krisstute
2005 07 18, 19:52
Sveikutes,
Niekada nebuvau atsidurus tokioje situacijoje, jus gal turit daugiau patirties ir paaiskinsit man. Tevai nori atiduoti puse namo. Kaip yra su zeme, ar pasirasant dovanojimo sutarti puse namo reiskias ir puse viso sklypo (t.y.) puse zemes?Paaiskinkit jeigu esate susidure su tokia situacija. Aciu labai
jolaxus
2005 07 19, 12:59
QUOTE(krisstute @ 2005 07 18, 20:52)
Sveikutes,
Niekada nebuvau atsidurus tokioje situacijoje, jus gal turit daugiau patirties ir paaiskinsit man. Tevai nori atiduoti puse namo. Kaip yra su zeme, ar pasirasant dovanojimo sutarti puse namo reiskias ir puse viso sklypo (t.y.) puse zemes?Paaiskinkit jeigu esate susidure su tokia situacija. Aciu labai

paprastai žemė ir namas registre turi skirtingus numerius, taigi tai yra du skirtingi subjektai. Tačiau namas be žemės negali egzistuoti, taigi panašu, kad teks spręsti ir sklypo dalijimo klausimą, tik jis nebūtinai turi būti dalinamas tokiomis pačiomis dalimis kaip namas.
QUOTE(krisstute @ 2005 07 18, 18:52)
Sveikutes,

Namo be dalies žemės netgi nepadovanos, nes žemė yra pagrindinis daiktas, namas jos priklausinys.
redwitch
2005 08 10, 14:13
Na aisku kad namas ir zeme turi but neatskiriami, del zemes padalinimo tai eini pas notara su nustatytom ribom ir patampi bendrasavininkiais.
Galiu pasakyt savo situaciją: tėvas man sugalvojo dovanot pusę namo. Tai aš darau taip. Esu vioeniša mama ir auginu vaiką su invalidumu, turiu teisę į nemaža lengvatą paskolai. Tai imu iš banko paskolą būstui įsigyti. Tada perku iš tėvo pusę namo, bankas pardavėjui į sąsaitą perveda pinigus, o aš iš to "pardavėjo"sąskaitos pinigėlius pasiimu ir susiremontuoju savo namo dalį pagal architekto paruoštą projektą, valakitos daugiau, bet už tai rezultatas labaaai geras...
Mano puseseserė taip dalino į tris dalis. Nekilnojamo turto registre kiekvienas pastatas ir žemės plotas turi atskirus numerius, todėl buvo labai aišku kad namas priklauso trims savininkams ir žemė priklauso trims savininkams.
Lariana
2006 03 07, 00:01
Gerai tada pasakykite man ka man daryti su va tokiu bardaku.
Mire senele ir paliko puse namo savo 3 vaikam is tu triju vaiku 2 is ju perleido savo teises savo vaikams. Tai gavosi pagal testamenta, kad puse namo padalinta sunui ir 2 anukam. Kita puse namo senelio, bet senelis dar gyvas, jo testamentas analogiskas, taciau zeme yra visa jo vardu.
Kaip bus su zeme po jo mirties, jeigu viena anuke nori pasiglemsti visa zeme ir is kailio neriasi oi neriasia. Ir kaip su komunikacijom, jeigu jos yra bendros visam namui. Sakykim kiti du savininkai nori parduoti savo dalis ar jie gali parduoti ir visas bendras komunikacijas? Bet mes jomis naudojames, tai kaip tada?
QUOTE(Nektariuke @ 2006 03 07, 00:01)
Gerai tada pasakykite man ka man daryti su va tokiu bardaku.
Mire senele ir paliko puse namo savo 3 vaikam is tu triju vaiku 2 is ju perleido savo teises savo vaikams. Tai gavosi pagal testamenta, kad puse namo padalinta sunui ir 2 anukam. Kita puse namo senelio, bet senelis dar gyvas, jo testamentas analogiskas, taciau zeme yra visa jo vardu.
Kaip bus su zeme po jo mirties, jeigu viena anuke nori pasiglemsti visa zeme ir is kailio neriasi oi neriasia. Ir kaip su komunikacijom, jeigu jos yra bendros visam namui. Sakykim kiti du savininkai nori parduoti savo dalis ar jie gali parduoti ir visas bendras komunikacijas? Bet mes jomis naudojames, tai kaip tada?

