Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Kūčių stalas
Supermamų klubas > Mūsų namai > Kulinarinės idėjos
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12
Solen
QUOTE(regna @ 2008 11 20, 02:50)
Kiek mano žinios leidžia,džiovinti grybai yra mirkomi piene saldžiam,tuomet jie kvepe, kaip mišku.Išmirkę išverdami nedideliam vandens kiekyje.Supjaustomas svogūnas pakepinamas,pakepinama morka,pakepinama grybukai supjaustyti.
Atvėsinama ir užpilama ant paruoštos silkės. g.gif
Dar galima kai kepama įpilti pomidorų padažo,tai toks varijantas.
Toliau,baigdami kepti grybus suberiama saulėgražų branduoliai.
Man teko valgyti  su graikiškais riešutais.
Visas pagrindas iki grybų toks pats tik ,kiti priedai. schmoll.gif
*



O kiek reikia cukraus į piena berti? g.gif
Kiek laiko mirkyti reikia?
regna
Mano pataisymas recepto blush2.gif aš omeny turėjau saldų pieną,o ne,rūgštų.
mirkyti reik kokią valandą pusantros,jiems reik išmirkti.tiksliai nebežinau.
regna
Teko skaityti,kuri tai klausė dėl kūčiukų{prėskučių}
Pusė kg,miltų,nepilna stiklinė vandens,50g. aliejaus,20g. mieli7 ketvirtis stiklinės aguonų,100g. cukraus,druskos. g.gif,recepte nurodyt2/3 miltų išsijojami į dubinšlį viduj padaroma duobutė,į kurią supilamos nedideliame cukraus kiekyje išleistos mielės .
Viskas išmaišoma,paviršius apibarstomas miltaisir,uždengus švariu virtuviniu rankšluosčiu ,pastatoma šiltai,kad pakiltų.Į pakilusią tešlą supilamas aliejus,įberiamas cukrus druska,paruošti miltaiir viskas gerai išminkoma g.gif tešla minkoma apie20min..jai atrodo per minkšta įpilama miltų.Minkoma,koltešla nebelimmpa prie rankų ir įgauna gražų blizgesį.Pridengiama,kildinama. g.gif
Iš tešlos pakilusios daromi vieno cm. storio voleliai kurie supjaustomi aštriu peiliu skersai gabalėliais.Kad nesuliptų prėskučius pabarstomi miltais g.gif Sudėti į miltais išbarstytą skardč kepami vidutinio karštumo orkaitėje,kol gražiai pagelsta. g.gif ,kad gražiai apkeptų iš visų pusių,pavartomi mediniu šaukštu .Jaigu norima,,kad būtų skrudesni ,dar kurį laiką džiovinami orkaitėje.Valandą prieš valgį jie pamerkiami į aguonų pieną g.gif
Agniska
Gal kuri darote žuvų vyniotinį? 4u.gif Labai mėgstu,ir norėčiau receptėlio ax.gif
Jolete
QUOTE(Lavazza @ 2007 12 23, 17:55)
As darau taip: varske, pora saukstu grietiens arba pieno, sutarkuoju agurka, pridedu cesnako arba/ir svogunu laisku, druskytes, pipiriuku pagal skoni, kokiu krapu arba petrazoliu ir visi patenkinti lapnoja  thumbup.gif  ypac mazoji, ta tai tik tokia varske valgo  doh.gif
*



Nu šitas tai kūčioms gal nelabai schmoll.gif
nicolle_
Gal galite rekomenduoti kokią skanesnę silkutę Kūčių stalui, nes kiek bandžiau, tai man nelabai patiko schmoll.gif
Emili..
As darau pievagrybius idarytus.

Perku didelius pievagrybius isskaptuoju ju vidu.

Idaras: Isskaptuota pievagrybiu vidu susmulkinu ir pakepinu keptuveje su svogunu aliejuje, kad taip gerai apkeptu svogunas. Isverdu pora bulviu, jas sutrinu ir sumaisau su pakepintais grybais ir svogunu. Dedu druskytes ir siek tiek pipiriuku pagal skoni.

Paruostu idaru idarau isskaptuotas pievagrybiu kepureles, sudedu i indeli kepimo ir dedu 10-15 min i orkaite, mazdaug 200 laipsniu. Traukiu mazdaug tada kai matosi kad pievagrybiu kepureles jau apkepe.

Tikrai labai skanu, jei norisi padaziuko, galima dar pakepinti viena svoguniuka aliejuje ir juos appipilti. Bet tada jau gaunasi riebiau
brashke77
QUOTE(nicolle_ @ 2008 12 10, 13:09)
Gal galite rekomenduoti kokią skanesnę silkutę Kūčių stalui, nes kiek bandžiau, tai man nelabai patiko schmoll.gif
*


mes visada darom su cinamonu rolleyes.gif gal zinot, bet parasysiu vistiek:
Is vakaro silkes gabalelius apvoliojate kiekviena cinamono-cukraus misinyje (per puse), dedate i inda, apdedat svoguno ziedais, lapeliu, kvep pipiru ir uzpilate actu ( skiestu vandeniu), rugstinguma pasireguliuokit pati jau...
Galiausiai uzpilkit siek tike aliejaus, nemaisykit.
Kita diena graziai isdeliokit silke, ant virsaus svogunus ir prieskonius( jei norit), palaistykit marinatu...Laaaabai skanu thumbup.gif
Agniska
Silkė su slyvomis ir graikiniais riešutais

Silkės filė,džiovintos slyvos,gliaudyti graikiniai riešutai,česnako skiltelė,majinezas/

