Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Dideli (-ės), bet nelankome darželio
Supermamų klubas > Vaikų auklėjimas ir ugdymas > Ankstyvasis ugdymas
Pages: 1, 2, 3
Rasma
Sveiki,
Noriu padiskutuoti su tėveliais, kurie nusprendę, jog vaikai augs namuose smile.gif Su kokiomis problemomis susiduriate, kaip sprendžiate vaiko ugdymo namuose klausimus ir t.t., ir pan. Kodėl nusprendėte, kad vaikas darželio nelankys..jam nepritapus? dėl dažnesnių ligų? kitų priežasčių?
Galbūt, pradėjus temą, pačiai reiktų parašyt atsakymus į man kilusius klausimus. Mūsų 4 -metė dukra bando lankyt darželį. Jau dabar matau, kad kažin ar darželio lankymas jai bus priimtinas, taigi esame nusprendę, kad geriausiu atveju ji galės darželyje būti pusę dienos, o jei ne, tai ir išvis nelankyti. Pastebėjau, kad ją erzina betarpiškas vaikų bendravimas, tačiau ji nėra iš tų, kuri slėptųsi už sijono ir išvis bijotų bendrauti. Man labiausiai aktuali vaiko ugdymo namuose problema. Kiek gali duoti darželis ir kiek darželio nelankymą gali kompensuoti tėvai? Galbūt vis vien reiktų lankyti kokią mokyklėlę/būrelį/studiją?? Ji sumani, nuovoki ir protinga mergaitė. Kai kurių žmonių nuomone kai kur lenkia benraamžius g.gif Ieškodami auklės susidūrėme su problema, kad auklės atsisako motyvuodamos, kad kažin ar sugebės tokiam vaikui kažką duoti. Man tai labai keista, bet tuo pačiu gerbiu tokius žmones, kurie pasako, jog gali vaikui suteikti saugumą, priežiūrą, tačiau kažin ar galės kažko išmokyti. O vaikas linkęs domėtis, mokytis, nori kuo daugiau žinoti. Ypatingai domisi užsienio kalbomis. Man tiesiog būtų labai įdomu pabendrauti su tėveliais, kurių vaikučiai auga namuose ax.gif
jojuin
QUOTE(Rasma @ 2006 08 31, 16:07)
Sveiki,
Noriu padiskutuoti su tėveliais, kurie nusprendę, jog vaikai augs namuose smile.gif Su kokiomis problemomis susiduriate, kaip sprendžiate vaiko ugdymo namuose klausimus ir t.t., ir pan. Kodėl nusprendėte, kad vaikas darželio nelankys..jam nepritapus? dėl dažnesnių ligų? kitų priežasčių?
Galbūt, pradėjus temą, pačiai reiktų parašyt atsakymus į man kilusius klausimus. Mūsų 4 -metė dukra bando lankyt darželį. Jau dabar matau, kad kažin ar darželio lankymas jai bus priimtinas, taigi esame nusprendę, kad geriausiu atveju ji galės darželyje būti pusę dienos, o jei ne, tai ir išvis nelankyti. Pastebėjau, kad ją erzina betarpiškas vaikų bendravimas, tačiau ji nėra iš tų, kuri slėptųsi už sijono ir išvis bijotų bendrauti. Man labiausiai aktuali vaiko ugdymo namuose problema. Kiek gali duoti darželis ir kiek darželio nelankymą gali kompensuoti tėvai? Galbūt vis vien reiktų lankyti kokią mokyklėlę/būrelį/studiją?? Ji sumani, nuovoki ir protinga mergaitė. Kai kurių žmonių nuomone kai kur lenkia benraamžius g.gif Ieškodami auklės susidūrėme su problema, kad auklės atsisako motyvuodamos, kad kažin ar sugebės tokiam vaikui kažką duoti. Man tai labai keista, bet tuo pačiu gerbiu tokius žmones, kurie pasako, jog gali vaikui suteikti saugumą, priežiūrą, tačiau kažin ar galės kažko išmokyti. O vaikas linkęs domėtis, mokytis, nori kuo daugiau žinoti. Ypatingai domisi užsienio kalbomis. Man tiesiog būtų labai įdomu pabendrauti su tėveliais, kurių vaikučiai auga namuose  ax.gif
*

Papildyta:
QUOTE(jojuin @ 2006 08 31, 16:38)

*

Labai įdomi tema. Iš savo patirties galiu pasakyti, kad jei tavo dukrytė geriau jaučiasi namie, tai neverta jos prievarta tempti į darželį. Aš auginu dvi dukras. Nei viena nelankė darželio. Pirma, man buvo gaila kelti vaikus anksti rytą ir ir gabenti į darželį, kur žiemą šalta, vaikai apsikrečia vienas nuo kito įvairiomis ligomis, išmoksta kartais ir ne visai gerų dalykų. Mokykloje vaikų nuo to neapsaugosi, bet jie bus bent jau truputį vyresni, geriau skirs kas gera, o kas bloga. Antra, vaikus prižiūrėjo mano mama, kol būdavau darbe. Mergaitės gabios ir smalsios, todėl po darbo reikėdavo su jomis nemažai bendrauti, žaisti kartu, atsakinėti į klausimus. Taip aš pati su mama išmokėme jas įvairiuosių dalykų - nuo skaitymo ir skaičiavimo iki origamių lankstymo. Jos mokėjo daugybę eilėraščių ir dainelių - ir ne tik lietuviškai. Mokykloje niekuo neatsiliko nuo "darželinių" vaikų, atvirkščiai - išsiskyrė savitu mąstymu, turtinga vaizduote, išradingumu. Žodžiu, jei pasiryši skirti vaikui daugiau dėmesio grįžusi iš darbo ir savaitgaliais, turėsi gerą auklę, darželis tikrai nebūtinas. Dėl bendravimo su kitais vaikais irgi jokių problemų nebuvo. Sėkmės.
Rasma
Ačiū už nuomonę ir savo patirties pasakojimą 4u.gif
O ar bandei leisti mergytes į darželį, ar net nebandei?
Ar Tavo dukrelės niekada nenorėjo pabandyti lankyti? O ar nebuvo problemų su noru lankyti mokyklą? g.gif Aš aišku suprantu, kad turime su tėčiu stengtis normaliai vaiką "integruoti į visuomenę". Jis neturi bijoti sunkumų, turi išmokti bendravimo ir tam tikrų elgesio taisyklių, todėl iš vienos pusės "laikymas namuose" - palengvinimas tėvams (na, kaip ir Tu sakei, nereikia vargti ankstyvais rytais, rečiau sergant mažiau laiko praleidžiama imant biuletenius ir pan.), bet iš kitos pusės ir didelė atsakomybė išauginti žmogutį pasirengusį lankyti mokyklą.
gatopreto
Ieškodami auklės susidūrėme su problema, kad auklės atsisako motyvuodamos, kad kažin ar sugebės tokiam vaikui kažką duoti. Man tai labai keista, bet tuo pačiu gerbiu tokius žmones, kurie pasako, jog gali vaikui suteikti saugumą, priežiūrą, tačiau kažin ar galės kažko išmokyti. O vaikas linkęs domėtis, mokytis, nori kuo daugiau žinoti. Ypatingai domisi užsienio kalbomis. Man tiesiog būtų labai įdomu pabendrauti su tėveliais, kurių vaikučiai auga namuose  ax.gif
*