У меня сейчас аналогичная ситуация с придурковатыми соседями
Смотрят на другие постройки, которые находятся на этой земле (сарайчики, туалеты, теплицы....). Делится земля или от доли в доме, от проходов к дому от главной дороги... Есть еще много ньюансов, если при разделе хоть один человек не согласен, решается через суд
pukuota
2006 03 07, 11:34
kad galima padovanoti dalį namo, nedovanojant žemės, tai tikrai. Sutinku, kad perleidžiant pastatą / jo dalį turi būti suteikiamos teisės į žemę, tačiau tai gali būti ne tik nuosavybės teisė. Greta dovanojimo (pastato dalies) galima daryti žemės sklypo (ar sklypo dalies) nuomą, panaudą, superficijų, nustatyti servitutą. Yra milijonai variantų. Geriausiai viską paaiškintų notaras - Jums jo bet kuriuo atveju reikės, jei darysite pastato dalies dovanojimą.
Šiaip, sutartis turi būti tokia, kokios norite Jūs ir Jūsų tėvai - jei jie nenori dovanoti žemės, tai nepriversi...
O jei dovanotojai jūsų tėvai, tai tikrai nesivarginkite su žemės atidalijimu, kuris tiek užtrunka ir toks, manyčiau, korumpuotas kol kas. Tiesiog, paprasykite, kad matininkai parengtų planą, kuriame sklypas perskirtas į dvi dalis (su ribų taškais ir taškų koordinatėm), ir pas notarą sklypo dalies dovanojimo metu nustatykite naudojimosi tvarką: kuria iš plane pažymėtų sklypo dalių naudositės Jūs, ir kuria Jūsų tėvai. Ta sutartimi galima išspręsti ir kitus bendro turto valdymo, naudojimo klausimus (leidimai statyti, išlaidų apmokėjimas etc.)
Papildyta:
Nektariuke Paskelbta Šiandien, 00:01
" Gerai tada pasakykite man ka man daryti su va tokiu bardaku.
Mire senele ir paliko puse namo savo 3 vaikam is tu triju vaiku 2 is ju perleido savo teises savo vaikams. Tai gavosi pagal testamenta, kad puse namo padalinta sunui ir 2 anukam. Kita puse namo senelio, bet senelis dar gyvas, jo testamentas analogiskas, taciau zeme yra visa jo vardu. Kaip bus su zeme po jo mirties, jeigu viena anuke nori pasiglemsti visa zeme ir is kailio neriasi oi neriasia."
Ar tikrai visa žemė yra senelio vardu, turiu galvoje, ar ji tikrai ne valstybinė? Jei bus testamentas, kuriame žemės paveldėjimo tvarka bus minimą, žemę paveldės jame nurodyti asmenys, jame nurodytomis dalimis. Jei žemės paveldėjmo tvarka testamentu nebus pakeista, ji bus paveldima pagal įstatymą.
Jei toji neršianti anūkė pasieks savo, ir senelis jai surašys testamentą dėl žemės, žemę paveldės tik ji, tačiau pastatų savininkai turės teisė prašyti (gražiuoju arba teisminiu keliu), kad ji suteiktų tam tikras teises į žemę - kad ir neatlygintinį servitutą, kiek tai būtina į pastatus patekti.
"Ir kaip su komunikacijom, jeigu jos yra bendros visam namui. Sakykim kiti du savininkai nori parduoti savo dalis ar jie gali parduoti ir visas bendras komunikacijas? Bet mes jomis naudojames, tai kaip tada? "
Na, pirmiausiai reikėtų nustatyti, kas realiai yra tos bendros komunikacijos ir koks jų juridinis statusas. Gal galėtumėte plačiau?
Lariana
2006 04 03, 23:36
Bendros komunikacijos tai vandentiekis, kanalizacija, elektra, dujotekis. Yra atvesta bendros visam namui. Kadangi naudojemes tik trecdaliu namu, tai turime isivede savo kontrolinius skaitiklius, taciau jie yra neiteisinti. O mokescius mokame pagal bendrus vieno namo skaitiklius. Tai klausimas butu toks?
Jeigu kiti du savininkai parduoda savo namo dalis, tai kaip padlinti komunikacijas jeigu jos yra bendros visam namui?
Papildyta:
P.S
Žemė yra nevalstybinė, o senelio nuosavybė, tai tikrai žinau 100%.
Goja bite
2006 04 06, 20:30
Sveikos mamytės. Girdėjau, kad dovanojant namą su žeme , net kai dovanoja tėvai vaikams, reikalinga padaryti turto įvertinimą ir sumokėti nemažą mokestį už gaunamą turtą valstybei.

Ar tai tik kalbos? O jai taip tai kokio dydžio mokestis? Gal kuri iš mamyčių galėtumete patarti? Būčiau labai dėkinga.
QUOTE(Goja bite @ 2006 04 06, 20:30)
Sveikos mamytės. Girdėjau, kad dovanojant namą su žeme , net kai dovanoja tėvai vaikams, reikalinga padaryti turto įvertinimą ir sumokėti nemažą mokestį už gaunamą turtą valstybei.

Ar tai tik kalbos? O jai taip tai kokio dydžio mokestis? Gal kuri iš mamyčių galėtumete patarti? Būčiau labai dėkinga.

