Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Spalvos
Supermamų klubas > Vaikų auklėjimas ir ugdymas > Ankstyvasis ugdymas
Pages: 1, 2, 3
Almusia
Pasidalinkite mamytes budais kaip mokinti vaikus pazinti spalvas ir nuo kada jusu vaikai sia uzduoti puikiai isisavino... maniskei jau 2 metai, o jai visos spalvos zalios... tiesa pavadinimus zino ir kitu spalvu... bet kai paklausi kokia spalva, visada atsako zalia
Gudra
O tu nebandei paprashyti parodyt geltona daikta ar pan.?

Mano vaikiukas tai taip mokesi:
Sedi baseine pilnam kamuoliuku ir metome vienas kitam ZALIA kamuoliuka, veliau RAUDONA ir t.t. Paskiau jau prasiau kad man paduotu Zalia, Raudona, Geltona... Ir tik galiausiai pradejau klausineti 'o kokios spalvos cia kamuoliukas?'

Galiu pasakyti kad paduodavo prasomos spalvos, bet is pradziu pavadinima istardavo ne visada teisingai (sakydavo ta kuri lengviausia tarti buvo - geltona) smile.gif Kartais tycia sako neteisingai ir juokiasi smile.gif)

meya
O maniskei visos spalvos buvo "raudona" wink.gif Pradejom mokytis mazdaug nuo metuku, na, toks ten ir mokymasis, budavo tik vardinu spalvas ir viskas wink.gif Zolyte zalia, gelyte raudona ir pan. Labai tiko mokymuisi Lego Duplo kaladeles, jas rusiuodavom pagal spalvas, prasydavau, kad paduotu raudona, melyna ir pan. Sakydavau, va, dabar statysim raudona nama, ieskokim raudonu kaladeliu, parodau, kaip atrodo ta raudona kaladele ir ieskom. Lyginam su kitom spalvom: "ne, cia ne raudona". Jei maze paduoda ne tokios spalvos, sudedavau abi kaladeles, kad matytusi skirtumas, paaiskindavau. Juk svarbiausia, manau, kad vaikas suvoktu pacia savoka "spalva", ka tai reiskia, o ne ismoktu jas teisingai ivardinti wink.gif Gal kokiu 1.6 m. buvo, kai pradejo teisingai atrinkt prasoma spalva, iki tol tik zaidimas buvo, duoda bet kokia, kartais teisingai, o kartais ir ne. Kaip ir Gudra naudojom kamuoliuku baseina wink.gif Tiesa, mazdaug 1.10 m. kai buvo, labai susidomejo sviesoforu, ir ka jus manot, po poros paaiskinimu labai sauniai ismoko- kai dega zalia, galima eiti, kai raudona- ne. Tai budavo, kai einam per gatve visada klausiu, galima eit ar ne. Net jei pro sali einam, o dega raudona- sustoja ir nepajudinsi is vietos biggrin.gif Tenka pastovet, kol uzsidegs zalia. O pavadinimus tai buna, kad ir dabar sumaiso, bet juk ko noret is mazo vaiko, sitiek informacijos turi tilpt toj mazoj galvelej wink.gif Svarbiausia, kad supranta, kas ta "spalva", kad moka rusiuot vienodos spalvos daiktus, t.y. juos palygint tarpusavyje smile.gif
Ingano
Mano krikstasuniui irgi 2 metukai. spalvu nepazista. Paprasau antest raudona kamuoliuka, tai isrenka visus melynus, paprasau melynus - atnesa geltonus. Zodziu, jei atnesa teisingai, tai tik netycia pataike. O nuo kada vaikiukai pazysta spalvas?
meya
Manau, kad tai priklauso nuo to, kiek ir kaip su vaiku yra "dirbama". Maniske mazdaug pusantru atskirdavo melyna, raudona, veliau ismokom ir zalia, geltona. Pavadinimus, tai gana ilgai maisydavo, ir dabar buna, kad susimaiso. Bet paprasyta paduoti, jau atrinkdavo teisingai.
Ingano, pabandykit berniukui parodyt, tarkim, raudona kamuoliuka ir paprasykit, kad atnestu toki pati raudona. Jei atnes kita spalva, sudekit salia abu, palyginkit, tegu pamato skirtuma. Maniske tada pati suprasdavo skirtuma ir nulekdavo kito ieskot. Gal vaikui sunku isidemet pacius pavadinimus, o pacias spalvas jis kuo puikiausiai skirs wink.gif
Kalinka