Na, jei jau auklė, kuri skirtų savo visą dėmesį vienam vaikui, dirbtų su juo individualiai, sako, kad negalės jam daug duoti, tai vargu, ar daržely viena su grupe vaikų dirbanti auklytė daug duos. Gal tada tikrai alternatyva būtų būrelis ar mokyklėlė/studija, tuo pačiu išsispręstų ir integracijos problema.
renax
Labai geri bureliai yra moksleiviu rumuose ( tarp kitko ir anglu kalbos , jie ten zaidzia piesia )
Manau jei nuspresti neleist i darzeli visviena i kolektyva reiketu smile.gif
Maniske i darzeli nenori ( bet su vaikais bendraut nori ) .Cia ilga istorija , leisim i anglu kalba ir i drama galbut .
gielux
Mano mergaitė taip pat praktiškai auga namie, nes mes labai sergam ir į darželį neinam. Per pusę metų buvom tik kokį mėnesį verysad.gif . Bandžiau leisti tik iki pietų, bet ir tai nepadėjo doh.gif . Pastebėjau, kad bendravimas su vaikais jai patinka, bet neilgai, t.y. puse dienos. Tai ir dabar taip mėginsiu daryt: leisiu pusę dienos. Jei vėl sirgs, vadinasi būsim namie ir kompensuosim darželį būreliais.
linukas147
SVEIKUTE, RASMA ! APIE VAIKO AUGINIMA NAMUOSE MANO MANYMU YRA KELETA GERU IR BLOGU PUSIU. PAPASAKOSIU SAVO GYVENIMO ATKARPELE smile.gif PIRMAJAI DUKRAI DABAR YRA 3.5 M. VISADA BUVO SVEIKA IR STIPRI MERGAITE KOL NUO 1.5METUKU ISLEIDAU I LOPSELI, NES TUREJAU SUGRIZTI I DARBA. IR PRASIDEJO LIGOS!!! 3 DIENOS LOPSELY IR 2 SAV NAMUOSE. PRASIDEDA BIULETENIAI, DARBE PYKCIAI IR SIULYMAI, KAD PASISAMDYCIAU AUKLE! TAI JAU NELABAI BUDAVO SMAGU, JUK IR UZ DARZELI REIKIA MOKETI IR AUKLEI, TODEL NET DIRBTI NEAPSIMOKETU, NES ALGA NETUKSTANTINE.NESLEPSIU, KAD DIRBU ANGLU KALBOS MOKYTOJA, TODEL TEVELIAMS YRA SVARBUS JU VAIKAS, O MAN- MANO LIGONIUKE.BET KIEKVIENAS ZIURI SAVAJI LELIU, NORS IR SUPRANTA, KA REISKIA, KAI SERGA VAIKAS. TACIAU NE IS DIDELIO NORO, O DEL GERESNIU MATERIALINIU SALYGU IR DEL DARBO VIETOS ISLAIKYMO GRIZAU DIRBTI. LB SKAUDEDAVO SIRDI, KAI PRABUNDI NAKTI, VAIKAS KOSTI IR JAU ZINAI, KAD SIRGS. IS VIENOS PUSES I DARBA GRIZTI TAM, KAD TAVO VAIKUI NIEKO NETRUKTU IR TURETU BEVEIK VISKA, O IS KT PUSES, TAI VISKAS REMIASI I MUSU VAIKU SVEIKATA. DABAR AUGINU ANTRA DUKRYTE, KURIAI YRA 2.5 MENESELIO IR I DARBA STENGSIUOS GRIZTI KUO VELIAU, NES GAILA VAIKO. O PIMOJI LANKO DARZELI IR KUO TOLIAU, TUO STIPRESNE DAROSI, GRUDINASI. KT PUSE YRA TOKIA, KAD KUO ANKSCIAU VAIKAS PRASIRGS, TUO LABIAU UZSIGRUDINS. MANE MAMA AUGINO NAMIE, NELANKIAU JOKIO DARZELIO, O KAI ISEJAU I 1 KLASE, TAI VISUS 4 PRADINIO UGDYMO METUS PRASIRGAU ANGINOMIS, BRONCHITAIS, PLAUCIU UZDEGIMAIS. CIA JAU REIKIA SPRESTI ABIEMS TEVELIAMS IS KART, KURIS DIRBS IR PILNAI ISLAIKYS SEIMA, O KURIS AUGINS VAIKUS. KIEKVIENO ATVEJIS SKIRTINGAS, BET TUO PACIU IR PANASUS, TACIAU VAIKAI YRA ABSOLIUCIAI SKIRTINGI IR PASAULY NEATSIRAS LYGIAI TOKIO PAT VAIKO. BENT JAU IKI TRIJU METU, TAI TIKRAI AUGINCIAU VAIKUTI NAMUOSE. J EI TIK GALIMYBES LEIS, TAIP IR DARYSIU. LINKIU SVEIKATOS, STIPRYBES, GERU SPRENDIMU.IKI.
Rasma
Labas linukai147, ačiū už nuomonę. Mano mergaitei dabar 4. Ji palyginti užgrūdinta, serga nedaug, bet jei suserga tai ilgam ir kankinančiai. Dabar kaip tik kankinamės su obstrukciniu bronchitu ir net negalime pratintis prie darželio. Iki šiol ji pusę dienos leisdavo su auklyte, kitą pusę dienos - su mano mama (močiute). Daug svarstau. Širdis linksta pabandyti darželį tik pusę dienos arba visai neleisti. Aišku, kad auklės labai brangios, bet tada reiktų stengtis dar daugiau uždirbti. Kaip nors išspręsime tuos piniginius reikalus. Na, man ramiau tik tiek, kad leidžiame visus savaitgalius, atostogas tik kartu, o ir vakarais mes su tėčiu niekur "negastroliuojame", tai stengiamės kompensuoti visą dieną praleistą be mūsų smile.gif
alfija

šiaip paskaičiau,įdomu pasidarė,iš savo vaikiškos patirties ką galiu psakyti,mane tempė į darželį,pasirinkimas kits gal ir buvo,bet naudotis juo noro tikrai ne.Tai kaip ten buvo nuo trijų,aš aišku nepamenu,nuo ketverių ir toliau jau pradedu prisiminti,kad man labai nepatiko,vat nepamenu ,kad be ašarų aš ten būčiau ėjus,ir ne tai kad auklėtojos ar vaikai būtų jau taip labai nepatikę,nepasakyčiau,nu bendraut nenorėjau,bet va ta visa aplinka,tas toks susimaišęs košės ir chloro kvapas,tas tualetas bendras,kai tu užpakalį ten valaisi,trys spokso biggrin.gif , tas pietų miegas vat tas dabar tą dabar aną darom,tempas,arba aš darydavau greičiau už visus(mokomąją medžiagą perprasdavau gerokai greičiau,bėgiojaumrengiausi,sportavau lėčiau)arba lėčiau.Kaip ten bebūtų va tas dažnas toks negatyvumas iš auklėtojos ,o ir vaikų pusės nugi veikė tikrai ne kaip.Nežinau kiek man davė naudos,dabar jau galvočiau gal daugiau žalos tas bandymas įvesti į kolektyvinį gyvenimą.Bet kokiu atveju jau pradėjus lankyti mokyklą kurį laiką taip ir lauj\kiau kada čia vėl mane kas nusodins,ir laiko praėjo visai nemažai kol visi tie vaikiški nemalonūs prisiminimai praėjo ir aš jau į vaikus pradėjau žiūrėti kaip į draugus,o ne kaip į kažką visiškai nesuprantamo ir nepasiekiamo,ta prasme,man iki kokios taip trečios klasės atrodė,kad bendraamžių draugystė man nepasiekiama.O va Duksis savęs be darželio nesuvokia biggrin.gif .
Raideles
Sveikos smile.gif

Mano dičkis nėjo į darželį ir nebeina. Ir mažoji, atrodo, neis wink.gif Tiesiog nematau aš darželyje didelio gėrio, o yra galimybė arba pačiai su vaikais būti, arba močiutė padeda.

Šiaip man įdomus ne tik kad vaiko neleidimo į darželį požiūris, bet netgi ir mokymo namuose idėja. Kaip viena pažįstama pedagogė sako, kad pradinės mokyklos dalykus galima namuose išmokyti wink.gif

Tačiau net ir mokymo namuose (butent mokyklinių dalykų mokymo) šalininkai neatsisako būrelių ir to, kas turbūt šiais laikais vadinama papildomu ugdymu.

