Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Ar motorinis vystymasis sutampa su psichiniu?
Supermamų klubas > Vaikų auklėjimas ir ugdymas > Ankstyvasis ugdymas
smulkute
Skaiciau, kad 2.gif pirmiau turi islavint judesiu koordinacija, motorika, klausa, akis t.y. turi gerai matyt, girdet, truputi veliau atgniauzt kumstukus, ciulpt rankytes, vartytis, sedet, stovet, vaiksciot. Jei 2.gif viska pradeda daryt veliau ar tai reiskia, kad truputi veluos ir psichinis vystymasis: ismoks veliau kalbet, skaityt ir t.t.
Pabandysiu pagristi sia nuomone. Tarkim vaikelio rankytes dar nekordinuotos. Jis veliau pradejo tikslingai pasiekt zaisliukus (tik todel, kad truputi veliau sutvirtejo rankyciu raumenukai), truputi veliau ismoko paimt smulkius daiktus, vartyt knygeles ir, zinoma, tuomet seka, kad ir veliau skaityt. Taigi negi jei 2.gif atsilieka su motorika, tai niekuomet nebeuzaugs vunderkindu? wink_3.gif unsure.gif
vil
Sveikute,
patarciau nesijaudinti, o ypac jei gime siek tiek per anksti. Mano berniukai gime 37 sav. ir palyginus sunkiai. Mums trecia menesi irgi nesiseke: pas psichiatre nesisypsojom kalbinami, nesivartem, po to kai atlikinejo BOEL testa kokiu septyniu menesiu - visai nesisukom i varpelius. Sesele baisiausiai isgasdino, kad turbut vaikai turi klausos sutrikimu ohmy.gif
O paskui:
atsistojom 9 men, po puses menesio vaiksciojom isikibe
savarankiskus zingsnius zengem 10,5 men. (dar anksciau nei kaimynes mergaite)
mazdaug nuo 1,8 metu pradejo daug kalbeti, aisku, sveplavo ir savu zodziu daug sake, bet po truputi jie dingsta is zodyno, o pasipildo vis naujais. Dabar mums greit trys - esam labai judrus, labai greitai perprantam vaikiskas deliones, isimenam daineliu ar eilerastuku zodzius, mokam skaiciuoti iki 10, pazystam keleta skaiciu ir raideliu...
Taip kad as manau ir tau jaudintis neverta yess.gif

smulkute
QUOTE(vil @ 2005 01 04, 15:56)
as manau ir tau jaudintis neverta  yess.gif
*

As ir nesijaudinu, nes maniske lyg ir viska laiku atlikineja, bet... ne anksciau rolleyes.gif .
Alchemie
Smulkute, tave tipiskas mamos susirupinimas vaiku uzpuole biggrin.gif
Viskas bus gerai, buna gi zmoniu, kad leciau i pasauli reaguoja, bet giliau ji suvokia paskui. Siaip jau kalbos igudziams gali padeti tuo, kad kalbetum ar dainuotum aiskiai artikuliuodama pries vaiko akis. vaikas ima pats nesamoningai judinti lupas ir lyg kartoti zodzius. Muzika, ne tik ramina, bet ir lavina smegenis. Gal kiek veliau, o gal ir dabar gali zaisti pirstuku zaidimus, tai irgi grina kalbos igudzxius. O paskui jau kai ims lakstyti, leisk karstytis po medzius biggrin.gif nes pasirodo, akd vidines ausies vystymasis taip pat susijes su abstrakciu mastymu ir tie vaikai, kurie nelaipioja, ar jiems draudzia tai daryti, turi blogiau isivysciusia pusiausvyra t.y. vidine ausi turi ir sunkumu su abstrakciu amstymu. Taip, akd budu veikti yra, o siaip viskas ateina juk savo laiku
liute
QUOTE(Alchemie @ 2005 02 22, 19:47)
Smulkute, tave tipiskas mamos susirupinimas vaiku uzpuole  biggrin.gif
Viskas bus gerai, buna gi zmoniu, kad leciau i pasauli reaguoja, bet giliau ji suvokia paskui. Siaip jau kalbos igudziams gali padeti tuo, kad kalbetum ar dainuotum aiskiai artikuliuodama pries vaiko akis. vaikas ima pats nesamoningai judinti lupas ir lyg kartoti zodzius. Muzika, ne tik ramina, bet ir lavina smegenis. Gal kiek veliau, o gal ir dabar gali zaisti pirstuku zaidimus, tai irgi grina kalbos igudzxius. O paskui jau kai ims lakstyti, leisk karstytis po medzius biggrin.gif nes pasirodo, akd vidines ausies vystymasis taip pat susijes su abstrakciu mastymu ir tie vaikai, kurie nelaipioja, ar jiems draudzia tai daryti, turi blogiau isivysciusia pusiausvyra t.y. vidine ausi turi ir sunkumu su abstrakciu amstymu. Taip, akd budu veikti yra, o siaip viskas ateina juk savo laiku
*

