gavo nuo šeimininkutės per užpakalį, nes "prikakalino kelnytes". Po poros savaičių darželis pavirto siaubu. Kai tris dienas darželyje praverkė, o auklėtoja pradėjo dejuoti negalinti nieko grupėje dirbti su kitais vaikučiais ("o čia juk susirinkę gydytojų, mokytojų ir verslininkų vaikučiai"), nes maniškė visą dieną "baubianti", pervedžiau ją į įprastinę grupę, kurioje tokių problemų nebebuvo. Valdorfas liko laisvalaikui namuose...
Aš taip kategoriškai neteigiu, kad tai speciali pedagogika atsilikusiems. Bet manau, kad žodžiai ir darbai darželyje neturėtų iš esmės skirtis nuo gyvenimo būdo ir auklėjimo namuose. Be to, palikęs darželį ir atėjęs į mokyklą vaikas atsiduria lyg nuogas dilgynėse - kapstykis kaip nori. O gal yra Lietuvoje mokyklų ar bent klasių, dirbančių pagal Valdorfo metodus?..
Todėl man ir keista, kad XIX amžiaus metodais dirbantis XX amžiaus pedagogas ruošia gyvenimui XXI amžiaus žmogų.
Kutuliukas
uola, bet visi tie adresai, kuriuos tu pateikei yra tik teorija ir paciu valdorfiniku produktas:

http://www.valdorfocentras.lt/apie.php
http://www.masiotas.kaunas.lm.lt/valdorfas.htm
http://babyshop.com.ua/library/o_steinere.htm

Taip kad informacija juose mazu maziausiai vienpusiska blink.gif
uola
QUOTE(Karbyne @ 2005 02 12, 18:31)
uola, bet visi tie adresai, kuriuos tu pateikei yra tik teorija ir paciu valdorfiniku produktas:

Taip kad informacija juose mazu maziausiai vienpusiska blink.gif
*

Visiskai su tavimi sutinku tongue.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2010 Invision Power Services, Inc.