Reikia valstybei mokėti 15 proc. mokesčio skirtumą tarp rinkos vertės ir įsigyjimo kainos jeigu parduodi, dovanoji turtą (namą, butą, žemę), kuris nėra išlaikytas trejus metus. Jeigu jūsų tėvai šį turtą valdo daugiau kiaip trejus metus ir nori jį perleisti jums, tai jokių mokesčių valstybei mokėti nereikia.
Papildyta:QUOTE(Nektariuke @ 2006 04 03, 23:36)
Bendros komunikacijos tai vandentiekis, kanalizacija, elektra, dujotekis. Yra atvesta bendros visam namui. Kadangi naudojemes tik trecdaliu namu, tai turime isivede savo kontrolinius skaitiklius, taciau jie yra neiteisinti. O mokescius mokame pagal bendrus vieno namo skaitiklius. Tai klausimas butu toks?
Jeigu kiti du savininkai parduoda savo namo dalis, tai kaip padlinti komunikacijas jeigu jos yra bendros visam namui?
Papildyta:P.S
Žemė yra nevalstybinė, o senelio nuosavybė, tai tikrai žinau 100%.
Bendrasavininkų nuosavybė reguliuoja CK. Štai kelios nuostatos iš jų gal jums pagelbės:
4.73 straipsnis. Bendrosios nuosavybės teisės rūšys
1. Bendrosios dalinės nuosavybės teisė yra, kai bendrosios nuosavybės teisėje nustatytos kiekvieno savininko nuosavybės teisės dalys, o bendroji jungtinė nuosavybės teisė - kai nuosavybės teisės dalys nėra nustatytos.
2. Bendrosios nuosavybės teisė laikoma daline, jeigu įstatymai nenustato ko kita.
3
. Jeigu bendrosios dalinės nuosavybės teisės konkretus kiekvieno bendraturčio dalių dydis nenustatytas, tai preziumuojama, kad jų dalys yra lygios. 4.74 straipsnis. Bendrosios nuosavybės teisės objektai
Bendrosios nuosavybės teisės objektu gali būti kiekvienas daiktas ir kitas turtas, jeigu įstatymai nenustato ko kita.
4.75 straipsnis. Bendrosios nuosavybės teisės įgyvendinimas
1. Bendrosios dalinės nuosavybės teisės objektas valdomas, juo naudojamasi ir disponuojama bendraturčių sutarimu. Kai yra nesutarimas, valdymo, naudojimosi ir disponavimo tvarka nustatoma teismo tvarka pagal bet kurio iš bendraturčių ieškinį. Kol ginčas bus išspręstas, teismas ginčo objektui gali skirti administratorių.
2. Jeigu bendrosios dalinės nuosavybės teisės objektą tiesiogiai valdė, naudojo ir juo disponavo ne visi bendraturčiai, tai kiti bendraturčiai turi teisę gauti iš šių ataskaitą kasmet arba iš karto po to, kai jie nustojo bendrosios dalinės nuosavybės teisės objektą tiesiogiai valdyti, naudoti bei juo disponuoti.
pukuota
2006 04 10, 00:16
Dėl komunikacijų, tai tikrai nežinau. reikėtų elektros tinkluose pasiteirauti.
O del mokesčio dovanojant, tai dovanojimo atveju (tik dovanojimo, kai jis nera prielaida paskesniam pardavimui, siekiant išvengti GPM) DOVANOTOJAS nemoka jokio mokesčio, nepriklausomai nuo to, kada turtą įsigijo - juk jis perleidžia neatlygintinai (tokia dovanojimo esme), todėl nėra pajamų. o jei nėra pajamų, nėra ir gyventojų PAJAMŲ mokesčio.
Dovanojimo atveju, mokestį gali tekti susimokėti DOVANOS GAVĖJUI - jis gauna pajamas natūra. Tačiau įstatyme yra išimtis - tėvų, vaikų, sutuoktinių tarpusavio dovanos neapmokestinamos.
Dėl turto vertinimo - tai jis vyksta tais atvejais, kai realiai siekiama pardauoti turtą, kuris, tarkim yra tėvų įgytas, ir nuo įisigijimo nepraėjo trys metai. Tokį turtą tėvai dovanoja vaikams, ir dovanojimo datai turtas įvertinamas. Paskui vaikai išsyk parduoda turtą, ir gyventojų pajamų mokestis skaičiuojamas nuo skirtumo tarp pardavimo kainos ir vertės, nurodytos turto vertintojo išvadoje. TAČIAU NIEKAM TAIP DARYTI NEPATARČIAU, kadangi su tokiomis mokesčių inspekcijos teisėmis, kokias ji turi dabar, šis mokesčių vengimo būdas tėra tik papildomos išlaidos ir rūpesčiai - be rezultato. Ir tai, kad Jūsų pažįstamai prieš gerus metus tai visai pavyko jau nebe argumentas.
Piranija
2006 09 08, 11:01
Situacija tokia... Mociute dovanoja man 60a. zemes 10km nuo Kauno. Tai va koki klausimai mums iskilo... Nuo ko pradeti, kad ta zeme butu mano vardu? Koks pigiausias budas? Mat ta zeme mes ketiname parduoti. Tai yra zemes ukio paskirties zeme
sena karvė
2006 09 15, 11:26
QUOTE(Erikomama @ 2006 09 08, 11:01)
Situacija tokia... Mociute dovanoja man 60a. zemes 10km nuo Kauno. Tai va koki klausimai mums iskilo... Nuo ko pradeti, kad ta zeme butu mano vardu? Koks pigiausias budas? Mat ta zeme mes ketiname parduoti. Tai yra zemes ukio paskirties zeme
O močiutės žemė atkeltinė, paveldėta ar pirkta iš valstybės už čekius? Kada močiutė susitvarkė žemės dokumentus? Ar jau praėjo trys metai?
Gali būti, kad tau neverta priimti dovanos