Mes nuo 8 mėn. lankom studiją "Diemedis", pernai žiemą sūnus mokėsi čiuožinėti pačiūžomis, pavasarį kartą per savaitę eidavom į baseiną. Šiemet matau, kad mano galimybės jį vežioti į čiuožimo pamokas yra ribotos, todėl nusprendėm pabandyti lankyti gimnastikos užsiėmimus vakarais, nes tėtis galėtų nuvežti ir parvežti.

Namuose stengiuosi vis susidaryti kokią programą, kad galėčiau vaikams pasiūlyti įvairių užsiėmimų (kaip darželyje - bigsmile.gif ) Aišku, piešiam, karpom, lipdom, skaitom knygeles, šokam daug liaudiškų šokių ir ratelių (kur neišeina mums trims šokti pagal aprašymus - improvizuoju wink.gif ), dainuojam daug liaudiškų ir vaikiškų dainelių, mokomės skaičių ir raidelių, darom įvairius rankdarbius. Užsienio kalbų kol kas nesimokom wink.gif Dar stengiuosi, kad susitiktų su kitais vaikais - bendraamžiais ir vyresniais ar jaunesniais.

Šiam rudeniui nupirkau tris pratybų ikimokyklinukams sąsiuvinius, bandysim pagal juos daryti užduotėles ir darbelius.

Auginant vaikus namuose mamai ar auklei reikalinga tam tikra savidrausmė, kad neapsileistum ir neapleistum vaiko ugdymo smile.gif Man tas ne visada lengva būna, kartais per savaitę daug darom, kartais kelias savaites užmetu viską. Darželyje yra programa, auklėtojos būtent toks darbas, o man tenka daug aiškintis, mokytis pačiai, ieškotis idėjų darbeliams, o dar reikia pasirūpinti ir maistu, ir namų tvarka, ir savimi.
norako
Smagu, kai randi sau vieta biggrin.gif , mano vaikuciai irgi naminiai ir, beje, nors su koldunais lygink, kai naminiai, tai skaniausi biggrin.gif . Turiu tris smile.gif : vyresnele leidau i privatu (valdorfo) darzeli, buvau ir lieku jiems dekinga uz nuosirduma, atsidavima, intymuma, demesi - tokiu pastebejimu po dienos, praleistos darzeli apie vaika, daugiau niekada niekur negirdejau verysad.gif . Vidurineli pabandziau leisti i darzeli prie namu ir po pirmo pusdienio, pasiimant, taip vaikas kakla apsivijo, kad ne jokiu zodziu nebereikejo-neverbaline vaiku kalba zymiai israiskingesne. Tiesa, ir man vis atrode, kad vaikui reikia bendrauti, be to ant ranku buvo mazylis-zinduklis jaunelis, taip norejosi miego..., kad vis dar vesdavom i darzeli, bet vakarais sunus buvo toks sudirges, jog demesio reikalaudamas atseikedavo uz visa diena, o tada pradejo sirgti, tiesiog pakildavo nezmoniska temperatura, po to puline angina, ir taip kas savaite, taigi, visom savo kuno kalbom parode vaikas, kad i darzeli jis nenori, nors aukletoja ji labai pamilo, tiesa, paklausus, kaip jam sekasi, ji kazkodel visada atsakydavo "normaliai"....(daugiareiksmiska...) ir dar pridurdavo, ka ir kaip valge (gal kam tai svarbiausia..., man ne), as norejau isgirsti nors kelis zodelius apie mano vaika:emocijas, busena, veiksmus, nors du zodelius verysad.gif .Ir nesutiksiu, kad per daug gr. vaiku, maciau, kad net kai ju 30,aukletojos, kurioms tai RUPI, randa minutele kiekvienam asmeniskai. Mano sumanus, judrus sunus ilgainiui ten uzsisklende kaip sraige kiaute - niekaip neperprato jis to darinio - grupes vaiku, va su vienu, dviem, tai bendrauja, net pavydas ima 4u.gif . Gal kartais ir man atrodo, kad tai problema, bet nieko forsuodamas nepasieksi. Va rasau, ir galvoju, kad visa diena apie tai galeciau kalbet... biggrin.gif Jei vaikas mylimas, auga saugus namie ir viduj jo ramybe, tai jo gyvenimui ir saviraiskai neprilygs jokia "rudenelio svente", kai tevai neretai tyliai keiksnodami, uzmigde vaikus, daro ju darbelius kazkokiai parodai, kurios reikia, mano galva, tik "varnelei", tai rupestis, kaip ivykdyti kazkieno sugalvota programa, o ne darbas vaiku labui..., na bent jau as tuo isitikinus verysad.gif Kuryba - dalykas ne ismokstamas, o atsiskleidziantis, ir ne per prievarta... Visur dirba zmones, buna turbut nuostabiu aukletoju, bet..., kol galiu buti su vaikais namie, tol busiu, nes jokios prasmes "socializuotis" as nematau, as nei uz, nei pries darzelius, jei zmones turi dirbti, tai zinoma reikia vesti i darzeli, bet ne todel, kad vaikui butu geriau..., tik todel, kad kitos isieties nera. Mums finansiskai irgi ne pyragai, mergaitei i darzeli pinigelius tiesiog krapstydavom, nes maciau prasme, gal todel dabar pradejau ieskoti darbelio aukle, sakau, gal kas nores su mumis augti, tiesa kol kas tik mazuliai atsiliepe, o mums reiktu bendraamziu, ir ne todel, kad renkuosi, tik del objektyviu - dienos ritmo poriezasciu 4u.gif Zinoma, mes irgi ieskom draugu kur galim, vedu sunu i bureli moksleiviu rumuose, kasdien einam i medinukus, kur, deja, nera musu (4 metai) amziaus vaikuciu, gal tai ir buvo akstinas parasyti sia zinute, sakau, gal kas dar gyvena Zveryne ir augina vyresnius vaikucius namie 4u.gif
Ir Guste
Kokiu nors būdu pasipratinti prie vaikų tikrai reikia. Štai mes su mažąja kur lankome Minimūzą, yra viena mergaitė "nedarželinė", pradžioje net prie pamokėlių jai priprasti buvo sunkiau nei kitiems vaikams. Kitas vaikutis nelanko darželio, tačiau yra iš didesnės šeimos, jam problemų nekilo.
Man gaila kai kurių "nedarželinukų" - dėl to, kad jie bendrauja suaugusiųjų frazėmis, išraiškomis (iškart matosi, kokius serialus ir posakius mėgsta močiutė g.gif ), dažnai vaikų grupelėse tampa atstumtaisiais. Man gaila ir kai kurių "darželinukų" - sulaukėję, bendrauja rėkimu, lipa per galvą, nei "ačiū" nei "viso gero".
Labai viskas iš tiesų priklauso ir nuo darželio auklėtojų (mūsų grupės vaikai niekuomet kaip laukiniai nesielgia - atvirkščiai 4u.gif ), ir nuo papildomos veiklos. Gal tokiam naminukui kokia "Nykštukų mokyklėlė" ar panaši tiktų, kur vaikai praleidžia daugiau laiko (įvairios veiklos, man rodos, po pusdienį šeštadieniais) kartu? Tuo pačiu palaipsniui pratintųsi ir prie didesnio kiekio bacilų cool.gif
Iš matytų naminukų sudėtingiausia jiems buvo suprasti, kas yra bendros (taip pat ir protingos, motyvuotos) taisyklės. Jei vaikas namuose vienas karalius, dažnai taisyklės pakoreguojamos pagal jį smile.gif - tai lyg kiekvienas važinėtumėm automobiliu pagal savo taisykles.
rupestelis
QUOTE(Ir Guste @ 2006 10 18, 14:22)
Man gaila kai kurių "nedarželinukų" - dėl to, kad jie bendrauja suaugusiųjų frazėmis, išraiškomis (iškart matosi, kokius serialus ir posakius mėgsta močiutė g.gif ), dažnai vaikų grupelėse tampa atstumtaisiais. Man gaila ir kai kurių "darželinukų" - sulaukėję, bendrauja rėkimu, lipa per galvą, nei "ačiū" nei "viso gero".
*