Slyvas supjaustyti rėžiukais,nuplikyti verdančiu vandeniu ir nuvarvinti,graikinius riešutus sulaužyti.Česnakus sugrūsti ir įmaišyti į majonezą.
Silkę supjaustyti gabaliukais ir sudėti į silkinę,o ant jos išdėlioti slyvas,berti graikinius riešutus ir tepti česnakinį majonezą 4u.gif
jadzka
Pas mus standartiniai patiekalai:
1. Marinuoti grybai + žirneliai + majonezas (dar įdedam svogūnų laiškų).
2. Kaimiška silkė: ta kur su morkom ri svogūnais.
3. Silkė su brokoliais apvirtais, vynuogėm ir saulėgražomis + šiek tiek citrinos su aliejum ir pipiriuko kokio. Silkė skaniausia dūmo skonio.
4. Bulvės keptos orkaitėje (tiksliau troškintos vos ne arba stikliniame inde su dangčiu arba kepimo maiše su svogūnais ir smulkintais džiovintais grybais.
5. Kepta žuvis čia aišku smile.gif Dažniausia kelių rūšių.
6. Raugintų kopūstų salotos su spanguolėm (tiesiog nuplauti raugintu skopūstus, kad nelabia rūgštūs būtų, įberti spanguolių ir užpilti aliejum. Man skaniausia su nerafinuotu saulįgražų aliejum).
7. Būtinai Kūčiukai ir aguonpienis.
8. Duona, visokie pomidorai, agurkai ir t.t nelabai kaip masitą skaičiuoju jau...

Šiemet tikriausia stalą papildysiu žuvimi kepta sluoksniuotoje tešloje, Pyragėliais su grybais (irgi gal sluoksniuotos tešlos, kad darbo mažiau būtų).
Gal pati kepsiu bandeles nedidukes...
Gal ką iš vegetariško Indiško maisto adaptuosiu (pvz kervečių masala, daržovių troškiniai visokie ar pan... )
Gal padarysiu Lavašo suktinukų su rūkyta žuvimi arba su lašiša. Persmeigsiu su smeigtuku ir kokią alyvuogę ar karnišoną. Turėtų gražiai atrodyti.

O gėrimui tikriausia bus sangrija su daug daug vaisių, cinamono ir gvazdikėlio prieskoniais (vis tiek raudoną vyną per kūčias mes vartojam.... ). Didelis apvalus "akvariumas". Man gražiai atrodo, skanu ir šventiška.
Agniska
QUOTE(nicolle_ @ 2008 12 12, 13:25)
Labai ačiū už silkės receptukus 4u.gif  Dar norėjau paklausti kokią silkę perkat iš parduotuvės, kokios firmos?
Taip pat nesenai ragavau silkę su razinomis, gal kas žinot receptuką, nes laaabai skanu buvo bigsmile.gif
*


Nežinau,kaip kitos,bet aš dabar paskutiniu metu visada perku su galvom,jos tokios irebios,ir dar dažnai užtaikau su ikra,kurią aš labai mėgstu thumbup.gif Išsidarinėju,ir turiu puikią file thumbup.gif
lapiukas
QUOTE(nicolle_ @ 2008 12 12, 11:25)
Labai ačiū už silkės receptukus 4u.gif  Dar norėjau paklausti kokią silkę perkat iš parduotuvės, kokios firmos?
Taip pat nesenai ragavau silkę su razinomis, gal kas žinot receptuką, nes laaabai skanu buvo bigsmile.gif
*


Na aš dažniausiai perku silkės file, nors gal reiktų kada pabandyti silkę su galva - labai daug gerų atsiliepimų ax.gif . Tik aš tingiu darinėti blush2.gif . O su razinom darau taip - pritarkuoju morkų burokine tarka ir pakepu aliejuje. Baigiant kepti dedu druskos, pipirų ir razinų pagal skonį. Silkę supjaustau gabalėliais ir uždedu ant viršaus morkų su razinom thumbup.gif
regna
Silkė su džiovintomis slyvomis ir graikiniais riešutais
4 silkiių filė,200g.{džiovintų,ne rūkytų slyvu,nes dažnai prekiaujama rūkytomis}
100g.graikinių riešutų,
3šaukštai aliejaus,,malto cinamono,
2šaukštai citrinų sulčių,
graikinių riešutų patiekalui papuošti.
Paruoštą silkę ir slyvas supjaustome norimo dydžio gabaliukais.
Graikinius riešutus suskaldome.Viską užpilame aliejumi,cinamono ir citrinų sulčių mišiniu.
Gerai sumaišome ir paliekame per naktį.
Patiekdami silkęsudedame taip,kad patiekalo viršuje būtų daugiau slyvų,papuoškime graikiniais riešutais.
Papildyta:
Papildymas,
Aš silkę dažniausia perku su galvomis,nes tai natūralus silkės skonis,negu ten kur išmirkyta įvairiuose tirpaluose.Prarandi,žmogus ,truputį ,bet valgai silkę.
Aišku,galite papriekaištauti,kad ilgesnė terlionė,bet rezultatas kitoks.
Aš,gerbiu ir tas,kurios perka paruoštas,bet ar susimąstet,kiek nereikalingų tirpalų mato ta silke.
jadzka
QUOTE(regna @ 2008 12 15, 15:33)

Aš silkę dažniausia perku su galvomis,nes tai natūralus silkės skonis,negu ten kur išmirkyta įvairiuose tirpaluose.Prarandi,žmogus  ,truputį ,bet valgai silkę.
Aišku,galite papriekaištauti,kad ilgesnė terlionė,bet rezultatas kitoks.
Aš,gerbiu ir tas,kurios perka paruoštas,bet ar susimąstet,kiek nereikalingų tirpalų mato ta silke.
*



Na man irgi labai skanu su galvomis, bet retai matau gražią, kad norėčiau būtent su galvom pirkti. Jei rimtai tai pasižiūriu kuri silkė man gražiausiai atrodo tą ir perku, o tai būna su galvom, dūmo kvapo ar dar kokia - ne taip ir svarbu.... Svarbiausia, kad būtų nepajuodavusi, nesuminkštėjusi o balta ir graži.