. Atsakyk į aukščiau minėtus klausimus, patarsiu ką daryti
Piranija
2006 09 15, 11:42
Tiksliai nzn. Siandien vakarop nuvaziuosiu ir paklausiu. Tikrai nepaveldeta, greiciausia atkeltine! O dokumentai sutvarkyti jau seniai, tik kad dar nepaimti is zemetvarkos. O nuo ko turi praeiti trys metai? Kodel gali buti neverta priimti dovanos? Ats karvyt! Lauksiu
sena karvė
2006 09 15, 11:49
QUOTE(Erikomama @ 2006 09 15, 11:42)
Tiksliai nzn. Siandien vakarop nuvaziuosiu ir paklausiu. Tikrai nepaveldeta, greiciausia atkeltine! O dokumentai sutvarkyti jau seniai, tik kad dar nepaimti is zemetvarkos. O nuo ko turi praeiti trys metai? Kodel gali buti neverta priimti dovanos? Ats karvyt! Lauksiu
Tu pažiūrėk nuosavybės dokumentą ( pirmame lape_ turi būti pažymėtas įsigijimo pagrindas). Parašyk ką perskaitysi
Piranija
2006 09 15, 12:42
Kai nuvaziuosiu pas babce, paziuresiu! O tu tik man daba pasakyk, kokiu atveju butu protingiausia neprisiimti zemes? Kodel?
sena karvė
2006 09 15, 12:54
Žodžiu, pažiūrėk įsigijimo sąlygas
Piranija
2006 09 15, 20:06
QUOTE(sena karvė @ 2006 09 15, 12:54)
Žodžiu, pažiūrėk įsigijimo sąlygas
ta zeme yra atkeltine is to pacio rajono pries daugiau nei 10m. nuosavybes dokumentu dar neturi, nes lauke detaliojo plano, bet juos tik reikia nuvaryt ir pasimt.

tai koks veiksmu planas
sena karvė
2006 09 16, 15:56
QUOTE(Erikomama @ 2006 09 15, 20:06)
ta zeme yra atkeltine is to pacio rajono pries daugiau nei 10m. nuosavybes dokumentu dar neturi, nes lauke detaliojo plano, bet juos tik reikia nuvaryt ir pasimt.