Alchemie gal turi medzhiagos kur apie tai? Na kur paskaitei apie tai, jog abstraktu mastyma salygoja visines ausies ishsivystymas? Buchiau labai dekinga jeirastum 4u.gif

Mano vaiku siltuoju metu laiku neimanoma is medzhiu iskrapstyti, siemet jau ir jauniausioji pasieks apatines sakas. Turbut apdrausiu ir leisiu doh.gif o ka daugiau daryti negi stovesiu visad salia.
Alchemie
Liute, ne man darzelyje aukletoja aiskino apie vidines ausies ir abstraktaus mastymo rysi. Galiu ju paklausti, gal jos zinos kur tokia medziaga rasti
Liute, o ka tu nestovek, salia, lipk su vaikais i medi biggrin.gif
liute
QUOTE(Alchemie @ 2005 02 23, 17:20)
Liute, ne man darzelyje aukletoja aiskino apie vidines ausies ir abstraktaus mastymo rysi. Galiu ju paklausti, gal jos zinos kur tokia medziaga rasti
Liute, o ka tu nestovek, salia, lipk su vaikais i medi biggrin.gif
*

Ideja - super... taip ir padarysiu smile.gif ir dar pietus ikelsiu jauchiu megalol.gif
Alchemie
man tai tenka, nes kartais, kai labai labai aukstai uzsikaria, kviecia padeti nulipti, tai galiu tik as padeti, nes per tokias plonas sakeles musu tetis negali laipioti..nudardetu su visu medziu.
O ka, pietus krepsyje, pastatote medyje nama ir darote piknikus. Ir mamos abstraktus mastymas vystysis biggrin.gif
liute
QUOTE(Alchemie @ 2005 02 24, 20:47)
man tai tenka, nes kartais, kai labai labai aukstai uzsikaria, kviecia padeti nulipti, tai galiu tik as padeti, nes per tokias plonas sakeles musu tetis negali laipioti..nudardetu su visu medziu.
O ka, pietus krepsyje, pastatote medyje nama ir darote piknikus. Ir mamos abstraktus mastymas vystysis biggrin.gif
*

