Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Vaikų literatūros perliukai
Supermamų klubas > Vaikų auklėjimas ir ugdymas > Ankstyvasis ugdymas
shantal
Sveikos mamytės,
Su vaikučiais perskaitome be galo daug knygučių...Ir dažnai randam kažką tokio - gražaus, įdomaus, juokingo ,pamokančio - kad išsirašau į storą sąsiuvinį ir po to dar daug daug kartų skaitom. Esam atradę daug tokių perliukų - "netradicinių" pasakų, įdomių posakių, mįslių, žaidimų, lopšinių, eilėraštukų, ir t.t. Norėčiau, kad šioje temelėje mamytės pasidalintų tuo, kas joms ir jų vaikučiui labių labiausiai patinka ir niekada neatsibosta. thumbup.gif
Manau būtų įdomu ir kitoms mamytėms pasiskaityti. Pasakas, jei ilgos, manau nebūtina visas rašyti, užtenka tiek,kad pagauti esmę. Galima juk papasakoti savais žodžiais. 4u.gif
shantal
Pūkuotuko išmintis ( iš knygelės A.A. Milne "Pūkuotuko pasaulis")

Kai Triušis paklausė: "Ko norėtum prie duonos - ar medaus, ar kondensuoto pieno?" - Pūkuotukas taip susijaudino, kad atsakė:
"Abiejų", - bet tučtuojau, kad nepasirodytų pernelyg gobšus, pridūrė:
"Dėl duonos nesirūpink per daug, Triuši!"
biggrin.gif
-Kai tu pabundi iš ryto, Pūkuotuk, ką tu sakai sau pirmiausia?
-Kas šiandien bus pusryčiams? O ką tu, Paršeli?
-Aš sakau:"Kažin, kas šiandien įvyks įdomaus?"
-Išeina tas pats.
biggrin.gif
Aš jau seniai nemačiau Tigro, o jei ir šiandien nepamatysiu, tai bus dar seniau.
biggrin.gif
shantal
Varna, pamačiusi murziną vaiką šaukia:
- Mano vaiks, mano vaiks !!!

biggrin.gif

Kiaulė, pamačius ką ateinant, grasina:
- Grius, grius, grius.....

biggrin.gif
Paršiukas:
- Kur lįst, kur lįst ?
biggrin.gif
Katinas:
- Kur niaukt, kur niaukt,
- Kur gaut nukniaukt ?

shantal
Dar papasakosiu smagią pasakėlę, vaikams ji labai labai patinka. Galima tik pabaigą ne tokią liūdną susigalvoti.

Trijų brolių nuotykiai

Gyveno kadaise trys broliai. Du buvo kvaili, trečias - be proto. Visi mėgo medžioti. Ežero pakraščiu bevaikščiodami pamatė jie tris antis plaukiojant. Dvi buvo baltos, o trečia kaip sniegas. Vienas brolis norėjo šauti, bet kitas tarė:" Šaukim visi trys kartu, tai nušausime vienas". Taip jie ir padarė: iššovė - du nekliudė, o trečias pro šalį. Antys pasibaidė ir atsidūrė kitoj ežero pusėj. Galvoja dabar broliai, kaip čia jiems prie ančių prieiti. Eidami ežero pakraščiu rado tris laivelius: du buvo kiauri, o trečias be dugno. Ėmė broliai plaukti: kvailieji kiauraisiais laiveliais, o beprotis bedugniu laiveliu. Du broliai nuskendo, o trečias ežero dugne atsidūrė.
shantal
Pabandykit pažaisti su savo vaikais šį eilėraštuką - mįslę. Aš saviškiams nespėju skaityti

Kas taip sakė ? R. Skučaitė

- Oi, kokia graži gėlė! -
Tyliai cypteli......(pelė)

- Va, ką reiškia šiltos dienos! -
Gėrisi gėle ..... (varnėnas)