maniskis mane nustebino 1.5 beveik buvom, i darzeli uzsirasyt nuejom o grupe buvo tapetuota, o piesinys ivairiaspalviu balioneliu pripiesta. Jis man rodo raudonus balioniukus ir sako va laudonas balionas ir vis ant tokio bakst, bakst apakau is kur, o aukletoja ir gi. tai grįzus namo griebiau mokyti visu pagrindiniu spalvu. Auksciau yra aprasyta kt mamu- tai per zaidima. Ir specialiai bendraujant paminiu spalvas daiktu apie kuriuos kalbam. 2 metu zinojo jau ir atspalvius. Net nepasakyciau ar tai anksti ar ne. Buna tokiu apleistu vaiku kad 6 metu neskiria spalvu, gali buti liga...Na bet pritariu, kad priklauso nuo tevu ideto darbo, ir asiko ir individualiu vaiko savybiu, ne visus vaikus sudominsi zaisti ir dar spalvas derinti wink.gif
raige
O mano dukrai (jai dabar 2.5m) dar visai neseniai irgi visas pasaulis buvo zhalias smile.gif Paskui ishmoko sakytis "baltas" ir "rudas", nes baltu glaistu sureliai jai labiau patinka, nei rudu smile.gif Daugiau pavadinimu nesako, bet atnesha paprashyta daikta, aishku dar dazhnokai suklysta smile.gif
vilmuciukas
mano mazute jau pries antraji gimtadieni skyre spalvas. zaisdavom su spalvotomkaladelem po truputi rodydau spalvas taip ir ismokom.ji labai imli naujiems dalykams smalsi be galo ,dreit ismoksta ka ja pamokini clap_1.gif
Rykute
As saviskiui nuo pat maziuko pabrezdavau kokio nors daikto spalvas ir paskiau jis pats pradejo klausti kokia cia, o kokia cia, bet labiausiai jam padejo vaziavimas su masina kai davaziuodavom jis labai ziuredavo i sviesaforus ir as jam vis aiskindavau kad per zalia vaziuojam o per raudona stovim ir tada kai suprato iskart kitas visas pradejo pazinti smile.gif tiesa dabar kai vaziuojam tai rekia stok stok raudona biggrin.gif
Noa
As saviski tai mokiau spalvu kartu su automobiliu markem... Einam per kiemus, masinu pristatyta - raudona Audi, juodas BMW, smelinis folksvagenas... Tai 2 metu jis jau mokejo spalvas normaliai (ta prasme, skyre pvz. oranzine, raudona, bordine ir ruzava) ir masinu markes. Tik moskviciu vadindavo kaip ir mamyte - xrenovina smile.gif Na, cia toks nedidelis netikslumas, praktiskai beveik jokio biggrin.gif Galu gale, mazai tu moskviciu bepasitaiko rolleyes.gif
Summer
Mano Princesei dabar dveji metai ir menuo. Pagrindines spalvas(raudona, zalia, geltona, melyna, balta, juoda) pazista, tik kartais, kai nori mane paerzinti, i klausima, kokios spalvos stai sitas ar anas pradeda: bagezaraumelyna. thumbup.gif
uola
Maniskis 2.5m. Zino visas pagrindines spalva ir atspalvius. Na siki parduotuveje dvimetis rinkosi baliona. Ilgai uztrukom kol supratom, kad jis sako-violetini. Pritariu, kad nuo mamytes"darbo" ir vaiko pomegiu priklauso kada. Tiesa mano pipiras megsta kompiuteriu prisidaryti burbulu, o po to juos" splvinti". Kai su pelyte nepataiko ant norimos spalvos kviecia ir reikalauja "noriu tamsiai melyna" ir t.t.
ragnez
specialiai spalvu nemokinau, bet sunui gal nuo metuku duodavau piesti kreidelem, pirstukiniais dazais, veliau flomasteriais ir akvarele... jam patiko ir spalvas pavadinti ismoko tada, kai pradejo daugiau kalbeti (mazdaug 2 m). dabar jau pazysta ir gali pavadinti visas pagrindines spalvas ir daugeli atspalviu (2.10 metu)
zika1
smile.gif Na maniskei(2,5m),tai viskas zalia,net gumos sako mama man pik zalia,matyt kaip mamos sako reikes uzsiimt su tom spalvitem wink.gif
delfinas
Sunku cia pasakyti, ar jau pazista, ar dar ne. Labai daznai pasako, kokia kur spalva, bet jau taip garantuoti, kad visalaik visas skiria, tai negaliu kazkaip... Balandzio 2 d. jam bus 21 menuo wub.gif .
Svajoklyte
QUOTE (Noa @ 2004 02 28, 20:07)
As saviski tai mokiau spalvu kartu su automobiliu markem... Einam per kiemus, masinu pristatyta - raudona Audi, juodas BMW, smelinis folksvagenas... Tai 2 metu jis jau mokejo spalvas normaliai (ta prasme, skyre pvz. oranzine, raudona, bordine ir ruzava) ir masinu markes. Tik moskviciu vadindavo kaip ir mamyte -  xrenovina smile.gif Na, cia toks nedidelis netikslumas, praktiskai beveik jokio biggrin.gif Galu gale, mazai tu moskviciu bepasitaiko rolleyes.gif