Lašišą visada tik pati sūdau, nes pirktinė man neskani, per sūri kažkokia...


DAr susimąsčiau, gal Sushi kūčių stalui pagaminti g.gif: na bet nelietuviška visai... nors produktai leistini kaip ir.... Kaip jūs manot?
gelmarg
Sveikutes, newyear.gif
galiu trumpai nupasakoti apie savo seimos kuciu stala.
kaip priklauso, ant stalo turi buti kuciukai, spanguoliu kisielius, plotkeles, obuoliai ir raudono vyno (nu cia jau labai katalikiskai, bet kiekvienas sis valgis yra kaip simbolis) smile.gif
daugiau tai kas: virtos bulves, silkute su svoguniukais, silke 'pataluose' (visada darom, labai patinka), silke kaimietiskai su razinoom, kepta zuvyte su majonezu ant virsaus, kepta zuvyte marinate, burokeliu misraine, gaivios salotos (pekinas, kukuruzai, paprika, agurkas ir t.t.)arba tuno salotos, balta misraine (be kumpio), krabu misraine, baravykai savose sultyse (paruosiamos salotos), nu aisku dar namie darytos konservuotos gerybes (įv. salotos, agurkeliai, pomidoriukai, sparagines pupeles ir t.t.). Desertui žele su vaisiais ir ledais mirksiukas.gif nu zodziu, stalas toks neblogas gaunasi. mirksiukas.gif
Apie Kaledu stala dabar gal ir nepasakosiu....

norita

Kepta žuvis su ryžiais ir razinom (gal jau ir buvo toks receptas g.gif )

Iškepti žuvį(mes kepam jūros lydeką) ir ją smulkiai supjaustyti. Keptuvėj kepinti svogūnus su aliejum, baigiant kepti įdėti gerą saują razinų ir pomidorų padažo. Ryžius išvirti ir perpilti šaltu vandeniu kad nesuliptų.
Tada į gilią lėkštę subeti ryžius, antas sluoksnis-žuvis, o ant viršaus svogūnų-razinų padažas.
Mes darom ryte, kad iki vakaro aliejus persigertų iki ryžių, nes biškį sausoka būna
dado
O gal zinot kaip reikia pasidaryti aguonu piena,kai namie neturim jokiu malimo masineliu(mesmale,kavamale).Kaip aguonas galima butu sutrinti? ax.gif
jadzka
QUOTE(dado @ 2008 12 15, 23:13)
O gal zinot kaip reikia pasidaryti aguonu piena,kai namie neturim jokiu malimo masineliu(mesmale,kavamale).Kaip aguonas galima butu sutrinti? ax.gif
*



Grūstuvė prieskoniams arba jei turi blenderį , tai tirštą pakankamai košę aguonų galima ant didžiausio greičio pamalti...
^Austeja^
Jei neturi blenderio, galima su paprasčiausiu kočėlu pagrūsti aguonas taip netrumpai..
regna
Siūlau, šį receptą ,kurį užtikau Miltinių patiekalų žurnale,jeigu jis pas mane užymėtas,vadinasi aš jį gaminusi.
Iš miltų milių aliejaus vandens,žiupsnelio druskos paruošiame mielinę tešlą.
Mieles išmaišome šiltame vandenyje,suberkite druską,pipirus,miltus ir suminkykite tešlą.Baigdami minkyti supilkite 50g. aliejaus.Tešlą kildinkite porą valandų ,ir pora sykių perminkykite .
Įdaras: išvirtaspupeles permalkite.Sukapotus svogūnus apkepinkite aliejuje ir į maišykite pupelių masę.Ją pasūdykite ,paskaninkite prieskoniais.
Padalykite ,ir suformuokite paplotėlius .Kiekvieno viduryje padėkite įdaro,tada tešlos kraštus užspauskite ,o gaminį dar lengvai priplokite.Kepkite orkaitėje įkaitintoje.220.C.
reikia:miltų 600gr.
50g.mielių aliejaus ,
pora stiklinių vandens,
druskos pipirų,
300-400g raudonųjų pupelių,
3-4 svogūnų,
2-3 šaukštų aliejaus ,šaukštelio prieskonių{kokius mėgstate,kurkuma,krapai,oregonas ir.tt,}
BRYI
Sveikos, pasiruošimai vyksta smile.gif
Aš labai laikausi tradicijų,todėl per Kūčias ant mūsų stalo jokio majonezo, jokių kiaušinių, sviesto..tai yra viskas kaip senovėje.
Patiekalai kaip ir pas daugumą:
1. silkė su džiovintais grybais.
2.Silke su morkom, razinom, graikiniasi riešutai.
3.Kūčiukai, aguonų pienas
4.Troškinti rauginti kopūstai su bulvemis
Visų nevardinsiu ,bet pasidalinsiu vienu patiekalu, kam pasakau visus nustebinu:)
CEPELINAI
Tešla tokia kaip paprastų cepelinų ,tarkuotų bulvių, o įdarui..sumalti ir sukepinti džiovinti grybai, smulkinti svogūnai ir šlakelis aliejaus, atvėsiname, darome cepelinus, juo verdame vandenyje pasūdytame, kol jie verga gaminam padažą.
Sukepiname grubus kokius turite, daug svogūnų aliejaus prieskonių ir viskas, jokių grietinių, šiūkštui negalima:)
LAbai skanu ,labai gardu:)
lovely
Dauguma darote misraines su majonezu ar zuvi su majonezu, bet juk tai kuciu stalas g.gif doh.gif
Man kucios ir kuciu diena, kuria sau leidziu nevartoti miesos ir viso gyvulines kilmes maisto.Nezinau kaip Jums g.gif
mickute7
Kūčios jokios majonezo, jokių grietinių ar dar ledų torto unsure.gif nes čia jau Kalėdomis pakvimpa. Visada kepam kokį karpį įdarytą daržovėmis, porą skirtingų silkių tai dūmo ir dar kokio skonio, viena būna su džiovintais grybais, kita su morkomis arba dž.obuoliukais, ai dar kartais marinuoju silkute su svogūnais, šalta kepta žuvytė, grybai kepti su morkomis, svogūnais pomidorų padaže , vaikams būna žuvies piršteliai arba žuvies kotletai. Virtinukais su džiovintais grybais . Na ir porą kokių nors raudonų mišrainių, tik be visokių salotų, žalių agurkų , nes senovėje tokių produktų tikrai neturėjo Kūčioms. Na nebent kokius konservuotus pomidorus dar padedu
janiku
nesupratau. ??? Majonezas tai kiausinis aliejus ir garstycios. O zuvi nekepate ant aliejaus? Garstycios augalas na gal kiausinis , bet zuvi voliojate kiausini. Neperlenkiate kartais lazdos?
mickute7
QUOTE(janiku @ 2008 12 16, 15:17)
nesupratau. ???  Majonezas tai kiausinis aliejus ir garstycios. O zuvi nekepate ant aliejaus? Garstycios augalas na gal kiausinis , bet zuvi voliojate kiausini. Neperlenkiate kartais lazdos?
*


