Žiūriu, tema visai mirus. Negi nėr tarp forumiečių jaunųjų ūkinykų?

O gal jau atsirado?
Vieną dalyką tai jau supratau. Lietuviai yra lietuviai.

Galėjo viskas vykti taip, kad, tarkim, keli ūkininkai Lietuvoj pasirašo verslo planus pasinaudoję konsultavimo tarnybų paslaugomis, o paskui kitiems ūkininkams parduoda savo verslo planus kaip pavyzdžius. Išlošia visi. Bet ne! Kiekvienas (na, kad neprisišnekėčiau, tai sakau, ne kiekvienas, o didžioji dauguma), pasidaręs verslo planą, nė už ką nesutinka juo pasidalinti su kitais, ne dykai, žinoma, bet už pinigus. Taigi kiekvienas naujokas personaliai kreipiasi į konsultavimo tarnybas, atsiskaito su jais sumokėdamas tuos 5 leidžiamus procentus ar kiek ten nuo paramos, ir savo verslo planą vėlgi rūpestingai slepia nuo kitų... Atrodo, lyg ir viskas daugmaž normalu, o man pikta. Aš šitą reikalą matau taip. Paramą turi gauti ūkininkas. Bet ar iš tikrųjų viską gauna jis? Visi reikalavimai jaunųjų ūkininkų paraiškai užpildyti (dėl verslo plano taip pat), rodos, specialiai suformuluoti kuo abstrakčiau ir neaiškiau, kad ūkininkui kiltų milijonas klausimų ir jis net nesiryžtų bandyti dokumentus tvarkytis pats. Kitaip tariant, ūkininkas nori nenori yra priverstas kreiptis į visokias konsultavimo tarnybas ir joms susimokėti tuos 5 proc. nuo paramos. O kas gi tos konsultavimo tarnybos? Prašau mane patikslinti, nes aš nežinau, bet spėju, kad jos yra glaudžiai susijusios su ŽŪM. Kitaip iš kur gi tie konsultantai žinotų, kaip teisingai tas paraiškas pildyti? Universitetuose juk nemoko. Kitaip tariant, valstybė tiesiogiai ar netiesiogiai yra sukūrusi etatų specialiai saviškiams. O šių gyvenimėlis tikrai ne sunkiausias. Juk tie verslo planai praktiškai štampuojami pagal vieną šabloną. Aišku, skiriasi detalės, skaičiukai, bet tik tiek. Ir už kiekvieną tokį verslo planą - 5 proc. nuo paramos. Nori pats pasirašyti - pasvajok. Taigi galima tvirtai pasakyti, kad 5 proc. nuo paramos jaun. ūkininkams jau by default gauna ne ūkininkas. Ir čia tik viena iš daugybės neteisybių jaunųjų ūkininkų atžvilgiu. Reikalavimas sumokėti PVM iš savo kišenės man irgi atrodo žiaurus. Man rodos, ne vienas sutiktų gauti paramą, mažesnę ta PVM suma. T.y. užuot gavęs iš ES, tarkim, 100 K, gauti 80 K, bet nemokėti 20 K PVM iš savų pinigų.
O gal aš klystu? Padiskutuokim.
Nagi, tai gal kas nors turit verslo plano pavyzdį?

Ar iš principo už pinigus juo pasidalintumėt? Bet aš dar neprižadu, kad pirksiu, nes, ypač po dabartinių valdžios antikrizinio plano priemonių ūkininkų atžvilgiu, galbūt labiau apsimokės išvis neimti paramos.
Turiu konkretų klausimą apie paramą. Gal kas žinot, ar galima prašyti paramos TIK ūkio pastatų statybinėms medžiagoms (pvz., blokeliai, šiferis), bet nepirkti statybos paslaugų? Kitaip tariant, medžiagos už ES pinigus, o statybos darbai vyksta, tarkim, per giminių talką.
P. S. Vienas offtopicas, kalbant apie krizę. Tiksliausiai, man rodos, atsakė apie tai užklaustas Viktoras Agurkichas-Uspaskichas: Čia kaip kas krizei pasiruošęs.... Retorinis klausimas - kaip manote, ar ponui Viktorui labai atsilieps krizė? Ar neteks jam ir kitiems buvusiems ir esamiems valdžios atstovams badauti?...