O aš tai dabar žvalgausi vitražų kainų- nu ir žinokite, kiek beradau internete lt. puslapių, kur reklamuojasi vitražų meistrai- nei vienoje e svetainėje neaptikau kainų

Čia kas, valstybinė ar komercinė paslaptis, aš nežinau, ar ką? Aš turiu tokią taisyklę- nepirkti tos prekės, kurios pardavėjas slepia kainą- man tai nerimtos firmos ženklas, negerbiančios kliento, ir netaupančios jo laiko, beigi keliančios įtarimą, todėl visada pirma atbyra tie variantai, kurie neskelbia kainų. Nu čia gi nei vienoje svetainėje nebuvo paskelbta net preliminarių kainų

Kažkokiame žurnaliukyje radau žurnalistės interviu su vitražų meistre, tai ji išsidavė, kad maždaug kvadratinis metras vitražo gali kainuoti nuo dviejų tūkstančius litų

Bet ji meninkė, ir neaišku ar tiek kainuoja tik jos darbai, ar visi, ar yra kokių paprastesnių, pigesnių pramoninių masinės gamybos variantų.. Gal kas nors žino kokios info apie Lietuvoje (Vilniuje ar kur arti jo, bet tinka ir info apie kitas lt. vietoves) parduodamų vitražų kainas? Nusprendžiau, kai remontuosiu kambarį, įgyvendinti tokią idėją: kadangi gyvenu daugiabučiame, miegamąjame rajone, ir tai man visai nepatinka- kiek save atsimenu, nuo gimimo turbūt, norėjau gyventi Senamiesty Mane, kaip ir daug ką, užburia kvepiantys senove ankšti kiemeliai bei jaukūs užkaboriai, ant palangių sutūpę katinai, įvairūs ir keisti praeiviai, apleistos bažnyčios ir t.t.

Daug kas ten nori ir jaučia tą patį- ne paslaptis, bet ne paslaptis ir tai, kad jei baigei neprestižinę specialybę, ir neturi nuosavo verslo, arba nedirbi užsieny- gyventi senamiesty (bent jau turėti ten nuosavą butą)- nukirstos galvos svajonė, nebent imtum paskolą, kurią susimokėtum tik prieš savo mirtį, ir visą gyvenimą gyventum dėl jos.. Tai aš nutariau nepuoselėti tuščių vilčių, arba puoselėti, bet kol puoselėsiu- tuo pačiu truputį apgauti save ir savo svečius

Ir- įsirengti kambarį, kuris vadinsis "senamiesčio kiemas"- t.y. vieną kambarį įsirengti kaip senamiesčio kiemo imitaciją. Tokį- kuriame nebebus brangių, ir kažkada vis tiek susidėvėsiančių ar atsibosiančių, užgriozdinsiančių kambarį baldų, kuriuose vis tiek netilps visi betvarkę sudarantys daiktai, o vietoj jų bus įrengtos atsidarančios sienos, o už jų stelažai- na tokios kaip sieninės spintos, atrodančios kaip paprasčiausios kambario sienos (dažytos, tapetuotos, ar kt)- t.y. kambarys atrodo kaip tuščias- tik slepia paslaptį atsidarančias sienas, už kurių slepiasi visi daiktai. Kad tai iš tiesų atrodytų kaip kiemas

Taigi tos sienos, turės būti ne tuščios- o jose norisi, jog būtų langai (arba jų imitacijos)- kurie yra šviečiantys (t. y. už jų įmontuotos lempos) ir vakare, sujungus tas lempas, jausmas- kaip vakare stovėtumei senamiesčio kieme, kur name sujungtos šviesos, o dieną degtų dienos šviesos lempos, ir užmetus akį į langus, iš pirmo žvilgsnio neitų atskirti, kuris langas tikrasis (tikras - į lauką- ten yra tik vienas)- taip ir kambary būtų šviesiau bei jaukiau.. Taigi, dar be langų- ten būtų ir senovinės durys, visokie kampai ir atsikišimai- kaip senamisčių kiemuose, gal net gragmentas čerpinio stogo, apaugusio kokiu vijokliu (kambariniu, žinoma), ir visokių mažų, keistų apvalių, trikampių, ala palėpės ar rūsio langelių palei grindis bei lubas. Na mintis turbūt maždaug aiški.. Kambarys tas mažas, taigi kažin ko sudėtingo ir labai daug- nebus ten, juo labiau, kad materialiniai ištekliai labai riboti. Taigi, užsimaniau aš vitražiukų į tuos visokius langelius- ir į tikrą langą- ir tokių, kad būnant kambaryje, pamirštum, jog esi ne senamisty- t.y. kad nesimatytų tos nykumos, kuri už lango, o kad jaustumeisi kaip kokioje senamiesčio bibliotekėlėje, kiemelyje, ar kavinukėje. Vitražai būtų perkami vietoj visų naujų baldų, kurie ten suplanuoti buvo- tik klausimas, ar nekainuos brangiau, nei apstatyti kambarį naujais, neblogais baldais? Be to, vitražų tikslas būtų ir spalvų terapija- ryškiomis ir šiltomis, raudonomis ir geltonomis spalvomis išsklaidyti lėtinę depresiją... Manau, kad mane tenkintų ir paprasti, vientisų vienodų raštų piešiniai, svarbu tik kad būtų daug ryškių ir šiltų spalvų- kažko labai įmantraus ir meniško neleistų kišenė net ir labai norint.. Tai, sorry, už komentaro ilgį, ir gal jis ne į temą, bet gal kas turi minčių, kur gauti nebrangių sodriaspalvių vitražų? Ar gal idėjų, kaip galima kažką panašaus pasidaryti namų sąlygomis, nesusprogdinant buto

Svarbu, kad spalvos nebūtų drumstos, ir pasidengtų vienodai- tolygiai (tie kažkokie stiklo dažai man kažkaip ne tas, nesukuria tos užburiančios nuotaikos, nes pasidengia ne tolygiai, o aš ir piešti visai nemoku, ypač su kontūrais nemoku dailiai elgtis- kažkaip vaikiškai man gaunasi- bet jei nerasiu kito varianto, matyt reiks nusižiūrėt kokį piešinį, ir bandyti keverzoti- bet kažkaip norisi rimtesnio reikalo- ne vaikiško tokio- juk vis tik baldų nebus - tai kad neprastintų)... Be kainos, mane dar domina, ar neįmanomos be švino kokios alternatyvos? kažkaip nedrąsu man šviną kambary laikyti (o vitražų jungiamosios juostelės gi dažniausiai būna švininės)- ypač jei daug bus tokių langiukų- juk jis labai kenksmigas sveikatai, kaipiasi organizme, sukelia visokius vėžius ir kitas nepagydomas ligas

O juo labiau, kad tie langai bus tik imitacijos- jų neveiks kintančios oro sąlygos ir pan.- bet vis tiek norisi kuo panašesnių į tikrus vitražus. Taigi, gal kas turi kokių patarimų kur nusipirkti ar kaip pasidaryti kažką tokio? Nu atsiprašau, kad taip užsivedžiau- tas remontas dar ne taip greit bus, bet jau reikalas pribrendo, tai iš anksto vystau idėjas, ir taip užsikabinau už šitos

Taigi, laukiu idėjų- kelios galvos vis geriau nei viena, visai nesigaudanti vitražuose nei jų kainose- pradžioje galvojau šiaip užmesti akį- nemaniau tiek rašyti, tai tikrai sorry, jei jau yra kokia panaši tema, kurioje labiau tiktų pasisakyti tokiu klausimu..