Labutis,
apgailestauju, kad taip ilgai tenka laukti atsakymų.
QUOTE(nounoursyte @ 2009 01 17, 17:25)
Sveikutes,
Gestu kalba susidomejau, nes girdejau, kad dvikalbiai vaikuciai kalbeti pradeda siek tiek veliau (as su suneliui kalbuosi lietuviskai, mano vyras prancuziskai, o tarpusavyje kalbames ir auklyte snekina angliskai - tai net trys kalbos iseina

), tai gestai duotu galimybe vaikuciui "pasakyti" ko jis nori dar iki tol, kol jo galvele issiaiskins su visom kalbom.
Siuo metu mano suneliui 8.5 men, gestu kalba pradejau po truputi mokinti nuo 6men. Kol kas dar jokiu pasiekimu neturim, bet as neprarandu vilties. Mokinames tokiu zenklu kaip "pienukas", "valgyti", "mama", "tete"... Kai prades siek tiek pats zenklus rodyti, po truputi ivesiu kitus zenkliukus. Beje, tiek as, tiek MB rodydami koki nors zenkla visada garsiai pasakome pati zodi, taip kad kalbos mokomasi lygiagreciai. Kartais kaip pagalbine priemone parodome "Baby Einstein - Baby First Signs".
Butu idomu suzinoti, kaip sekasi kitoms mamytems.

Tikrai, ženklai palengvintų daugiakalbėje aplinkoje gyvenančiam vaikučiui bendravimą. Lygiai taip pat ženklų pagalba galima vėliau mokyti mažylį užsienio kalbos.
Norėčiau akcentuoti, kad kai rodomi ženklai, jie visada lygiagrečiai "eina" su žodžiu, tariamu aiškiai. Ženklai nerodomi vietoje žodžio. labai svarbu kalbėti su vaiku. Kuo vaikas daugiau girdi žodžių, tuo greičiau pats norės tarti. Čia normaliu atveju. Nepamirškime, kad kiekvieno pyplio kalbos raida yra individuali.
Ženklus savo sūnui pradėjau rodyti maždaug nuo 6-7 mėn. Rodžiau rodžiau rodžiau, o man nieko atgal nerodė mažius dar ilgai. Kažkoks smūgis įvyko apie 10-11 mėn. Dabar sūnui 1 metai ir tuoj 5 mėnesiai. Ženklus išmoksta labai greitai, reikia nuolatos kartoti senus, kaip sakant, vis įtvirtinti išmokimą.
Rašiau, kad mažius rodo apie 34 ženklus, berods. Tai dabar jau jų virš 40 gerokai.
Paskutinis vyro pasiekimas - išmokė paprašyti pagalbos. man tai super matyti savo vaiką prašantį pagalbos, o ne bejėgiškai zyziantį
QUOTE(rimulia12 @ 2009 02 11, 22:48)
Mums iskilo irgi bendravimo broblema. Mazuciuke mano labai gretai susinervina kai duodu jai ne ro ko nori. bet su tuo galim gyventi. Labiau mane domina kokius zenklus naudoti prasantis ant puoduko ir kaip mokinate tu zenklu?
Susinervinti greitai - mažylių hobis. maniškis ir ant grindų kartais krenta. Tai normali vaiko reakcija. universali. Reikia parodyti, kaip galima kitaip elgtis. Mums padėjo ženklas prašau. Ir dėmesio nukreipimas - staigiai, intensyviai, atkakliai.
O dabar dar padeda supratimas, kad jis tiesiog nori to, ką mes turim: didelį dantų šepetėlį, šaukštą, puodelį, telefoną. jei saugu duoti vaikui daiktus, kurių jis nori, aš ir duodu. ir žinokit, kiek atrandu daug. Vaikas analizuoja tarsi aplinką.
Prisimenu, kai valgydavom, jis vis verždavosi prie puodelių. Atrodo - negalima, sudaužys. kažkaip protą nušvietė mintis - vaikai iš prigimties gi ne destruktyvūs. mano sūnus veržiasi prie puodelių, nes nori su šaukšteliu pamakaluoti ten truputuką arbatėlės. Tiesiog hipnotizuojasi. Tai kodėl turėčiau drausti? Vien todėl, kad man nepatogu, nes truputį pritaškys? Niekis. kai matau, kad vaikas mėgaujasi, tai super jausmas. Ir dažnai pastebiu, kad įpratę nuo seno skubėti kažką drausti. O kam? neaišku.
Duodam mažiui telefoną pasižiūrėti, prižiūrim, kad neįjungtų kokio interneto, bet nieko jis blogo nedaro. Va, vakar močiutei tyliai sau paskambino, girdžiu, šneka lyg kažkas. Ar ne linksma? Mums tai smagu.
O tose situacijose, kur vaikui niekaip negalim duoti pasirinkti, reikia atkakliai parodyti ribas, išklausyti graudžių ašarų, rėkimų, nepykti, o priglausti.
Aš visada save ir savo vyrą skatinu kuo daugiau myluoti vaiką. Paguosti po ašarėlių, po lengvo nukritimo, net jei atrodytų, jam nieko nenutiko. O jis stovi ir verkia. Dauguma žmonių skuba pasakyti: liaukis, gi nieko nenutiko. Bet tik jis pats žino: nutiko ar ne? O kai saugumą pajunta, žiūrėk, kitą kartą ašarėlių mažiau jau būna...
Kai pradėjom sodinti sūnų ant puoduko ir kai jis sisi darydavo - rodydavom ženklą ir sakydavom: tu sisioji. O ženklas tai toks: špyga iškelta į viršų pečių aukštyje ir į kairę ir dešinę,t.y. į šonus, pamakaluojama. Nežinau kaip paaiškinti. Žodynuose baby sign POT. Kadangi nebesodinam jau ant puodo taip intensyviai, tai mokymai nevyksta. bet pradžioje, kai sisiodavo, tai rodydavo ženklą. o aš pasitikrindavau pridėjusi ranką prie pamperso. Bet nestresavau nei savęs, nei vaiko, skubėdama sodinti ant puodo. laukiu pavasario.
QUOTE(nounoursyte @ 2009 02 13, 18:19)
Cia gal labiau klausimukas superlaimingai... Nes kol kas kiek maciau tik jos vaikutis jau zenklais bendrauja.
Kokio amziaus tavo sunelis pradejo zenklus rodyti atgal? Mes savo mazajam jau nuo 6 menesiu vis rodom "valgyti" ir "pienukas", bet kol kas nieko (jam jau 9.5men)