man tai regis kad nereikia nei tų nedarželinių nei darželinukų gailėtis-juk ir tas gailestis yra pagal mūsų prizmę-mano galva, kad svarbiausia, kad vaikui būtų priimtinas vienas ar kitas variantas, o tada ir tėveliai gerai jausis thumbup.gif drinks_cheers.gif
bet žinoma po truputį integruoti, tiksliau sakant paruošti valstybinei mokyklai, reikia. taip kad priešmokyklinė grupė pusei dienos yra pats tas. kitas dalykas, kad faktas, jog leisti vaiką į daržą yra daug pigesnis variantas nei samdyti auklę. na bet ar tai yra tai, kas mums svarbu gyvenime?man tai svarbiausia laimingas vaikas.
man tai smagu, kad yra ir kitaip mąstančių žmonių, nes kitose temose visos rėkia apie tai, kaip yra gerai darželis ir kokie blogi ir vargšai yra nedarželiniai vaikai doh.gif doh.gif blink.gif blink.gif
ir čia galim pasidalinti patirtim 4u.gif
kai skaičiau alfijos, o ypač noros žinutę apie tai, kaip vaikas apsivijo kaklą rankomis, vos neapsiašarojau-taip panašu į mūsų situaciją. ir neįsivaizduoju, kaip mamos sako, kad tai normalu, "ir mums taip buvo", ir kankina tą vaiką kokį laiką, kol tipo priprato, nepagalvodamos, o gal traumą vaikas patiria doh.gif blink.gif

Kačia
Vyresneli suneli galvojom leisti i darzeli, bet pries tai nutarem pabandyti leisti i "Nykstuku mokylele", kad priprastu prie kolektyvo. Sunui ir man labai patiko,todel darzelio ir nebelankem smile.gif Grupese daug vaiku, o is aukletojos tik girdi to negalima, to negalima .Istisa diena isbuti tokiam triuksme jus pabandykit, oi kaip pavarksit, o vaikui, jis dar jautriau viska piima. Manau daugiau pliusu kai vaikas namie auga ir lanko iv. burelius biggrin.gif
rupestelis
QUOTE(Kačia @ 2006 10 18, 15:09)
Vyresneli suneli galvojom leisti i darzeli, bet pries tai nutarem pabandyti leisti  i "Nykstuku mokylele", kad priprastu prie kolektyvo. Sunui ir man labai patiko,todel darzelio ir nebelankem smile.gif Grupese daug vaiku, o is aukletojos tik girdi to negalima, to negalima .Istisa diena isbuti tokiam triuksme jus pabandykit, oi kaip pavarksit, o vaikui, jis dar jautriau viska piima. Manau daugiau pliusu kai vaikas namie auga ir lanko iv. burelius biggrin.gif
*

man irgi taip atrodo 4u.gif gal papasakotum daugiau apie nykštukus?
ragana
Mano sūnui treji, darželio nelankom. Galvojom nuo trijų pradėti lankyti, todėl (ieškodama geriausio varianto) su darželiais susipažinau: vienų net kiemai tokie, kad užeiti nesinorėjo, buvo ir tokių, kurie iš pirmo žvilgsnio visai patiko. Radom, atrodė, geriausią variantą, tačiau nuėjus ir pačiai pabuvus darželyje keletą dienų po porą valandų, entuziazmas išgaravo verysad.gif
Pirmiausia, tai grupėje yra virš dvidešimt vaikų. Jei man ( manau daugeliui) 8-10 valandų per parą tektų praleisti vienoje patalpoje, kuri, beje, nėra labai didelė, tokioje minioje, aš tikrai pavargčiau emociškai, man pradėtų skaudėti galvą ir pan. Nemanau, kad vaikams lengviau.
Antra: kiek laiko kiekvienam vaikui ir jo lavinimui gali skirti auklėtoja, kai grupėje yra tiek vaikų?
Trečia: man labai nepatiko (nors darželis pateikia tai kaip privalumą), kad vaikai yra vežami į ekskursijas į kitus miestus. Bandau įsivaizduoti kaip jausčiausi būdama darbe ir žinodama, kad mano vaikas (trijų metų) kartu su dar 20 + kažkur važiuoja , vaikšto gatvėmis ir kitur, kur galėtų būti pavojinga, o aš sėdžiu ir meldžiuosi, kad auklėtoja sugebėtų juos visus sužiūrėti. Gal aš paranoikė, bet vienas iš svarbiausių kriterijų man yra vaiko saugumas. Nemanau, kad tokiais atvejais jis yra užtikrinamas doh.gif
Ketvirta: grupėje visada yra bent keli sloguojantys (ir ne tik), o tai reiškia, kad ligos bus neišvengiamos. O mano vaikui tai gresia laringito priepoliais verysad.gif
Galėčiau papasakoti tikrai daugiau dalykų, kurie man nepatiko, bet tai užimtų daug vietos ir laiko. Tačiau išvadą padariau:Tėvai veda vaikus į darželį ne dėl vaikų gerovės, tikrai ne todėl, kad vaikui tai yra geriausia, o todėl, kad vaikus padėti kažkur reikia, o tėvams tai yra pigiausias, lengviausias ir paprasčiausias būdas mirksiukas.gif
Raideles
Ragana, o ką veikiat namuose? Ar kažkaip ugdotės ar susitinkat su kitais vaikais?
rupestelis
QUOTE(ragana @ 2006 10 18, 20:25)
Mano sūnui treji, darželio nelankom. Galvojom nuo trijų pradėti lankyti, todėl (ieškodama geriausio varianto) su darželiais susipažinau: vienų net kiemai tokie, kad užeiti nesinorėjo, buvo ir tokių, kurie iš pirmo žvilgsnio visai patiko. Radom, atrodė, geriausią variantą, tačiau nuėjus ir pačiai pabuvus darželyje keletą dienų po porą valandų, entuziazmas išgaravo  verysad.gif
Pirmiausia, tai grupėje yra  virš dvidešimt vaikų. Jei man ( manau daugeliui) 8-10 valandų per parą tektų praleisti vienoje patalpoje, kuri, beje, nėra labai didelė, tokioje minioje, aš tikrai pavargčiau emociškai, man pradėtų skaudėti galvą ir pan. Nemanau, kad vaikams lengviau.Antra: kiek laiko kiekvienam vaikui ir jo lavinimui gali skirti auklėtoja, kai grupėje yra tiek vaikų?
Trečia: man labai nepatiko (nors darželis pateikia tai kaip privalumą), kad vaikai yra vežami į ekskursijas į kitus miestus. Bandau įsivaizduoti kaip jausčiausi būdama darbe ir žinodama, kad mano vaikas (trijų metų) kartu su dar 20 + kažkur važiuoja , vaikšto gatvėmis ir kitur, kur galėtų būti pavojinga, o aš sėdžiu ir meldžiuosi, kad auklėtoja sugebėtų juos visus sužiūrėti. Gal aš paranoikė, bet vienas iš svarbiausių kriterijų man yra vaiko saugumas. Nemanau, kad tokiais atvejais jis yra užtikrinamas  doh.gif
Ketvirta: grupėje visada yra bent keli sloguojantys (ir ne tik), o tai reiškia, kad ligos bus neišvengiamos. O mano vaikui tai gresia laringito priepoliais  verysad.gif
Galėčiau papasakoti tikrai daugiau dalykų, kurie man nepatiko, bet tai užimtų daug vietos ir laiko. Tačiau išvadą padariau:Tėvai veda vaikus į darželį ne dėl vaikų gerovės, tikrai ne todėl, kad vaikui tai yra geriausia, o todėl, kad vaikus padėti kažkur reikia, o tėvams tai yra pigiausias, lengviausias ir paprasčiausias būdas  mirksiukas.gif
*