- Bet žiedelis jos pablyškęs! -
Gailisi gėlytės.....(kiškis)

- Gėlę vasara nutapė. -
Šmaikštų protą rodo...(lapė)

- Nusibodus! Nusibodus! -
Ima zyst atskridęs....(uodas)

- Koks geltonas viduriukas! -
Neatsidžiaugia..........(varliukas)

- Taigi, taigi, taigi, taigi! -
Savo žodį taria ........(sraigė)

- Kas gi ji galėtų būti? -
Susirūpina................(kregždutė)

- Paprastos gėlės nematė! -
Ima šnypšt marga.....(gyvatė)

- Pasakykit, kas taip sakė? -
Klausia nuo gėlės ......(plaštakė).
shantal
O štai dar toks labai gyvenimiškas eilėraštukas. Mūsų valdžios vyrams turėtų patikti

Lapės pamokėlė

Lapė snapė antį nešė,
O lapiukai plunksnas pešė.
- Peškit, sūnūs, kiau kiau kiau,
Nuo takelio atokiau.
Ir žinokit nuo mažens!
Kas nepeš, tas negyvens!
HERBERA
shantal idomia tema atidarei thumbup.gif
Tik gaila, kad daugiau mamu neprisijungia.
Mano panele dar maza, bet jau turi savu pomegiu.
Buvo "Dvieju gaideliu" laikas, lopsiniu laikas, o dabar pries uzmiegant turi zaisti ivairius imitacinius zaidimukus.
Vienas is jos megstamiausiu:
Kopusteli mes kaposim(tarp rankytes pirstuku imituoti kapojima)
Skusim morkas (ant delniuko imituoti skutima braukiant kumsciu nuo delniuko)
Ir tarkuosim (ant delniuko imituoti tarkavima trinant kumsciu)
Beriam druskos kuo skubiausiai (ant delniuko pirstu galais imituoti druskos berima)
Kopusteli mes suspausim (suspausti vaiko kumsciuka)
shantal
QUOTE(HERBERA @ 2007 08 04, 20:57)
shantal idomia tema atidarei thumbup.gif
Tik gaila, kad daugiau mamu neprisijungia.
Mano panele dar maza, bet jau turi savu pomegiu.
Buvo "Dvieju gaideliu" laikas, lopsiniu laikas, o dabar pries uzmiegant turi zaisti ivairius imitacinius zaidimukus.
Vienas is jos megstamiausiu:
Kopusteli mes kaposim(tarp rankytes pirstuku imituoti kapojima)
Skusim morkas (ant delniuko imituoti skutima braukiant kumsciu nuo delniuko)
Ir tarkuosim (ant delniuko imituoti tarkavima trinant kumsciu)
Beriam druskos kuo skubiausiai (ant delniuko pirstu galais imituoti druskos berima)
Kopusteli mes suspausim (suspausti vaiko kumsciuka)
*

Labukas, ačiū, kad parašei. Išmokysiu savo mažulę irgi šio žaidimuko. Tai visada morkas tik padavinėja, kai skutu, o dabar skusim ant delniuko. O jai tai labiausiai patinka toks žaidimukas.

Paimu ant rankų ir supdama sakau
- Kepu kepu kepaliuką
Tada švelniai metu į lovą, sakydama
- Šast į krosnį mažučiuką...
Tai juokiasi net springdama

Kitas žaidimas

Pasisodinu ant pilvo, paimu jos rankytes į savo ir jojam
- Kur joji Jonai?
- Į turgų, ponai.
- Ką pirksi Jonai?
- Dūdelę , ponai.
- Pagroki, Jonai.
- Nemoku, ponai.
- Bizūno, Jonai? (tada aš jai piršteliu pagrasau)
- Oi...dul - dul - dul -dul - dūdelė, graži mano mergelė (arba graži mano dainelė)
Dul - dul - dul - dul - dūdelė , graži mano mergelė...

sakydama šiuos žodžius, ją kutenu, tai irgi juokiasi iki springimo, tada vėl sako, dar, dar, ir vėl iš naujo jojam ir jojam, kol jau pilvuką nuo juoko skauda. Šis eilėraštukas truputį skiriasi nuo originalo, bet jai toks variantas labiau patinka, tai tokį ir žaidžiam.
shantal
Mamuliukai, dabar parašysiu kaip mes žaidžiame tokį eilėraštuką - piešinuką.