Mano taip pat nuo mašinų spalvų ir modelių pradėjo, nors prieš tai lego kaladėlėm žaisdavom ir pagrindines spalvas išmokt bandėm. Bet niekaip nesisekė. O su mašinom ir skaičius ir raides išmokom . --Resize_Images_Alt_Text----Resize_Images_Alt_Text--
oksanita
Dukrai tuoi 5 metai,bet spalvu dar napazysta. Kada kartu deliojam lego,klausiu koikia cia spalva,ji man isvardina visas spalvas,ir taip kol atspeja. Bet kaip parodau i jos geltonas kelnes,ir sakau paduok tokia pacia spalva,ji nesuklysta.
Gal kas susidurete su kokia pacia situacia?
kris
Na, jei sugeba paduoti kita tokios pat spalvos daikta, vadinasi skiria spalvas. Tik tikriausiai jai spalvu pavadinimai su pacia spalva nelabai siejasi g.gif

Pabandykit zaisti spalvu dienas. Pvz. siandien geltona diena. Ir nuo pacio ryto atkreipiat demesi i kiekviena smulkmena ir ne tik, kuri yra geltonos spalvos, pvz. saulute ryte ar kiausinio trynys pusryciams, geltonos kelnytes ir pan. vis akcentuojant, kad tai butent geltona. Vaikas tegul pilnus sakinius sako, pvz. dabar rengiuosi geltonas kojinaites. Kita diena jau kita spalva ir tik vakare pakartoti vakarykste spalva, kad nepamirstu.
Svarbu neskubeti ir tuo paciu neikyreti vaikui per daug.
smile.gif
mažulka
Tiesa pasakius pas mus tokia pat bėda, o kai pasiskundžiau gydytojui, tai jis ten paveiksliukus parodė ir paprašė, kad dukra pasakytų spalvą, tai ji visas spalvas teisingai nurodė. Likau mama- melagė. O namie vėl viskas iš pradžių, ji spėlioja, bet nežino. wink.gif
Riva
Pazistu zmogeli kuris tik kokiu seseriu metu pradejo spalvas skirti. Teisingiau ju pavadinimus naudoti pagal paskirti, nes spalvas tai seniai skyre. Sakydavo - "tas dangaus spalvos.", " Noriu zoles spalvos kamuolio"
Jam ir pirstukus skaicuoti sunkiai sekesi - tai sesi tai keturi ant rankytes...
Dabar jisai antrokas ir jau ismokes skaityti, ir ne tik pirstus skaiciuoti, nors kiek pastangu ideta ir asaru islieta tai geriau patylet... Mamai tai medali reiketu duoti uz kasdieni darba, rimtai man atrodo as tiek kantrybes netureciau
oksanita
QUOTE (kris @ 2004 05 05, 18:11)
Na, jei sugeba paduoti kita tokios pat spalvos daikta, vadinasi skiria spalvas. Tik tikriausiai jai spalvu pavadinimai su pacia spalva nelabai siejasi g.gif