Žuvį tik miltuose apvolioju ax.gif baigiant kept dar pomidorų padažo įpylu . Bet majonezo pačio niekur nededu. Na mažiems vaikams ant kotleto uždėdavo, nes jie ir taip silkių nevalgo
Rūtamėta
Norėčiau žuvies tešloje receptėlio ax.gif , konkrečiai pačios tešlos (pvz. su alumi ar kažkas panašaus).
BRYI
QUOTE(janiku @ 2008 12 16, 16:17)
nesupratau. ???  Majonezas tai kiausinis aliejus ir garstycios. O zuvi nekepate ant aliejaus? Garstycios augalas na gal kiausinis , bet zuvi voliojate kiausini. Neperlenkiate kartais lazdos?
*


PUpa, aliejau ne tik galima, bet ir reikia, nes tai augalinis reikalas, o va majonezas gaminamas iš kiaušinių trynių ir garstyčių.
Kiaušinių kaip ir kitų šiltakraujų gyvūnų produktų negalima,
Bet tai galioja tik tiems kurie yra katalikai, kurie laikosi tradicijų.
Šiaip ne taip jau ir ssunku keletą kartųb metuose pabandyti apseiti be pieno, kiaušinių, sviesto...juk per amžius seneliai mūsų gyveno . Net įdomu, nors margarino dabar jau yra, ir jis puikus sviesto pakaitalas, jo nenaudoju tiesiog iš principo.
Nes jei mes nesilaikysime savo tradicijų, tai jau mūsų vaikai jų tikrai nesilaikys ir galų gale kūčių vakaras bus kavinėje užsakyta pica.
Dagilis
Mergaites, o kaip kepti ta zuvi tesloje? ax.gif

Ir dar mintis - net katekizme parasyta, kad katalikiskas pasninkas yra mesos ir pieno produktu nevalgymas per pvz. Kucias, Pelenu diena, Didiji Penktadieni, o kiausiniai nera nei mesa nei pienas - taip kad galima juos valgyti drasiai mirksiukas.gif
janiku
QUOTE(Dagilis @ 2008 12 16, 18:57)
Mergaites, o kaip kepti ta zuvi tesloje?  ax.gif

Ir dar mintis - net katekizme parasyta, kad katalikiskas pasninkas yra mesos ir pieno produktu nevalgymas per pvz. Kucias, Pelenu diena, Didiji Penktadieni, o kiausiniai nera nei mesa nei pienas - taip kad galima juos valgyti drasiai  mirksiukas.gif
*


mielosios tikrasis pasninkas yra duona ir vanduo , o daugiau jau ... nesakysiu galite ne taip suprasti. Ir aplamai ka tik drauge grizo is Jordanijos ir Jeruzales, Izraelio tai tokiu dalyku papasakojo kad daug ka keistu
Dagilis
QUOTE(janiku @ 2008 12 16, 18:13)
mielosios tikrasis pasninkas yra duona ir vanduo , o daugiau jau ... nesakysiu galite ne taip suprasti. Ir aplamai ka tik drauge grizo is Jordanijos ir Jeruzales, Izraelio tai tokiu dalyku papasakojo kad daug ka keistu
*


Kiekvienas zmogu renkasi, ar jam pasninkauti tik su duona ir vandeniu, ar tik susilaikyti nuo mesos ir pieno mirksiukas.gif - ir tas, ir tas yra pagal Baznycios mokyma (kam jis svarbus). O pati esme is vis yra ne maisto nevalgymas, o per maisto ribojima atsigrezimas i dvasinius dalykus, bet cia jau ne ta tema ax.gif