Tiesa, kartais atrodo, kad daro zenkla "pienukas" bet visiskai netiketose situacijose (kad ir gerai pavalges, kai tiesiog zaidziam kartu) ir lyg ir siaip, savo malonumui, nes labai susikaupes stebi savo kumstuka. Tai net nezinau, ka ir galvoti, nes nesu tikra, kaip tai interpretuoti... O gal dar ankstoka kazko tiketis? Nors Dr Garcia savo knygoj lyg ir raso, kad nuo mazdaug 8 menesio galima tiketis pirmu zenklu...

Garcia, manau, labai intensyviai rodydavo ženklus vaikui. Todėl atgal gaudavo greičiau. mes su vyru nesam tokie motyvuoti ir pažangūs. Tiksliau, nebuvom. dabar jau esam. Tai atgalinis rodymas užtruko.
Svarbu akcentuoti, kad su amžiumi vaiko rodomi ženklai vis tobulėja, darosi panašūs į tuos, kuriuos rodome mes. Bandykite fotografuoti ir pamatysite ženklų rodymo raidą. Smulkioji motorika, tikslus atgaminimas tik formuojasi. jei atpažįstate ženklą - super. vaikas duos suprasti - pataikėte ar ne

Nesvarbu, kad vaikas nerodo dar jokių ženklų, jūs galite rodyti ir daugiau kitokių ženklų. Ypač paženklinkite tai, kas jūsų vaikui labai patinka. maniškio atveju tai buvo musė, lempa, vėliau dramblys, dar vėliau bezdžionė. Čia be tų buitinių: pavalgti, gerti, dar ir pan.
Jei skubaus atsakymo reikia, rašykite : psichologe.ramuneETAgmail.com
Sėkmės