g.gif verta pagalvoti.. chia ash apie techio abstraktaus mastymo vystyma... bet gali tekti kokias 6 val medy pratupeti kol sugrizhtu po darbu visu megalol.gif
mano taij mastymas abstraktesniu sunkiai berasi: tenka ishkylauti buriuotoju pamegtam pushynely prie elektrenu, taij visos malkos lauzhui buna mazhdaug nuo puses vasaros kitu ishkylautoju sudegintos, taij ash pasiimu pjukliuka ir lipu malkauti.. i medzhius biggrin.gif
Aushrine
Teoriju kas nuo ko priklauso yra daugybe, bet kiekvienas vaikas vystosi individualiai.Pvz. mano panele(4metu) jau siek tiek skaito, turi neribota fantazija, uztai istisai pasakas "kuria", geriausiai piesia, bet, turbut, prasciausiai is grupes sokineja, laipo...
kaguelo
Kaip tik girdėjau, kad vaikas, kuris visą dėmesį sutelkia fizinei brandai, vėliau pradeda kalbėti g.gif Ir gyvų pavyzdžių žinau, kai nuo gimimo lenkiantis visus savo motoriniu vystimu vaikas, užaugęs toli gražu ne vunderkinas buvo, greičiau atvirkščiai... Ir iš vis- angsčiau, vėliau ar laiku vaikas kažko išmoko, nuėję į darželį tikrai neatspėsit. Kiekvienas turi savitą protinę ir fizinę brandą, kuri visiškai neatspindi galutinių gabumų.
SuperMama
Maniškė (2,4 mėn) pvz. yra savo amžiui fiziškai nerangi - laiptais lipa tik laikantis už mano rankos, žiema lauke vos paeina (nors rengiu labai lengvai), nors metinukai laksto kaip pašelę, nelipa nei ant kalniuku, nei ant karuselių ir pan., negaudo kamuolio.
Bet 1,5 metukų išmoko sudėti 24 dalių puzzlius, 2,1 metukų jau mokėjo atpažinti, išvardinti ir surūšiuoti visas pagrindinės spalvas (7) ir geometrinės figūras (trikampis, rombas, kvadratas, apskritimas, trapecija, stačiakampis, penkiakampis).
todėl aš tvirtai įsitikinusi, kad vaikas vystosi jam priimtinu tempu, vieni daugiau dėmesio skiria vienai veiklais, kiti -kitai. Žinoma, blogai, kad ji taip blogai fiziškai vystosi, reikia vystyti vaiką įvairiapusiškai - čia jau tėvų pareiga. Bet maniškei fizinė veikla nelabai patinka... Geriau kokia knygą paskaityti.
Kazimiera d'Artanjan
Mūsų sūnus, būdamas 4 mėnesių, jau paimdavo pirščiukais kruopas, turiu net nufilmavusi. Bet dėl to nepradėjo anksčiau nei kalbėti, nei suprasti. Dabar 11 mėn, pats neina, net jei už vienos rankos laikau. Ropoti pradėjo taip pat vėliau.
Alchemie
Kopa, tai gerai, kad ropoja:) Mano sesuo ropojo iki metu su trupuciu, nes taip daug greiciau pasiekdavo tiksla, nei eidama. O ropojimas stiprina nugaros raumenis, kurie paskui reikalingi vaiksciojimui tiesai nugara:)
Kazimiera d'Artanjan
QUOTE(Alchemie @ 2005 03 06, 10:20)
Kopa, tai gerai, kad ropoja:) Mano sesuo ropojo iki metu su trupuciu, nes taip daug greiciau pasiekdavo tiksla, nei eidama. O ropojimas stiprina nugaros raumenis, kurie paskui reikalingi vaiksciojimui tiesai nugara:)
*

gal ir taip, aš nepergyvenu dėl tokių dalykų, kad vėliau pradeda. Dar pastebėjau, kad nemėgsta kopijuoti, kas vaikams būdinga. Jokių ate, katutės vos vos, viru-košę, saulė švietė ir pan..Tik žviegia iš pasitenkinimo- tipo ai, žianu šitą bajerį, pažįstu tongue.gif tongue.gif Bet pats kad darytų- neaa schmoll.gif
Brigit
QUOTE(Kopa @ 2005 03 07, 09:30)
gal ir taip, aš nepergyvenu dėl tokių dalykų, kad vėliau pradeda. Dar pastebėjau, kad nemėgsta kopijuoti, kas vaikams būdinga. Jokių ate, katutės vos vos, viru-košę, saulė švietė ir pan..Tik žviegia iš pasitenkinimo- tipo ai, žianu šitą bajerį, pažįstu tongue.gif  tongue.gif Bet pats kad darytų- neaa schmoll.gif
*