Tai kaip ten ta zuvi pataluose kepti g.gif ?
As kiek bandau ja mirkyti miltuose ir kiausinuose, tai man nieko nesigauna - nudrimba bekepant nuo zuvies ir tiek lotuliukas.gif
Rūtamėta
QUOTE(BRYI @ 2008 12 16, 13:11)
Sveikos, pasiruošimai vyksta smile.gif
Aš labai laikausi tradicijų,todėl per Kūčias ant mūsų stalo jokio majonezo, jokių kiaušinių, sviesto..tai yra viskas kaip senovėje.
Patiekalai kaip ir pas daugumą:
1. silkė su džiovintais grybais.
2.Silke su morkom, razinom, graikiniasi riešutai.
3.Kūčiukai, aguonų pienas
4.Troškinti rauginti kopūstai su bulvemis
Visų nevardinsiu ,bet pasidalinsiu vienu patiekalu, kam pasakau visus nustebinu:)
CEPELINAI
Tešla tokia kaip paprastų cepelinų ,tarkuotų bulvių, o įdarui..sumalti ir sukepinti džiovinti grybai, smulkinti svogūnai ir šlakelis aliejaus, atvėsiname, darome cepelinus, juo verdame vandenyje pasūdytame, kol jie verga gaminam padažą.
Sukepiname grubus kokius turite, daug svogūnų aliejaus prieskonių ir viskas, jokių grietinių, šiūkštui negalima:)
LAbai skanu ,labai gardu:)
*


Tešla tokia kaip paprastų cepelinų ,virtų tarkuotų bulvių, dedu kiausiniu ir krakmolo o įdarui..sumalti ir sukepinti džiovinti grybai arba rauginti pakepti kopustai. Mes ne verdame, o kepame orkaitėje arba keptuvėje, man skaniau keptuvėje.
Papildyta:
QUOTE(Rūtamėta @ 2008 12 16, 19:49)
Tešla tokia kaip paprastų cepelinų ,virtų tarkuotų bulvių, dedu kiausiniu ir krakmolo o įdarui..sumalti ir sukepinti džiovinti grybai arba rauginti pakepti kopustai. Mes ne verdame, o kepame orkaitėje arba keptuvėje, man skaniau keptuvėje.
*



Tai kaip ten ta zuvi ivairiuose pataluose kepti biggrin.gif
rutuliuks mamyte
as noreciau pasiteiraut tu kurios laikosi pasninko ir nevartoja ko negalima..vat man tokia problemele siemet pirmi metai kai pas mane bus kuciu vakariene.. as cia prisirinkau kuciu stalui ivairiu receptu aisku be majonezo ir panasei bet mano sese su vyru kai pasakiau kad jokio maonezo puole i akis kad kaip zuvis be majonezo.. o as isvis niekad nevalgiau zuvies ir kas yra is vandens tai nezinau ar ta zuvi imanoma valgyt be majonezo ar ne?nes kaip jau pas mane bus svenciama tai as nusprandziau kad net ir pati valgysiu zuvi o noriu tradiciniu kuciu bent maisto prasme... ax.gif tai ka man daryt neisivaizduoju ar ruost jiems ar ruost pagal save ir nekreipt i tai demesio? ax.gif
lovely
smile.gif+2008 12 16, 19:58-->
QUOTE(dar nestuke smile.gif @ 2008 12 16, 19:58)
as noreciau pasiteiraut tu kurios laikosi pasninko ir nevartoja ko negalima..vat man tokia problemele siemet pirmi metai kai pas mane bus kuciu vakariene.. as cia prisirinkau kuciu stalui ivairiu receptu aisku be majonezo ir panasei bet mano sese su vyru kai pasakiau kad jokio maonezo puole i akis kad kaip zuvis be majonezo.. o as isvis niekad nevalgiau zuvies ir kas yra is vandens tai nezinau ar ta zuvi imanoma valgyt  be majonezo ar ne?nes kaip jau pas mane bus svenciama tai as nusprandziau kad net ir pati valgysiu zuvi o noriu tradiciniu kuciu bent maisto prasme... ax.gif  tai ka man daryt neisivaizduoju ar ruost jiems ar ruost pagal save ir nekreipt i tai demesio? ax.gif
*


Jei kucios pas tave, tai sventini stala ruosk pagal save.Na, o giminaiciams jei reikia zuvies su majonezu, tai tegul atsinesa mirksiukas.gif
Žaliai lyja
Mamytės, tik nesijuokit (arba labai tyliai 4u.gif ).
Kiek laiko reikia virti bulves, morkas ir burokėlius mišrainei? blush2.gif
Ir kiek pupeles, jei teisingai suprantu, iš pradžių jas reikia kelias valandas vandeny pamirkyt. (o vandeniu šaltu ar verdančiu užpilt?)
Turim ryt tarptautinę vakarienę, tai sakiau mišraines maišysiu smile.gif
^Austeja^
Nu čia kažkas buvo rašęs, kad būna vegetariško majonezo pirkti, kėdainių fabriko, "naujas" lygtai vadinasi.. O šiaip, keista, bet ne kartą esu girdėjusi viešai,l per radiją, spaudą ir t.t. , atseit senovinių lietuviškų kūčių receptų, į kuriuos įeina majonezas.

Ką tik uždaviau klausimą dienraštyje bernardinai.lt. , klausimų rubrikoje, kokie patiekalai nedera ant kūčių stalo- tai jei klausimas bus patvirtintas, ir į jį bus atsakyta (kas, deje, ten retai pasitaiko), tai manau bus įdomu ir SM forumietėms. Klausimą uždaviau vienuoliui, bet ten jie kažkaip ne visus klausimus į eterį leidžia, ir atsako ne į visus, tai kažin ar bus atsakyta, bet jei bus, tai padės tašką diskusijose apie tai, ką galima valgyti per kūčias, o ko ne. Nors nepatingėjus atsiversti katekizmą naujesnį, ar vyskupų laiškus naujesnius, galima ir pačioms susirasti.