Reikia kelių kankorėžių, plastelino, dažų (guašo),vatos, spalvoto popieriaus. Iš kankorėžių pasidarom miškinukus su baltom barzdom. Iš guašo indelių padarau gėlytes. Iškerpu iš storesnio spalvoto popieriaus gėlytę, viduriuką iškerpu tokio dydžio, kad užmauti ant guašo indelio. Tada sakau eilėraštuką, ir kai jį pasakau, tai plonais teptukais dažom miškinukams barzdeles. Paskui bet kada vėl nuspalvotas barzdeles pakeičiu "baltomis".

Miškinukų barzdos M. Vainilaitis

Visą naktį snigo,
Visą dieną šalo.
Miškinukų margos barzdos
Ėmė ir pabalo.

Miškinukai liūdi.
Ko gi jums liūdėti?
Atsibus šilelio gėlės,
Ims margai žydėti.

Atsibus Žibutė,
Atsibus Rožytė...
Ir galėsite iš naujo
Barzdeles dažyti.
Jurga
o gal žinot žaidimų su pirštukais?
pamenu buvo kažkoks, kur pirštukai sveikinasi vienas su kitu ir pan., bet nebeprisimenu g.gif
shantal
QUOTE(Jurga @ 2007 08 06, 12:36)
o gal žinot žaidimų su pirštukais?
pamenu buvo kažkoks, kur pirštukai sveikinasi vienas su kitu ir pan., bet nebeprisimenu  g.gif
*

Labutis,
Su pirštukais mes tai žaidžiam virė virė košę, tą tai aišku žinai.

Kitas žaidimėlis, kai skaičiuojame pirštukus

[u]Čia nykštys[/u]

Čia - nykštys
Čia - nykščio brolis
Čia - pažibutis
Čia - pimputis
O čia - keberiokšt!!!

o kur pirštukai sveikinasi, tai žinau tik tokį

Skrido du paukščiai į šiltus kraštus
Vienas į Rytus, o kitas į Pietus.
Oi! Pamiršo pasisveikinti.
Labas, mažyli!
Labas, bevardi!
Labas, didysis!
Labas, smiliuk!
nykštukui ar labas? (apsukam riešus)
Labas!
HERBERA
Oi kokie cia vaikiskos literaturos lobynai susidetu, jei tik taip, kaip Tu visos mamos pasidalintu patirtim. Aciu Tau
xvikutex
Įdomu kodėl tokioj šaunioj temelėj tik tiek mamyčių?
Aš daug perliukų neturiu, skaiyau vaikišką bibliją, N.Morkūnaitės eilėraščių knygutę ir kelias knygutes iš PC.
Pati pirmoji pasaka dar visai mažytei buvo mano kūrybos: "kartą kieme gyveno katytė, šuniukas, pelytė, paršiukas ... (vardinu veikėjus kiek tik prisimenu). Ryte išėjo katytė pasivaikščioti ir sutiko šuniuką, katytė sako miau miau šuniuk, šuniukas au au katyte eime kartu pasivaikščioti. taip jie sutinka pelytę. katytė sako miau miau pelyte, šuniukas au au pelyte. pelytė sako cyp cyp katyte, cyp cyp šuniu, eime kartu pasivaikščioti. (ir taip sutinka, sveikinasi su tiek gyvūnų kiek norisi. vėliau sakau kas ką valgė ir kur miegoti nuėjo)". Ūgtelėjusi dukrytė pati man sufleravo kas ką sakė, beto tokia nuobodi pasaka ją gerai migdė.
Betina
QUOTE(shantal @ 2007 08 03, 22:09)
Pabandykit pažaisti su savo vaikais  šį eilėraštuką - mįslę. Aš saviškiams nespėju skaityti