thumbup.gif biggrin.gif thumbup.gif

Kažkodėl aš irgi linkusi kartais panikuoti, kai bendraamžiai leliai jau kažką daro, o maniškis ne. Na neima jis kojų pirštų į burnytę schmoll.gif Šypsosi, bet ranka užsidengia burną. Ir suprask, ar jis čia per daug protingas, kad kojas į burną kištų ax.gif , ar jam dar neatėjo laikas sad.gif
Aliena
Mano vyresniajam buvo smegenu vandene, tai jam su motoriniu apskritai buvo problemu, i jokius remus netilpome, sedeti pradejo 9 menesiu, vaikcioti - 18-kos. Bet 4 metu jau mokejo pats skaityti, rasyti ir skaiciuoti, broliene mokytoja jau dabar ji siuncia vos ne i antra klase smile.gif
Aliena
Mano vyresniajam buvo smegenu vandene, tai jam su motoriniu apskritai buvo problemu, i jokius remus netilpome, sedeti pradejo 9 menesiu, vaikcioti - 18-kos. Bet 4 metu jau mokejo pats skaityti, rasyti ir skaiciuoti, broliene mokytoja jau dabar ji siuncia vos ne i antra klase smile.gif
Čili
as pradejau vaikscioti tik 1m3men, po poros men jau ir kalbejau smile.gif tai nelabai tikiu,kad susijes fizinis vystymasis su protiniu.. schmoll.gif va ir maniske atrodo tokia gudrute,bet net neropoja 8,5men schmoll.gif blush2.gif
Alchemie
mano drauges sunus neropojo. o 10 menesiu nuejo uz rankos:)
maniskis kai pradejo ropoti turbiniu greiciu nuo 6 men. taip dabar dar ramybes ner, nors tikrlaiu dabar jis laksto ir laipioja, o pvz. kalba kiek stringa, nes per nora pasakyti daug ir greitai liezuvis neapsivercia taip greitai biggrin.gif
Virvutė
Aha, tas "lyginimo jausmas" man iki kaukų pažystamas blush2.gif Aš taip smarkiai jaudinausi dėl savo pirmagimio, kad prisipirkau visokių knygelių. Turiu pastebėti, kad amerikiečiai vaikams duoda be galo plačias ribas tam psichomotoriniam vystymuisi. Manieji pagal tas amerikietiškas metodikas buvo vos ne vunderkindai. Bet tarybinės metodikos griežtesnės ir visus bandančios labiau sukišti į rėmus, nepalieka to pasirinkimo intervalo. Amerikiečiai labiau gabumus sugrupuoja, juk negal ivaikai mokėti visą vienu metu. Vieni pirmiausiai susidomi judėjimu, kiti kalbėjimu. Geriausias pavyzdys yra bandymas palyginti mano ir draugės vaikelius, kurie skiriasi tik mėnesiu. Maniškis dviejų su puse metų būdamas darydavo "cirką" - apsiversdavo taburetę aukštyn kojom. Rankas ir kojas sudėdavo ant taburetės kojų. Na būdavo baisoka, bet nei karto nenukrito. Dar to negana, pakeldavo vieną ranką ir priešingą koją, paskui tą patį pakartodavo su kitom. Draugė stebėdavosi ir baisėdavosi, na ir žiauriai grauždavosi, kad jos vaikas net nuo šaligatvio nenušoka. O aš savo ruožtu maniau, kad manasis gal bus nebylys. Iki dviejų metų tik bubeno, kai tuo tarpu draugės berniukas jau ištardavo tokius žodžius kaip krokodilas ir kaštonas (ir tik nežymiai švepluodavo) ir net bandydavo kalbėti trumpais sakinukais.
Dabar mudviejų vaikai skiriasi nežymiai. Na maniškis truputį judresnis, jau senokai važiuoja dviratuku, riedučiais, bet ir skaityti ir atlikti matematinius veiksmus iki 12 jau moka. Draugės berniukas nelabai noriai važiuoja dviratuku su šoniniais ratukais, skaito, pats rašo, skaičiuoja.
Tad nereikia taip smulkmeniškai visko lyginti. Leiskim kiekvienam būti tokiu, koks jis yra. Budrumo nepraraskim, bet vertinkim tik bendrą visumą, o ne visus atskirus sugebėjimus visus iš karto.
O vieno dalyko mokėjimas ar nemokėjimas visai netrukdo kada nors būti genijum.
Esu skaičiusi, kad Einšteinas buvo laikomas visišku durneliu, nes jis nemokėjo nieko ką moka jo amžiaus vaikai, nežaidė ir nebėgiojo, o tik sėdėjo virtuvėj ir ilgai stebėjo verdantį arbatinuką......
Baau
Svekos mamos,
Matau ši tema labai sena, bet gal kas atsiras ir padės man. Mano vaikas dar tik trijų mėnesių, o jo elgsena kaip 5-6 menesių kūdikio. Daktarė stebisi. Jis ganetinai gerai juda jau ir pats bando sėstis. Sesutė liepe drausti jam tai daryti, bet negi man ji surišti. Labai gerai pazįsta žmones ir jaučia juos. Visi sako kad tai peranksti. g.gif Dabas daktarė paskyrė specialia mankštą ir masžus.
min
QUOTE(aurak @ 2006 12 06, 11:53)
Svekos mamos,
Matau ši tema labai sena, bet gal kas atsiras ir padės man. Mano vaikas dar tik trijų mėnesių, o jo elgsena kaip 5-6 menesių kūdikio. Daktarė stebisi. Jis ganetinai gerai juda jau ir pats bando sėstis. Sesutė liepe drausti jam tai daryti, bet negi man ji surišti. Labai gerai pazįsta žmones ir jaučia juos. Visi sako kad tai peranksti. g.gif Dabas daktarė paskyrė specialia mankštą ir masžus.
*