Be religinių tradicijų, kurios siūlo pasninką, yra dar ir tautinės tradicijos, kurios irgi per kūčias napripažįsta tam tkrų patiekalų- man kūčios ir velykos turi būti tradicinės, kiek galima lietuviškesnės- todėl per šias šventes skelbiu karą visoms po nepriklausomybės atkūrimo į lietuvą plūstelėjusioms, nelietuviškoms kulinarinėms madoms- visokioms alyvuogėms, lašišoms ir parmezanams, paprikoms, sušiams, lavašams- visa tai skanu, bet tinka gimtadieniui, naujakui, ar kokiam kitam eiliniam baliukui, o kūčių dvasia savyje turi tą archaiškumo dvelksmą, kuris išskiria šią šventę iš kitų- todėl stengiuosi laikytis tradicijų, kiek tai įmanoma.

Šiaip, šviežios daržovės taipogi netinka kūčių stalui, nes seniau žmonės neturėjo sąlygų jas išlaikyti nesugedusias, nes nebuvo šaldytuvų nei konservantų- todėl nėra tokios tradicijos. Dar esu skaičiusi, kad netinka egzotiški, stiprūs prieskoniai, ir labai stipriai apdorotas, perdirbtas maistas- nes kūčios akcentuoja pirmapradiškumą, todėl jų patiekalai turi būti geriau tokie, kokius dievas sukūrė, cieli, su kuo mažiau pribumbasų visokių- pavyzdžiui medaus korys be jokių navarotų, cieli paprasti obuoliai, paprasta papjaustyta stambiai silkė. Bet tokią nuomonę esu skaičiusi kažkokioje etno knygoje- šiaip juk yra nemažai senovinių eceptų, kur maistas labai perdirbtas..

Dar žinau, kad saldumynai ir prabangus, egzotiškas, brangus maistas netinka kūčių stalui (kažkada su kunigu kalbėjau)- kaip ir per pasninką tai netinka. Todėl ledai, želė, ir panašūs dalykai- netinkami. Aš vietoj saldumynų ant stalo dėsiu obuolių sūrį su daug riešutų mirksiukas.gif
Dagilis
smile.gif+2008 12 16, 20:58-->
QUOTE(dar nestuke smile.gif @ 2008 12 16, 20:58)
as noreciau pasiteiraut tu kurios laikosi pasninko ir nevartoja ko negalima..vat man tokia problemele siemet pirmi metai kai pas mane bus kuciu vakariene.. as cia prisirinkau kuciu stalui ivairiu receptu aisku be majonezo ir panasei bet mano sese su vyru kai pasakiau kad jokio maonezo puole i akis kad kaip zuvis be majonezo.. o as isvis niekad nevalgiau zuvies ir kas yra is vandens tai nezinau ar ta zuvi imanoma valgyt  be majonezo ar ne?nes kaip jau pas mane bus svenciama tai as nusprandziau kad net ir pati valgysiu zuvi o noriu tradiciniu kuciu bent maisto prasme... ax.gif  tai ka man daryt neisivaizduoju ar ruost jiems ar ruost pagal save ir nekreipt i tai demesio? ax.gif
*


Tavo namai - tu ir sprendi mirksiukas.gif . Silkute puiki yra su aliejumi, morkytemis, svogunais. Man majonezas tiesiog sugadina zuvies skoni lotuliukas.gif

QUOTE(svytejimas ezero dugne @ 2008 12 16, 23:11)
...su kuo mažiau pribumbasų visokių- pavyzdžiui medaus korys be jokių navarotų...
*


Aha, rask tu siais laikais kori vidury didelio miesto mastau.gif
O siaip, zinoma, grazu palaikyti tradicijas, bet mano isitikinimu, tradicijos yra tuscios, jei zmogus nesuvokia ju turinio... O to suvokimo lieka vis maziau...

Na, o apie ta zuvi pataluose niekas nieko biggrin.gif ???
rutuliuks mamyte
aciu merginos.. 4u.gif
na matot kad as esu nestuke einanti i pabaiga tai man sese ir pades ruost ta vakariene na bet gal kaip nors issikovosiu juk ne visam laikui reikia atsisakyt o tik vienam vakarui... ax.gif
regna
Mielosios,
labai įdėmiai skaičiau visų čia rašiusų nuorodas,ir man iškilo klausimas.
Ar,pasninkas,yra tradicija?
Juk,yra bažnyčios įsakymai,ir yra trečias įsakymas,laikykis pasninkų ir nesilinksmink draudžiamu laiku.
Juk,žmogui duota laisva valia,tikėti tuo,ar ne.Juk mės patys tą pasirenkame.
Koks bus mūsų kūčių stalas,tai priklauso nuo mūsų pačių.
Kūčių vakarienės esmė yra ne valgiais nukrautas stalas.Esmė glūdi pačiame žmoguje,kaip jis suvoke,visa tai.
Dėl valgių taip pat kokias tradicijas mes atsinešame į savo šeimą iš mūsų tėvų.Man labai patinka žemaitijoje išlikusios kūčių stalo tradicijos.Taip pat patinka senosios tradicijos.Gal,aš ką kur praleidau ,bet gelėtų būti tam atskira tema.
Labai nesupykite,jog įsiveržiau įšią temą,
Jolete
QUOTE(Dagilis @ 2008 12 16, 23:17)
Na, o apie ta zuvi pataluose niekas nieko  biggrin.gif ???
*