Kas taip sakė ?                    R. Skučaitė

- Oi, kokia graži gėlė! -
Tyliai cypteli......(pelė)

Labai smagus eilėraštukas - mįslė thumbup.gif thumbup.gif

Gal kas nors turit pasakos apie Ropę tekstą?
shantal
QUOTE(xvikutex @ 2008 06 24, 18:59)
Įdomu kodėl tokioj šaunioj temelėj tik tiek mamyčių?
Aš daug perliukų neturiu, skaiyau vaikišką bibliją, N.Morkūnaitės eilėraščių knygutę ir kelias knygutes iš PC.
*

Mano sunui vaikiska biblija su paveiksliukais irgi labai patiko thumbup.gif
O Morkunaites eil. neskaitem. ax.gif Reiks paieskoti bibliotekoj, net negirdejau tokios autores blush2.gif Bus proga pasidometi. mirksiukas.gif
zmirzlina
PADAINUOSIU TAU DAINELĘ
KAIP KATYTĖ VIJO PELĘ
TA PELYTĖ - ŠMURKŠT PO ŠLUOTA
IR DAINELĖ SUDAINUOTA....

Ir vėl viską iš pradžių...
Viskas kas paprasta - genealu.
Nors mano vaikams nelabai... per trumpa...
Bet kai nėra nuotaikos ar labai skubi, ar nori miego - tinka ir ši pasaka be galo. 4u.gif
jolka1224
Atbėga, atbėga peliukas (einu su dviem pirštais per mažylio kūnelį)
Atbėga, atbėga peliukas (einu su dviem pirštais per mažylio kūnelį)
Tirrrrrrrrrrr...................(kutenu visur)
Kur ponuliukas?(pakeliu mažylį)

mums šitas superinis, išmokom jį yamahos pamokėlėj.
inrinke
Kai mano vyresnele buvo penktoke, ji pati susitaupe pinigeliu ir nusipirko vaikiska Biblija. Nezinau, kiek kartu ja perskaite, dar ir dabar matau ja vis paskaitinejancia sia knyga. wub.gif
Moon_Light
Stai pagaliau radau tema kurios taip ieskojau wub.gif dabar ir mano mazyle klausysis pasaku maziesiems pries miega. Is knygos skaityti vis niekaip nepavyksta, nes ta pacia akimirka kai tik paimu ja i rankas ji atsiduria mazyles rankose
jolka1224
Mes labai pamėgom V.Landsbergio jaunesniojo pasakas.Perkam CD, vakarais klausomės, net man pačiai labai labai patinka.
shantal
Skrido kartą paukštelis į šiltuosius kraštus. Beskrisdamas sušąlo, nukrito ir jau galvoja - viskas, tuoj galą gausiu. Pro šalį karvė ėjo. Ir taip jau nutiko, kad "pakakojo" tiesiai ant paukštelio. Šis sušilo, atsigavo, galvoja - reik kažkaip lįsti lauk. Tuo metu pro šalį katinas ėjo. Pamatė, kad kažkas šūdo krūvoje kruta. Su letenėlėm pakrapštė, žiūri - -paukštelis. bigsmile.gif Katinas capt jį - -ir suėdė.
MORALAS 1 - ne kiekvienas priešas, kas ant tavęs šika, ir ne kiekvienas draugas, kas tave iš šūdo traukia.
MORALAS 2 - jei sėdi šiltai ir laimingai, tai ir sėdėk, niekur nelįsk, kad niekam neužkliūtum.
(iš kinofilmo)
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2010 Invision Power Services, Inc.