Daznai (aisku, ne visada) toks ankstyvas vystymasis susijes su padidejusiu raumenu tonusu. Kudikiai su padidejusiu raumenu tonusu budami net keliu savaiciu gerai laiko galva, bet tai salygoja butent isitempe raumenys. Kai musu
vakuciui buvo 4men, taip pat paskyre manksta ir masazus, nes del padidejusio raumenu tonuso taip pat atrode, kad labai gerai sedasi:) O del zmoniu pazinimo.manau, nieko keisto, musu 3men.puikiai skyre savus/svetimus, megstamus ir pan.

Baau
QUOTE(min @ 2006 12 10, 11:01)
Daznai (aisku, ne visada) toks ankstyvas vystymasis susijes su padidejusiu raumenu tonusu. Kudikiai su padidejusiu raumenu tonusu budami net keliu savaiciu gerai laiko galva, bet tai salygoja butent isitempe raumenys. Kai musu
vakuciui buvo 4men, taip pat paskyre manksta ir masazus, nes del padidejusio raumenu tonuso taip pat atrode, kad labai gerai sedasi:) O del zmoniu pazinimo.manau, nieko keisto, musu 3men.puikiai skyre savus/svetimus, megstamus ir pan.
*

Bet ar tai nepakenks mano mazyliui ateity. ar nekils problemu su stuburu g.gif
Visi stebisi ir dziaugiasi koks stiprus vaikas o man neramu del tokios ankstyvos jo raidos. daktaru kalusiu tai nutyli nieko konkretaus nepasako.
klopedija
Masažai ir mankštos turėtų atpalaiduoti raumenis.
Nereikėtų labai anksti leisti sėsti, kadangi pernelyg apkraunamas stuburiukas. Jei kūdikėlis ilgai ir dažnai sėdi apramstytas pagalvėmis, ne tik stuburas kenčia, bet ir spaudžiami vidaus organai negali normaliai vystytis ir funkcionuoti.
Liūdna, kad medikai nekonsultuoja tokiais klausimais. verysad.gif
Baau
ačiū už patarimus 4u.gif 4u.gif 4u.gif
robertukas
si tema labai akuoli man nes as visada del visko pergivenu del visko bijau doh.gif mes daug ka pradejom daryt veliau gal tik6men pradejom gerai vartytis 8sedeti zaisliukus i rankites imti apie 5 men na viskas ant menesio ar puse velavo .o dabar mums jau 10men bet mes dar nemokam imti graziai su dviem pirstukais smulkiu daiktu nerodom ate neieskom paklaustas kur mama ar tetis ....ir del to tikrai neramu
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2010 Invision Power Services, Inc.