1. maniškis grupėje sėdėdavo užsidengęs ausis biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif

2. darželiai tikrai sukurti ne dėl vaikų gerovės, o dėl tėvų patogumo, kad jie galėtų dirbti, etc..
slonko
Sveiki,
Galbūt, pradėjus temą, pačiai reiktų parašyt atsakymus į man kilusius klausimus. Mūsų 4 -metė dukra bando lankyt darželį. Jau dabar matau, kad kažin ar darželio lankymas jai bus priimtinas, taigi esame nusprendę, kad geriausiu atveju ji galės darželyje būti pusę dienos, o jei ne, tai ir išvis nelankyti. Pastebėjau, kad ją erzina betarpiškas vaikų bendravimas, tačiau ji nėra iš tų, kuri slėptųsi už sijono ir išvis bijotų bendrauti. Man labiausiai aktuali vaiko ugdymo namuose problema. Kiek gali duoti darželis ir kiek darželio nelankymą gali kompensuoti tėvai? Galbūt vis vien reiktų lankyti kokią mokyklėlę/būrelį/studiją?? Ji sumani, nuovoki ir protinga mergaitė. Kai kurių žmonių nuomone kai kur lenkia benraamžius g.gif Ieškodami auklės susidūrėme su problema, kad auklės atsisako motyvuodamos, kad kažin ar sugebės tokiam vaikui kažką duoti. Man tai labai keista, bet tuo pačiu gerbiu tokius žmones, kurie pasako, jog gali vaikui suteikti saugumą, priežiūrą, tačiau kažin ar galės kažko išmokyti. O vaikas linkęs domėtis, mokytis, nori kuo daugiau žinoti. Ypatingai domisi užsienio kalbomis. Man tiesiog būtų labai įdomu pabendrauti su tėveliais, kurių vaikučiai auga namuose  ax.gif
*

Mes jau norejom i darzeli, kad bendrautu su kitais vaikuciais, bet i ta grupe kur priklausom (2-3m) nenorim, nes ten visi dar su pampersais ir beveik nekalba blink.gif o i vyresne nepriima verysad.gif
Tai nusprendem kol kas palankyti vaikuciu ir mamyciu kluba "nykstukas", 2 kartus per savaite, ten piesiam, dainuojam, sokam thumbup.gif
Vis tiek ruosiausi ne visai dienai atiduoti i darzeli, tai mums tas variantas labai tinka. Ir sirgs maziau nei darzelyje smile.gif

ragana
Lankom Suzuki mokyklėlę: muzikos ir dailės užsiėmimus, lankysim baseiną (pernai, užpernai lankėm - labai patiko), dažnai einam į lėlių teatrą, į įvairius renginius (koncertus, parodas, cirką, šventes), namuose piešiam, skaitom (pažįsta visas raides, bando skaityti po trupuitį), skaičiuojam (iki 10 skaičiuoja ir daro įvairius matematinius veiksmus), lipdom, klijuojam, šokam, dainuojam ir t.t. Veiklos tikrai ne mažiau nei darželyje mirksiukas.gif O dėmesys visas jam vienam, o ne dvidešimt penkiems. Žaislų - pilni namai ir visi jie tikrai kokybiški, lavinantys, skatinantys kūrybingumą. Žodžiu veiklos turim tiek, kad vos spėjam suktis smile.gif Serialų nežiūrim tongue.gif
Paulina1
Sveikos, as irgi nevedu i darzeli, nes man vien pagalvojus nuo minties apie darzeli nukrecia saltukas. Ziogui patinka su vaikais, jis didesniuosius labai kopijuoja, bet tikrai valandziukei ir ne daugiau, paskui jis tiesiog pavargsta. Aisku, dabar trenere irgi sako, kad nenori laikytis taisykliu, pvz. visi nesioja plytas, o jis is tu plytu stato nama ir dar priduria, kad jus nesiokite nesiokite, o as nama statysiu. Siaip namuose su aukle ir jos vyru mokosi eilerastuku, skaito knygutes, skaldo malkas, vazineja dviraciais. Man svarbu, kad as vakare galiu normaliai gyventi, o ne visa vakara tik skirti daug, labai daug demesio to issiilgusiam vaikui ir daugiau nieko nieko nedaryti. Vaikstome i ledo rituli ir baseina.
slonko
QUOTE(rupestelis @ 2006 10 19, 09:40)
2. darželiai tikrai sukurti ne dėl vaikų gerovės, o dėl tėvų patogumo, kad jie galėtų dirbti, etc..
*

pritariu drinks_cheers.gif
del to jie darzelyje ir su sauskelnem 3-ju metu, ir taip toliau. nes duonos kasniui uzdirbantys isvarge teveliai neturi tam laiko. ir "darzelis" nesuinteresuotas visu tu dalyku ismokyti unsure.gif
jei tik yra galimybe tai geriau paciai rupintis vaikeliu, arba palikti su mylinciais seneliais (jeigu jie dar turi tam jegu) blush2.gif
rupestelis
QUOTE(slonko @ 2006 10 19, 14:06)
del to jie darzelyje ir su sauskelnem 3-ju metu, ir taip toliau. nes duonos kasniui uzdirbantys isvarge teveliai neturi tam laiko. ir "darzelis" nesuinteresuotas visu tu dalyku ismokyti  unsure.gif
*

nenoriu apkalbėt tų vaikučių blush2.gif -jie nekalti, bet ir mąstymas smarkiai atsilieka (na bent jau toj grupėj, kur mes buvom) blush2.gif kad visus susodina ir liepia piešti tą patį daiktą-tai man tikrai nesiasocijuoja su ugdymu schmoll.gif
Raideles
Gal geriau pasidalinkim kaip mes savo vaikucius ugdom, o ne gąsdinkimės kaip daržuose blogai wink.gif

Paulina1, o kokio amžiaus tavo sūnus? Aš saviškį pernai vedžiojau mokytis čiuožti, ten dailiojo čiuožimo pradmenys buvo. Šiemet deja, neturiu jėgų tam. O baseiną kur lankot?

Ragana, mes irgi serialų nežiūrim, nes televizoriaus neturim ax.gif Bet jis mėgsta klausytis pasakas iš CD. Ir filmą vieną kitą pažiūrim per kompą, bet prieš tai tėvai pracenzūruoja. Multikus irgi per kompą žiūrim, bet tik senąją animaciją ir tik žiemos laiku, vasarą ir taip daug užsiėmimų būna smile.gif
Papildyta:
Maniškis nors raides pažįsta, bet skaityti tai nenori mokytis. O rašyti irgi nenori, bet pamatė kaip draugas, kuris lanko darželį, raš spausdintinėm raidėm (moka savo vardą parašyti), tai ir pats užsimanė, vis prašo, kad parašyčiau, o tada kopijuoja. Pastaruoju metu labai susidomėjo spalvinimu ir dar patinka piešinukai, kur reikia sujungti taškiukus eilės tvarka.
rupestelis
QUOTE(Raideles @ 2006 10 19, 15:49)
Maniškis nors raides pažįsta, bet skaityti tai nenori mokytis. O rašyti irgi nenori, bet pamatė kaip draugas, kuris lanko darželį, raš spausdintinėm raidėm (moka savo vardą parašyti), tai ir pats užsimanė, vis prašo, kad parašyčiau, o tada kopijuoja. Pastaruoju metu labai susidomėjo spalvinimu ir dar patinka piešinukai, kur reikia sujungti taškiukus eilės tvarka.
*

nu Raideles duodi, norėtum , kad 5-ių berniukas jau skaityt mokėtų biggrin.gif mano raides po truputį pažįsta jau, savo vardą parašo, senelis moko skiemenuoti (pati tai neįsivaizduoju, kaip mokyti skaityt blush2.gif )skaičiuot skaičiuoja thumbup.gif mėgsta užduočių knygutes, bet užduotis atsirenka, pvz kur daug spalvinti reikia, nemėgsta, rankytė pavargsta...
aš tai dirbu, tai to laiko ir jėgų pačiai ugdyti nelabai ir yra, bet kai pradedam ką nors daryti, matau, koks yra imlus, galėtų daug daugiau mokėti, jei kas rimčiau užsiimtų... labai laukiu antro, tikiuosi, tada galėsiu skirti daugiau laiko ir didesnio ugdymui ar vedžiojimui po būrelius thumbup.gif
Raideles
Maniškis raides pažįsta nuo 2 metų, o aš pati skaičiau penkių būdama, tai man norisi blush2.gif