tai koks veiksmu planas

Tau verčiau nepriimti dovanos ( jei planuoji tuoj pat parduoti močiutės sklypą). Tau palankiausias variantas: tegu močiutė ( susitvarkiusi dokumentus) parduoda žemę svetimam žmogui ir gautus pinigus padovanoja tau. Jei domina daugiau, rašyk į AZ. Nemokysiu gi aš viešai kaip išsisukti nuo mokesčių valstybei
Sveiki,
skaitinejau cia ta foruma apie sklypo davanojimus bet niekur negaliu rasti ar dabar gali mociute anukui dovanoti sklypa be papildomu mokesciu ? Nes cia kazka girdejau kad keites istatymai. Ir siap dovanojant sklypa kokie mokesciai, kiek notaras ima ir kaip pigiausiai prasisukt ?
QUOTE(airv @ 2007 01 16, 07:16)
Sveiki,
skaitinejau cia ta foruma apie sklypo davanojimus bet niekur negaliu rasti ar dabar gali mociute anukui dovanoti sklypa be papildomu mokesciu ? Nes cia kazka girdejau kad keites istatymai. Ir siap dovanojant sklypa kokie mokesciai, kiek notaras ima ir kaip pigiausiai prasisukt ?
Man tas irgi labai aktualu , jei kas suzinos .
Radvyle
2007 01 16, 22:16
Dabar sistema lyg ir turėtų būti paprastesnė, nes visas pažymas turi gauti pats notariatas, bet pernai tai taip lengva nebuvo. Dovanojomės 3 močiutės sklypus, reikėjo dar priedo ir įgaliojimą daryti, nes močiutėlė jau nebevaikštanti, pati susitvarkyti dokumentų iki galo nebegalėjo. Pastebėjau dėsningą dalyką: net jeigu notariate sako, kad visi dokumentai yra, būtinai preklauskite bent 3 kartus ar tikrai taip: būtini visų dokumentų originalai arba notaro tvirtinti nuorašai (kalbu apie žemės registracijos pažymėjimus, sklypų planus), sutuoktinio sutikimas, santuokos liudijimas/jo nuorašas...
Daugiausiai laiko sugaišome, kol susitvarkėme su laikinaisiais planais - reikėjo važiuoti net į Mažeikius, kad jie būtų suderinti su ten turimais duomenimis. Kol kas jie tokie ir liko, nes vėl reikia važiuoti į Skuodo rajoną, kalbėtis su matininku dėl galutinio ribų nustatymo ir taip vėl ratas iš naujo
Sutaupyti nelabai įmanoma - dovanojimo sutarties kaina, kaip ir pažymų kaina, yra fiksuota. Na nebent sutaupyti gali padėti neskubus dokumentų užsakinėjimas (ateina per 3 savaites, mėnesį), nes kartais skubiai užsakius kaina gali net patrigubėti
Taigi, buvo notarinės ir po sutarties pasirašymo turto registracijos išlaidos, bet jos tikrai nebuvo milžiniškos.
Ir pabaigai dar turiu tokį įdomų klausimą: ar teisiškai įmanoma performuoti 3 šalia vienas kito esančius sklypus į du, atskiriant mišką bei dirbamą žemę, jeigu žemės reformos antrojo etapo metu senoliai neturėjo tam pakankamai supratimo ir laiko?
Piranija
2007 01 20, 14:06
QUOTE(airv @ 2007 01 16, 10:16)
Sveiki,
pigiausias variantas butu, jei mociute tau parasytu igaliojima tvarkyti visus dokumentus susijusius su zeme, su teise ja parduoti. siuo atveju pati galetum tvakyti dokumentus, pardavineti zeme ir niekur nereiketu veziotis mociutes. dabar jums tereikia su mociute nuvaziuoti pas notara, sudaryi ir pasirasyti igaliojima. si paslauga kainuoja 50lt. mes dabar kaip tik viska tvarkomes
Velniukė
2007 04 02, 14:59
Mano vyrui močiutė nori perrašyti žemę

Kaip dovaną anūkui.Patarkite prašau nuo ko pradeti tvarkyti dokumentus. aš neturiu jokio supratimo nuo ko pradėt.Nežinau kur pirma reik kreiptis kokie reikalingi dokumentai.Kokia pirma įstaiga kuria reikia aplankyt?Pradet nuo Notaro kontoros ar nuo registru kadastrų

Labai būsiu dekinga už informacija.
QUOTE(soleil @ 2007 04 02, 16:08)
sveika,
eik pas notarus. ten pasakys. ko truksta, a ko ne.
mums liepe plana pasidaryt..
O pas notara man reik ir močiutę vežt?Nes ji labai sena ar gal galima surinkt tokia info ir be jos [na kad be reikalo jos netasyt]
QUOTE(Shalnaja @ 2007 04 02, 15:22)
O pas notara man reik ir močiutę vežt?Nes ji labai sena ar gal galima surinkt tokia info ir be jos [na kad be reikalo jos netasyt]
pradziai nuvaziuokit be mociutes su visais tos zemes dokumentais kokius turite. jei nieko netruks, jie ten paruos tas visas sutartis, ar kaip ten vadinasi zemes dovanojimo. o tada su mociute atvaziave pasirasysit, uztvirtins ir viskas.
man rodos taip
Velniukė
2007 04 02, 19:44
O dabar kaip su notaru

Pas bet kurį galima ar pagal gyvenamą vietą
QUOTE(Shalnaja @ 2007 04 02, 19:44)
O dabar kaip su notaru

Pas bet kurį galima ar pagal gyvenamą vietą

Pas bet kurį notarą, tik pavaldėjimo atveju, reikia pas kokretų eiti, pagal mirusiojo gyvenamą vietą, dar reiks išsiimti iš Kadastro pažymą sandoriui (močiuitei), bet gal tai ir notaras galėtų padaryti (lyg tai dabar ir notarai gali tas pažymas užsakyti).
Miestiete
2007 04 23, 16:31
QUOTE(Erikomama @ 2007 01 20, 14:06)
pigiausias variantas butu, jei mociute tau parasytu igaliojima tvarkyti visus dokumentus susijusius su zeme, su teise ja parduoti. siuo atveju pati galetum tvakyti dokumentus, pardavineti zeme ir niekur nereiketu veziotis mociutes. dabar jums tereikia su mociute nuvaziuoti pas notara, sudaryi ir pasirasyti igaliojima. si paslauga kainuoja 50lt. mes dabar kaip tik viska tvarkomes

As irgi manau kad paprasciausia butu mociutes igaliojima pasidaryt ir viskas.
Pati tik ka susitvarkiau dovanojima