Niu silkę pataluose tai žinau, bet žuvį g.gif gal formuluok ir konkretink klausimą kitaip mirksiukas.gif
BRYI
žuvis gali būti puikaus skonio ir be majonezo.
Labai skanu sukepinti svogūnėlius su aliejumi, porą šaukštų pomidorų padažo ir viską ant iškeptos žuvytes.
Arba svogūnai ir grybukai pakepini ir irgi ant žuvytės sudedi. Ar atskirai padėti
Nimfa*
QUOTE(Dagilis @ 2008 12 16, 17:40)
As kiek bandau ja mirkyti miltuose ir kiausinuose, tai man nieko nesigauna - nudrimba bekepant nuo zuvies ir tiek  lotuliukas.gif
*


padaryk taip:
išplak kiaušinį + prieskoniai +druska (jei reikia) ir įdėk miltų, viską sumaišyk kad būtų pakankamai tiršta masė (greitinės konsistencijos) ir kepk aliejuje 4u.gif
markse
sveikos, puikių receptėlių radau thumbup.gif

va dėl tų galima negalima..mes tai nusidedam ir valgom majonezą. Tik viena man keista, kad mėsos negalima, o žuvį galima biggrin.gif gyvulinė kilmė ir augalinė...žuvis - tai juk irgi gyvis ax.gif aišku, tradicijos yra tradicijos, bet aš vis mąstau kodėl taip ax.gif
Papildyta:
QUOTE(Nimfa* @ 2008 12 17, 08:33)
padaryk taip:
išplak kiaušinį + prieskoniai +druska (jei reikia) ir įdėk miltų, viską sumaišyk kad būtų pakankamai tiršta masė (greitinės konsistencijos) ir kepk aliejuje  4u.gif
*



aš dar į tokią tešlą įdedu majonezo ax.gif
garbaniukee
aš irgi nesuprantu kodėl negalima pieno produktų, o žuvį galima... g.gif gal kas galėtų paaiškinti, smalsu g.gif

mes šiaip vegetarai ir mesos, žuvies, kiušinių nevalgom niekada... per kūčias teks ir pieno produktų nevartot...
regna
Man žuvis skani taip:sutarkuoji,ar sukapoji cesnaką,įtarkuoji sūrio,sviesto ,ar margarino,išmaišoma ir ištepama silkes filės gabaliukai,susukama ,susmeigiema smeigtuku mediniu smeigtuku.
Įmerkiama į plakinį kiaušinio,poto džiuvesėliuose.
Aliejaus kiekis didesnis.
Jolete
QUOTE(garbaniukee @ 2008 12 17, 10:47)
aš irgi nesuprantu kodėl negalima pieno produktų, o žuvį galima... g.gif  gal kas galėtų paaiškinti, smalsu  g.gif

*


Kūčių valgiai
Kūčioms nuo seno gamindavo 12 ar 13 patiekalų. Tai turbūt simbolizavo 13-os ar 12-os mėnesių metus, skaičiuojamus pagal Mėnulį. Metus ėmus skaičiuoti pagal Saulę, Kūčioms imta gaminti 12 patiekalų, nors šiandien neretai šios tradicijos nebesilaikoma.

Kūčia – gaminama iš javų (kviečių, miežių, žirnių, pupų, rugių ir kt.), sumaišytų su miešimu (medumi saldintu vandeniu). Kūčia buvo skirta prosenių vėlėms vaišinti. Pirmus kąsnius ir gurkšnius visada paaukodavo vėlėms bei derliaus dievybėms. Kūčia vaišintos bitės.
Avižinis kisielius – aukotas dievams bei gamtos stichijoms, juo vaišintos vėlės. Verdant kisielių būdavo griebiamasi burtų.
Maltiniai – gaminti iš apšutintų ir sumaltų avižinių miltų tešlos. Juos vėliau pakeitė plokščiai ir kukuliai (šližikai, arba kūčiukai). Apvalūs ragaišiai ir kt. simbolizavo sugrįžtančią Saulę.
Barščiai su grybais
Mėsa – seniau ji taip pat būdavo valgoma per Kūčias, tačiau, katalikų religijos veikiama, ilgainiui išnyko nuo Kūčių stalo.
Žuvis pakeitė mėsą. Ypač mėgta lydeka – vaisingumo simbolis.
Grucės košė – miežinių kruopų košė, valgyta su aguonų pienu.

Valgių simbolika
Pagrindiniai Kūčių valgiai turi ir simbolinę prasmę. Dauguma jų kilę iš biblinių siužetų ir senosios liaudies pasaulėjautos. Tačiau valgių, ir tai tik vieno kito, simbolika težinoma labai mažai daliai gyventojų.

1. Obuoliai simbolizuoja Rojaus medį, Adomo ir Ievos išvarymą iš Rojaus, nuodėmės atėjimą į pasaulį (Marijampolės, Pasvalio, Prienų, Rokiškio, Vilkaviškio raj.). Todėl kai kur po paplotėlio valgomas obuolys (Pasvalio, Vilkaviškio raj.).

2. Žirneliai, kaip ir obuoliai, simbolizuoja pirmųjų žmonių išvarymą iš Rojaus, Adomo ašaras (Prienų, Rokiškio raj.). Todėl kai kas po paplotėlio valgo žirnius (Prienų raj., Skriaudžiai). Žirniai taip pat vadinti Marijos ar žmonių ašaromis (Rokiškio raj., Panemunėlio apylinkė). Ignaliečiai juos valgydavo, kad kitais metais nebūtų ašarų.

3. Kviečiai. Žinomi du aiškinimai:

a) kviečiai-skalsos simbolis. Valgomi, kad visus metus būtų duonos (Kėdainių raj., Josvainiai) ir kad javai laukuose derėtų. Kviečiai nuo Kristaus laikų buvusi kasdienė žmonių duona. Kristus sakęs: „Dalinkitės kviečio grūdu, valgykit“, (Kupiškis);

cool.gif kviečiai siejami su legenda, kaip Erodas norėjo nužudyti kūdikėlį Jėzų. Marija kūdikėlį paslėpusi sterblėje. Kai Erodo kareivis paprašęs parodyti, ką ten turi, ji atskleidusi: užuot pamatę kūdikėlį, kareiviai pamatė kviečius (Jurbarko raj., Žindaičių apylinkė; Plungė).