O dėl antro, tai nesitikėk, kad turėsi daugiau lako ugdymui smile.gif Aš irgi tikėjausi, o gavau tokią, kurią turėjau metus laiko ištisai nat rankeliu nešioti, tai viena ranka naujagimį laikyti, o kita rodyti kažą vyresniam nėra taip paprasta wink.gif
*ramunė*
Sveiki,
*

Sveikutė Rasma,kaip matai iš mano vaikučių amžiaus biggrin.gif - šį amžiaus ir problemų tarpsnį mes jau senokai praėję,tad manau,kad jau galiu ir kažkam patarinėti mirksiukas.gif
Mano abu vaikai iki mokyklos buvo ugdomi tik namuose.Mūsų su vyru darbai buvo tokie,kad nebuvo būtinybės vaikus leisti į darželius nes visada su jais būdavo vienas iš mūsų;vyras arba aš.Girdėdavau "patarimų"kad nemokės bendrauti su vaikais ir t.t.
Prisipažinsiu su nerimu laukiau to laiko kai reikės leisti į mokyklą,palikti vieną verysad.gif
Tačiau kai atėjo tas laikas:išėjome į mokyklą,"įsisukome"į tą ratą ir niekuo niekada nepajutau kaltės ar sąžinės priekaištų,kad neleidau į darželius.Abu vaikai labai greitai prisivijo,daug ką ir aplenkė,skaitymu,rašymu ir visa kita.Dabar nedrąsiai pasigirsiu;abu savo klasėse pirmūnai thumbup.gif
Tad jei turi sąlygas,kad tavo dukrytė kuo vėliau išeitų "mindžioti valdiškų slenksčių"taip ir daryk.SĖKMĖS JUMS ABIEMS wub.gif
Guga
Sveikutės naminukų mamytės mirksiukas.gif
Maniškis irgi nelanko darželio, nors netrukus sueis 4 metukai. Bandėm praėjusiais metais rudenį, tai po kelių dienų susirgo ir sirgo beveik mėnesį doh.gif Gydytoja sakė, kad greičiausiai susirgo nuo streso, nors darželyje būdavo tik iki pietų. Per pietus ateidavau pasiimti (tuo metu buvau pasiėmus atostogas specialiai tam reikalui) ir pamatydavau jį su užtinusiu nuo ašarų veideliu ir užkimusiu balsu verysad.gif Tai daugiau nebekankinau vaiko.
Visgi galvoju nuo sekančių metų vėl bandyt leisti į darželį, t.y. priešmokyklinę grupę. O gal neverta, jei užtenka ugdymo namuose bei būreliuose? g.gif
rupestelis
QUOTE(Raideles @ 2006 10 19, 16:11)
Maniškis raides pažįsta nuo 2 metų
*

nepyk, bet netikiu. gal tavo vaikas vunderkindas mirksiukas.gif biggrin.gif nes jei 2 raides pažino, tai 3 jau skaityt tikrai mokėtų mirksiukas.gif biggrin.gif o čia 5 dar neskaito g.gif doh.gif blink.gif keista tikrai biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif

QUOTE(Guga @ 2006 10 20, 13:48)
Sveikutės naminukų mamytės  mirksiukas.gif
Maniškis irgi nelanko darželio, nors netrukus sueis 4 metukai. Bandėm praėjusiais metais rudenį, tai po kelių dienų susirgo ir sirgo beveik mėnesį  doh.gif Gydytoja sakė, kad greičiausiai susirgo nuo streso, nors darželyje būdavo tik iki pietų. Per pietus ateidavau pasiimti (tuo metu buvau pasiėmus atostogas specialiai tam reikalui) ir pamatydavau jį su užtinusiu nuo ašarų veideliu ir užkimusiu balsu  :verysad: Tai daugiau nebekankinau vaiko.
Visgi galvoju nuo sekančių metų vėl bandyt leisti į darželį, t.y. priešmokyklinę grupę. O gal neverta, jei užtenka ugdymo namuose bei būreliuose?  g.gif
*

kaip gaila mažiuko 4u.gif
aš tai vesiu į priešmokyklinę, ne visai dienai žinoma, ir ne nuo 5 metų-kaip taviškiui kitais bus regis, o nuo 6. 7-erių leisiu į mokšę (mano nėra vunderkindas, kaip kai kurie mirksiukas.gif, tai ir nesistengsiu anksti pradėt kankint mokslais)
kažkodėl toks įspūdis susidarė, kas naminukų mamytė baisiai bijo, kad tik jų vaikelis kažkuom neatsiliktų nuo darželinių g.gif negi toks kompleksas jau įspaustas g.gif atsikvošėkit mamulencijos, jei tikrai ne tik kad neatsilieka, bet ir pralenkia darželinius.
mums priešmokyklinė grupė bus pakopa į tą "laukinį" pasaulį, kuriuo čia mus visi gąsdina biggrin.gif
Paulina1
Raideles> saunuole, kad pastebejai, kad mes labai jau pacios to darzelio isibaiminsime... Man dar viena mintis vis kyla: jei darzeliai buna dotuojami valstybes, ar mums, nevedantiems i darzeli, negaletu moketi ta dotuojama dali?

Mano Ziogiukui lygiai 3,5 metuku. Dailusis ciuozimas netiko, bet uztai ledo ritulys - puikiai. Nebijoma fizinio kontakto, visur apsaugos, o judriam ir , nepabijosiu to zodzio, pestukui - kaip tik i nauda. O baseina - Antakalnio vaikiska, netoli mano darbo, siltas vanduo.
Ir Guste
QUOTE(rupestelis @ 2006 10 20, 14:02)
nepyk, bet netikiu. gal tavo vaikas vunderkindas mirksiukas.gif  biggrin.gif nes jei 2 raides pažino, tai 3 jau skaityt tikrai mokėtų mirksiukas.gif  biggrin.gif o čia 5 dar neskaito g.gif  doh.gif  blink.gif keista tikrai biggrin.gif  biggrin.gif  biggrin.gif

Mano irgi dviejų raides pažino, tačiau skaityti (mažoji) nemoka, o didžioji "persilaužė" maždaug šešerių. Kažkas tose galvelėse turi įvykti, kad raidės susijungtų wub.gif
Vunderkindumo tame, kad pažįsta raides, nepastebiu - gera atmintis ir tiek.
norako
Na tarkim as ir negalvoju, kad mes cia darzeliu isibaiminom, viskam po saule vietos yra, as kvestionuoju butinybe ten vaika leisti, kaipo butina salyga vaiko socializacijai. Ir suo kariamas pripranta, eina zmogus pas zmones, eina, ir pripranta (tik ar teigiama prasme), bet galima socialiam buti ir be darzelio augant. Nieks tam vaikui siltnamio salygu namie nekuria, ei, taigi visi draugu turim, mieste o ne menuly gyvenam ir t.t, pritariu, vyresniu vaikuciu mamytes ramunės nuomonei, kad ateis laikas ir jiems eiti i platu pasauli, o forsuoti, jei zinoma tik yra tokia galimybe, nereikia. As tai ir futika biggrin.gif su bernais savo kieme pazaidziu, ismoks jie tu raideliu mokykloj biggrin.gif
O problema tokia, kad darzelis , mano galva, visai nepadeda socializuotis, nes jei vaikas turi sitoj vietoj problemu, tai snipsta, o ne patarima gausi blink.gif , na galbut man jau i skyreli apie darzelius laikas pereiti doh.gif
o del lavinimo....... as uz tai, kad vaikas kuo daugiau namu silumos gautu, vedam ir mes savo vidurineli i karate, as ir i drama norejau (bet va rasau, ir pati skaitau "as, as, as"), augs saugus mylimas ir linkmas, visko gyvenime ismoks, suras save, bus laimingas ir kurybingas thumbup.gif
P.S. o maniskis dvieju sako tik mama ir tete, o ir kas, neturi jis dar mums, pasaulio dulkems, ko pasakyti wub.gif
Aries
QUOTE(rupestelis @ 2006 10 20, 14:02)
nepyk, bet netikiu. gal tavo vaikas vunderkindas mirksiukas.gif  biggrin.gif nes jei 2 raides pažino, tai 3 jau skaityt tikrai mokėtų mirksiukas.gif  biggrin.gif o čia 5 dar neskaito g.gif  doh.gif  blink.gif keista tikrai biggrin.gif  biggrin.gif  biggrin.gif