Reikia pasiskambint notarui, telefonu susakys kokiu reikia dokumentu, viena karta ateini ir sumoki uz tas pazymas (70-120 lt, priklausomai nuo skubumo - padaro ilgiausiai per 7 darbo dienas), uz savaites ateini ir pasirasai jau paruosta dovanojimo sutarti.
Dabar beliko i kadastra nueit (dar neissiaiskinau kur ir kaip ir ka ten daryt) ir tada jau galutinai viskas
Idomu ar nepareis mokesciai gavus dovanu sklypa, kurio verte yra nemaza. Man irgi reiks dovanojimo reiklus tvarkyt. Sklypas bus su leidimu statytis ukininko sodyba ir pamatais. Gal kas susidure? gal geriau formint pirkima uz simboline suma? Ar dovanojimas? Kokie mokesciai dovanojanciam/parduodanciam ir gaunanciam? VMI amzinai alkana neuzpuls?
QUOTE(Dario @ 2007 04 23, 21:18)
Idomu ar nepareis mokesciai gavus dovanu sklypa, kurio verte yra nemaza. Man irgi reiks dovanojimo reiklus tvarkyt. Sklypas bus su leidimu statytis ukininko sodyba ir pamatais. Gal kas susidure? gal geriau formint pirkima uz simboline suma? Ar dovanojimas? Kokie mokesciai dovanojanciam/parduodanciam ir gaunanciam? VMI amzinai alkana neuzpuls?
žiūrint kas kam dovanoja.. tėvai vaikams pvz gali dovanot ir jokių mokesčių mokėt nereikia.. jei pvz dovanojama broliui, tada jau brolis turės mokėt procentą nuo turto vertės .. nuo 2006 10 19 neapmokesdinami ir senelių - vaikaičių dovanojimai
Miestiete
2007 04 24, 09:49
QUOTE(Miestiete @ 2007 04 23, 16:31)
As irgi manau kad paprasciausia butu mociutes igaliojima pasidaryt ir viskas.
Pati tik ka susitvarkiau dovanojima

Reikia pasiskambint notarui, telefonu susakys kokiu reikia dokumentu, viena karta ateini ir sumoki uz tas pazymas (70-120 lt, priklausomai nuo skubumo - padaro ilgiausiai per 7 darbo dienas), uz savaites ateini ir pasirasai jau paruosta dovanojimo sutarti.
Dabar beliko i kadastra nueit (dar neissiaiskinau kur ir kaip ir ka ten daryt) ir tada jau galutinai viskas

Dar pamirsau parasyti, kad antra karta einant pas notara dar reikia virs 100 lt sumoket, uz ta dovanojimo sutarties sudaryma.
Dario, as irgi manau jei tau dovanoja tevai/seneliai, jokiu papildomu mokesciu neturetu but, neverta daryt pirkimo. Procentas nuo vertes eina tik registruojant Registru centre - to mokescio net telefonu man nesugebejo pasakyt, ten atskira skaiciavimo sistema. Sian po pietu vaziuoju i Registrus, jei suzinosiu ka naujo, parasysiu
Meškuolė
2007 04 24, 20:25
Dovanos, gautos iš vaikų (įvaikių), tėvų (įtėvių) ir senelių gyventojų pajamų mokesčiu neapmokestinamos. Iš kitų asmenų gautos dovanos neapsimokestina tik tuo atveju, jei jų vertė neviršija 7680 Lt.
Pirkti galima už simbolinę kainą, tačiau mokesčių administratorius turi teisę įvertinti, ar kaina atitinka rinkos kainą. O jei neatitinka, gali apmokestinti pagal rinkos kainą, o ne nuo pardavimo kainos.
ūkio bitė
2007 04 25, 08:39
Jei negalvojat perparduoti, galit "Dovanotis".
Sėkmės, dovanų gavėjai.
anileve
2007 05 07, 14:19
Sveiki, as ir turiu klausimeli. Seneliai man dovanoja dali savo sklypo. taigi reiketu dalinti sklypa ir uzregistruoti mano avrdu ;/ Patarkite ir padekite ka tureciau daryti is pat pradziu, nes su tokiais reikalais susidurusi nesu tai neisivaizduoju kass kaip vyksta. Sklypas kaune
Laba diena,
Mane domina toks dalykas, bendras sklypas yra apie 40 aru ir tevai zada padovanoti 10a namuko statybai, sklypas yra gyvenamosios paskirties, detaliojo plano nera.
Klausimas nuo ko pradeti ir kokius poperizmo vargo kelius pereiti norint padalinti sklypa ?
1. Detalus planas (ar bus reikalingas?)
2. Kazkokie sklypo matavimai ?
3. Topo nuotrauka (turbut bus vistiek reikalinga namo statybai)
4. Dovanojimo sutartis
ir t.t
Prasyciau zinancius pakomentuoti, beje ir kokios apytiksles kainos butu visu situ malonumu ?
Radvyle
2007 06 04, 23:10
QUOTE(AsJa @ 2007 04 02, 23:32)
Pas bet kurį notarą, tik pavaldėjimo atveju, reikia pas kokretų eiti, pagal mirusiojo gyvenamą vietą, dar reiks išsiimti iš Kadastro pažymą sandoriui (močiuitei), bet gal tai ir notaras galėtų padaryti (lyg tai dabar ir notarai gali tas pažymas užsakyti).
Yra dar ir kita problema: jeigu močiutė negali nuvykti pasirašyt notarinės dovanojimo sutarties į notariatą, tai tuomet notaras kviečiamas į namus ir vyksta tik iš to notariato, kuris priskirtas pagal gyvenamąją vietą
skruzdeliuks
2007 08 27, 23:02
Mielosios, gal kas patarsit,
kas geriau: ar dovanoti zeme, ar parduoti?