Pabandykit zaisti spalvu dienas. Pvz. siandien geltona diena. Ir nuo pacio ryto atkreipiat demesi i kiekviena smulkmena ir ne tik, kuri yra geltonos spalvos, pvz. saulute ryte ar kiausinio trynys pusryciams, geltonos kelnytes ir pan. vis akcentuojant, kad tai butent geltona. Vaikas tegul pilnus sakinius sako, pvz. dabar rengiuosi geltonas kojinaites. Kita diena jau kita spalva ir tik vakare pakartoti vakarykste spalva, kad nepamirstu.
Svarbu neskubeti ir tuo paciu neikyreti vaikui per daug.
smile.gif

LABAI dekui KRIS thumbup.gif ,
Tikrai nuo rydienos pradesim si zaidima-mokymasi!!!
Dabar ji miega,nes pas mus naktis.
lora
vaikai nuo gimimo tik skiria spalvas, o kaip jas pavadinti reikia ismokinti, kaip kad ir kalbeti....
todel, dar vaikui is vis nieko nekalbant reikia pradeti vis pabrezti daikto spalva ja sugretinant su vaiko aplinkoje easnciu daiktu... pvz. raudonas, kaip pomidoras..... zalias, kaip agurkas.... ir taip toliau...

pradzioje patariama vaikus ismokinti gerai skirti tris pagrindines spalvas.... geltona, melyna ir raudona.... sios spalvos yra kitu spalvu pagrindas, nes jas maisant gauname kitus atspalvius....

jei vaiko nemokame spalvu, tai jis uzauges skiria spalvas, bet ne atspalvius, ir be to jam sunku juos ivardinti, todel sunku susikalbeti... pvz. sako nu tokia zalsva, o nueini paziuri ir matai kad ten tikra elektrik... taip yra su mano vyru... ir jis tikrai ne daltonikas....
delfinas
Dabar jau daug spalvu tikrai pazista ir pasako ju pavadinimus: raudona, zalia, geltona, oranzine, pilka, ruda, juoda, melyna, violetine, balta... Daugiausiai praktikavomes su balionais ir su kojinytem smile.gif. Jam dabar 23 menesiai.
Ambrozija
O maniskis niekaip nenori ismokti nei spalvu, nei skaiciu rolleyes.gif Zino, tik skaiciu "du". Na, kartais, kai nuotaikoj, tai ir spalvas pataiko. O siaip blink.gif ... Geriau jam knygute duok pasklaidyt ir raideles paklausinek clap.gif
Kalinka
QUOTE (meya @ 2004 02 26, 12:32)
Manau, kad tai priklauso nuo to, kiek ir kaip su vaiku yra "dirbama". Maniske mazdaug pusantru atskirdavo melyna, raudona, veliau ismokom ir zalia, geltona. Pavadinimus, tai gana ilgai maisydavo, ir dabar buna, kad susimaiso. Bet paprasyta paduoti, jau atrinkdavo teisingai.
Ingano, pabandykit berniukui parodyt, tarkim, raudona kamuoliuka ir paprasykit, kad atnestu toki pati raudona. Jei atnes kita spalva, sudekit salia abu, palyginkit, tegu pamato skirtuma. Maniske tada pati suprasdavo skirtuma ir nulekdavo kito ieskot. Gal vaikui sunku isidemet pacius pavadinimus, o pacias spalvas jis kuo puikiausiai skirs wink.gif