nieko keisto, beje smile.gif mano "vunderkindas" irgi gal dviejų metų sulaukęs (gal truputį vėliau, bet tikrai dar trijų neturėjo) raides pažnojo, ir skaičicius (0-10), bet skaityti pradejo tik per 6 persiritęs. Tiesiog buvo neramus vaikas, reikalavo šimtaprocentinio dėmesio, o mama (aš) be fantazijos, tai tiesiog aiškinau viską, kas po ranka papuldavo... raides irgi smile.gif
klopedija
Paulina1,2006 10 20, 15:08
Man dar viena mintis vis kyla: jei darzeliai buna dotuojami valstybes, ar mums, nevedantiems i darzeli, negaletu moketi ta dotuojama dali?

Na ir įsisvajojote wacko.gif ...
Tėvai moka tik už maitinimą ir, aišku, už papildomą ugdymą (būrelius). Papildomas ugdymas neprivalomas, todėl galima "pataupyti" pinigus.
Šildymo ir kitas paslaugas apmoka Švietimo ir ugdymo skyrius, kuris, savo ruožtu, pinigus gauna iš savivaldybės. Apie jokias dotacijas nėra nė kalbos.
Galbūt, Jūs turite galvoje "Mokinio krepšelį", kuris skiriamas tik priešmokyklinėje grupėje besiugdančiam vaikui (ir visiems mokiniams). Jei vaikas priešmokyklinio amžiaus, bet lanko ne priešmokyklinę grupę, jam "Mokinio krepšelis" neskiriamas.
Įvairiais švietimo klausimais galima kreiptis nemokamu Švietimo informacijos telefonu 880010118.
rupestelis
dėl raidžių pažinimo g.gif gal mes nevienodai suprantam jį g.gif jūs 2 metų vaikui rodot raides o jis pasako: a, ž. nu neįtikėtina schmoll.gif reikės nueit į dvimečių skyrelį, apklausą padaryt. gal jau aš kažko neprisimenu/jūs neprisimenat g.gif
QUOTE(nora ir ko @ 2006 10 20, 14:42)
P.S.  o maniskis dvieju sako tik mama ir tete, o ir kas, neturi jis dar mums, pasaulio dulkems, ko pasakyti wub.gif
*

nieko tokio, kiekvienas vaikas skirtingai pradeda įvairius dalykus-vaikščioti, kalbėti... tai nei minusas nei pliusas. mokykloje tie gebėjimai išsilygina.
nu maniškis irgi tik 2 kalbėt normaliai pradėjo, ir kiek save prisimenu, tikrai nepuoliau jo raidžių mokyt doh.gif gal ką blogai dariau doh.gif gal reikėjo biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
QUOTE(Aries @ 2006 10 20, 15:02)
nieko keisto, beje smile.gif mano "vunderkindas" irgi gal dviejų metų sulaukęs (gal truputį vėliau, bet tikrai dar trijų neturėjo) raides pažnojo, ir skaičicius (0-10), bet skaityti pradejo tik per 6 persiritęs. Tiesiog buvo neramus vaikas, reikalavo šimtaprocentinio dėmesio, o mama (aš) be fantazijos, tai tiesiog aiškinau viską, kas po ranka papuldavo... raides irgi smile.gif
*

skaityti mokyt dar reikia ir mokėt-tam tikri metodai yra, ne šiaip sau mirksiukas.gif 4u.gif

Raideles
Rupesteli, aš prieš tris metus lygiai taip pat skeptiškai žiūrėjau į mamą, kuri sakė, kad jos penkiametis raides pažįsta nuo dviejų, o skaityti iki šiol neskaito biggrin.gif Taip, kai buvo dviejų, parodydavau raidę, ir pasakydavo kokia tai raidė. Nieko čia neįtikėtino, ko vaiką mokai, to ir išmoksta smile.gif Mes daug važinėdavom mašina, o kad kelionės neprailgtų, nupirkau metalinę lentą su magnetinėmis raidėmis. Taip ir žaisdavom, kai nemiegodavo - raides mokėmės. Ir išmokom.

O va dukros nemokau, nes nevažinėjam tiek, o namuose ji turi ir kitų užsiėmimų. Tai ir nepažįsta raidžių. Vakar tėtis broliui knygą skaito, o ji irgi skaito "sesi, devyniolika, du simtai" - ir rodo pirštuku į raides biggrin.gif O iš kur ji skaičius žino? Brolis su skaičiuotuvu laksto po namus, parašo skaičių ir vis klausinėja koks čia skaičius. O ji iš paskos broliui bigsmile.gif

Skaitymo metodikos nepadeda - ar skiemenimis, ar paraidžiui. Jis sako, geriau eisiu močiutės paprašysiu, ji man perskaitys. :abai mėgsta klausytis kai kas nors skaito, bet pat nė nenori bandyti.
Apie valstybės paramą tėvams, auginantiems vaikus namuose:

3 straipsnis. Ikimokyklinis ugdymas

Ikimokyklinio amžiaus vaikai, tėvams (globėjams, rūpintojams) pageidaujant, ugdomi lopšeliuose ir darželiuose. Našlaičiai ir beglobiai vaikai ugdomi vaikų globos įstaigose. Valstybė remia ikimokyklinio amžiaus vaikų ugdymą namuose, teikia kompensacines išmokas. Šeimoms, ugdančioms ikimokyklinio amžiaus vaikus namuose, švietimo ir sveikatos apsaugos įstaigos teikia metodinę, diagnostinę bei konsultacinę pagalbą.

http://www.lps.vu.lt/index.php?id=pedagogine&doc=10
rupestelis
QUOTE(Raideles @ 2006 10 23, 12:11)
kai kas nors skaito, bet pat nė nenori bandyti.
Apie valstybės paramą tėvams, auginantiems vaikus namuose:

3 straipsnis. Ikimokyklinis ugdymas

Ikimokyklinio    amžiaus    vaikai,    tėvams    (globėjams, rūpintojams) pageidaujant,  ugdomi  lopšeliuose  ir  darželiuose. Našlaičiai ir  beglobiai vaikai  ugdomi vaikų  globos  įstaigose. Valstybė remia ikimokyklinio amžiaus vaikų  ugdymą  namuose, teikia kompensacines  išmokas. Šeimoms,  ugdančioms ikimokyklinio amžiaus vaikus  namuose, švietimo  ir sveikatos apsaugos įstaigos teikia metodinę, diagnostinę bei konsultacinę pagalbą.

http://www.lps.vu.lt/index.php?id=pedagogine&doc=10
*

būtų gerai, kad paremtų thumbup.gif drinks_cheers.gif
būčiau patenkinta, kad nors nevalstybinius daržus remtų-gal tada daugiau jų atsirastų, nes dabar alternatyvos valst. nėra, arba mokėk beprotiškus pinigus doh.gif
klopedija
Raideles,2006 10 23, 13:11
Šeimoms,  ugdančioms ikimokyklinio amžiaus vaikus  namuose, švietimo  ir sveikatos apsaugos įstaigos teikia metodinę, diagnostinę bei konsultacinę pagalbą.