Norime, kad daugiau naudos ir maziau nuostoliu butu.
Gitulia_Fai
2007 08 28, 23:00
QUOTE(skruzdeliuks @ 2007 08 27, 23:02)

Manyčiau, kad dovanoti
Burbulytis
2007 08 29, 12:08
QUOTE(Shalnaja @ 2007 04 02, 13:59)
Mano vyrui močiutė nori perrašyti žemę

Kaip dovaną anūkui.Patarkite prašau nuo ko pradeti tvarkyti dokumentus. aš neturiu jokio supratimo nuo ko pradėt.Nežinau kur pirma reik kreiptis kokie reikalingi dokumentai.Kokia pirma įstaiga kuria reikia aplankyt?Pradet nuo Notaro kontoros ar nuo registru kadastrų

Labai būsiu dekinga už informacija.
As dirbu notares padejeja

Reikes abieju pasirasant sutarti, bet pries tai reikia atnest dok-us i ta biura, kur bus daromas sandoris. Reikia giminyste irodanciu dok-u (kad atsekti, kad anukas yra anukas), t.y. anuko gim. liud. ir tevo gim liud. jei mociute is tevo puses, jei is mamos puses, tai mamos gim liud. ir santuokos liud. Reikia zemes sklypo plano, nuosavybes pazymejimo ir zemes igijimo dok-u. Su visu tuo reikai nueiti i pasirinkta notaru biura ir uzsakyti pazyma sandoriui. Po to paliekami dok-ai ir ruosiama sutartis ir uzrasomas laikas sandoriui. KAi kuriuose biuruose reikalauja, kad eitu pazymos uzsakyti butinai savininkas, bet ne visur. Tai va.
Papildyta:QUOTE(Radvyle @ 2007 06 04, 22:10)
Yra dar ir kita problema: jeigu močiutė negali nuvykti pasirašyt notarinės dovanojimo sutarties į notariatą, tai tuomet notaras kviečiamas į namus ir vyksta tik iš to notariato, kuris priskirtas pagal gyvenamąją vietą

Kiekviena not kontora turi savo aptarnaujama teritorija, t.y. vaziuos notaras pagal mociutes gyv. vieta.
Papildyta:QUOTE(skruzdeliuks @ 2007 08 27, 22:02)

Nereikia mokesciu valstybei moketi, jei dovanojama:sutuoktiniui, tevai-vaikui, vaikas-tevams, seneliai-anukams, anukai-vaikams. Visais kitais atvejais apsimoka "pigiai" pardauoti, t.y. forminama tarsi pardavimo sutartis, bet sito notarai nerekomenduoja, nes atseit jie neturi teises aiskint kaip mokesciu isvengti:)
Papildyta:QUOTE(Burbulytis @ 2007 08 29, 11:07)
As dirbu notares padejeja