4. Grūdų mišinys. Žinomi keturi aiškinimai:

a) žirniai, pupos, kviečiai, avižos simbolizuoja derlingus metus, gerą praėjusių ir ateinančių metų derlių. Būtinai reikia jų valgyti, kad kitais metais javai derėtų (Klaipėdos raj., Veiviržėnų apylinkė; Biržų raj., Saločių apylinkė);

cool.gif kai Adomą ir Ievą išvarė iš Rojaus, jie, nusitrynę akuotus, valgė miežius. Todėl per Kūčias valgomi miežiai ir kviečiai (Utenos raj., Tauragnų apylinkė);

c) Juozapas ir Marija, eidami užsirašyti, nešėsi greit gendančio maisto - žirnių, pupų ir kviečių (Plungė);

d) kviečiai, žirniai, pupos simbolizuoja Marijos ašaras (Klaipėdos raj., Gargždai).

5. Medus - šviesos ir sveikatos simbolis.

6. Prėskučiai. Žinomi trys paaiškinimai: a) tai paskutinės vakarienės duona, simbolizuoja agapę - meilės vakarienę; cool.gif į juos pirmaisiais krikščionybės amžiais buvo panašūs komunikatai; c) prėskutis vaizduoja duonos kepaliuką protėvių vėlėms vaišinti (Ignalinos raj.).

7. Žuvis ir silkė yra pasninko valgis: a) primena apaštalus, kurie buvo žvejai; cool.gif primena Dievo stebuklą prie Samareto - Simono tinklų pripildymą, minios žmonių pamaitinimą dviem žuvimis ir penkiais kepaliukais duonos; c) žuvies gala simbolizuojanti Kristaus kankinimo įrankius (Zarasų raj.m Antazavės apylinkė).

8. Spanguolės apsaugančios nuo priešų, kad nesugautų ir nesutrintų (Ignalinos raj.).

9. Duona ir pyragas yra stiprybės, proto, susivaldymo, ištikimybės, gerumo, nuolankumo simbolis (Klaipėdos raj., Veiviržėnai).



Dagilis
QUOTE(regna @ 2008 12 17, 01:04)
Mielosios,
labai įdėmiai skaičiau visų čia rašiusų nuorodas,ir man iškilo klausimas.
Ar,pasninkas,yra tradicija?
Juk,yra bažnyčios įsakymai,ir yra trečias įsakymas,laikykis pasninkų ir nesilinksmink draudžiamu laiku.
Juk,žmogui duota laisva valia,tikėti tuo,ar ne.Juk mės patys tą pasirenkame.
Koks bus mūsų kūčių stalas,tai priklauso nuo mūsų pačių.
Kūčių vakarienės esmė yra ne valgiais nukrautas stalas.Esmė glūdi pačiame žmoguje,kaip jis suvoke,visa tai.
Dėl valgių taip pat kokias tradicijas mes atsinešame į savo šeimą iš mūsų tėvų.Man labai patinka žemaitijoje išlikusios kūčių stalo tradicijos.Taip pat patinka senosios tradicijos.Gal,aš ką kur praleidau ,bet gelėtų būti tam atskira tema.
Labai nesupykite,jog įsiveržiau įšią temą,
*


Apie pasninko esme jau pasisakiau, bet cia ne ta tema, o va idomu apie Žemaitijoje islikusias kuciu stalo tradicijas, kurias mini. Gal gali placiau?
As zinau, kad mano mociute BUTINAI per kucias dedavo virtu bulviu su lupenomis ir kanapiu - budavo nerealiai skanu, bet paskui tas kanapes uzdraude... tekdavo vos ne paslapcia is kokios bobutes pirkti.
Na, o apie tradicija 'burtus daryti', tai nekalbu, nes tai su katalikiskomis Kuciomis neturi nieko bendro.
Papildyta:
QUOTE(Jolete @ 2008 12 17, 09:04)
Niu silkę pataluose tai žinau, bet žuvį  g.gif  gal formuluok  ir konkretink klausimą kitaip  mirksiukas.gif
*


Va, Nimfa jau parase kas ta zuvis pataluose...

QUOTE(Nimfa* @ 2008 12 17, 09:33)
padaryk taip:
išplak kiaušinį + prieskoniai +druska (jei reikia) ir įdėk miltų, viską sumaišyk kad būtų pakankamai tiršta masė (greitinės konsistencijos) ir kepk aliejuje  4u.gif
*


Aciu aciuks.gif butinai pabandysiu.
Jolete
QUOTE(Dagilis @ 2008 12 17, 12:44)

Va, Nimfa jau parase kas ta zuvis pataluose...
*



lotuliukas.gif lotuliukas.gif nu kad paniruotė arba plakinys vadinama patalais pirmą kartą išgirdau, linksmas pavadinimas biggrin.gif
Dagilis
QUOTE(Jolete @ 2008 12 17, 13:52)
lotuliukas.gif  lotuliukas.gif nu kad paniruotė arba plakinys vadinama patalais pirmą kartą išgirdau, linksmas pavadinimas  biggrin.gif
*


Na cia mano menkos kulinarines zinios blush2.gif - pasitaisysiu mirksiukas.gif
Jolete
QUOTE(Dagilis @ 2008 12 17, 13:40)
Na cia  mano menkos kulinarines zinios  blush2.gif  - pasitaisysiu mirksiukas.gif
*



Svarbiausia, kad noras gaminti yra 4u.gif
jadzka
QUOTE(Dagilis @ 2008 12 17, 13:44)
As zinau, kad mano mociute BUTINAI per kucias dedavo virtu bulviu su lupenomis ir kanapiu - budavo  nerealiai skanu, bet paskui tas kanapes uzdraude... tekdavo vos ne paslapcia is kokios bobutes pirkti.

*



O kaip tas kanapes gaminti ? Turiu Kanapių sėklų nusipirkusi, tai mažu sugaminčiau g.gif:
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.