Ar domėjotės, kokiems vaikams ir dėl kokių priežasčių skiriamas namų mokymas?
rupestelis
QUOTE(klopedija @ 2006 10 23, 13:13)
*

aš nesidomėjau, bet įtariu kad ne visus mirksiukas.gif
ką žinau, tai kad užsienyje auklės dotuojamos. na bet Lietuvoj pnš. situacijos ko gerai tik mūsų proproanūkiai sulauks. ivanauskaitei 4 metus auglio nepastebėjo doh.gif lotuliukas.gif kur ritasi tos sistemos: medicina, švietimas, socialinė apsauga doh.gif blink.gif atsakomybės praktiškai jokios!
Raideles
QUOTE(klopedija @ 2006 10 23, 14:13)
*

Na, ikimokyklinukams niekas neskiria namų mokymo, čia tėvai turi teisę nuspręsti pagal savo galimybes ax.gif

O mokyklinukams - tai jau taip, pas mus namuose mokyti fiziškai ir psichiškai sveiką vaiką - tai dar kiek reiktų pakariauti su biurokratais. Nors formaliai, tai pagal įstatymus vaikas gali pats pasiprašyti, kad jam būtų leista mokytis namuose. Už vaikus iki 16 metų tokius prašymus pildo tėvai lotuliukas.gif Įstatyme nenurodyta, kad vaikas turi turėti kokių nors problemų, tiesiog gali to norėti ir tiek.

Domėjomės smile.gif
klopedija
rupestelis,2006 10 23, 13:23]
būčiau patenkinta, kad nors nevalstybinius daržus remtų-gal tada daugiau jų atsirastų, nes dabar alternatyvos valst. nėra, arba mokėk beprotiškus pinigus doh.gif

Valstybė remia tik valstybines ikimokyklines įstaigas. Pradėjo finansuoti darželių renovaciją, bet daugumai jų ta parama "toli šviečia".

rupestelis,2006 10 23, 14:22
kur ritasi tos sistemos: medicina, švietimas, socialinė apsauga doh.gif  blink.gif atsakomybės praktiškai jokios!

Nėr žodžių verysad.gif !
rupestelis
QUOTE(klopedija @ 2006 10 23, 13:32)
Valstybė remia tik valstybines ikimokyklines įstaigas. Pradėjo finansuoti darželių renovaciją, bet daugumai jų ta parama "toli šviečia".
*

iki darželių kažkaip man regis nelabai ir prieis ta renovacija, dar mokyklas tai girdėjau, kad vieną kitą jau realiai renovuoja.
Raideles
Va, čia aktualioje redakcijoje:

5. Ikimokyklinio amžiaus vaiką namuose auginančiai šeimai teikiama švietimo pagalba Vyriausybės arba jos įgaliotos institucijos nustatyta tvarka.
Ir Guste
QUOTE(klopedija @ 2006 10 21, 16:42)
Na ir įsisvajojote wacko.gif ...
Tėvai moka tik už maitinimą ir, aišku, už papildomą ugdymą (būrelius). Papildomas ugdymas neprivalomas, todėl galima "pataupyti" pinigus.
Šildymo ir kitas paslaugas apmoka Švietimo ir ugdymo skyrius, kuris, savo ruožtu, pinigus gauna iš savivaldybės. Apie jokias dotacijas nėra nė kalbos.
Galbūt, Jūs turite galvoje "Mokinio krepšelį", kuris skiriamas tik priešmokyklinėje grupėje besiugdančiam vaikui (ir visiems mokiniams). Jei vaikas priešmokyklinio amžiaus, bet lanko ne priešmokyklinę grupę, jam "Mokinio krepšelis" neskiriamas.
Įvairiais švietimo klausimais galima kreiptis nemokamu Švietimo informacijos telefonu 880010118.
*

Ten, kur vyresniąją užrašiau į būrelį, "Verdenėje", remiamas ir papildomas ugdymas. Tiksliai nežinau, kas remia - gal savivaldybė, seniūnija, bet tikrai buvo smagu pasirašyti, kad "sutinku mokėti kas mėn. 5 Lt" biggrin.gif
Auklės užsienyje tikrai ne visose šalyse ir vietose kompensuojamos. Žinau Prancūzijoje miestelį, kuris per mažas, kad turėtų vaikų darželį, dėl to ten dengiama dalis auklės išlaidų tėvams.
Mūsų darželių sistema gera bent jau tuo, kad normalus darbo laikas. Daug kas užsienyje kankinasi su "veiklos centrais", kuriuose privaloma pietų vaiką parsivežti pamaitinti, ir parvežti tam skirtą valandą, o toliau dirba, pvz., iki 17 val. Tačiau gal čia daugiau papasakotų į užsienį išvažiavusios lietuvaitės.
rupestelis
QUOTE(Ir Guste @ 2006 10 23, 14:48)
Mūsų darželių sistema gera bent jau tuo, kad normalus darbo laikas
*

ai ne apie darželius gi šneka. veikiau apie nedarželius, arba nedarželinius vaikučius ir jų tėvelius tema.
klopedija
Raideles,2006 10 23, 14:45
Va, čia aktualioje redakcijoje:

5. Ikimokyklinio amžiaus vaiką namuose auginančiai šeimai teikiama švietimo pagalba Vyriausybės arba jos įgaliotos institucijos nustatyta tvarka.

Kadangi dirbu toje sistemoje, tai žinau kaip tai veikia ir nesu taip optimistiškai nusiteikusi. Po šiais žodžiais slypi mintis apie neįgalius vaikus, kuriuos pirmiausia siūloma integruoti į bendrojo lavinimo įstaigas. Tik vargais negalais pavyksta "pramušti" tą pagalbą.
rupestelis
QUOTE(klopedija @ 2006 10 25, 13:29)
Kadangi dirbu toje sistemoje, tai žinau kaip tai veikia ir nesu taip optimistiškai nusiteikusi. Po šiais žodžiais slypi mintis apie neįgalius vaikus, kuriuos pirmiausia siūloma integruoti į bendrojo lavinimo įstaigas. Tik vargais negalais pavyksta "pramušti" tą pagalbą.
*

kaip gaila, kad niekas mūsų neremia ax.gif teks vienas kitą paremti mirksiukas.gif 4u.gif gal galėtumėt aktyviau, nevalstybinių vaikučių mamkos 4u.gif malonu gi su bendraminčiais pabendraut 4u.gif kaip jums sekasi su ligom, ar nesergat, neperšalat? tema apie ugdymą, bet kad neturiu labai daug ko papasakot (na nelabai aš saviškį ugdau, pats ugdosi biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif )
Yo-yo
Na ir kaip jam sekasi ugdytis? smile.gif
Mes irgi nelankom darželio. Ir būrelių jokių nelankom. Mielai lankytume, tik pas mus būrelių nėra. Turim draugų, tik gaila, kad nedaug. Bendraamžių draugijos trūkumas karts nuo karto vis paskatina mintis apie darželį.
rupestelis
QUOTE(Yo-yo @ 2006 10 25, 16:07)
Na ir kaip jam sekasi ugdytis? smile.gif
Mes irgi nelankom darželio. Ir būrelių jokių nelankom. Mielai lankytume, tik pas mus būrelių nėra. Turim draugų, tik gaila, kad nedaug. Bendraamžių draugijos trūkumas karts nuo karto vis paskatina mintis apie darželį.
*

biggrin.gif
mums draugų problemos nėra-paprastą dieną 1-2 užeina, savaitgalį iki 6 susidaro -kaimynai thumbup.gif drinks_cheers.gif baba tai filtruoja-daugiau 3 neleidžia biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
kur jūs gyvenat?
Yo-yo
cool.gif Švenčionėliuose. O jūs?
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2010 Invision Power Services, Inc.