mes irgi raudona ir melyna nuo pusantru. Ir tikrai jei nera patalogijos, daug priklauso kiek dirbi. Aisku turi moketi ta daryti, matau yra l. apsisvietusiu mamu, kita karta intuicija motiniska padiktuoja tokius zaidimus....
Encore
Aš tai savo panelei pripirkau papigiai daug spalvotų mažyčių gumyčių į plaukus, supyliau į kibirėlį ir prašau, kad paduotų geltonas, mėlynas, raudonas ar žalias gumytes ir kuo puikiausia dabar išrenka paprašytą spalvą. rolleyes.gif 2.gif wub.gif
Inga N
Maniškė visas spalvas pažinojo maždaug 1m. 8men. Bet kol ismoko, procesas buvo ilgas. Tai tetis jai netingedavo spalvu parodyti, nors as jam vis sakydavau, kad tusciai gaisti laika. O viena diena paaisekjo, kad visai ne. Be to, mes turim 16 spalvu kreideles ir kai ji ar mes paimdavom kokia kreidele piesimui visada pasakydavom kokia spalva, visai neturedami tikslo ismokyt, o po to ji pati eme tai sakyti. Bet melyna su zalia kartais sumaiso.
Panasiu budu ismoko ir raideles atskirti, nors dar painiojasi, bet niekas ir nesistenge ismokyti, paparasciausiai paciai labai idomu, tetis kazkaip sudomino, tai vienu momentu ji man atnesdavo lapa, piestuka ir liepdavo rastyi raides.
Gata
Jezau,kiek jusu vaikiukai moka.Mes ryskiai atsiliekam... ohmy.gif
Encore
QUOTE (Gata @ 2004 06 20, 21:09)
Jezau,kiek jusu vaikiukai moka.Mes ryskiai atsiliekam... ohmy.gif

Nu tik nereikia čia taip gąsdintis wink.gif Ateis laikas ir pats vaikutis pradės domėtis, nors iš savo patirties galiu pasakyti, kad kai užvedi vaikutį reikiama kryptimi, jis daug greičiau viską išmoksta ir viskuo pradeda domėtis.
Mokintis raideles ar spalvas ir tų pinigėlių daug nereikia, pasaulis spalvotas ir raidelių daug galima pačiai pripiešti wink.gif tongue.gif
$
na geras,paskaciau,apsalau,maniskei jau 1.8 o apie spalvas ne nepagalvojau... unsure.gif nei mokinau nei rodziau,nieko...turim namuose burbuliuku (kamuoliuku biggrin.gif ) visokiu spalvu,reiks pradeti mokinti... tongue.gif registruosiu rezultatus cia... biggrin.gif
-MŠ-
na spalvas pazistam gal nuo 2 metu, dabar mums 2.3 metuku. Na gal ir anksciau pazinojom, bet maisydavom kartais, o dabar tai jau tikrai aiskiai, su atspalviais, na pvz. ruzava ar raudona ir t. t.
Skaiciuojam ir gal nuo dvieju, iki 10-11-12. Tik va, baisiai mums skaicius 6 nepatinka, vis ji praleidziam unsure.gif
Inga N
Aš tai manau, kad jaudintis ir persistengti nereikia. Maniškei tai buvo įdomu. Vieni vaikuciai imlesni vieniems dalykams, jais domisi, kiti - kitais. Dar nepažįstu nė vieno vaiko, kuris spalvų nepažinotų. Kiekvienam savas laikas, nepersistenkit, dar įvarysit vaikui kokį kompleksą. Tokius dalykus vaikai išmoksta savaime. Aišku, galima pabandyt sudomint, bet jei nieko nesigauna, geriau atidėti ir tuščiai nevargti.
Jurga
maniskei dabar 1 metai 10 men. Spalvu specialiai nemokiau, bet visada teisingai pasako raudona (ismoko nuo sviesoforo) ir melyna (ismoko nuo dzinsu). Dabar net nezinau, gal ir kitas spalvas parodytu g.gif reiks paegzaminuot laugh.gif
aifa
Aš tai nepastebėjau, kada jie tas spalvas skirti pradėjo. Matyt todėl, kad velai kalbėti pradėjo abu mano vaikai. Dukrai dabar 2 metai 3 mėn. ji kaip tik normaliai kalbėti pradėjo, ir spalvas skiria normaliai. Tiksliau, kažkaip niekad neatkreipiau į tai dėmesio, nes kokio daigto paprašai, tokį ir atneša. Reik pabandyti pažiūrėti, kiek ji ten tų spalvų skiria. O mokintis nebandėme, tik tiek kiek susiduriam buityje.
vasarėja
maniske 2,6 dabar, tai spalvas jau seniai skiria geriau uz teveli biggrin.gif
pvz raudona su visais jos "niuansais"- rausva, violetine, bordine...tetis tiek nemoka... biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
1111
QUOTE (mamkinas @ 2004 07 07, 15:08)
maniske 2,6 dabar, tai spalvas jau seniai skiria geriau uz teveli biggrin.gif
pvz raudona su visais jos "niuansais"- rausva, violetine, bordine...tetis tiek nemoka... biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif

thumbup.gif geras!!! Na nezinau, gal kai prades normaliai lietuviskai o ne vaikiskai sneketi, tai ir spalvas ivardys laugh.gif dabar kartais parodo kur kokia, o siaip labiausiai patinka vienodos formos sausainiukus atrankioti g.gif Ot zaidima atradom thumbup.gif
Etina
mano maziui 10 22 bus 2 metai. spalvas pagrindines (raudona, geltona, zalia ir melyna) jau skiriame, pasakyti dar nemokame.
Tomana
mums irgi nebuvo 2 metuku kai pradejom spalvas pazinti. ir skaiciuot iki 6 ismoko nebudamas dvieju. dabar iki 10 skaiciuoja kaip du x du clap.gif
gabus tie musu vaikiai
MAMAŠA

Sveikos,

mums jau 2 metukai ir bandom mokytis skirti spalvas, bet nieko nesigauna.
Kyla klausimas nuo kada turi vaikas pažinti ir skirti spalvas, pasidalinkit savo patyrimais. verysad.gif
Inguole
QUOTE(MAMAŠA @ 2005 04 20, 14:44)
Sveikos,

mums jau 2 metukai ir bandom mokytis skirti spalvas, bet nieko nesigauna.
Kyla klausimas nuo kada turi vaikas pažinti ir skirti spalvas, pasidalinkit savo patyrimais. verysad.gif
*

mano sunus pradejo spalvas skirti 1 metu ir 4 menesiu. turejo toki chicco zaisla - pili, i jos spalvotus kaminus dedavosi spaloti kamuoliukai ir juos reikdavo sukalti su plaktuku. Savaite tuo zaislu pazaide ir po to dedavo vienos konkrecios spalvos kamuoliuka i butent tos spalvos boksta. Pykdavo jei sumaisydavome ir liepdavo "atitaisyti padeti". Po to tas spalvas pradejo ivardinti.
Debasy
Manau, tai labai individualu. 4u.gif
Kodėl "nieko nesigauna"? g.gif Vaikas tiesiog kaupia informaciją.
Mes su vyresnėle nuo kokių metukų tiesiog vartydavom spalvoto popieriaus sąsiuvinį ir aš įvardindavau jai spalvų pavadinimus; šį užsiėmimą ji labai mėgdavo. Jau kokių 2,5 m. ji skirdavo spalvas, nors dar retsykiais suklysdavo; nuo kokių 3-3,5 m. tai jau tikrai žino spalvas ir jų nebemaišo. O štai mūsų broliukui, kuriam dabar 1,10 m. tai dar toli toli iki spalvų žinojimo, nelabai jos dar jį domina blush2.gif
MAMAŠA