Reikes abieju pasirasant sutarti, bet pries tai reikia atnest dok-us i ta biura, kur bus daromas sandoris. Reikia giminyste irodanciu dok-u (kad atsekti, kad anukas yra anukas), t.y. anuko gim. liud. ir tevo gim liud. jei mociute is tevo puses, jei is mamos puses, tai mamos gim liud. ir santuokos liud. Reikia zemes sklypo plano, nuosavybes pazymejimo ir zemes igijimo dok-u. Su visu tuo reikai nueiti i pasirinkta notaru biura ir uzsakyti pazyma sandoriui. Po to paliekami dok-ai ir ruosiama sutartis ir uzrasomas laikas sandoriui. KAi kuriuose biuruose reikalauja, kad eitu pazymos uzsakyti butinai savininkas, bet ne visur. Tai va.
Papildyta:Kiekviena not kontora turi savo aptarnaujama teritorija, t.y. vaziuos notaras pagal mociutes gyv. vieta.
Papildyta:Nereikia mokesciu valstybei moketi, jei dovanojama:sutuoktiniui, tevai-vaikui, vaikas-tevams, seneliai-anukams, anukai-vaikams. Visais kitais atvejais apsimoka "pigiai" pardauoti, t.y. forminama tarsi pardavimo sutartis, bet sito notarai nerekomenduoja, nes atseit jie neturi teises aiskint kaip mokesciu isvengti:) Notaro mokestis uz pardavima - 0,45 proc. nuo oparduodamo turto vertes, ne maziau 100 Lt, o dovanojimas giminei artimai 80 Lt. Cia be pazymos sandoriui.
ūkio bitė
2007 08 29, 12:55
Jei negalvojate perparduoti anksčiau, nei 3 metai- tadum dovanoti.
Priešingai - "nusipirkti".
Papildyta:
Dar pasitikrinkite sklypo planą- senobinis netiks pas notarą, Burbulyte pamiršo parašyt.
Burbulytis
2007 08 29, 13:29
QUOTE(ūkio bitė @ 2007 08 29, 11:55)
Jei negalvojate perparduoti anksčiau, nei 3 metai- tadum dovanoti.
Priešingai - "nusipirkti".
Papildyta:Dar pasitikrinkite sklypo planą- senobinis netiks pas notarą, Burbulyte pamiršo parašyt.
Jo, turi buti pailgas registru centro antspaudas, kad ribos pazymetos kadastriniame zemelapyje. Ir del triju metu teisybe, nes mokesciai skaiciuojasi nuo to, kiek padidejo verte, nuo skirtumo, tai irgi neapsimoka, arba rodyti mazesne kaina reikia, bet cia kazin kas taip sutiks...
Jūračiukas2
2007 08 29, 20:31
Gal kas galėtu man padėti tokiu klausimu.
Neseniai iš tėvelio paveldėjau žemės sklypą ir norėčiau sužinoti, jei aš sugalvočiau ją parduoti anksčiau nei po 3 metų ar reikėtų man valstybei mokėti pelno mokestį?
Agnietel
2007 08 30, 16:30
Va ir as nezinau kaip cia su tuo dovanojimu

Gal kas zino ar yra dovanojimo turto riba, kai tevai dovanoja vaikams? Ar tevai savo vaikams gali dovanot kad ir milijona, be mokesciu?
ūkio bitė
2007 08 31, 08:57
Kodėl negalėtų dovanoti MLN? Tik reiks padeklaruoti iškur Jis (MLN) atsirado.
Kitas klausymas yra dėl Dovanos pardavimo , nepraėjus 3 metams. Čia reiktų pasitikslinti VMI, arba studijuoti GPM išaiškinimus. Greičiausia tai bus 15proc nuo Pardavimo kainos ir Dovanos vertės skirtumo.
Citriniukas
2007 09 29, 22:39
Labas vakaras, ar irgi turiu klausimeli,
ukio bitute, su broliu per puse pirkom zeme ir ji siuo metu uzrasyta jo vardu, ar gali jis man zeme padovanoti ir kokie bus to mokesciai????
Meškuolė
2007 09 30, 19:47
QUOTE(Citriniukas @ 2007 09 29, 21:39)
Labas vakaras, ar irgi turiu klausimeli,
ukio bitute, su broliu per puse pirkom zeme ir ji siuo metu uzrasyta jo vardu, ar gali jis man zeme padovanoti ir kokie bus to mokesciai????
jeigu tu nedominuoji kaip bendrasavininkė, tuomet turėsi sumokėti gyventojų pajamų mokestį - 15 proc. nuo žemės vertės.
zaraznas
2007 10 01, 10:41
QUOTE(Meškuolė @ 2007 09 30, 20:47)
jeigu tu nedominuoji kaip bendrasavininkė, tuomet turėsi sumokėti gyventojų pajamų mokestį - 15 proc. nuo žemės vertės.
15 proc. kuris parašytas dokumentuose, teisės į nekilnojamąjį turtą .. tarkim pas mane 2,06 ha (vertė 1774 Lt) , tai kaip suprantu man tą mokestį reiktų mokėt nuo šios sumos ? O gal kas žinot, kai žemė yra aprašoma anūkui, kaip dovana, ar galima tarkim su ja daryt tokios dalykus, kaip žemės paskirties keitimas ? Ar tie trys metai tik pardavimo sandorį apriboja ?
ūkio bitė
2007 10 01, 10:41
Mokesčiai bus tik notarui, mažutis procentukas nuo vertės, berods 0,5proc. Kitas dalykas , jei nepraėjus 3metam sumanysite parduoti Dovaną.
Jei yra tokie negeri ketinimai, tai siūlau "nupirkti" iš brolio.
milanija
2007 10 01, 15:42
QUOTE(ūkio bitė @ 2007 10 01, 10:41)
Mokesčiai bus tik notarui, mažutis procentukas nuo vertės, berods 0,5proc. Kitas dalykas , jei nepraėjus 3metam sumanysite parduoti Dovaną.
Jei yra tokie negeri ketinimai, tai siūlau "nupirkti" iš brolio.
Sorry kad kisu nosi,bent pries pora metu kai buvau su tuo susidurusi tai galejo tik tevai-vaikams,vaikai-tevams dovanot nemokanant 15%pajamu mokescio...gal kazkas pasikeite?
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please
click here.