labai ačiū už pasidalintas mintis, nes aš pradėjau nerimauti dėl savo vaikelio, o žaisti su spalvomis neseniai pradėjom, tikiuosi viskas prieš akis.
lota
Siaip pagal literatura 2-3 metu turi ismokti. Taip kad viskas OK.
vikix
Na mums 2.6 m. tai dabar tik pradeda įsidėmėti spalvų pavadinimus, o mokome tai ant mašinėlių, turi daug tokių mažų spalvotų tai 6 pagrindines spalvas jau pasako, bet buna kad susipainioja, manau iki 3 metų tikrai mokės.
vaidau
mums tai sunkoka su spalvom doh.gif sako "žalia kaip saulytė" tongue.gif Skaičiuoja iki dešimt laisvai, bet su spalvom niekaip neišeina 4u.gif
Uvė
Mokantis svarbu neskubėti. Tegul išmoksta atpažinti ir įvardinti mėgstamiausią, pavyzdžiui, raudoną. Tada galyte mokyti asociacijų - raudona kaip braškė, pomidoras, kaip koks nors žaisliukas, ir t.t. Valgydami ar žaisdami pasikartokite. Po to vis pridėkite po naują spalvą. Mes taip ir raides mokėmės - g-genelis, gėlė, gandras, grybas ir kt. Žaisdami, eidami pasivaikščioti, parduotuvėje...Sėkmės. smile.gif
Žiogelis
Mano mergiotė spalvas pradėjo pažinti maždaug 1 m. ir 3-4 mėn. nemokiau niekaip, nes manau, kad vaikų nereikia skubinti, išmoks, kada reikės. Ir įvardindavau spalvas tik tiek, kiek natūraliai išeidavo. Pirmiausia pradėjo skirti žalią ir viską piešdavo tik žaliai, ir rengtis norėdavo tik žaliai ir t.t. biggrin.gif O dabar (2 m.) pažįsta žalią, geltoną, raudoną, mėlyną, oranžinę, violetinę, rožinę, juodą, baltą, rudą. Bet aš tikrai nieko specialiai nemokiau. Kai pastebėjau, kad pradeda domėtis spalvom, tiesiog dažniau sakydama apie kokį daiktą pasakydavau ir kokios jis spalvos. Dabar mėgsta tokį žaidimą, kai klausiu, pavyzdžiui, kokios spalvos yra sūris, pienas, mamos marškiniai, ir t.t., gali taip valandą ir daugiau vardint, tik man fantazijos pritrūksta smile.gif
Kutuliukas
Visai neseniai sužinojau, kad vaikas kur kas anksčiau atpažįsta spalvas, nei gali jas įvardyti. Maniškė didžioji iki šiol painioja pavadinimus, bet vat kad tikrai jas pažįsta gavome kompetetingo specialisto patvirtinimą. cool.gif
Buvau sugalvojusi tokį būdą - iš kartono prikarpiau įvairiaspalvių gėlių (po kelias kiekvienos spalvos) Tada kartu "išsiaiškinome", kuri gėlytė yra kokia ir aš jas plastelininiais klijais priklijavau prie sienos. Tada klausdavau - parodyk pvz. kur raudona gėlytė, o kur kita raudona. Sekėsi visai neblogai, kol jai tas žaidimas nenusibodo ir nepradėjo sakyti tyčia bet ko cool.gif
Tik tak
Kai mano vyresnioji buvo 1,5 metų, iš pažįstamos, gyvenančios JAV, gavome dovanų videokasetę "Baby Van Gogh", pagamintą Babyeinstein kompanijos. Kasetė skirta 1-4 metų vaikams mokytis pagrindinių spalvų, tai mano mergina žiūrėdavo ją išsižiojus biggrin.gif ir maždaug 2 metų spalvas jau puikiausiai atskyrė smile.gif Dabar mokosi mažoji po truputėlį thumbup.gif
Noa
Šiaip kai vyresnėlis ėjo į darželį, tai auklėtojos labai stebėjosi, kaip trijų metų vaikas skiria spalvas - ta prasme, ne žalia - raudona, bet raudona - oranžinė - rožinė- bordo. Jos sakė, kiti ir keturmečiai dar neskiria, ir nieko. Na, aš pati labai spalvoms jautri, tai gal į mane biggrin.gif O mažiukas gal į tėtį bus? Iki lemputės jam visos spalvos. Kaladėles spalvotas jam rodau - ta mėlyna, ta geltona, o jis tik storu piršteliu pasitikslina - ū? Ū, sakau, mėlyna. Ū? Geltona, sakau. Ū? Šita ū, sakau, raudona, parodyk, kur raudona? Sako, ū. Nu va blyn - ū doh.gif

O vyresnėlį išmokinau per mašinas. Einam pro stovėjimo aikštelę ir aš jam dėstau - čia, mol, raudonas fordas, čia bordinis opelis, čia pilkas mersedesas, čia žalia tojota, čia balta audi. Oi kaip išmoko - ir spalvas, ir ženklus biggrin.gif Tik va kartą susibalamūtinau su kažkokios neaiškios spalvos nusilupusiu moskvičium, tai paaiškinau, kad čia - tokia žalsva sena... jablysina tokia cool.gif Tai paskui buvo įdomu, kai vaikas moskvičiukus jablysinom vadindavo laugh.gif Gerai, kad nedaug jų laugh.gif laugh.gif laugh.gif
Mažiukui taip nesakysiu, negražu schmoll.gif Sakysiu - triperis. Natūraliau skamba biggrin.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2010 Invision Power Services, Inc.